Проаналізуйте твердження щодо функцій складників ворсинки тонкого кишечника, які на схемі позначено цифрами.
І. Крізь складник 2 продукти розщеплення білків та вуглеводів надходять до складника 1.
ІІ. Складник 2 забезпечує пристінкове травлення.
Чи є поміж них правильні?
Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.
Назвіть орган травної системи, у якому починають розщеплюватися вуглеводи:
Укажіть фермент, який забезпечує розщеплення білків у кишечнику:
Назвіть фермент, який забезпечує знезараження в ротовій порожнині:
Укажіть орган травної системи людини, запалення якого має назву «панкреатит»:
Укажіть орган травної системи людини, запалення якого має назву «панкреатит»:
Укажіть орган травної системи людини, запалення якого має назву «панкреатит»:
Назвіть орган травної системи, до якого потрапляє їжа зі шлунка:
Назвіть залозу, яка виробляє фермент трипсин:
Оберіть правильний перелік органів травної системи:
Назвіть орган травної системи, у якому всмоктується основна кількість поживних речовин:
Укажіть орган травної системи, у якому починається розщеплення жирів:
Укажіть речовину, якою вкриті жувальні поверхні зубів:
Виберіть травну залозу:
Назвіть речовину, яка продукується залозами шлунка:
Укажіть речовину, яку виробляють слинні залози:
Назвіть речовину, яка виділяється в порожнину дванадцятипалої кишки:
Назвіть структуру організму людини, яка виробляє жовч:
Печiнка виконує функції:
Тонкий кишечник в органiзмi людини виконує функції
В ротовiй порожнинi органiзму людини відбувається:
Шлунок людини виконує функції:
Товстий кишечник людини виконує функції : (2 відповіді)
Установіть відповідність між процесами, які відбуваються в травному тракті, та умовами, необхідними для їх здійснення:
Процеси в травному тракті Умови, за яких вони здійснюються
А слиновиділення 1 виділення підшлункового соку
Б початок розщеплення білків 2 виділення шлункового соку
В розщеплення жирів 3 діяльність кишкової палички
Г засвоєння вітаміну В12 4 виділення жовчі
5 споглядання свіжоприготованої страви
Установіть відповідність між термінами і визначеннями:
Термін Визначення
А емаль 1 поширене захворювання зубів
Б карієс 2 речовина, яка заповнює порожнину зуба
В різець 3 речовина, яка вкриває зверху коронку зуба
Г великий кутній 4 зуб з одним коренем, який слугує для відкушування
5 зуб з декількома коренями, який слугує для подрібнення їжі
Установіть відповідність між органами травної системи та їхніми функціями:
Орган
А товстий кишечник Б тонкий кишечник В шлунок Г ротова порожнина
Функція
1 зволоження їжі 2 початок розщеплення білків
3 всмоктування поживних речовин у кров
4 всмоктування води 5 виділення сірки
Визначте послідовність обробки їжі травними соками:
А додавання шлункового соку; Б додавання жовчі;
В додавання слини; Г додавання кишкового соку.
Укажіть послідовність проходження їжі травним каналом, починаючи з моменту проковтування:
А накопичення в шлунку;
Б накопичення в прямій кишці;
В переміщення з тонкого кишечнику в товстий;
Г рух крізь пілоричний сфінктер.
Травний тракт підрозділяють на відділи, які розрізняються за будовою та виконуваними функціями. В одному з таких відділів не виробляються травні ферменти і травлення не відбувається. Назвіть цей відділ травного тракту.
Емульгування жирів під дією жовчі відбувається в
Яку складову зуба позначено на рисунку буквою Х
Яку функцію НЕ виконує печінка?
У якому органі для покращення травлення відбувається зміна середовища зі слабколужного на кисле?
Яку складову зуба позначено на рисунку буквою Х?
Під час усмоктування поживних речовин у тонкому кишечнику людини до кровоносних капілярів ворсинок потрапляють
Яка роль жовчі в процесі травлення?
У якому відділі травного каналу людини для поліпшення травлення відбувається зміна рН середовища з кислого на лужне?
Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.
Загальна характеристика органа
1 міхур для накопичення сечі перед виведенням
2 велика, травна залоза, що виробляє кишковий сік
3 непарний м'язовий орган, що бере участь у харчуванні
Функція
1 участь у травленні й усмоктуванні поживних речовин
2 артикуляція, визначення смаку, перемішування й ковтання їжі
3 перешкоджання мимовільному виведенню сечі з організму
Особливості будови
1 містить гранули глікогену в клітинах
2 складається з посмугованої м'язової тканини, несе на собі смакові рецептори
3 складається з м'язових клітин - міоцитів, що скорочуються під контролем парасимпатичних нервів
Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.
Загальна характеристика органа
1 розширення травної трубки, призначене для травлення білків
2 велика травна залоза, що виробляє жовч
3 залоза внутрішньої секреції, що виробляє тиреоїдні гормони
Одна з функцій
1 знешкодження чужорідних речовин шляхом перетворення їх на менш токсичні
2 синтез і виділення пепсину й хлоридної кислоти
3 використання амінокислот і Йоду для синтезу тироксину й трийодтироніну
Місцезнаходження в організмі
1 у грудній порожнині
2 біля задньої стінки черевної порожнини
3 у лівому підребер'ї під діафрагмою
Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.
Загальна характеристика органа
1 розширення травної трубки, призначене для травлення білків
2 велика травна залоза, що виробляє жовч
3 залоза внутрішньої секреції, що виробляє тиреоїдні гормони
Одна з функцій
1 знешкодження чужорідних речовин шляхом перетворення їх на менш токсичні
2 синтез і виділення травних ферментів трипсину й хімо-трипсину
3 використання амінокислот і йоду для синтезу тироксину й трийодтироніну
Місцезнаходження в організмі
1 у грудній порожнині
2 біля задньої стінки черевної порожнини
3 у правому міжребер’ї під діафрагмою
Прочитайте текст: «Лікар виявив у пацієнта руйнування емалі зубів. До таких наслідків могла призвести нестача (1). Лікар порадив уживати в їжу (2), які містять цей хімічний елемент». Замість цифр у тексті потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома