Тест 9

Додано: 17 березня
Предмет: Біологія, 11 клас
155 запитань
Запитання 1

В бактеріологічну лабораторію доставлені блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З пат.матеріалу виготовлений препарат "висяча крапля". Який метод мікроскопії буде використаний для виявлення збудника по його рухливості?

варіанти відповідей

Фазово-контрастна

Імунна електронна

Люмінесцентна

Електронна

Імерсійна

Запитання 2

Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактеріальних та вірусних інфекцій. Виберіть умову, без дотримання якої неможливо визначити результат реакції.

варіанти відповідей

Наявність люмінесцентного мікроскопа

Наявності імерсійного мікроскопа

Сироватки хворого

Наявність електронного мікроскопа

Виділеної чистої культури збудника

Запитання 3

З харкотиння, взятого від хворої Ю., 41 року, було виготовлено препарат, мікроскопію якого провели із застосуванням імерсійного мікроскопу. На що саме впливає нанесене на препарат імерсійне масло?

варіанти відповідей

На напрямок ходу променів

На прозорість препарату

Знешкоджує мікрорганізми

На колір об’єктів у полі зору

На розмір об’єктів у полі зору

Запитання 4

В бактеріологічній лабораторії за допомогою імерсійного мікроскопу проводять вивчення препаратів, що містять бактерії. Що слід зробити для встановлення оптимального освітлення поля зору?

варіанти відповідей

Максимально закрити діафрагму

Опустити конденсор у крайнє нижнє положення

Встановити діафрагму у середнє положення

Підняти конденсор у крайнє верхнє положення

Встановити конденсор у середнє положення

Запитання 5

При забарвленні препарату з харкотиння хворого були використані наступні барвники та реактиви: розчин фуксину Циля, розчин метиленового синього, 5% розчин сірчаної кислоти. Який спосіб забарвлення було застосовано?

варіанти відповідей

Нейссера

Циля-Нільсона

Грама

Пєшкова

Гінса-Буррі

Запитання 6

Яка група організмів мають кільцеві та лінійні молекули ДНК, що формують хромосоми простої будови (не мають гістонів)?

варіанти відповідей

Бактеріофаги

Віруси

Найпростіші

Гриби

Бактерії

Запитання 7

Із ротоглотки хлопчика, який хворіє на хронічний тонзиліт, виділили культуру кокових бактерій. У мазках вони розташовувалися у вигляді ланцюжків. Які це можуть бути бактерії?

варіанти відповідей

Ешерихії

Стафілококи

Вібріони

Стрептококи

Клостридії

Запитання 8

У баклабораторії, під час мікроскопії мазків з харкотиння хворого на хронічне легеневе захворювання, забарвлених за Цілем-Нільсоном, виявлені червоні палички. Яка властивість мікобактерії туберкульозу виявлена при цьому?

варіанти відповідей

Кислотостійкість

Капсулоутворення

Спороутворення

Спиртостійкість

Лугостійкість

Запитання 9

Виявлення здатності до капсулоутворення у багатьох збудників є важливим при проведенні експрес-діагностики та складовим бактеріологічного дослідження. Для виявлення капсули досліджуваної культури в умовах лабораторії можна застосовувати фарбування за таким простим методом, як:

варіанти відповідей

Дроботько

Лєффлера

Буррі-Гінса

Романовського-Гімзи

Буррі

Запитання 10

Організми мають ядро, оточене ядерною мембраною. Генетичний матеріал зосереджений переважно в хромосомах, які складаються з ниток ДНК і білкових молекул. Діляться ці клітини мітотично. Це:

варіанти відповідей

Прокаріоти

Бактерії

Бактеріофаги

Віруси

Еукаріоти

Запитання 11

При мікроскопії зубного нальоту клінічно здорової дитини 10-ти років виявлені Гр+ і Гр- мікроорганізми. Який саме етап забарвлення за методом Грама дозволив віддиференціювати Гр+ бактерії від Гр-?

варіанти відповідей

Обробка сірчаною кислотою

Обробка водним розчином фуксину

Обробка спиртом

Е. Обробка генціанвіолетом

Обробка розчином Люголя

Запитання 12

При обстеженні хворої дитини з підозрою на дифтерію в мазку із зіва виявлено біполярно розташовані інтенсивно пофарбовані включення. Які із перелічених методів фарбування були використані?

варіанти відповідей

Циля-Нільсена

Грама

Буррі-Гінсa

Ожешки

Леффлера

Запитання 13

З центрифугату порції сечі, одержаної від хворого з підозрою на туберкульоз нирок, приготували препарат для мікроскопії. Який метод фарбування препарату використовують для виявлення збудника?

варіанти відповідей

За Грамом

За Бурі

За Ожешко

За Цілем-Нильсеном

За Леффлером

Запитання 14

У посіві гною з фурункулу знайдено кулястої форми мікроби, розташовані як “гроно” винограду. Які мікроби виявлено?

варіанти відповідей

Мікрококи

Тетракоки

Стрептококи

Стафілококи

Диплококи

Запитання 15

У хворої дитини з підозрою на дифтерію було взято на дослідження виділення ураженої слизової оболонки зіву. Виготовлений і пофарбований мазок. При мікроскопії виявлені жовті палички з темно-синіми потовщеннями на кінцях. Який структурний елемент мікробної клітини визначається у виявлених мікроорганізмів?

варіанти відповідей

Плазміди

Капсула

Зерна волютина

Джгутики

Спори

Запитання 16

При мікроскопії мазка, взятого у хворого з гострим гнійним періоститом, лікар виявив грампозитивні бактерії, які розташовуються у вигляді скупчень, що нагадують грона винограду. Які мікроорганізми мають дану морфологію?

варіанти відповідей

Стафілококи

Тетракоки

Стрептококи

Гриби роду Кандіда

Сарцини

Запитання 17

В бактеріологічну лабораторію направлено харкотиння хворого на туберкульоз, Для бактеріоскопічного дослідження препаратів – мазків і виявлення туберкульозної палички потрібно використати один із вказаних методів фарбування:

варіанти відповідей

Грама

Ціля - Нільсена

Здрадовського

Романовського

Буррі - Гінса

Запитання 18

При мікроскопії мазка з плівки, яка з’явилась на пептонній воді через 6 годин після посіву фекалій і культивування в термостаті виявлені зігнуті у вигляді коми рухливі бактерії, грамнегативні, спор і капсул не утворюють. Які це мікроорганізми?

варіанти відповідей

Клостридії

Спірили

Спірохети

Коринебактерії

Вібріони

Запитання 19

У мазку з випорожнень хворого виявлені грамнегативні бактерії у вигляді коми. Які властивості слід у першу чергу вивчити за допомогою мікроскопу для отримання додаткової інформації про виявлені мікроби?

варіанти відповідей

Наявність спор

Наявність капсул

Первинну флюоресценцію

Наявність цист

Рухливість

Запитання 20

У лабораторію надійшло харкотиння хворого на туберкульоз. Який метод зафарбовування слід використати для виявлення збудників туберкульозу?

варіанти відповідей

Гімзе-Романовського

Буррі-Гінса

Грам-Синьова

Нейссера

Циля-Нільсена

Запитання 21

Серед дітей школи – інтернату мають місце випадки захворювання на ангіну. При мікроскопії мазків з мигдаликів, зафарбованих за методом Нейссера знайдені тонкі палички жовтого кольору з темно-коричневими зернами на кінцях, що розміщуються у вигляді римської цифри п’ять. Яку інфекцію можна запідозрити в цьому випадку?

варіанти відповідей

Інфекційний мононуклеоз

Дифтерію

Скарлатину

Лістеріоз

Тонзиліт

Запитання 22

При мікроскопічному дослідженні мікропрепарату крові, зафарбованому за Романовським-Гімза лікар виявив мікроорганізм у вигляді тонких ниток синьо-фіолетового кольору з

кількома великими завитками довжиною від 10 до 30 мкм і більше. Для якого інфекційного захворювання характерна така мікроскопічна картина?

варіанти відповідей

Поворотного тифу

Лейшманіозу

Сифілісу

Лептоспірозу

Трипаносомозу

Запитання 23

У пацієнта із виразки, яка розташована на слизовій оболонці ротової порожнини, при забарвленні за Романовським-Гімза виявлені тонкі спіралевидної форми мікроорганізми блідо-рожевого кольору із 12-14 завитками та загостреними кінцями. Якому збуднику властиві такі ознаки?Збуднику сифілісу

варіанти відповідей

Збуднику лептоспірозу

Збуднику поворотного тифу

Збуднику содоку

Збуднику сифілісу

Збуднику кампілобактеріозу

Запитання 24

Лікар, мікроскопуючи мазок крові, забарвлений за Романовським, виявив найпростіших у формі півмісяця, протоплазма яких вакуолізована і забарвлена у блакитний колір, а ядро - в червоний. Які найпростіші найбільш імовірно виявлені у крові?

варіанти відповідей

Лейшманії

Балантидії

Лямблії

Трипаносоми

Токсоплазми

Запитання 25

При бактеріоскопічному обстеженні мазків спинномозкової рідини, пофарбованих за Романовським-Гімзе, виявлені найпростіші у формі напівмісяця з загостреними кінцями, блакитною цитоплазмою та рубіново-червоним ядром. Про збудника якої хвороби йдеться?

Токсоплазмоз

варіанти відповідей

Малярія

Амебіаз

Токсоплазмоз

Трипаносомоз

Лейшманіоз

Запитання 26

До лікаря звернулися декілька пацієнтів з подібними скаргами: слабкість, болі в кишечнику, діарея. Після дослідження фекалій виявилось, що терміновій госпіталізації підлягає один з

пацієнтів, у якого були виявлені цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти?

варіанти відповідей

Балантидія

Кишкова амеба

Дизентерійна амеба

Лямблія

Трихомонада

Запитання 27

До гастроентерологічного відділення надійшов хворий із запаленням жовчних шляхів. У порціях жовчі виявлені рухомі найпростіші грушоподібної форми, двоядерні, з опорним стрижнем-аксостилем. Яке протозойне захворювання діагностується у хворого?

варіанти відповідей

Балантидіаз кишковий

Трихомоноз

Амебіаз кишковий

Лямбліоз

Амебна дизентерія

Запитання 28

У хворої симптоми запального процесу сечостатевих шляхів. У мазку із слизової оболонки піхви виявлено великі одноклітинні організми грушоподібної форми з загостреним шипом на задньому кінці тіла, великим ядром та ундулюючою мембраною. Які найпростіші знайдені в мазку?

варіанти відповідей

Lamblia intestinalis

Trichomonas buccalis

Trichomonas vaginalis

Trichomonas hominis

Trypanosoma gambiense

Запитання 29

У чоловіка 70-ти років розвинувся протезний стоматит. Крім того, спостерігалось виражене ураження куточків рота. Під час мікроскопії виявлені великі овоїдні грампозитивні клітини. Які мікроорганізми найбільш імовірно стали провідним етіологічним фактором такого ураження?

варіанти відповідей

Гриби роду Candida

Стафілококи

Коринебактерії

Стрептококи

Нейсерії

Запитання 30

У чоловіка, мешканця сільської місцевості, в шийно-щелепній ділянці виявлено твердий флегмоноподібний інфільтрат шкіра навколо синьо-багряного кольору. У центрі інфільтрат

некротизований, з виразки виділяється гній з неприємним запахом. Для підтвердження діагнозу актиномікоз шийно-щелепної ділянки здійснено мікроскопічне дослідження гною. Що повинен виявити бактеріолог для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Грамнегативні диплококи

Грампозитивні стрептококи

Кислотостійкі палички

Грамнегативні диплобактерії

Друзи

Запитання 31

У хворого зі скаргами на часті рідкі випорожнення з кров’ю ("малинове желе") при мікроскопічному дослідженні були виявлені великі клітини з одним ядром та поглиненими еритроцитами. Для якого з найпростіших характерна така морфологічна форма?

варіанти відповідей

Toxoplasma gondii

Entamoeba histolytica

Campylobacter jejuni

Balantidium coli

Giardia lamblia

Запитання 32

Хворий звернувся до стоматолога із симптомами запалення слизової оболонки ротової порожнини. У мазках, отриманих з пародонтальних кишень, виявлено найпростіші з непостійною формою тіла, розміром 6-60 мкм, здатні утворювати псевдоподії. Які це найпростіші?

варіанти відповідей

Lamblia intestinalis

Entamoeba gingivalis

Entamoeba histolytica

Trichomonas hominis

Entamoeba coli

Запитання 33

У хворого скарги на гострий біль у животі переймоподібного характеру, часті позиви на дефекацію, рідкі кров’янисті випорожнення із слизом. Лабораторним дослідженням мазків фекалій виявлено організми непостійної форми, що містять еритроцити. Яке можливе захворювання?

варіанти відповідей

Балантидіаз

Лямбліоз

Кишковий трихомоноз

Шистосомоз

Амебіаз

Запитання 34

В лабораторію направлено матеріал білуватого нашарування із слизових оболонок ротової порожнини. Висів матеріалу зроблено на середовище Сабуро, відмічено ріст сметаноподібних колоній, бактеріоскопія виявила короткі бруньковані нитки. До збудників якої інфекції відносять ізольовані мікроорганізми ?

варіанти відповідей

Спірохетози

Мікоплазмози

Мікози

Рікетсіози

Хламідіози

Запитання 35

При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої на хронічний кольпо-вагініт лікар виявив округлої форми та еліпсоподібні, що брунькуються клітини, розміром 3-6 мкм. Про збудника якої грибкової хвороби може йти мова в даному випадку?

варіанти відповідей

Кокцидіозу

Мікроспорії

Епідермофітії

Кандидозу

Криптококозу

Запитання 36

У мікропрепараті виготовленому з пунктату регіонарного лімфовузла хворого, зафарбованому за Романовським-Гімза, лікар виявив тонкі мікроорганізми з 12-14 рівномірними завитками з гострими кінцями довжиною 10-13 мкм блідо-рожевого кольору. Про збудника якої інфекційної хвороби може йти мова в даному випадку?

варіанти відповідей

Сифілісу

Трипаносомозу

Поворотного тифу

Лейшманіозу

Лептоспірозу

Запитання 37

При мікроскопічному дослідженні гною, взятого з норицевого ходу нижньої щелепи і забарвленого по Граму, були виявлені друзи, забарвлені в центрі грампозитивно, і колбоподібні утвори - грамнегативно. Збудник якого захворювання має дану морфологію?

варіанти відповідей

Кандидозу

Фузобактеріозу

Стафілококового остеомієліту

Анаеробної інфекції

Актиномікозу

Запитання 38

Слизова язика була вкрита білим нальотом. При мікроскопічному дослідженні нальоту виявлені мікроорганізми кулястої форми, розміром 10-15 мкм, грампозитивні. Для яких мікроорганізмів характерні такі ознаки?

варіанти відповідей

Найпростіші

Стафілококи

Гриби роду Candida

Стрептококи

Актиноміцети

Запитання 39

У бактеріологічній лабораторії необхідно простерилізувати поживні середовища, що містять речовини, які змінюються при температурі вище 100°С (сечовина, вуглеводи). Який спосіб стерилізації має обрати лаборант?

варіанти відповідей

Парою під тиском у автоклаві

Текучою парою, дрібно

Тиндалізація

Пастеризація

Кип’ятіння

Запитання 40

Збудниками багатьох гнійно- запальних процесів ротової порожнини є анаероби. Яке з перерахованих поживних середовищ можна використати для контролю контамінації перев’язувального матеріалу анаеробами?

варіанти відповідей

Py

Кітта-Тароцці

Плоскірєва

Сабуро

Ендо

Запитання 41

З метою перевірки якості чистоти повітря в операційній було проведено висів повітря на ряд поживних середовищ за допомогою апарата Кротова. Після інкубування на деяких з них виросли колонії, оточені чіткою зоною гемолізу. Які середовища було використано для перевірки повітря?

варіанти відповідей

Кров’яний МПА

Жовтково-сольовий агар

Вісмут-сульфіт агар

Середовище Ендо

Сироватковий МПА

Запитання 42

В лабораторії, з метою прискорення стерилізації цукровмісних середовищ текучим паром, її провели в один день: зранку, вдень та ввечері по 30 хвилин. Як правильно слід було простерилізувати середовища?

варіанти відповідей

Стерилізувати двічі на добу

Стерилізувати 45 хвилин

Стерилізувати тричі з інтервалом 24 години

Стерилізувати 15 хвилин

Стерилізувати 1 годину

Запитання 43

До лікарні надійшла дитина з діагнозом “стафілококовий сепсис”. На яке живильне середовище потрібно посіяти кров хворого з метою виділення збудника?

варіанти відповідей

Середовище Плоскірєва

М’ясо-пептонний агар

Жовчно-сольовий агар

Середовище Бучіна

Цукрово-пептонний бульйон

Запитання 44

Який метод стерилізації доцільно використати для стоматологічних інструментів, які не псуються від дії температури і вологості для гарантованого знищення вірусів, вегетативних та спорових форм мікроорганізмів?

варіанти відповідей

Автоклавування

Кип’ятіння

Тиндалізацію

Пастеризацію

Прожарювання над полум’ям газового пальника

Запитання 45

У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м’ясо-пептонний бульйон. Який із способів стерилізації слід застосувати?

варіанти відповідей

Сухий жар 160oС 2 год.

Фільтрування

Автоклавування при 121oС 30 хв.

Кип’ятіння 1 год.

-

Запитання 46

У лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструменту в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найбільш доцільно використати як тест-систему?

варіанти відповідей

Капсульні

Патогенні

Кислотостійки

Спорові

Термофільні

Запитання 47

При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих колоній, навколо яких чітко було видно зону гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви?

варіанти відповідей

Кров’яний МПА

МПА

ЖСА

Левіна

Ендо

Запитання 48

Із організму хворого з гострим гастроентеритом виділений збудник захворювання. Його слід ідентифікувати за антигенною будовою. Яку серологічну реакцію потрібно використати для цього?

варіанти відповідей

Реакція нейтралізації

Реакція зв’язування комплементу

Реакція опсонізації

Реакція преципітації

Реакцію аглютинації

Запитання 49

Від хворго в лабораторії видідена чиста культура збудника дизентерії. Які дослідження слід провести з метою її остаточної серологічної ідентифікації?

варіанти відповідей

Поставити реакцію непрямої гемаглютинації

Поставити реакцію аглютинації із стандартними сироватками

Провести реакцію аглютинації із сироваткою хворого

Провести реакцію молекулярної гібридизації ДНК

Виявити термостабільні антигени в реакції кільцепреципітації

Запитання 50

Збудниками багатьох гнійно-запальних процесів ротової порожнини є анаероби. Які з перерахованих живильних середовищ можна використати для контролю контамінації перев’язувального матеріалу анаеробами?

варіанти відповідей

Плоскірєва

Ру

Кітта-Тароцці

Сабуро

Ендо

Запитання 51

Через 7 днів після пластичної операції, виконаної лікарем-стоматологом, у пацієнта розвинувся правець. Виникла підозра, що причиною був контамінований збудником правця шовний матеріал, який був доставлений в бактеріологічну лабораторію. Яке живильне середовище необхідно використати для первинного посіву матеріалу?

варіанти відповідей

Леффлера

Плоскирєва

Кітта-Тароцці

Ендо

Левенштейна-Єнсена

Запитання 52

Посів патологічного матеріалу від хворого на пульпіт було здійснено у середовище Кітта-Тароцці. Які мікроорганізми планується виділити?

варіанти відповідей

Ацидофільні

Кислотостійкі

Гемолітичні

Аеробні

Анаеробні

Запитання 53

При огляді хворого з некротичною флегмоною щелепно-лицевої ділянки у лікаря виникла підозра на газову гангрену. При мікроскопії гнійних виділень з рани виявлено грампозитивні мікроорганізми паличкоподібної форми. Яке живильне середовище слід використати для виділення чистої культури збудника?

варіанти відповідей

Середовище Ендо

Середовище Кітта-Тароцці

М’ясо-пептоний агар

Середовище Лєвіна

Молочно-сольовий агар

Запитання 54

Штам стафілококу, який спричинив спалах внутрішньолікарняних захворювань, проявив високу резистентність до пеніциліну. З яким із наведених нижче факторів пов'язана резистентність мікроорганізмів до антибіотиків цієї групи?

варіанти відповідей

Із синтезом бета-лактамаз

Із зміною компонентів клітинної стінки

Із синтезом аденілтрансферази

Із зміною рибосомальних білків

Із синтезом фосфотрансферази

Запитання 55

Після тривалої антибіотикотерапії у хворого на слизовій оболонці ротової порожнини були виявлені ділянки з білим нальотом, який знімався шпателем.Для якого захворювання характерні такі ознаки?

варіанти відповідей

Паротит

Кандидоз

Пародонтоз

Грип

Черевний тиф

Запитання 56

У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дизбактеріоз кишечника. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

варіанти відповідей

Сульфаніламіди

Нітрофурани

Інтерферон

Еубіотики (пробіотики)

Протигрибкові препарати

Запитання 57

З метою профілактики дисбактеріозу застосовується препарат, який містить у своєму складі продукти життєдіяльності біфідобактерій. До якої групи профілактичних засобів він належить?

варіанти відповідей

Вакцин

Імуноглобулінів

Хіміопрепаратів

Еубіотиків

Сироваток

Запитання 58

При дизбактеріозах, що супроводжуються процесом гниття (протея, псевдомонад) і підвищенням pH фекалій, необхідно призначати біологічні препарати, що закисляють середовище і проявляють антагоністичну дію. Які мікроорганізми до цього придатні?

варіанти відповідей

Азотобактерії

Біфідумбактерії

Серація

Ентеробактер

Клебсієли

Запитання 59

Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентерії Флекснера-тип 2, Зонне - тип І та етеропатогенну кишкову паличку - 055/В5. Як зветься тип інфекції у цієї дитини?

варіанти відповідей

Носійство патогенних бактерій

Суперінфекція

Вторинна інфекція

Змішана інфекція

Реінфекція

Запитання 60

Хворий на сифіліс пройшов курс антибіотикотерапїї та повністю вилікувався. Через деякий час він знову був інфікований Treponema pallidum. Як називається така форма інфекції?

варіанти відповідей

Реінфекція

Ускладнення

Вторинна інфекція

Суперінфекція

Рецидив

Запитання 61

Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на періодичні висипання герпетичних пухирців на лінії губ і на крилах носа. Такий стан спостерігається впродовж 10-ти років кожний раз після зниження захисних сил організму. Лікар встановив діагноз: лабіальний герпес. Як називається така форма інфекції?

варіанти відповідей

Затяжна

Гостра

Екзогенна

Персистенція

Латентна

Запитання 62

Екзотоксин дифтерійної палички обробили 0,3-0,4% формаліном і витримали 30 днів у термостаті при температурі 40°С. Який препарат був отриманий у результаті проведених маніпуляцій?

варіанти відповідей

Лікувальна сироватка

Діагностична сироватка

Діагностикум

Анатоксин

D. Антитоксин

Запитання 63

В лабораторії вивчали вірулентність збудника дифтерії. При цьому проводили внутрішньоочеревенне зараження лабораторних тварин. В ході експерименту встановлена доза бактерій, яка викликає загибель 95% тварин. Яку одиницю вимірювання вірулентності визначали в лабораторії?

варіанти відповідей

DCL

DLM

LD 5

LD50

Запитання 64

Хатня муха потрапилиа до лікарняного кабінету. Збудників яких захворювань вона може передати механічно:

варіанти відповідей

Лейшманіоз

Поворотний тиф

Енцефаліт

Холера, дизентерія, черевний тиф

Висипний тиф

Запитання 65

Молодий чоловік, у якого в анамнезі була гонорея і від якої він повністю вилікувався, знову занедужав на гонорею. В даному випадку можна говорити про:

варіанти відповідей

Рецидив

Вторинну інфекцію

Реинфекцию

Мікст-інфекцію

Суперінфекцію

Запитання 66

У пацієнта в результаті активації власних мікроорганізмів, що входять до складу мікрофлори слизової оболонки рота, виник гнійно-запальний процес тканин пародонта. До якої форми інфекції належить захворювання?

варіанти відповідей

Суперінфекція

Екзогенна інфекція

Рецидив

Реінфекція

Аутоінфекція

Запитання 67

Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

варіанти відповідей

Персистуюча інфекція

Рецидив

Хронічна інфекція

Суперінфекція

Реінфекція

Запитання 68

У хворого, який переніс сифіліс, був виявлений на статевих органах твердий шанкр. Про яку форму інфекції може йти мова у даного хворого?

варіанти відповідей

Первинна інфекція

Суперінфекція

Рецидив

Змішана інфекція

Вторинна інфекція

Запитання 69

Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі перехворіла на 3-денну малярію. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду захворла на малярію знову. Яка найбільш вірогідна форма цього захворювання?

варіанти відповідей

Вторинна інфекція

Рецидив

Суперінфекція

Персистуюча інфекція

Реінфекція

Запитання 70

Поворотний тиф, що викликається B.caucasica, зустрічається лише на певних територіях, де є переносник кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

варіанти відповідей

Пандемічною

Екзотичною

Епідемічною

Спорадичною

Ендемічною

Запитання 71

Патогенні бактерії володіють здатністю активно проникати у внутрішнє середовище організму та інтенсивно поширюватися у тканинах. Який з перелічних ферментів забезпечує інвазивні властивості бактерій?

варіанти відповідей

Лактаза

Гіалуронідаза

Плазмокоагулаза

Оксидоредуктаза

Каталаза

Запитання 72

У хворого Б. в анамнезі епідемічний висипний тиф (хворів 5 років потому). Після перенесеного ГРВІ на фоні зниження імунітету з’явились ознаки тифу. Загострення сталось за рахунок бактерій, які залишились в організмі хворого. Як називається ця форма інфекції?

варіанти відповідей

Рецидив

Вторинна інфекція

Суперінфекція

Коінфекція

Реінфекція

Запитання 73

У матеріалі, взятому від хворої людини, знайдено декілька видів мікроорганізмів (стафілококи та стрептококи різних видів), які стали причиною захворювання. Як називається такий вид інфекції?

варіанти відповідей

Мікст-інфекція

Суперінфекція

Вторинна інфекція

Коінфекція

Реінфекція

Запитання 74

Вагітна жінка скаржиться на подразнення слизової оболонки піхви, свербіння та виділення зі статевих шляхів. Бактеріоскопія мазків з піхви показала наявність великих Гр+ овальних подовжених клітин, що утворюють псевдоміцелій. Яким шляхом найбільш імовірно відбулося зараження?

варіанти відповідей

Контактно-побутовий

Ендогенна інфекція

Трансмісивний

Статевий

Ранева інфекція

Запитання 75

Наявність репродукції вірусів у культурі клітин можна визначити за морфологічними змінами. Як називаються ці зміни?

варіанти відповідей

Трансформація

Модифікація

Мутація

Конверсія

Цитопатічна дія

Запитання 76

У пацієнта на слизовій оболонці ротової порожнини, носа, губах з’явились везикулярні пухирці. Стоматолог запідозрив везикулярний стоматит. Яке дослідження дасть можливість підтвердити діагноз?

варіанти відповідей

Виділення бактерій з везикулярної рідини

Постановка алергічної проби

Виділення вірусу з везикулярної рідини

Мікроскопія везикулярної рідини

Зараження тварин везикулярною рідиною

Запитання 77

У хірургічному відділенні виник спалах госпітальної інфекції, викликаної S.aureus. У зв‘язку з цим, завідувач відділення замовив значну кількість рідкого полівалентного стафілококового бактеріофагу. Як буде використано цей препарат?

варіанти відповідей

Для індикації стафілококів в реакції наростання титра фагу

Для фаготипування

Для лікування хворих з хронічними формами стафілококових інфекцій

Для специфічної профілактики

Для виявлення бактеріоносіїв серед мед. персоналу

Запитання 78

У звязку з підозрою на внурішньолікарняну інфекцію проведено обстеження у відділенні хірургічної стоматології. У кількох пацієнтів, а також на деяких предметах догляду виявлено золотистий стафілокок. Які властивості виділених культур дають можливість встановити їх походження з одного джерела?

варіанти відповідей

Фаготипування

Пігментоутворення

Біохімічні властивості

Антигенна структура

Чутливість до антибіотиків

Запитання 79

З фекалій хворого виділені шигели Зонне. Які потрібно провести додаткові дослідження для встановлення джерела інфекції?

варіанти відповідей

Поставити реакцію нейтралізації

Зробити антибіотикограму

Поставити реакцію преципітації

За допомогою реакції зв’язування комплементу

Провести фаготипування виділеної чистої культури

Запитання 80

У хірургічному стаціонарі почастішали випадки гнійних післяопераційних ускладнень стафілококової природи. Яким чином визначити джерело стафілококової інфекції в стаціонарі?

варіанти відповідей

Визначення гемотоксинів

Визначення біоварів

Визначення фаговарів

Визначення антибіотикочутливості

Визначення ферментів агресії

Запитання 81

Основним методом вірусологічної діагностики є виділення віруса в культурах тканин. Про наявність віруса судять на основі його специфічної дії на клітину. Як вона називається?

варіанти відповідей

ІФА

ЦПД

РН

РА

РІА

Запитання 82

У дитячому садку через кілька годин після вживання сирної маси майже у всіх дітей раптово з’явилися симптоми гастроентериту. При бактеріологічному дослідженні блювотних мас та залишків сирної маси було виділено золотистий стафілокок. Як доцільно продовжити дослідження для уточнення джерела інфекції?

варіанти відповідей

Провести дослідження обладнання харчоблоку

Поставити алергічну пробу

Визначити здатність штамів до токсиноутворення

Провести фаготипування виділених штамів

Вивчити наявність антитіл у хворих дітей

Запитання 83

У сироватці крові новонародженого знайдено антитіла до вірус укору. Про наявність якого імунітету це може свідчити?

варіанти відповідей

Штучного активного

Природного пасивного

Природного активного

Штучного пасивного

Спадкового

Запитання 84

Для прискорення загоєння рани слизової оболонки ротової порожнини хворому призначено препарат, який являє собою термостабільний білок, що міститься у людини в сльозах, слині, грудному молоці матері, а також його можна виявити в свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він являє собою фактор природної резистентності організму і має назву:

варіанти відповідей

Інтерлейкін

Лізоцим

Іманін

Комплемент

Інтерферон

Запитання 85

У кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. З гнійних виділень уретри цього пацієнта лікар приготував мазок, забарвив за Грамом. При мікроскопії в препараті виявлена маса лейкоцитів, в цитоплазмі яких знаходилася велика кількість грамнегативних бобоподібної форми диплококів. Результати якого процесу спостерігаються у препараті?

варіанти відповідей

Фагоцитозу

Метаболізму

Капсулоутворення

Малігнізації

Спороутворення

Запитання 86

Лікарю-пародонтологу необхідно оцінити у пацієнтки фактори неспецифічної резистентності слини і виділень слизової оболонки ротової порожнини. Який фактор неспецифічної резистентності слід вивчити в досліджуваному матеріалі в першу чергу?

варіанти відповідей

Секреторний IgA

Інтерферон

Лізоцим

Комплемент

Пропердин

Запитання 87

У хворого з клінічними ознаками первинного імунодефіциту виявлено порушення функції антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

варіанти відповідей

Т-лімфоцити

Фібробласти

0-лімфоцити

В-лімфоцити

Макрофаги, моноцити

Запитання 88

У кабінеті лікаря-пародонтолога з метою призначення загальнозміцнюючої терапії у пацієнтки вивчені фактори неспецифічної резистентності слини і виділень слизової оболонки. Який з перерахованих нижче факторів неспецифічної резистентності в першу чергу буде вивчений в досліджуваному матеріалі?

варіанти відповідей

Пропердин

Лізоцим

Комплемент

Секреторний IgA

Інтерферон

Запитання 89

Лікар-педіатр, проводячи з батьками бесіду про профілактику кору, зауважив, що певна категорія дітей має природний пасивний імунітет до цього захворювання. Яких саме дітей мав на увазі лікар?

варіанти відповідей

Ті, що перенесли кір на першому році життя

Старші 14 років

Ті, що отримали планові щеплення

Новонароджені

Ті, чиї батьки не хворіли на кір

Запитання 90

Неспецифічні фактори захисту порожнини рота від проникнення патогенних мікроорганізмів відіграють важливу роль в загальній системі фізіологічної стійкості

організму. Який з перерахованих компонентів в порожнині рота є найважливішим фактором неспецифічного захисту?

варіанти відповідей

Лізоцим

β-лізин

Фагоцитоз

Комплемент

Пропердин

Запитання 91

Інтерферон – фактор неспецифічного імунітету, який має противірусні властивості. Що є стимулом продукції цих протеїнів в організмі людини?

варіанти відповідей

Ендотоксин

ДНК

РНК

Віруси

Екзотоксин

Запитання 92

Диференціювання В-лімфоцитів в плазматичні клітини призводить до вироблення імуноглобулінів, які відповідають за специфічну імунну відповідь організму. У якому органі імунної системи відбувається диференціювання В лімфоцитів?

варіанти відповідей

Мигдалики

Червоний кістковий мозок

Щитоподібна залоза

Тимус

Печінка

Запитання 93

Після проникнення в організм бактерії фагоцитуються макрофагами. Яку роль відіграють макрофаги в кооперації імунокомпетентних клітин на першому етапі формування імунної відповіді?

варіанти відповідей

Активують Т-кіллери

Продукують імуноглобуліни

Забезпечують процесинг і презентацію антигена Т-хелперам

Забезпечують процесинг і презентацію антигена Т-кіллерам

Активують NК-клітини

Запитання 94

Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір і на 11 добу почав відторгатися. Які клітини приймають у цьому участь?

варіанти відповідей

Еозінофіли

Еритроцити

В-лімфоцити

Базофіли

Т-лімфоцити

Запитання 95

У бактерiологiчнiй лабораторiї проводилася експертиза шкур тварин за допомогою iмунної реакцiї преципiтацiї за Асколi. Позитивний результат цiєї реакцiї свiдчить про наявнiсть:

варіанти відповідей

Антигенiв збудника сибiрки

Поверхневого антигену iєрсинiй

Токсину анаеробної iнфекцiї

Збудника чуми

Збудника бруцельозу

Запитання 96

У місцевому імунітеті порожнини рота важливу роль відіграють різноманітні клітини слизової оболонки і антимікробні речовини, які синтезуються ними. Вкажіть, які з перерахованих факторів мають вирішальну роль у забезпеченні локального імунітету:

варіанти відповідей

Ig G

Макрофаги

В-лімфоцити

Еозинофіли

Секреторний Ig A

Запитання 97

Обстежуючи дитину, лікар стоматолог виявив наліт на мигдаликах і запідозрив атипову форму дифтерії. Був підготовлений мазок, зроблений посів на поживні середовища і визначена токсичність виділеної чистої культури. Яка реакція використана для визначення токсигенності виділеного штаму дифтерійної палички?

варіанти відповідей

Реакція зв'язування комплементу

Реакція преципітації в гелі

Реакція гемолізу

Реакція кильцепреципітаціі

Реакція аглютинації на склі

Запитання 98

У лабораторію надійшов матеріал (витяжка тваринницької сировини) з району, де відмічені випадки на сибірку серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника у досліджуваному матеріалі?

варіанти відповідей

Реакцію непрямої гемаглютинації

Реакцію термопреципітації

Радіоімунний аналіз

Реакцію зв’язування комплементу

Реакцію преципітації в агарі

Запитання 99

Для визначення рівня протидифтерійного імунітету у дитини вирішено було поставити реакцію пасивної гемаглютинації. Чим необхідно сенсибілізувати еритроцити, щоб вирішити поставлене завдання?

варіанти відповідей

Дифтерійним антитоксином

Антигенами дифтерійної палички

Протидифтерійною сироваткою

Гемолітичною сироваткою

Дифтерійним анатоксином

Запитання 100

У жінки 37-ми років протягом року періодично виникали інфекційні захворювання бактеріального генезу, їх перебіг був вкрай тривалим, ремісії - короткочасними. При обстеженні виявлена гіпогамаглобулінемія. Порушення функції яких клітин може бути прямою її причиною?

варіанти відповідей

Фагоцитів

Нейтрофілів

Лімфоцитів

Макрофагів

Плазматичних клітин

Запитання 101

У хворого виділено чисту культуру коринебактерій дифтерії. Яку імунологічну реакцю слід використати для виявлення токсигенності бактерій?

варіанти відповідей

Аглютинації

Преципітації в агарі

Гальмування гемаглютинації

Непрямої гемаглютинації

Зв’язування комплементу

Запитання 102

В селищі у декількох господарствах було виявлено масову загибель щурів. Виникла підозра, що причиною може бути чума. Які постмортальні дослідження тварин слід провести з метою екстренного встановлення збудника інфекції?

варіанти відповідей

Реакція кільцепреципітації

Реакція аглютинації

Реакція пасивної аглютинації

Реакція зв’язування комплементу

Реакція нейтралізації

Запитання 103

Від хворого з підозрою на черевний тиф виділено чисту культуру збудника, яку ідентифіковано за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями як сальмонела тифу. Яке дослідження слід застосувати для остаточної ідентифікації збудника?

варіанти відповідей

Алергодіагностику

Серодіагностику

Фаготипування

Сероідентифікацію

Антибіотикограму

Запитання 104

На базарі громадянин А. продавав ковбасу з назвою “свиняча домашня”. У держсанінспекції виникла підозра фальсифікації ковбаси. З допомогою якої серологічної реакції імунітету можна ідентифікувати харчовий продукт?

варіанти відповідей

Преципітації

Імунофлюоресценції

Аглютинації

РЗК

РНГА

Запитання 105

З метою встановлення токсигенності виділених від пацієнтів збудників дифтерії культури висіяли на чашку Петрі з поживним агаром по обидва боки від розташованої в центрі смужки фільтрувального паперу, змоченого протидифтерійною антитоксичною сироваткою. Після інкубації посівів в агарі між окремими культурами і смужкою фільтрувального паперу виявлено смужкоподібні ділянки помутніння середовища. Яку імунологічну реакцію було виконано?

варіанти відповідей

Реакцію аглютинації

Реакцію Кумбса

Реакцію кільцепреципітації

Реакцію преципітації в гелі

Реакцію опсонізації

Запитання 106

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, при якій високодисперсні антигени адсорбовані на еритроцитах?

варіанти відповідей

Реакція нейтралізації

Реакція зв'язування комплементу

Реакція гемадсорбції

Pеакція преципітації

Реакція непрямої (пасивної) гемаглютинації

Запитання 107

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається реакція осадження з розчину антигену при впливі на нього імунної сироватки й електроліту?

варіанти відповідей

Реакція гемадсорбції

Реакція аглютинації

Реакція преципітації

Реакція нейтралізації

Реакція зв'язування комплементу

Запитання 108

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, яка полягає в склеюванні мікроорганізмів при дії на них специфічних антитіл при наявності електроліту?

варіанти відповідей

Реакція преципітації

Реакція гемадсорбції

Реакція нейтралізації

Реакція аглютинації

Реакція зв'язування комплементу

Запитання 109

На одязі людини, яку звинувачують у вбивстві, виявлені плями крові. За допомогою якої реакції можна довести, що це кров людини?

варіанти відповідей

За допомогою реакції преципітації

За допомогою реакції аглютинації

За допомогою реакції нейтралізації

За допомогою реакції зв’язування комплементу

За реакцією імунофлюоресценції

Запитання 110

Із організму хворого з гострим гастроентеритом виділений збудник захворювання. Його слід ідентифікувати за антигенною будовою. Яку серологічну реакцію потрібно використати для цього?

варіанти відповідей

Реакція преципітації

Реакція нейтралізації

Реакція зв’язування комплементу

Реакція опсонізації

Реакцію аглютинації

Запитання 111

Від хворго в лабораторії видідена чиста культура збудника дизентерії. Які дослідження слід провести з метою її остаточної серологічної ідентифікації?

варіанти відповідей

Провести реакцію аглютинації із сироваткою хворго

Провести реакцію молекулярної гібридизації ДНК

Поставити реакцію аглютинації із стандартними сироватками

Виявити термостабільні антигени в реакції кільцеприципітації

Поставити реакцію непрямої гемаглютинації

Запитання 112

В анотації до препарату вказано, що він містить антигени збудника черевного тифу, адсорбовані на стабілізованих еритроцитах барана. З якою метою використовують цей препарат?

варіанти відповідей

Для виявлення антитіл в реакції зв’язування комплементу

Для виявлення антитіл в реакції Відаля

Для виявлення антитіл в реакції непрямої гемаглютинації

Для серологічної ідентифікації зхбудника черевного тифу

Для виявлення антитіл в реакції затримки гемаглютинації

Запитання 113

Ефективна діагностика носійства збудників кишкових інфекцій грунтується на виявленні антитіл до певних антигенів бактерій в реакції непрямої гемаглютинації. Який стандартний препарат слід застосувати у цій реакції?

варіанти відповідей

Антитіла проти імуноглобулінів основних класів

Еритроцитарні діагностикуми з адсорбованими антигенами бактерій

Монорецепторні діагностичні сироватки

Еритроцити барана й гемолітичну сировтку

Моноклональні антитіла

Запитання 114

Гемолітична сироватка проти еритроцитів барана є необхідною для роботи в лабораторії, де ведеться серологічна діагностика інфекційних хвороб. З якою метою вона використовується?

варіанти відповідей

Для реакції затримки гемаглютинації

Для реакції непрямої гемаглютинації

Для встановлення видової належності еритроцитів у судово-медичній експертизі

Як компонент гемолітичної системи в реакції зв’язування комплементу

Для діагностики гемолітичної хвороби новонароджених при резус-конфлікті

Запитання 115

При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого на кишкову інфекцію була виділена Shigella sonnei. Яку з перелічених серологічних реакцій було застосовано для ідентифікації виділеної чистої культури?

варіанти відповідей

Реакція преципітації

Реакція нейтралізації

Реакція зв’язування комплементу

Реакція лізису

Реакція аглютинації

Запитання 116

У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлено сенсибілізацію алергеном тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль у розвитку цього імунопатологічного стану?

варіанти відповідей

IgE

IgD

IgM

Сенсибілізовані Т-лімфоцити

-

Запитання 117

При багатьох інфекційних хворобах у крові хворого можна виявити антигени збудника. Яку реакцію слід застосовувати, враховуючи, що рівень антигенемії низький

варіанти відповідей

Реакція непрямої гемаглютинації

Імуноелектрофорез

Твердофазний ІФА

Реакція латекс-аглютинації

Реакція аглютинації

Запитання 118

3 метою серологічної діагностики інфекційного захворювання лікарю необхідно здійснити реакцію непрямої (пасивної) гемаглютинації. Що потрібно використати для постановки цієї реакції крім сироватки хворого?

варіанти відповідей

Анатоксин

Інтерферон

Діагностична сироватка

Еритроцитарний діагностикум

Гемолітична сироватка

Запитання 119

Одужання організму від інфекційної хвороби супроводжується нейтралізацією антигенів специфічними антитілами. Якими клітинами вони продукуються?

варіанти відповідей

Еозинофіли

Плазмоцити

Т-лімфоцити

Тканинні базофіли

Фібробласти

Запитання 120

Серед лімфоцитів розрізняють популяцію клітин, що мають мембранні рецептори до IgМ, вони активуються під впливом специфічних антигенів, мітотично розмножуються, диференціюються у плазматичні клітини, що виробляють антитіла (імуноглобуліни). Як називаються ці клітини?

варіанти відповідей

Т-лімфоцити пам’яті

В-лімфоцити

-

Т-лімфоцити-кілери

Т-лімфоцити-супресори

Запитання 121

Після проникнення в організм бактерії фагоцитуються макрофагами. Яку роль відіграють макрофаги в кооперації імунокомпетентних клітин на першому етапі формування імунної відповіді?

варіанти відповідей

Активують NК-клітини

Активують Т-кіллери

Забезпечують процесинг і презентацію антигена Т-кіллерам

Продукують імуноглобуліни

Забезпечують процесинг і презентацію антигена Т-хелперам

Запитання 122

У хворого діагностовано ГРВІ. При обстеженні лікарем виявлені симптоми, які характерні для даного захворювання. Встановлено, що хворий виділяє збудник у зовнішнє середовище. Ця картина відповідає гострому періоду захворювання. Імуноглобуліни якого класу ймовірно будуть присутні в крові хворого?

варіанти відповідей

Ig A

Ig M

Ig E

Ig G

Ig D

Запитання 123

Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір, на 11-ту добу почав відторгатися. Які клітини беруть участь у цьому процесі?

варіанти відповідей

В-лімфоцити

Т-лімфоцити

Еозинофіли

Базофіли

Еритроцити

Запитання 124

У крові дівчини 16-ти років, котра страждає на аутоімунне запалення щитоподібної залози, виявлено численні плазматичні клітини. З проліферацією та диференціюванням яких клітин крові пов’язано збільшення кількості плазмоцитів?

варіанти відповідей

Т-хелперів

Т-кілерів

В-лімфоцитів

Т-супресорів

Тканинних базофілів

Запитання 125

У розвитку клінічних проявів алергії провідну роль відіграє гістамін. Якими клітинами він виробляється?

варіанти відповідей

Тучними клітинами

Плазмоцитами

Макрофагами

В- лімфоцитами

Т- лімфоцитами

Запитання 126

При дослідженні стану імунної системи хворого із хронічними грибковими ураженнями шкіри виявлено порушення клітинного імунітету. Зниження яких показників найбільш характерні при цьому?

варіанти відповідей

Імуноглобулінів E

Плазмоцитів

В-лімфоцитів

Імуноглобулінів G

Т-лімфоцитів

Запитання 127

Після введення лідокаїну у хворого з’явилась задишка, бронхоспазм, різко знизився кров’яний тиск, що вимагало від лікаря-стоматолога застосування засобів негайної допомоги. Який механізм лежить в основі таких явищ?

варіанти відповідей

Явище ідіосинкразії

Алергічні цитотоксичні реакції

Ефекти, зумовлені Т-кілерами

Гіперчутливість, зумовлена Т-лімфоцитами

Алергічні реакції з участю IgE

Запитання 128

Дитина 1 року часто хворіє вірусно-бактеріальними інфекціями, які погано піддаються терапії. При проведенні дослідження імунологічного статусу виявлено відсутність в крові лімфоцитів, що забезпечують клітинний імунітет. Який імунодефіцит і за якою системою виявлено у даної дитини?

варіанти відповідей

Вторинний по Т-системі

Первинний по Т-системі

Первинний по В-системі

Первинний по макрофагальной системі

Первинний по мікрофагам

Запитання 129

У дитини 10-ти років поставлено пробу Манту (з туберкуліном). Через 48 годин на місці введення туберкуліну з’явилаcя папула розміром до 8 мм у диаметрі. Який тип реакції гіперчутливості розвинувся після введення туберкуліну?

варіанти відповідей

Реакція гіперчутливості IV типа

Реакція типа сироваткової хвороби

Реакція гіперчутливості ІІ типа

Реакція типа феномен Артюса

Атопічна реакція

Запитання 130

Досить часто причиною набутих імунодефіцитів є інфекційне ураження організму, при якому збудники безпосередньо розмножуються у клітинах імунної системи і руйнують їх. Виберіть серед перерахованих ті захворювання, при яких має місце вищезгадане.

варіанти відповідей

Інфекційний мононуклеоз, СНІД

Поліоміеліт, гепатит А

Ку-гарячка, висипний тиф

Туберкульоз, мікобактеріоз

Дизентерія, холера

Запитання 131

У хворого з періодичними нападами ядухи, які виникають при вдиханні різних ароматичних речовин, діагностована атопічна бронхіальна астма. Діагностовано збільшення Ig E. Для якого типу реакцій це характерно:

варіанти відповідей

Цитотоксичні реакції

Нейтралізація бактерій

ГСТ

Анафілактичні реакції

Імунокомплексні реакції

Запитання 132

Хворому, що надійшов у стоматологічну клініку з приводу видалення каріозного зуба, для знеболювання, був введений новокаїн. Через кілька хвилин у хворого з'явилися такі симптоми: задишка, падіння кров'яного тиску, втрата свідомості, одутлість особи. Лікар запідозрив розвиток алергічної реакції на новокаїн. До якого типу алергічних реакцій відноситься ускладнення у даного хворого?

варіанти відповідей

Цитотоксичний

Атопічний

Уповільненого типу

Імунокомплексний

Анафілактичний

Запитання 133

Екзотоксин дифтерійної палички обробили 0,3-0,4% формаліном і витримали 30 днів у термостаті при температурі 40°С. Який препарат був отриманий у результаті проведених маніпуляцій?

варіанти відповідей

Антитоксин

Лікувальна сироватка

Діагностична сироватка

Діагностикум

Анатоксин

Запитання 134

Працівникам стоматологічної клініки необхідно провести вакцинацію проти гепатиту В, створивши у них штучний активний імунітет. Який препарат слід застосувати з такою метою?

варіанти відповідей

Рекомбінантну вакцину з вірусних антигенів

Гамма-глобулін з донорської крові

Інактивований вірус, що виріс у курячому ембріоні

Моноклональні антитіла

Специфічний імуноглобулін

Запитання 135

В пологовому будинку планується вакцинація дітей проти туберкульозу. Який із перелічених препаратів необхідно мати для цього?

варіанти відповідей

Туберкулін

Вакцину БЦЖ

Вакцину АКДП

Вакцину СТІ

Вакцину АДП

Запитання 136

В дитячому садку планується проведення вакцинації проти коклюшу. Який з наведених нижче препаратів необхідно використати з цією метою?

варіанти відповідей

Вакцина БЦЖ

Нормальний гама-глобулін

Типоспецифічна сироватка

Вакцина АКДП

АДП анатоксин

Запитання 137

Спеціалісти стоматологи є групою ризику щодо професійного зараження гепатитом В. Вкажіть ефективний засіб для специфічної активної профілактики цієї хвороби серед лікарів-стоматологів?

варіанти відповідей

Виконання робіт у гумових рукавичках

Введення інтерфероногенів

Надійна стерилізація медичного інструментарію

Введення специфічного імуноглобуліну

Вакцинація рекомбінантною вакциною

Запитання 138

У відділення хірургічної стоматології надійшов пацієнт з відкритим переломом нижньої щелепи. Який препарат слід застосувати з метою активної імунізації проти правцю?

варіанти відповідей

Протирпавцевий імуноглобулін

Коклюшно-дифтерійну-правцеву вакцину

Гама-глобулін з крові донорів, імунізованих проти правцю

Правцевий анатоксин

Протиправцеву сироватку

Запитання 139

Для вакцинації використовують токсин, знешкоджений формальдегідом (0,4%) при 37- 40° С протягом чотирьох тижнів. Вперше такий препарат застосував для профілактики дифтерії Рамон. Що це за препарат?

варіанти відповідей

Анатоксин

Ад'ювант

Антитоксична сироватка

Вбита вакцина

Імуноглобулін

Запитання 140

З метою специфічної профілактики використана вакцина, яка містить в своєму складі мікроорганізми і знешкоджений формаліном екзотоксин. До яких вакцин вона належить?

варіанти відповідей

Генно-інженерних

Хімічних

Асоційованих

Живих

Анатоксинів

Запитання 141

Вкажіть, які профілактичні препарати слід ввести хворому з відкритою щелепно-лицевою травмою, якщо він раніше ніколи не одержував профілактичних щеплень?

варіанти відповідей

Протисудомні препарати та анатоксин

Вакцину АКДП та антибіотики

Правцевий анатоксин і антибіотики

Протиправцевий імуноглобулін і анатоксин

Протиправцеву сироватку та антибіотики

Запитання 142

Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині було введено донорський гамаглобулін. Який вид імунітету було створено при цьому?

варіанти відповідей

Пасивний

Антитоксичний

Природний

Поствакцинальний

Місцевий

Запитання 143

Вам запропоновані для роботи наступні препарати: 1.Бруцельозна нашкірна вакцина. 2.Лептоспірозна вакцина. 3.Вакціна БЦЖ. 4.Адсорбована коклюшно-дифтерійно-правцева вакцина АКДП. 5.Адсорбований правцевий анатоксин. Який імунітет можливо отримати при вакцинації даними видами вакцин?

варіанти відповідей

Штучний пасивний

Нестерильний (інфекційний)

Антитоксичний

Антибактеріальний

Штучний активний

Запитання 144

Які лікувальні препарати використовують для специфічної терапії дифтерії?

варіанти відповідей

Антитоксична сироватка

Нативна плазма

Антибіотики

Плацентарний гамаглобулін

Анатоксин

Запитання 145

Антитоксичні сироватки використовуються для профілактики і лікування:

варіанти відповідей

Дизентерії

Туберкульозу

Дифтерії

Гонореї

Коклюшу

Запитання 146

За професійними показаннями проведена вакцинація лікарів-стоматологів. Вакцина повинна захистити їх від вірусної інфекції, збудник якої може бути присутнім в крові стоматологічних хворих, які перенесли інфекцію або є хронічними носіями. Яка вакцина була використана?

варіанти відповідей

Субодинична грипозна вакцина

Інактивована вакцина проти гепатиту А

Антирабічна вакцина

Жива корова вакцина

Генно-інженерний НВs -антиген

Запитання 147

У зв’язку з випадком дифтерії виникла необхідність провести запобіжні щеплення в студентській групі. Який препарат слід використати для створення штучного активного імунітету?

варіанти відповідей

Вакцину АКДП

Дифтерійний анатоксин

Вакцину з вбитих бактерій

Антидифтерійну сироватку

Специфічний імуноглобулін

Запитання 148

Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває доти, доки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету?

варіанти відповідей

Гуморальний

Нестерильний

Природжений

Типоспецифічний

Перехресний

Запитання 149

У пологовому будинку проведено імунізацію немовлят проти туберкульозу. Яка з названих вакцин була використана?

варіанти відповідей

EV

АКДП

CTI

БЦЖ

АДП

Запитання 150

У пологовому будинку новонародженому слід виконати щеплення проти туберкульозу. Який препарат необхідно при цьому використати?

варіанти відповідей

Вакцину БЦЖ

Вакцину EV

Туберкулін

Вакцину СТІ

Вакцину АКДП

Запитання 151

У дитячому відділенні інфекційної клініки хлопчику поставлено діагноз "дифтерія". Який препарат потрібно ввести хворому в першу чергу?

варіанти відповідей

АКДП

Протидифтерійну антитоксичну сироватку

АДП

Дифтерійний анатоксин

ТАВt

Запитання 152

Стоматологи належать до групи підвищеного ризику щодо можливості професійного зараження гепатитом В. Виберіть препарат, який слід використати для надійної активної

варіанти відповідей

Жива вакцина проти гепатиту В

Протигепатина сироватка

Рекомбінантна вакцина з білків НВs Ag

Моноклональні антитіла проти НВs Ag

Специфічний імуноглобулін

Запитання 153

Дворічний хлопчик, який не був імунізований проти кору, мав контакт з хворою на кір людиною. Лікар призначив дитині імуноглобулін. Який вид імунітету формується у людини після введення імуноглобулінів?

варіанти відповідей

Штучний пасивний

Природний активний

Штучний активний

-

Природний пасивний

Запитання 154

Для попередження сезонного підйому захворюваності на грип у лікувальних закладах міста санепідстанція зобов’язала провести імунізацію медпрацівників.Яким із перелічених препаратів слід проводити імунізацію?

варіанти відповідей

Амантадин

Гамма-глобулін

Інтерферон

Ремантадин

Субодинична вакцина

Запитання 155

У дитини 9-ти рокiв швидко пiдвищилась температура тiла до 39oC, з’явився бiль у горлi. Об’єктивно: зiв та мигдалики яскраво-червоного кольору. Язик набряклий малиново-червоного кольору зi збiльшеними грибоподiбними сосочками. Шкiра тiла та обличчя, крiм носо-губного трикутника, вкрита густими червоними плямами величиною з макове зерно. Пiдщелепнi лiмфатичнi вузли при пальпацiї болiснi. Яке захворювання у дитини?

варіанти відповідей

Кiр

Менiнгококовий назофарингiт

Полiомiєлiт

Скарлатина

Дифтерiя

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест