1. Назвіть найпоширеніші органічні сполуки на Землі.
2. Безбарвні кристалічні малі молекули, добре розчинні у воді, переважно солодкі на смак- це
3. Яка кількість енергії вивільняється при повному окисненні 5 г глюкози?
4. Які сполуки є вихідними для утворення глюкози під час фотосинтезу?
5. Назвіть моносахариди, що входять до складу нуклеїнових кислот.
6. У багатьох дорослих людей цей дисахарид не засвоюється і викликає дискомфорт в травній системі, пронос, болі в животі, здуття живота, нудоту і блювоту після вживання молочних продуктів. Назвіть його.
7. Яка з тварин має хітин в складі своїх зовнішніх покривів?
8. Яка структура рослинних клітин утворена з целюлози?
9. Які складні вуглеводи утворюють глікокалікс тваринних клітин?
10. Зіставте групу органічних молекул з конкретними представниками.
1 пентози
2 гексози
3 дисахариди
4 полісахариди
А сахароза, мальтоза
Б рибоза, дезоксирибоза
В глюкоза, фруктоза
Г хітин, пектини
11. Установіть відповідність між функціями та вуглеводами.
1 будівельна
2 запаслива
3 захисна
4 поживна
А глікоген, крохмаль
Б целюлоза, хітин, рибоза
В лактоза, сахароза
Г пектини, гепарин
12. Виберіть ознаки що характеризують глюкозу (від гр. глюкос- "солодкий").
А група
1 тріози
2 тетрози
3 пентози
4 гексози
Б тривіальна назва
1 молочний цукор
2 виноградний цукор
3 грибний цукор
4 буряковий цукор
В біологічне значення
1 елемент нуклеїнових кислот
2 запасний вуглевод рослин
3 основне джерело енергії
4 захист від бактерій
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома