Вуглеводи. Властивості та роль

Додано: 4 липня 2020
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 82 рази
12 запитань
Запитання 1

1. Назвіть найпоширеніші органічні сполуки на Землі.

варіанти відповідей

А ліпіди

Б вуглеводи

В білки

Г нуклеїнові кислоти

Запитання 2

2. Безбарвні кристалічні малі молекули, добре розчинні у воді, переважно солодкі на смак- це

варіанти відповідей

А моносахариди

Б нуклеотиди

В жирні кислоти

Г ліпіди

Запитання 3

3. Яка кількість енергії вивільняється при повному окисненні 5 г глюкози?

варіанти відповідей

А 88 кДж

Б 194,5 кДж

В 44 кДж

Г 180 кДж

Запитання 4

4. Які сполуки є вихідними для утворення глюкози під час фотосинтезу?

варіанти відповідей

А СО2 2О2

Б О2, Н2О

В СО, Н2О

Г СО2, Н2О

Запитання 5

5. Назвіть моносахариди, що входять до складу нуклеїнових кислот.

варіанти відповідей

А глюкоза, фруктоза

Б крохмаль, глікоген

В сахароза, лактоза

Г рибоза, дезоксирибоза

Запитання 6

6. У багатьох дорослих людей цей дисахарид не засвоюється і викликає дискомфорт в травній системі, пронос, болі в животі, здуття живота, нудоту і блювоту після вживання молочних продуктів. Назвіть його.

варіанти відповідей

А лактоза

Б сахароза

В трегалоза

Г мальтоза

Запитання 7

7. Яка з тварин має хітин в складі своїх зовнішніх покривів?

варіанти відповідей

А планарія молочна

Б аскарида людська

В дощовий черв'як

Г річковий рак

Запитання 8

8. Яка структура рослинних клітин утворена з целюлози?

варіанти відповідей

А ядро

Б хлоропласти

В клітинна мембрана

Г клітинна оболонка

Запитання 9

9. Які складні вуглеводи утворюють глікокалікс тваринних клітин?

варіанти відповідей

А ліпопротеїди

Б фосфоліпіди

В гліколіпіди й глікопротеїди

Г хромопротеїди

Запитання 10

10. Зіставте групу органічних молекул з конкретними представниками.

1 пентози

2 гексози

3 дисахариди

4 полісахариди

А сахароза, мальтоза

Б рибоза, дезоксирибоза

В глюкоза, фруктоза

Г хітин, пектини

варіанти відповідей

А 1-В; 2-Б;3-Г; 4-А

Б 1-Б; 2-В;3-А; 4-Г

В 1-Г; 2-А;3-Б; 4-В

Г 1-А; 2-Г;3-В; 4-Б

Запитання 11

11. Установіть відповідність між функціями та вуглеводами.

1 будівельна

2 запаслива

3 захисна

4 поживна

А глікоген, крохмаль

Б целюлоза, хітин, рибоза

В лактоза, сахароза

Г пектини, гепарин

варіанти відповідей

А 1-В; 2-Г; 3-А; 4-Б

Б 1-Г; 2-В; 3-Б; 4-А

В 1-Б; 2-А; 3-Г; 4-В

Г 1-А; 2-Б; 3-В; 4-Г

Запитання 12

12. Виберіть ознаки що характеризують глюкозу (від гр. глюкос- "солодкий").

А група

1 тріози

2 тетрози

3 пентози

4 гексози

Б тривіальна назва

1 молочний цукор

2 виноградний цукор

3 грибний цукор

4 буряковий цукор

В біологічне значення

1 елемент нуклеїнових кислот

2 запасний вуглевод рослин

3 основне джерело енергії

4 захист від бактерій

варіанти відповідей

А А-3; Б-1; В-2

Б А-4; Б-2; В-3

В А-1; Б-3; В-4

Г А-2; Б-4; В-1

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест