Визначення видової належності мяса

Додано: 30 березня 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 32 рази
20 запитань
Запитання 1

Який колір має свинина?

варіанти відповідей

Темно-червоний

Вишневий



Блідо-рожевий.

Запитання 2

Які із перерахованих методів застосовують для визначення видової належності м’яса:

варіанти відповідей

Визначення анатомічної будови кісток та внутрішніх органів;

Якісна реакція на глікоген

Визначення температури плавлення жиру

Бактерірологічне дослідження

Запитання 3

У якому випадку реакція на глікоген буде позитивною:

варіанти відповідей

Коли уміст глікогену у м’ясі від 1 % і вище

Коли уміст глікогену у м’ясі від 0,2 до 0,7 %

Коли уміст глікогену у м’ясі вище 0,1 % 

Запитання 4

У який колів зафарбовується бульйон за позитивної реакції на глікоген?


варіанти відповідей

Жовтий

Вишнево-червоний

Рожевий

Запитання 5

Яка температура плавлення свинячого жиру?

варіанти відповідей

28–32 °С

37,5–46,0 °С

48–52 °С

Запитання 6

Від чого залежить температура плавлення жиру у тварин різних видів?

варіанти відповідей

. Від ступеня свіжості жиру

Від співвідношення насичених та ненасичениж жирних кислот

Від кількості жиру взятого для дослідження


Запитання 7

З якою метою проводять визначення видового походження м’яса забійних тварин

варіанти відповідей

З метою визначення біологічної цінності м’яса

Для визначення свіжості м’яса, а також м’яса хворих та загиблих тварин

З метою виявлення випадків браконьєрства, виключення фальсифікації м’яса, на ринках та при крадіжках

Запитання 8

Яка конфігурація туші характерна для баранини

варіанти відповідей

Задня частина масивна, широка, округла грудна клітка, холка майже не виступає над лінією спини, шия кругла, жирові відкладення на поверхні туші.


Шия товста, коротка, широка, відкладення жиру відсутнє, тазостегнова частина впала

Шия довга, вузька, на верхній частині зустрічається відкладення жиру, тазостегнова частина випукла

Запитання 9

Які особливості будови ребер у коня?

варіанти відповідей

Ребра широкі, плоскі, з порівняно широкою відстанню між ними

Ребра вузькі, округлі, близько розташовані одне від одного

Ребра широкі, плоскі, близько розташовані

Запитання 10

Анатомічна будова нирок коня:


варіанти відповідей

Гладенькі, однососочкові, права нирка трикутної форми (серцеподібна), ліва – бобовидної форми

Гладенькі, однососочкові, бобоподібної форми, товсті .

Гладенькі,багатососочкові, бобоподібної форми

Запитання 11

Які сучасні лабораторні методи визначення видової належності м’яса ви знаєте?



варіанти відповідей

За будовою кісток та внутрішніх органів

ПЛР (полімеразно-ланцюгова реакція), ІФА (імуно-ферментний аналіз)

Реакція преципітації

Запитання 12

Які органолептичні показники характерні для кролятини:


варіанти відповідей

М'ясо світло-червоного або червоного кольору, на повітрі швидко темніє, жир між м’язами не відкладається

М'ясо вишневого кольору, у старих тварин – темно червоного, специфічного запаху

М'ясо світло-рожеве, приємного специфічного запаху, тонковолокнисте.


Запитання 13

Який жир (якого виду тварин) називають тугоплавким?

варіанти відповідей

Свинячий

Яловичий

Баранячий

Запитання 14

У чому полягає суть якісної реакції на глікоген?

варіанти відповідей

На здатності глікогену давати з йодом вишнево-червоне забарвлення.


На утворенні комплексу антиген-антитіло, з утворенням кільця преципітації

У осадженні проміжних та кінцевих продуктів білкового обміну формальдегідом

Запитання 15

Мясо якого виду тварин має цегляно-червоний колір, а після витримування на повітрі стає темно-червоним із синюватим відтінком

варіанти відповідей

Коней

Свиней

Кролів

Запитання 16

Що таке мармуровість?

варіанти відповідей

Відкладання жиру між мязовими волокнами

Жирне мясо

Мясо із наявістю жирової тканини

Запитання 17

Визначити видове походження жиру: від світло-жовтого до жовтого кольору, консистенція жиру за 20 °С щільна і крихка. 


варіанти відповідей

Яловичий

Баранячий

Свинячий

Запитання 18

Визначити мясо якого виду тварин перед нами: м’ясо ніжне та соковите, від рожевого до світло-вишневого кольору, ароматне, тонковолокнисте, за зовнішнім виглядом дещо нагадує кролятину, але з вираженою мармуровістю. М’язові волокна тонкі і ніжні, сполучна тканина недостатньо розвинена, багато дрібних прошарків жиру, що надає м’ясу ніжного аромату і приємного смаку. 

варіанти відповідей

Кролятина

Курятина

Нутрія

Запитання 19

Яка температура плавлення баранячого жиру

варіанти відповідей

47,2–49,6ºС

49,5-54,0ºС

45,0-48,0ºС

Запитання 20

Який прилад застосовують для визначення коефіцінта заломлення жиру


варіанти відповідей

Рефрактометр

Фотоелектроколориметр

рН-метр

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест