ВІТАМІНИ. БУДОВА, ВЛАСТИВОСТІ ТА РОЛЬ В ХАРЧУВАННІ

Додано: 3 жовтня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
20 запитань
Запитання 1

Вітаміни - це:

варіанти відповідей

низькомолекулярні   органічні       сполуки

низькомолекулярні   неорганічні      сполуки

високомолекулярні   органічні       сполуки

високомолекулярні  неорганічні       сполуки

Запитання 2

По розчинності вітаміни поділяють на ...

варіанти відповідей

білковорозчинні

водорозчинні

жиророзчинні

нерозчинні

Запитання 3

Основна причина нестачі вітамінів в організмі людини:


варіанти відповідей

     порушення асиміляції вітамінів

пригніченість кишкової мікрофлори, яка продукує деякі вітаміни

достатня кількість їх поступання з їжею

природжені генетично обумовлені порушення обміну і функцій вітамінів

Запитання 4

До жиророзчинних належать вітаміни

варіанти відповідей

А, С, К, В1

Д, А, К, Є

В12, Р, С, Д

Н, РР, А, К

Запитання 5

Вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в ....

варіанти відповідей

у рослинах немає, лише в продуктах тваринного походження: печінка, риба, нежирний м’який сир, яйця, м’ясо

шипшина, смородина, паприка, капуста, зелень, вишня, черешня, аґрус, лимон, суниця, з продуктів тваринного походження – лише у печінці

листова зелень, бобові, пивні дріжджі, печінка тріски

яйця, печінка, гречка, овес, пророслі зерна, хліб, молоко, молочні продукти

Запитання 6

Назвіть основні групи продуктів харчування для збагачення вітамінами:

варіанти відповідей

 продукти дитячого харчування (всі вітаміни)

  маргарин, майонез (віт. А, Д, Є)

 молочні продукти (віт. Р, В1, В12, В6);

 фруктові соки (всі вітаміни)

Запитання 7

Виберіть фармакологічно активні речовини їжі

варіанти відповідей

вітамін А

кумарин

вітаміни Д

вітамін U

Запитання 8

При нестачі якого вітаміну спостерігаються дерматити, депресії,

анемія, зниження імунітету

варіанти відповідей

Вітамін Д

Вітамін К

Вітамін С

Вітамін В6

Запитання 9

Добова потреба вітаміну Є

варіанти відповідей

67-89 мг

30-35 мг

8-10 мг

100-200 мг

Запитання 10

Вітаміни руйнуються під дією.....

варіанти відповідей

води

світла

жиру

повітря

Запитання 11

Вітаміни А, Є, К і каротиноїди стійкі під час приготуванні їжі до

варіанти відповідей

високої температури

низької температури

світла

вологи

Запитання 12

Виберіть вітамін, який найбільш стійких при зберіганні, кулінарній обробці, консервуванні.


варіанти відповідей

С

РР

Д

А

Запитання 13

Які продукти не слід різати, а подавати на стіл цілими

варіанти відповідей

Зелень, огірки, помідори, редьку, зелену цибулю, часник, фрукти

Картопля, буряк, морква, зелень, фрукти

Баклажан, огірки, помідори, редьку, зелену цибулю

Запитання 14

Найбільш "м’який" вплив по відношенню до вітамінів мають такі види кулінарної обробки

варіанти відповідей

парення

смаження

запікання

варіння на парі

Запитання 15

Катехіни містяться у 

варіанти відповідей

листах чаю

винограді

меді

каві

Запитання 16

Нестача якого вітаміну викликає кровоточивість ясен,

крововиливи дрібних судин, капілярів

варіанти відповідей

Р

С

В12

К

Запитання 17

В яких продуктах міститься вітамін тіамін

варіанти відповідей

яйця, печінка, гречка, овес, пророслі зерна, хліб, молоко, молочні продукти

молочних продуктах

зернові і бобові разом із зародком (особливо – бобові), хліб із борошна великих виходів, пивні дріжджі,

печінка

пивні дріжджі

Запитання 18

Кальциферол- це вітамін

варіанти відповідей

А

Д

РР

Є

Запитання 19

Добова норма вітаміну РР (нікотинова кислота)

варіанти відповідей

39 мг

20 мг

40 мг

10 мг

Запитання 20

Представники вітаміноподібних сполук

варіанти відповідей

Параамінобензойна кислота

Водорозчинні вітаміни

Жиророзчинні вітаміни

Ліпоєва кислота, оротова кислота,

карнітин

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест