Узагальнення знань. Вуглеводи. Білки.

Додано: 16 травня 2023
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 462 рази
21 запитання
Запитання 1

Формула сахарози:

варіанти відповідей

С6Н12О6

6Н10О5)n

С12Н22О11

С2Н5ОН

Запитання 2

Особливо багато сахарози міститься у 

варіанти відповідей

винограді

цукровому буряку

у грушах

цукровій тростині

Запитання 3

Функціональні групи амінокислот:

варіанти відповідей

-ОН

-NH2

-СООН

- СОН

2Н5

Запитання 4

Встановіть відповідність між реагентами та продуктами реакцій:

1. С6Н12О6 + О2 →

2. nС6Н12О6 →


а) СО2 + Н2О

б) С12Н22О11

в) (С6Н11О5)n + Н2О

г) СО + Н2О

варіанти відповідей

1а, 2б

1б, 2в

1а, 2в

1г, 2в

1в, 2г

Запитання 5

За допомогою спиртового розчину йоду від інших речовин можна відрізнити

варіанти відповідей

глюкозу

сахарозу

крохмаль

целюлозу

Запитання 6

Який об’єм вуглекислого газу утвориться при окисненні 72 г глюкози?

варіанти відповідей

53,76 л

8,96 л

176 л

105,6 л

52,8 л

8,8 л

Запитання 7

До 300 г розчину з масовою часткою глюкози 20% додали 40 г глюкози. Визначте масову частку глюкози в отриманому розчині.

варіанти відповідей

13%

18%

32%

38%

35%

29%

Запитання 8

Визначте групу вуглеводів, представником яких є сахароза

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

трисахариди

полісахариди

Запитання 9

Вкажіть вуглеводні, з залишків яких складається молекула сахарози

варіанти відповідей

мальтоза і лактоза

дві молекули глюкози

дві молекули фруктози

глюкоза і фруктоза

Запитання 10

Визначте групу вуглеводів, представником яких є крохмаль

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

трисахариди

полісахариди

Запитання 11

Вкажіть процес, який є якісною реакцією на крохмаль

варіанти відповідей

Посиніння при додаванні спиртового розчину йоду

Реакція "срібного дзеркала"

Утворення осаду червоного кольору при нагріванні з розчином купрум (ІІ) гідроксиду

знебарвлення розчину калій перманганату

Запитання 12

Виберіть реагент, з яким взаємодіє глюкоза

варіанти відповідей

Водний розчин калій перманганату

Бромна вода

Водний розчин купрум (ІІ) гідроксиду

Вода

Запитання 13

Вкажіть твердження щодо дисахаридів

варіанти відповідей

не гідролізуються

утворюються під час гідролізу дві молекули моносахаридів

складаються з двох моносахаридів

складаються з кількох тисяч моносахаридів

складаються з двох амінокислот

Запитання 14

Вкажіть зв'язок, який з'єднує залишки амінокислот у молекулах білків

варіанти відповідей

пептидний

водневий

простий ефірний

складний ефірний

Запитання 15

Вкажіть процес, що відбувається при нагріванні розчину білка

варіанти відповідей

денатурація

гідратація

утворення поліпептиду

згорання молекули у спіраль

Запитання 16

Вкажіть назву реакції, яку використовують для якісного визначення білка

варіанти відповідей

"срібного дзеркала"

ксантопротеїнова

денатурація

естерифікація

Запитання 17

Вкажіть функціональні групи, при взаємодії яких утворюється пептидний зв'язок

варіанти відповідей

дві гідроксильні

карбоксильна і гідроксильна

аміно- та карбоксильна

аміно- та гідроксильна

Запитання 18

Визначте твердження щодо амінокислот

варіанти відповідей

одночасно мають властивості кислот і основ

є продуктами гідролізу білків

можуть синтезуватися лине в організмі людини

містять три функціональні групи

Запитання 19

Вкажіть, на які групи поділяють амінокислоти

варіанти відповідей

замінні і незамінні

прості і складні

протеїни і протеїди

повноцінні і неповноцінні

Запитання 20

Послідовність амінокислот у молекулі білка - це

варіанти відповідей

первинна структура

вторинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Запитання 21

Чинники, які можуть викликати денатурацію білків

варіанти відповідей

дія кислот

дія високих температур

дія етилового спирту

дія жорсткого радіаційного випромінювання

дія концентрованого розчину кухонної солі

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест