тести за вивченими творами

Додано: 10 травня 2020
Предмет: Українська література, 10 клас
Тест виконано: 20 разів
12 запитань
Запитання 1

1."Недалеко от Богуслава, коло Росі, в довгому покрученому яру розкинулось село Семигори. Яр в’ється гадюкою між крутими горами, між зеленими терасами; од яру на всі боки розбіглись, неначе гілки дерева, глибокі рукави й поховались десь далеко в густих лісах." З якого твору даний уривок?

варіанти відповідей

а "Украдене щастя"

б "Хіба ревуть воли..."

в "Кайдашева сім′я"

г "Момент"

д "Інтермецо"

Запитання 2

2.Який докір, яке страждання,

Яке несповнене бажання

На них, мов зарево червоне,

Займається і знову тоне

У тьмі?

З якого твору наведений уривок?

варіанти відповідей

а "Мойсей"

б "Червона калино, чого в лузі гнешся?"

в "Лісова пісня"

г "Чого являєшся мені у сні?"

д "Мріє, не зрадь"

Запитання 3

3. "На апеляцію! Безпремінно на апеляцію! Що то за суд такий, що признав обіду обоюдною?.. Я вас питаю: яка тут обоюдна обіда? Він каже на мене — бидло, а я мовчи? Він кричить на сина, на чиновника земського суда — теля, а я мовчи?"

варіанти відповідей

а "Украдене щастя"

б "Хазяїн"

в "Мартин Боруля"

г " Без хліба"

д " Сам собі пан"

Запитання 4

4."Невже повік уділом буде твоїм

Укрита злість, облудлива покірність

Усякому, хто зрадою й розбоєм

Тебе скував і заприсяг на вірність?"

варіанти відповідей

а "Слово, чому ти не твердая криця?"

б "Гріє сонечко"

в "Лісова пісня"

г "«Соntra spem spero!»

д "Мойсей"

Запитання 5

5."Не знати, чи то вічний шум Черемошу і скарги гірських потоків, що сповняли самотню хату на високій кичері(1), чи сум чорних смерекових лісів лякав дитину, тільки Іван все плакав, кричав по ночах, погано ріс і дивився на неню таким глибоким, старече розумним зором, що мати в тривозі одвертала од нього очі."

варіанти відповідей

а "Камінний хрест"

б " Інтермецо"

в "Тіні забутих предків"

г "Хіба ревуть воли..."

д " Кайдашева сім′я"

Запитання 6

6."Мала двадцять і кілька років, була знімчена полька і брала своє заняття дуже поважно. Дразлива і химерна, коли малювала, була в щоденнім житті наймилішою людиною."

варіанти відповідей

а "Вальс меланхолійний"

б "Людина"

в " Украдене щастя"

г "Камінний хрест"

д " Хазяїн"

Запитання 7

7."Виринає посеред озера. Він древній сивий дід,

довге волосся і довга біла борода

всуміш з баговинням звисають аж по пояс.

Шати на ньому — барви мулу, на голові корона

із скойок. Голос глухий, але дужий."

варіанти відповідей

а "Тіні забутих предків"

б "Лісова пісня"

в " Украдене щастя"

г " Кайдашева сім′я"

д "Людина"

Запитання 8

8. "Дві чорні брови, мов дві чорні п’явки, повпивалися над очима, злегенька прикритими довгими густими віями. Сама — невеличка, метка й жвава, з веселою усмішкою на виду, вона так і вабила до себе. Зелена байова керсетка, з червоними мушками, червона в букетах сдідниця, на шиї дорогі коралі, хрести, золоті дукати — усе гарно пристало до хорошої дівоцької вроди."

варіанти відповідей

а "Кайдашева сім′я"

б "Хіба ревуть воли..."

в "Украдене щастя"

г "Лісова пісня"

д ""Людина"

Запитання 9

9. "Місцина справді стала пустирем одгонити. Лежить за селом, на самому белебні, неогороджена, необкопана — так рівець невеличкий прокопаний та й годі... Іде скотина — нема перепону — через грядки так і чеше; собаки так і гніздяться! — кубла повибивали... Пустир пустирем! Хата хоч стара була, та як полагодив був Остап, поки ще не женився, то вона, мов, і бадьорилася; а як піднялась лиха година, що замчала не тільки лад у хаті, а й самого Остапа, — то й хата осунулась..."

варіанти відповідей

а "Хазяїн"

б "Мартин Боруля"

в "Вальс меланхолійний"

г "Тіні забутих предків"

д "Хіба ревуть воли..."

Запитання 10

10. "То як часом якась долішня хвиля викарбутить великий камінь із води і покладе його на беріг, то той камінь стоїть на березі тяжкий і бездушний. Сонце лупає з нього черепочки давнього намулу і малює по нім маленькі фосфоричні звізди. Блимає той камінь, мертвими блисками, відбитими від сходу і заходу сонця, і кам'яними очима своїми глядить на живу воду і сумує, що не гнітить його тягар води, як гнітив від віків. Глядить із берега на воду, як на утрачене щастя."

варіанти відповідей

а "Хіба ревуть воли..."

б " Камінний хрест"

в " Утрачене щастя"

г " Лісова пісня"

д " Людина"

Запитання 11

11."Шум, гамір, і зойки, і в жалісну веселість скрипки врізувався спів Івана і старого Михайла. Той спів, що його не раз чути на весіллях, як старі хлопи доберуть охоти і заведуть стародавніх співанок. Слова співу йдуть через старе горло з перешкодами, як коли би не лиш на руках у них, але і в горлі мозилі понаростали. Ідуть слова тих співанок, як жовте осіннє листя, що ним вітер гонить по замерлій землі, а воно раз на раз зупиняється на кожнім ярочку і дрожить подертими берегами, як перед смертю."

варіанти відповідей
Запитання 12

12." Я теж озирнувся, зстрибнув з возика й побіг до повітки. Одчинивши двері, я ступив до неї... і від несподіванки закам'янів: на розкиданій соломі, якраз проти дверей сиділа... — уявіть собі!.. — сиділа панна. Сама настояща, городська панна, в гарненьких черевиках, що визирали з-під сукні, з солом'яним бриликом на колінях, з здивовано направленими на мене очима. А очі, як у зляканої лані, променисті, чисті, великі. Я рішуче нічого ніколи не мав проти гарненьких панн, але в повітці, на соломі, в подвір'ї контрабандиста... Я мусив почувати себе ніяково." До якої картинки належить поданий уривок?

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест