Вітаміни, ферменти

Додано: 3 грудня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
31 запитання
Запитання 1

Назвіть основні групи вітамінів.

варіанти відповідей

прості й складні

водо- й жиророзчинні

одно- й двокомпонентні

замінні й незамінні

Запитання 2

Де в організмі людини синтезується вітамін D?

варіанти відповідей

в печінці

в нирках

у шкірі

у шлунку

Запитання 3

Який із водорозчинних вітамінів підвищує стійкість до інфекцій та є антиоксидантом?

варіанти відповідей

вітамін B1

вітамін B12

вітамін C

вітамін B2

Запитання 4

Вітамін С – розчиняється у воді, має кислий смак, руйнується за тривалого кипятіння

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 5

Жиророзчинні вітаміни накопичуються в тілі, тому їх вживають у відносно великих кількостях час від часу

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 6

Хвороба цинга пов’язана з недостачею вітаміну В12

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 7

Вітамін А синтезується тільки у тваринних тканинах

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 8

Рахіт розвивається в разі нестачі вітаміну Д

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 9

ВІтаміни:

варіанти відповідей

Біологічно-активні речовини

Потрібні у невеликих кількостях

Беруть участь у процесах метаболізму

Мають енергетичну роль

Запитання 10

Крохмаль розщеплюється на глюкозу за участі ферменту:

варіанти відповідей

Пепсину

Трипсину

Ліпази

Амілази

Запитання 11

В яких продуктах зовсім немає вітаміну "С"-

варіанти відповідей

Яблука

Апельсин

Хліб

М'ясо

Запитання 12

До водорозчинних вітамінів відносяться:

варіанти відповідей

В)1

Д

А

К

С

Запитання 13

Який вітамін бере участь в утворенні статевих гормонів?

варіанти відповідей

А

С

Е

Д

В)2

Запитання 14

Регуляцію процесу зсідання крові забезпечує вітамін:

варіанти відповідей

В)1

В)6

А

К

С

Запитання 15

Вітамін D бере участь

варіанти відповідей

в утворенні ферментів

в утворенні стероїдних гормонів (статевих, кортикостероїдів), збереженні кальцію і фосфору

в обміні мінеральних речовин

Запитання 16

Окрім надходження з їжею, вітаміни в людини

варіанти відповідей

синтезуються кишковою мікрофлорою, утворюються в шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання

утворюються з ферментів

утворюються внаслідок розщеплення складних сполук

Запитання 17

Властивостями вітамінів є

варіанти відповідей

здатність до денатурації

висока біологічна активність, розчинність у жирах і воді, руйнування під час нагрівання, нетривалість існування

розчинність у воді, солодкий смак

Запитання 18

Вітаміни мають хімічну та фізіологічну назви, а також позначаються

варіанти відповідей

літерами грецького алфавіту

римськими цифрами

літерами латинського алфавіту

Запитання 19

Що таке вітаміни?

варіанти відповідей

Це низькомолекулярні біологічно активні сполуки, необхідні для обміну речовин і життєдіяльності організмів у невеликих кількостях

Це біологічно активні речовини, які виконують регуляторну роль в організмі

Це біологічні каталізатори

Запитання 20

Вітамін, який впливає на репродуктивну функцію

варіанти відповідей

вітамін А

вітамін В

вітамін Е

вітамін С

Запитання 21

Рахіт є результатом:

варіанти відповідей

Гіпервітамінозу вітаміну С

Гіповітамінозу вітаміну А

Гіповітамінозу вітаміна Д

Гіповітамінозу вітаміну К

Запитання 22

Всі овочі оранжевого кольору містять вітамін

варіанти відповідей

А

К

Е

Запитання 23

Укажіть наслідок надмірного надходження вітамінів в організм людини

варіанти відповідей

Гіповітаміноз

Авітаміноз

Гіпервітаміноз

Запитання 24

Ліпіди розщеплюються ферментом

варіанти відповідей

мальтазою

амілазою

ліпазою

Запитання 25

Ферменти - це

варіанти відповідей

біокаталізатори

гормони

ліпіди

Запитання 26

Вітаміни та їхні похідні беруть участь в обміні речовин як:

варіанти відповідей

Окисники

Коферменти

Гормони

Ферменти

Запитання 27

Оберіть жиророзчинні вітаміни:

варіанти відповідей

С

Групи В

А

К

Е

D

Запитання 28

Яке захворювання виникає за нестачі вітаміну А?

варіанти відповідей

цинга

рахіт

куряча сліпота

бері - бері

Запитання 29

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С:

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

шипшина, цибуля, лимон

риба, печінка, яєчний жовток

яловичина, нирки, яєчний білок

Запитання 30

Оберіть твердження, що правильно характеризують жиророзчинні вітаміни:

варіанти відповідей

треба вживати регулярно, бо їх надлишок може виводитися через органи виділення

депонуються (зберігаються у вигляді включень)

треба вживати час від часу у відносно великих кількостях

всмоктуються безпосередньо в кров

Запитання 31

Хто вперше довів існування вітамінів в природній їжі?

варіанти відповідей

Казимір Функ

Микола Лунін

Чарльз Дарвін

Дмитро Івановський

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест