Тематична контрольна робота з теми "Харчування різних вікових та професійних груп населення"

17 запитань
Запитання 1

Яким повинен бути харчовий раціон людей розумової праці:

варіанти відповідей

відповідати енерговитратам, бути збалансованим і різноманітним;

мати антистресову, антиоксидантну, ліпотропну дію;

забезпечувати організм повноцінними білками, вітамінами, мінеральними речовинами.

індивідуальним, залежно від потреб та можливостей організму.

Запитання 2

Які наслідки нераціонального харчування людей розумовї праці?

варіанти відповідей

захворювання серцево-судинної системи, хвороби обміну речовин та органів травлення;

ожиріння, цукровий діабет, атеросклероз;

хвороби органів травлення;

хвороби печінки.

Запитання 3

Яким повинен бути режим харчування людей зайнятих розумовою працею?

варіанти відповідей

3-разовим;

4-разовим;

5-разовим;

6-разовим.

Запитання 4

Яким повинен бути раціон харчування для студентів?

варіанти відповідей

сніданок із 2-х страв й тонізуючого напою, обід з 3-х страв та десерту, вечеря із 2-х страв та заспокійливого напою;

відповідати енерговитратам, бути збалансованим і різноманітним;

індивідуальним, залежно від потреб та можливостей організму;

мати антистресову, антиоксидантну, ліпотропну дію.

Запитання 5

Які наслідки нераціонального харчування студентів?

варіанти відповідей

захворювання серцево-судинної системи, хвороби обміну речовин та органів травлення;

гастрит, виразка дванадцятипалої кишки, хвороби печінки;

хвороби органів травлення, нервові стреси, неврози;

ожиріння, цукровий діабет, атеросклероз.

Запитання 6

Як впливає на організм робітників важка праця?

варіанти відповідей

знижує шлунково-кишкову секрецію;

підвищує втомлюваність, нервовість та стреси;

сприяє розвиткові серцево-судинних захворювань;

сприяє розвиткові психічних захворювань.

Запитання 7

Яким повинен бути раціон харчування для робітників важкої праці?

варіанти відповідей

відповідати енерговитратам, бути збалансованим і різноманітним;

відповідати енерговитратам, містити збільшену кількість білків, жирів, вуглеводів;

поповнювати втрати організмом води, мінеральних речовин, водорозчинних вітамінів;

індивідуальним.

Запитання 8

Як впливають соціальні фактори на дитячий організм?

варіанти відповідей

зростання емоційної збудженості;

зростання апетиту;

підвищення секреції травних залоз;

низький рівень основногоиобміну.

Запитання 9

Яким повинен бути раціон харчування дітей та підлітків?

варіанти відповідей

відповідати енерговитратам, віку і масі тіла;

відповідати енерговитратам, містити збільшену кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин;

поповнювати втрати організмом енергії, нутрієнтів, вітамінів та мінеральних речовин;

індивідуальним.

Запитання 10

Які білки рекомендується використовувати у харчуванні дітей та підлітків?

варіанти відповідей

повноцінні тваринні;

тваринні та рослинні;

повноцінні, легкозасвоювані, багаті на ростові амінокислоти;

легкозасвоювані.

Запитання 11

Які вуглеводи рекомендується використовувати у харчуванні дітей та підлітків?

варіанти відповідей

легкозасвоювані;

1/3 легкозасвоюваних і 2/3 крохмалю;

2/3 легкозасвоюваних і 1/3 крохмалю;

важкозасвоювані.

Запитання 12

Для забезпечення росту та розвитку дитячого організму необхідні:

варіанти відповідей

вітаміни А, D, кальцій, магній;

повноцінні білки і легкозасвоювані вуглеводи;

повноцінні білки, вітаміни і ліпіди;

вітаміни групи В, С, РР.

Запитання 13

Які фізіологічні осбливості організму людей похилого віку?

варіанти відповідей

перевага асиміляції над дисиміляцією;

послаблення метаболічних процесів;

прискорення моторики шлунку та кишечнику;

високий рівень адаптаційних можливостей організму.

Запитання 14

Яким повинен бути раціон харчування людей похилого віку?

варіанти відповідей

відповідати фактичним енерговитратам організму, бути збалансованим;

відповідати енерговитратам, містити збільшену кількість молочних білків, вітамінів, мінеральних речовин;

поповнювати втрати організмом енергії, нутрієнтів, вітамінів та мінеральних речовин.

індивідуальним.

Запитання 15

Дієта №1 лікувального харчування призначена при...

варіанти відповідей

виразковій хворобі шлунка і вданадцятипалої кишки, хронічному гастриті

при захворюваннях печінки і жовчного міхура

захворюваннях нирок

прицукровому діабеті

Запитання 16

При лікувальній дієті №8 (при ожирінні) дозволяється їсти:


варіанти відповідей

молочні супи

нежирні види риб 

шинка

консерви

житній хліб

яловичина варена або запечена

творога до 9% жирності

Запитання 17

При виразці шлунку які продукти та страви НЕ можна вживати?

варіанти відповідей

окрошка

жирна, солена, консервована риба

яловичина, молода нежирна баранина, обрізна свинина

кислі молочні продукти, солені та гострі сири

манна, рисова, гречана, вівсяна крупи

солені та гострі закуски, будь-які консерви та копченості

цукор, зефір, мед, солодке варення

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест