Йобана мікробіологія

Додано: 22 травня
Предмет: Біологія, 11 клас
50 запитань
Запитання 1

Вкажіть як називаються бактеріальні організми, що мають лише один джгутик

для пересування

Відповідь

варіанти відповідей

тетратрихи

гексатрихи

Політрихи

Монотрихи

Запитання 2

Скільки типів бродіння Вам відомо

Відповідь

варіанти відповідей

4

2

6

8


Запитання 3

Вкажіть яка форма клітини притаманна

для бацил

варіанти відповідей

Сплющена

звивиста

паличкоподібна

куляста

Запитання 4

Вкажіть яка із нижче перелічених груп коків характеризується поодинлким розташуванням клітин після поділу

Відповідь

варіанти відповідей

Сарцини

Монококи

Стафілококи

Тетракоки

Запитання 5

Оберіть групу живих організмів, що на жодному з етапів свого існування не мають

сформованого ядра

Відповідь

варіанти відповідей

Прокаріоти

Акаріоти

Археї

Еукаріоти

Запитання 6

Оберіть групу коків у яких клітини після поділу розташовуються по дві

Відповідь

варіанти відповідей

Тетракоки

Монококи

Диплококи

Стафілококо

Запитання 7

Оберіть тип псування при якому мʼясо набуває сірого забарвлення, втрачає пружність, ослизнюється та розм якшується

варіанти відповідей

Грибковому

Гнильному

Закисанні

Бактеріальному

Запитання 8

Поява неприємного запаху та поява сірого або зеленкувато-сірого забарвлення притаманне для ... бродіння

варіанти відповідей

Нейтрального

Лужного

Грибкового

Кислотного

Запитання 9

Оберіть метод який допомагає покращити

стан м'яса

варіанти відповідей

стерилізація

Вакуумізація

Зачистка

Стерилізація

Запитання 10

Вкажіть якою групою мікроорганізмів обумовлюється його пліснявіння

варіанти відповідей

цвіль

Віруси

Бактерії

Археї

Запитання 11

Найбільш раннім типом псування мʼяса є

варіанти відповідей

Омилення

Ослизення

Вауумізація

Закисання

Запитання 12

Оберіть основних збудників псування

охолодженого м'яса

варіанти відповідей

Тетракоки

Псевдомонади

Аеромонати

Монококи

Запитання 13

Мікроорганізм, що призводить до псування сметани та сиру найбільш поширеною є

варіанти відповідей

Цвіль

Віруси

Коків

Бацили

Запитання 14

Молочнокислі та пропіоновокислі бактерії приздять до формування на сирі

варіанти відповідей

Нальоту

Вічок

Малюнків

Кольорових плям

Запитання 15

Оберіть які кислоти використовують для обробки пакувального матеріалу для масла

варіанти відповідей

оливкова та сорбітолова

пропіонова та сорбінова

масляна та лимонна

оцтова та пропіфонова

Запитання 16

Вкажіть у якій частині масла можуть розвиватися мікроорганізми

варіанти відповідей

Всюди рівномірно

Плазмі

Розчинній частині

Сухій речовині

Запитання 17

Вкажіть які групи токсикогенних бактерій трапляються на мʼясі

варіанти відповідей

клостридіями, сальмонелами,

ентерококами

клостридії, коки, вібріони

сарцини, ентерококи, сальмонели

вібріонами, тетракоками,

стрептококами

Запитання 18

Про що свідчить проникнення мікроорганізмів у товщу мʼяса

варіанти відповідей

Підвищення

Конденсація

Нейтралізація

Зниження

Запитання 19

Мʼязи здорових тварин як правило є

варіанти відповідей

Засоленими

Нейтральними

Закисленими

Стерильними

Запитання 20

Найпоширенішою вадою вершкового масла є

варіанти відповідей

Омилення

Пліснявіння

Згіркнення

Закисання

Запитання 21

Вкажіть які умови навколишнього середовища призводять до різноманітних типів псування мʼяса

варіанти відповідей

Лужних

Вологісних

Кислотних

Температурних

Запитання 22

Вкажіть групу мікроорганізмів, що

проникають у товщу м яса та стають

причанами отруєнь

варіанти відповідей

Стафілокок

Стрептококи

Монококи

Сальмонели

Запитання 23

Вкажіть які умови навколишнього середовища призводять до різноманітних типів псування мʼяса

варіанти відповідей

Лужних

Вологісних

Кислотних

Температурних

Запитання 24

Оберіть тип молока, що не піддається мікробному псуванню впродовж тривалого

часу

варіанти відповідей

Стерилізоване

Згущене з цукром

Пастеризоване

Уперезироване

Запитання 25

Оберіть який фермент використовують при виготовленні сиру окрім закваски

варіанти відповідей

Пропіоновий

Масляний

Сичуговий

Оцтовий

Запитання 26

Оберіть мікроорганізм, що за зовнішнім виглядом нагадує міні голівку цвітної

капусти

варіанти відповідей

Віроїд

Бацила

Грибок

Кок

Запитання 27

Оберіть до виникнення якого запаху у молоці призводять гнильні бактерії

варіанти відповідей

Кислого

Сірководню

Хлоридну

Мишʼяку

Запитання 28

Оберіть продукт харчування у якого більшість мікроорганізмів витісняються у процесі сепарування молока

варіанти відповідей

Вершки

Йогурт

Ряжанка

Сметана

Запитання 29

Оберіть через який продукт харчування можуть передаватися сибірка, туберкульоз, віспа, бруцельоз, холера

варіанти відповідей

Молоко

Масло

Сметана

Ряжанка

Запитання 30

Вкажіть які типи бродіння відбуваються при виготовленні кефіру

варіанти відповідей

оцтове та лимонне



масляне та пропіонове


лимонне та спиртове

молочне та спиртове

Запитання 31

Який продукт харчування виготовляють із

пастеризованого молока

варіанти відповідей

Сири

сметана

Ряжанка

Кефір

Запитання 32

Оберіть мікроорганізм, що потрапивши у молоко призводить до виробленні у ньому

сичужного ферменту

варіанти відповідей

Монокок

Стафілокок

Тетракок

Стрептокок

Запитання 33

Вкажіть при якому із нижче перелічених порушень спостерігається зростання частки

лактобацил

варіанти відповідей

Сальмонельозі

Карієсі

Кандидозі

Ліпідольозі

Запитання 34

Вкажіть, що впливає на склад та видове різноманіття кишкоквої мікрофлори

варіанти відповідей

Кислотністт

Температурні умови

Дієта

Вологість

Запитання 35

ке порушення може виникнути внаслідок інтенсивного розмноження дріжджеподібних грибів

варіанти відповідей

Кандидоз

Холера

Сальмонельоз

Карієс

Запитання 36

Оберіть групу бактерій, що домінують у ротовій порожнині

варіанти відповідей

Стрептококи

Стафілококи

Сарцини

Стафілокок

Запитання 37

Більшу частину кишкової мікрофлори

складають

варіанти відповідей

Бактерії

Археї

Віруси

Гриби

Запитання 38

Процес анаеробного розпаду молекул з

допомогою мікроорганізмів це

варіанти відповідей

Бродіння

Гниття

Сушіння

Квашення

Запитання 39

Вкажіть яка група бактерії притаманна для йогурту інших кисломолочних продуктів

варіанти відповідей

Clostridium


Sarcina


Lactobacillus


Monococcus


Запитання 40

Оберіть тип молока у якому спостерігаються зміни у послідовностях зміни мікробних етапів

варіанти відповідей

Згешеному

Пастеризованому

Стерилізованому

Уперизованому

Запитання 41

Вкажіть якими є гетероферментативні молочнокислі бактерії

варіанти відповідей

Гідрофобними

Анаеробними

Гідрофільні

Аеробними

Запитання 42

Оберіть групу паличковидних мікроорганізмів що вегетують у ротовій порожнині здорової людини

варіанти відповідей

Лактобактерії

Вібріони

Пропіонові бактерії

Стрептококи

Запитання 43

Вкажіть як називаються бактерицидні речовини у молоці

варіанти відповідей

Актеніни

Стеніни

лактеніни

Овідини

Запитання 44

Оберіть групи мікроорганізмів, що

трапляються на мигдаликах

варіанти відповідей

сарцини, монококи, клостридії

стафілококи, монокои, тетракоки

коринебактерії, клостридії, вібріони

стрептококи, стафілококи, коринебактерії

Запитання 45

До складу мікрофлори верхніх дихальних шляхів входять наступні предстаники групи непатогенних облігатних мікроорганізмів

варіанти відповідей

Стрептококи

Сарцини

Стафілококи

Тетракоки

Запитання 46

Флора дистального ввідділу товстої кишки представлена мікрофлорою

варіанти відповідей

Калу

Сечі

Крові

Шлунку

Запитання 47

Оберіть групу мікроорганізмів, що майже завжди трапляються у ротовій порожнині здорової людини

варіанти відповідей

Актиноміцети

Клостридії

Вібріони

Сальмонели

Запитання 48

До яких чинників є досить стійкою нормальна мікрофлора ротової порожнини

варіанти відповідей

Вірусних

Клостриліальних

Термічних

Антибактеріальних

Запитання 49

Які мікроорганізми заселяють ротову порожнину з моменту прорізання тимчасових зубів

варіанти відповідей

Стафілококи

Сарцини

Стрептококи

Спірохети

Запитання 50

Який із методів знезараження молока відбувається завдяки нагріванню молока до температури 135-140 градусів

варіанти відповідей

Стерилізація

Пастеризація

Консервації

Уперизації

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест