Про те, що чумаки їздили по сіль до Азовського та Чорного морів, знають усі. Чумакували, здебільшого, вільні селяни та козаки.
Взимку чумаки лагодили спеціальні вози, звані мажами, доглядали волів. Тільки-но прокидалась земля навесні й наставали теплі сонячні дні, вирушали вони в дорогу. Кожен чумак брав із собою кілька пар волів, запряжених у мажі. Чумацькою ватагою керував старший чумак. Він добре мусив знати дорогу й місця, де можна було заготовити сіль.
Чумаки запасалися харчами, переважно пшоном та смальцем. Зупиняючись на перепочинок, гуртом варили традиційний куліш. З одягу брали ялові чоботи, вовняні свити і пару сорочок та штанів. Домоткані сорочки виварювали в олії. Це для того, щоб вони не бруднилися та оберігали від вологи та спеки. Саме такий одяг був зручним і практичним у повсякденні.
Мандрівка на південь України тривала близько місяця. Біля солоних озер чумаки випарювали на сонці сіль, ловили, в'ялили рибу. Завантажившись необхідними продуктами, верталися назад.
Кілька століть в Україні проіснував чумацький промисел. З появою в минулому столітті залізничного транспорту чумацтво припинило своє існування.
Хто такі чумаки?
Куди їздили чумаки?
Що із харчів брали в дорогу чумаки?
Для чого сорочки виварювали в олії?
Чому чумацтво припинило своє існування?
Що означає слово - «мажі»?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома