Морфологія хромосом . Каріотип людини.Життєвий цикл клітини.Поділ клітин.Мітоз , амітоз.

Додано: 3 грудня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
24 запитання
Запитання 1

Для лабораторних досліджень отримали клітини червоного кісткового мозку. Вони належать до клітини комплексів , які оновлюються. Визначте набір хромосом і кількість ДНК ( хроматид ) , які характерні для G1-періоду в цих клітинах

варіанти відповідей

2n,4c

2n,1c

2n,2c

1n,2c

Запитання 2

Під мікроскопом видно , що в клітині зруйнована оболонка ядра ,короткі хромосоми у вигляді букви Х розташовані у центральній частині клітини . На якій стадії поділу знаходиться клітина ?

варіанти відповідей

Профаза

Анафаза

Інтерфаза

Метафаза

Телофаза

Запитання 3

За допомогою мікроманіпулятора з клітини видалили комплекс гольджі. Як це позначиться на подальше життєдіяльності клітини?

варіанти відповідей

Порушиться процес мітозу

Порушиться процес утворення лізосом їх дозрівання та виділення секреторних продуктів клітини

Порушиться утворення рибосом і синтез білків

Відбудеться аутоліз ,що приведе до загибелі клітини

Порушиться процеси енергетичного обміну клітини

Запитання 4

За допомогою шпателю було зроблено зішкріб слизової рота людини. У незруйнованих епітеліальних клітинах пофарбованого мазка добре видно овальні ядра неоднаковий за розміром. Яким шляхом відбувся поділ цих клітин?

варіанти відповідей

Мітоз

Бінарний поділ

Амітоз

Шизогонія

Запитання 5

На гістологічному препараті видно соматичну клітину людини, яка перебуває у метафазі міотичного поділу. Скільки хромосом входить до складу метафазної пластинки , зважаючи на те, що кожна хромосома містить дві сестринські хромати ?

варіанти відповідей

24

23

47

46

92

Запитання 6

У живильне середовище з клітинами , здатними до міотичного поділу ,внесли тимін з радіоактивною міткою. Про що може свідчити велика кількість тиміну який виявляється в ядрі клітин під час радіоавтографічного дослідження ?

варіанти відповідей

Про малу кількість клітин які знаходяться в інтерфазі

Про велику кількість клітин які знаходяться у синтетичному періоді інтерфази

Про велику кількість клітин які знаходяться в інтерфазі

Про велику міотичну активність

Запитання 7

На культуру пухлини клітин подіяли колхіцином, який блокує синтез білків тубулінів , що утворюють веретина поділу. Які етапи клітинного циклу будуть порушені ?

варіанти відповідей

Пресинтетичний період

Мітоз

Циклін

Синтетичний період

Запитання 8

Протягом життя (від поділу до загибелі) клітина знаходиться на різних фазах клітинного циклу - інтерфаза переходить у мітоз. Який білок виробляється в клітині і регулює її перехід до мітозу ?

варіанти відповідей

Циклін

Тубулін

Кератин

Десмін

Запитання 9

Під час міотичного поділу клітини досліднику вдалося спостерігати фазу в якій було відсутня оболонка ядра і ядерце центріолі розташувалися на протилежних полюсах клітини а хромосоми мали вигляд клубка ниток вільно розташованих у цитоплазмі. На якій стадії міотичного циклу знаходиться клітина ?

варіанти відповідей

Телофази

Профази

Метафази

Інтерфази

Запитання 10

В цитогенетичній лабораторії досліджували каріотип здорового чоловіка. Було встановлено що його соматична клітина містять 46 хромосом. Яка кількість аутосом міститься в його соматичних клітинах ?

варіанти відповідей

24

27

44

96

Запитання 11

У медико-генетичному центрі для ідентифікації хромосом кожної пари лікар застосував метод диференційного забарвлення за Гімза після чого всі хромосоми набули специфічного чергування світлих і темних смужок. Графічне зображення з урахуванням їх форми і забарвлення називається :

варіанти відповідей

Геном

Генотип

Каріотип

Ідіограма

Запитання 12

Знаходячись у певній стадії клітинного циклу хромосоми досягають полюсів клітини деспіралізується навколо них формулюється ядерні оболонки відновлюється ядерце. У якій фазі мітозу перебуваєу якій фазі мітозу перебуває клітина.

варіанти відповідей

Анафаза

Телофаза

Профаза

Метафаза

Запитання 13

Досліджуються клітини червоного кісткового мозку людини що відновлюється до клітинного комплексу який постійно оновлюються. Яким чином в нормі утворюється ці клітини ?

варіанти відповідей

Шизогонія

Мітоз

Мейоз

Амітоз

Запитання 14

Проводиться вивчення максимально спіралізованих хромосом каріотипу людини. При цьому процес поділу клітини припинили на стадії :

варіанти відповідей

Телофази

Профази

Інтерфази

Метафаза

Анафаза

Запитання 15

На одній із стадій клітинного циклу гомологічних хромосоми досягають полюсів клітини деспіралізуються навколо них формуються ядерні оболонки відновлюються ядерця . У якій фазі мітозу перебуває клітина ?

варіанти відповідей

Метафазі

Профазі

Телофазі

Анафазі

Запитання 16

У малярійного плазмодія набір хромосом In=12 , його клітини в організмі людини розмножується шляхом шизогонії. Кількість хромосом в ядрі плазмодії які розмножуються в клітинах печінки людини складає :

варіанти відповідей

65

12

36

24

Запитання 17

Культура пухлинних клітин демонструє швидкий клітинний поділ шляхом прямого розщеплення ядра . Формування ниток веретен поділу і конденсації хроматину не виявлено. Як називається цей тип поділу клітини ?

варіанти відповідей

Цитокінез

Мітоз

Амітоз

Ендомітоз

Запитання 18

Колхіцин виявляє блокуючий ефект на збірку білків - тубулінів які є основою веретена поділу в клітинах , що діляться . Який етап клітинного циклу порушується цим препаратом ?

варіанти відповідей

Анафаза мітозу

Телофаза мітозу

Синтетичний період

Посмітотичний період інтерфази

Запитання 19

Однією з характеристик клітини в анафазі мітозу є формула 4n,4c. Це пов'язано з тим, що в цій фазі відбувається :

варіанти відповідей

Об'єднання сестринських хроматид

Утворення тетрад

Розходження хроматид до полюсів клітини

Деспіралізація хромосом

Запитання 20

Зроблене каріптування клітин здорової людини. У каріотипі знайдена дрібна акроцентрічна непарна хромосома. Нею може бути :

варіанти відповідей

Хромосома групи С

Хромосома групи В

Хромосома групи А

У хромосома

Запитання 21

В анафазі мітозу до полюсів клітини розходяться однохроматидні хромосоми . Скільки хромосом і молекул ДНК має клітина людини в анафазі мітозу ?

варіанти відповідей

92 хромосоми, 92 молекули ДНК

46 хромосом 92 молекули ДНК

23 хромосоми 23 молекули ДНК

92 хромосоми 46 молекул ДНК

Запитання 22

Кожен вид організмів має певне і постійне число хромосом . Механізмом , який підтримує цю сталість при безстатевому розмноженні є

варіанти відповідей

Транскрипція

Мейоз

Мітоз

Репарація

Редуплікація

Запитання 23

Відомо , що клітинний цикл включає кілька послідовних один за одним перетворень в клітці . На одному з етапів відбуваються процеси, що є підготовкою до синтезу ДНК . В який період життя клітини це відбувається ?

варіанти відповідей

Пресинтетичний

Синтетичний

Власне мітоз

Преміотичний

Запитання 24

В клітині яка міотично ділиться спостерігається розходження дочірних хроматид до полюсів клітини. На якій стадії міотичного циклу перебуває клітина ?

варіанти відповідей

Метафаза

Анафаза

Профаза

Телофаза

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест