Теоретичні основи та законодавчо-нормативне регулювання безпеки ТНС

Додано: 25 вересня 2023
Предмет: Природничі науки, 11 клас
10 запитань
Запитання 1

Відповідно до концепції економічної безпеки України одним із головних стратегічних завдань нашої держави є........

варіанти відповідей

розвиток виробництва, підприємств промисловості для забезпечення населення безпечною продукцією

розвиток і нарощування інноваційного потенціалу підприємств промисловості для забезпечення населення конкурентоспроможними та якісними товарами

забезпечення високих показників якості товарів і послуг у контексті розвитку національної економіки

всі відповіді є правильними

Запитання 2

Дайте визначення поняття "безпека"?

варіанти відповідей

найважливіша властивість якості товару, що характеризується відсутністю небезпечних для здоров'я людини хімічних речовин, хвороботворних мікробів і токсинів тощо

відсутність будь-якого ризику для життя, здоров'я, майна споживача і навколишнього природного середовища при звичайних умовах використання, зберігання, транспортування, виготовлення і утилізації продукції

відсутність будь-якого ризику

правильна відповідь відсутня

Запитання 3

Яким законодавчим актом визначається, що "Кожна людина має невід’ємне право на безпеку свого життя...."

варіанти відповідей

ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

ЗУ «Про загальну безпечність нехарчової продукції»

Конституцією України

ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

Запитання 4

Залежно від природи товару розрізняють безпеку: .....


варіанти відповідей

електричну, хімічну, механічну, термічну, радіаційну і біологічну

продовольчу, хімічну, механічну, термічну, енергетичну, біологічну

фізичну, хімічну, фізико-хімічну, психологічну, біологічну

радіаційну, пожежну, технічну, механічну

Запитання 5

Що таке шкідлива речовина?

варіанти відповідей

речовина, що призводить до професійних захворювань

речовина, що входячи у взаємодію з організмом людини, може спричинити хворобу під час впливу цієї речовини

речовина, яка при контакті з організмом людини у випадку порушення вимог безпеки може викликати виробничі травми, професійні захворювання чи відхилення в стані здоров’я на цей час

речовина, що контактуючи з організмом людини, може спричинювати захворювання чи відхилення у стані здоров'я як під час впливу речовини, так і в подальший період життя теперішнього і наступних поколінь

Запитання 6

Законодавчо-нормативне регулювання безпеки товарів народного споживання здійснюється на основі .....


варіанти відповідей

Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про загальну безпечність нехарчової продукції», «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції»,«Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» та інші прийняті відповідно до них нормативно-правові акти, державні стандарти України, гармонізовані зі стандартами ISO серій 9000, 14000 та 22000

стандартів ISO серій 9000, 14000 та 22000

Законів України «Про захист прав споживачів», «Про загальну безпечність нехарчової продукції», «Про якість та безпечність харчових продуктів», «Про інформацію» та інші

Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про загальну безпечність нехарчової продукції», «Про захист прав споживачів» та інші прийняті відповідно до них нормативно-правові акти, державні стандарти України

Запитання 7

НАССР — це..... .

варіанти відповідей

потужна система, що може застосовуватися до великого спектру простих і складних операцій

інструмент менеджменту торговельного підприємства, що забезпечує контроль небезпечних факторів

система відсутності ризиків

науково-обгрунтована системаю, що дозволяє створити на підприємстві умови для виробництва безпечної продукції шляхом визначення (ідентифікації) і контролю небезпечних чинників

Запитання 8

Логічна послідовність впровадження HACCP на підприємстві здійснюється в ....................... кроків


варіанти відповідей

12

7

9

11

Запитання 9

Які існують види небезпек харчових продуктів:

варіанти відповідей

Забруднення нітратами. Забруднення радіонуклідами. Забруднення пестицидами. Забруднення важкими металами. Біологічне забруднення. Хімічне забруднення.

Біологічне забруднення. Хімічне забруднення. Радіологічне забруднення.

Природне та хімічне забруднення.

Забруднення нітратами. Забруднення радіонуклідами. Забруднення пестицидами. Забруднення важкими металами.

Запитання 10

Залежно від природи товару розрізняють види безпеки:


варіанти відповідей

 фізико-хімічна, екологічна, теплова;

продовольча і непродовольча;

електрична, хімічна, механічна, термічна, радіаційна і біологічна;

хімічна, механічна, термічна, радіаційна і біологічна;

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест