Визначення показників якості та безпечності меду

Додано: 13 листопада 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 61 раз
17 запитань
Запитання 1

Медова падь (падевий мед) - це

варіанти відповідей

продукт переробки бджолами солодких виділень комах (попелиці, медяниці, щитівки) або рослин

мед вироблений медоносними бджолами з нектару квітів

суміш квіткового меду та медової паді

Запитання 2

Який мед називається монофлорним? 

варіанти відповідей

вироблений бджолами з нектару переважно одного виду рослин 

вироблений бджолами з нектару різних нектароносів

суміш квіткового меду та медової паді

Запитання 3

Який мед називається квітковим?

варіанти відповідей

мед вироблений медоносними бджолами з нектару квітів

продукт переробки бджолами солодких виділень комах (попелиці, медяниці, щитівки) або рослин. 

суміш квіткового меду та медової паді

Запитання 4

Який мед називають змішаним?

варіанти відповідей

мед отриманий при переробці бджолами нектару рослин, що мають отруйні речовини; це рослини родини верескових – азалії, рододендрону, багульнику, хмелю, болотного вереску

суміш квіткового меду та медової паді. Такий мед залежно від переважання нектару чи медової паді поділяють на квітково-падевий та падево-квітковий. 

мед, що має на поверхні, або в масі активне піноутворення, газовиділення, наявність специфічного запаху та присмаку

Запитання 5

Визначити консистенцію меду:

(шпатель занурюють у мед за температури 20 ºС, піднімають його, оцінюють характер стікання меду): на шпателі залишається невелика кількість меду, який швидко стікає дрібними краплями

варіанти відповідей

рідка

вязка

дуже вязка

щільна

Запитання 6

Визначити консистенцію меду: на шпателі залишається значна кількість меду, який під час стікання утворює довгі смужки;

варіанти відповідей

рідка

вязка

дуже вязка

щільна

Запитання 7

Для якого меду характерна рідка консистенція ?


варіанти відповідей

для акацієвого

для конюшинного

медової паді

квіткового меду у процесі пресування

Запитання 8

Для якого меду характерна дуже в’язка консистенція?

варіанти відповідей

Акацієвого

Липового

Падевого

Запитання 9

Що таке кристаліація меду?

варіанти відповідей

перехід меду з рідкого стану (сиропоподібного) у густий (крупнозернистий)

активне піноутворення на поверхні або в масі меду, газовиділення, наявність специфічного запаху та присмаку

наявність механічних домішок (бажних,небажаних) у меді

Запитання 10

Який мед кристалізуться дуже швидко?

варіанти відповідей

гречаний, люцерновий, бавовняний, соняшниковий

акацієвий, липовий, експарцетовий

падевий, луговий, шавлієвий, вишневий

Запитання 11

Що впливає на кристалізацію меду?

варіанти відповідей

Співвідношення глюкози і фруктози



Температура зберігання

Наявність в меді пилку (в процесі відкачування меду, дрібні частини пилку потрапляють у мед)

Ознаки бродіння у меді

Запитання 12

Скільки гатунків меду інує, згідно ДСТУ 4497:  

варіанти відповідей

один (вищий)

два (вищий, перший)

три (екстра, вищий, перший)

Запитання 13

В яких одиницях визначається діастазне число (діастазна активність)?

варіанти відповідей

мл/л

од.Готе

кг/м3

Запитання 14

З якою метою визначають діастазне число?

варіанти відповідей

Для визначення натуральності меду

Для визначення видового походження меду

Для визначення свіжості меду

Запитання 15

Що таке ГМФ (гідроксиметилфурфурол)?

варіанти відповідей

це водорозчинна сполука, що утворюється під час нагрівання натурального меду за температури вище ніж 40 ̊С

сумарна активність ферментів, які потрапляють у мед з нектару квітів та із секретами слинних залоз бджіл.

відсоток вмісту води в меді, що залежить від часу медозбору, вологості місцевості, погоди тощо.

Запитання 16

Якою має бути водність меду згідно стандарту?

варіанти відповідей

не нижче 18 %

не вище 21 %

не вище 25 %

Запитання 17

Діастазне число для меду вищого гатунку має становити: 

варіанти відповідей

15 од. Готе

25 од. Готе

30 од. Готе

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест