Залік

Додано: 28 березня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 61 раз
141 запитання
Запитання 1

До засвоюваних (доступних) вуглеводів належать

варіанти відповідей

моно- та дисахариди

три- та чотирисахариди

полісахариди водоростей

Запитання 2

До незасвоюваних (недоступних) вуглеводів належать:

варіанти відповідей

інулін

три - та чотирисахариди

полісахариди

Запитання 3

Для запобігання утворення в організмі недоокислених продуктів жирів необхідно забезпечити надходження з їжею:

варіанти відповідей

легкозасвоюваних вуглеводів

полісахаридів

повноцінних білків

Запитання 4

Вуглеводи виконують такі функції:

варіанти відповідей

енергетичну , пластичну,захисну,специфічну, резервну, регуляторну, харчову

енергетичну , пластичну,захисну,біорегуляторну,імуннозахисну резервну,

енергетичну , пластичну,захисну,специфічну, резервну, регуляційна,захисна,білокзберігаючу, харчову

Запитання 5

Який вуглевод нормалізує життєдіяльність корисної мікрофлори укишечнику

варіанти відповідей

фруктоза

лактоза

крохмаль

Запитання 6

Який вуглевод збільшує глікемічну криву?

варіанти відповідей

фруктоза

глюкоза

крохмаль

Запитання 7

Надлишок доступних вуглеводів призводить до виникнення:

варіанти відповідей

серцево-судинних захворювань

порушення обміну речовин

цукрового діабету

Запитання 8

Надлишок доступних вуглеводів призводить до:

варіанти відповідей

зниження імунного статусу організму

жирової дистрофії печінки

порушення процесів травлення

Запитання 9

Надмірне споживання вуглеводів потребує збільшення споживання для нормалізації вуглеводного обміну:

варіанти відповідей

вітамінів групи В

мінеральних речовин Cu,Mn,Zn

білків

Запитання 10

Які продукти мають низький глікемічний індекс

варіанти відповідей

арахіс

банани

кавуни

Запитання 11

Які продукти мають високий глікемічний індекс

варіанти відповідей

йогурт

вермішель

картопля печена

Запитання 12

Надлишок харчових волокон

варіанти відповідей

знижує адсорбцію мінеральних речовин

гальмує перистальтику кишечнику

сприяє жовчокам'яної хворобі

Запитання 13

Дефіцит харчових волокон

варіанти відповідей

знижує адсорбцію мінеральних речовин

посилює бродіння у тонкому кишечнику

спричиняє пухлини товстого кишечнику і прямої кишки

Запитання 14

Які продукти мають середній глікемічний індекс

варіанти відповідей

молоко

картопля відварна

рис варений

Запитання 15

Вуглеводи можуть синтезуватися в організмі із

варіанти відповідей

амінокислот

жирів

білків

Запитання 16

Добова потреба у вуглеводах

варіанти відповідей

100-200г

200-300г

400-500г

Запитання 17

Натуральні замінники цукру - це

варіанти відповідей

стевіозид

сахарин

цикламат

Запитання 18

Вітаміни - це

варіанти відповідей

низькомолекулярні сполуки, що депонуються в організмі

низькомолекулярні сполуки, що не депонуються в організмі


високомолекулярні сполуки, які діють в організмі як ферменти


Запитання 19

Водорозчинні вітаміни - це


варіанти відповідей

фолацин

філохінон

ергокальциферол

Запитання 20

Вітаміни:

варіанти відповідей

не мають енергетичних і пластичних властивостей

не синтезуються в організмі і надходять до організму з їжею

діють на обмінні процеси в організмі як каталізатори

Запитання 21

Жиророзчинні вітаміни - це

варіанти відповідей

токоферол

біотин

біофлавоноїди

Запитання 22

Захворювання, пов'язане з дефіцитом вітаміну А

варіанти відповідей

цинга

"бері-бері"

"куряча сліпота"

Запитання 23

вітаміноподібні сполуки - це

варіанти відповідей

токофероли

біотин

біофлавоноїди

Запитання 24

Джерела вітаміну А

варіанти відповідей

тільки рослинні продукти

продукти тваринного і рослинного походження

тільки тваринні продукти

Запитання 25

Вітаміни групи В

варіанти відповідей

забезпечують функціонування нервової системи

необхідні для росту кісток,впливають на обмін Ca,P

впливають на вуглеводний обмін, підвищують опірність організму до простудних захворювань

Запитання 26

При дефіциту в організмі вітаміну Д необхідно включати до раціону:

варіанти відповідей

плоди шипшини, квашену капусту, чорну смородину

печінку, дріжджі,хліб з борошна грубого помелу, гречану і вівсяну крупу

вершкове масло, яєчний жовток, риб'ячий жир

Запитання 27

Технологічний процес кулінорної обробки продуктів рослинного походження найбільше впливає на вітамін:

варіанти відповідей

С

А

Е

Запитання 28

Добова потреба людини у вітаміні С становить

варіанти відповідей

50-90мг

1-2 мг

0,002 - 0,04 мг

Запитання 29

Кровотворні елементи - це

варіанти відповідей

Fе, Сu, Со, Ni

Zn,Fе,


Zn,Fе,Mn

Запитання 30

Мінеральні речовини поділяються на :

варіанти відповідей

макроелементи та мікроелементи

катіони і аніони

макроелементи та біомікроелементи

Запитання 31

Елементи, які пов'язані із ендемічними захворюваннями - це

варіанти відповідей

F,J

F,Sr

Fe,J

Запитання 32

Мінеральні речовини, які підтримують кислотно – лужну рівновагу та осмотичний тиск крові - це


варіанти відповідей

Ca, Mg, K, Na,P,S,Cl


Ca, Mg, K, Na,Fe,Cu

Ca, K, Na,Co,Cu,Ni

Запитання 33

Елементи, які пов'язані із кісткоутворенням - це

варіанти відповідей

Ca,P

Mn,Sr

Ca,P,Mn,Sr

Запитання 34

Кальцій

варіанти відповідей

розширює судини і знижує артеріальний тиск


 фактор зсідання крові

підвищує ризик серцево-судинних захворювань

Запитання 35

Калій:

варіанти відповідей

посилює виведення води з організму

затримує воду в організмі

знижує кількість холестерину у крові

Запитання 36

Натрій

варіанти відповідей

посилює виведення води з організму

затримує воду в організмі

знижує кількість холестерину у крові

Запитання 37

Фосфор

варіанти відповідей

забезпечує генетичну функцію

прискорює загоєння кісткових переломів

має антитоксичну дію

Запитання 38

Хлор

варіанти відповідей

забезпечує солоний смак їжі.


має антихолестеринну дію


посилює вивидення води з організму

Запитання 39

Магній

варіанти відповідей

розширює судинни і знижує артеріальний тиск

 фактор зсідання крові

підвищує ризик серцево-судинних захворювань

Запитання 40

Кобальт

варіанти відповідей

стимулює утворення гемоглобіну й еритроцитів

нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін

знижує кількість холестерину в крові

Запитання 41

Фтор

варіанти відповідей

стимулює утворення гемоглобіну й еритроцитів

нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін

знижує кількість холестерину в крові

Запитання 42

Залізо

варіанти відповідей

прискорює регенерацію крові та підвищує в ній вміст гемоглобіну та еритроцитів

підвищується осмотичний тиск, збільшується кількість вологи у тканинах


нормалізує водний обмін в організмі

Запитання 43

Хімічні речовини, які містяться в організмі у невеликій кількості, але проявляють активність і впливають на біологічні процеси, називаються ...

варіанти відповідей

ферментами

біологічно активними речовинами

стимуляторами

каталізаторами

Запитання 44

Біологічно активні речовини об'єднані в групи:

варіанти відповідей

ферменти,, каталізатори, стабілізатори

інгібітори, гормони, вітаміни

вітаміни, ферменти, гормони,

ліки, вітаміни, ферменти

Запитання 45

Йод

варіанти відповідей

забезпечує нормальний психічний розвиток та емоційний статус людини

 погане і тривале загоєння ран

зниження апетиту, неправильні відчуття сприйняття смаку та запаху


Запитання 46

Для зору, проти раку, для росту служить (служать) ...

варіанти відповідей

вітаміни групи В

вітаміни групи D

вітамін С

вітамін А

Запитання 47

Запобігають рахіту, зміцнюють скелет і суглоби вітаміни ...

варіанти відповідей

групи D

С, А

групи В

Запитання 48

Біологічно активні речовини виконують різні функції:

варіанти відповідей

транспортну

регулюють роботу нервової системи

енергетичну

покращують кровотворення

прискорюють процеси обміну речовин та енергії

Запитання 49

Тонізують нервову систему, покращують пам'ять, регулюють гормональні процеси, сприяють кровотворенню вітаміни ...

варіанти відповідей

групи В

А, Е

С, Е

групи D

Запитання 50

Вітамін Сонця це ...

варіанти відповідей

вітамін F

вітамін D

вітамін Е

вітамін А

Запитання 51

Які хвороби виникають у людей в зв'язку з нестачею або передозуванням вітамінів?

варіанти відповідей

полівітаміноз

авітаміноз

анемія

гіпервітаміноз

Запитання 52

У природі вітаміни знаходяться:

варіанти відповідей

тільки у рослинах

тільки у тваринах

у рослинах і тваринах

існують тільки синтетичні вітаміни

Запитання 53

Виберіть синтетичні біологічно активні речовини

варіанти відповідей

антибіотики

мінеральні добрива

вакцини

харчові добавки

пестициди

Запитання 54

Вкажіть співвідношення білків, жирів, вуглеводів у щоденному харчуванні людини

варіанти відповідей

2 : 2 : 4

4 : 1 : 1

1 : 4 : 1

1 : 1 : 4

Запитання 55

8. Організм людини складається з води на

варіанти відповідей

повністю

2/3

1/2

Запитання 56

7. Багато вітамінів містяться у

варіанти відповідей

борщі

свіжих овочах

свіжих фруктах

солодощах

Запитання 57

6. Продукти, які є основним джерелом жирів

варіанти відповідей

хліб

олія

сало

фрукти

Запитання 58

3. Основне джерело енергії для організму

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 59

4. Забезпечують організм енергією рослинні і тваринні ...

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 60

2. Забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 61

1. Поживні речовини - це

варіанти відповідей

білки

жири

хліб

сало

вуглеводи

вітаміни

мінеральні речовини

вода

Запитання 62

Добова потреба в жирах становить:

варіанти відповідей

100-110 г

200-250 г

300-500 г

10-20 г

Запитання 63

При розщеплення жирів виділяється така кількість енергії:

варіанти відповідей

17,6 кДж

16,7 кДж

38,9 кДж

4 кДж

Запитання 64

В яких продуктах міститься білок?

варіанти відповідей

цукерки 

яйця

олія

мед

Запитання 65

В яких продуктах не має крохмалю?

варіанти відповідей

тваринного походження

рослинного походження

Запитання 66

Обирати їжу слід:

варіанти відповідей

за яскравістю пакета, в якому міститься продукт

насичену штучними барвниками

за якістю

в залежності від ціни

Запитання 67

Йод, залізо, мідь, кальцій, калій, цинк, фосфор, натрій, магній – це:

варіанти відповідей

мінеральні речовини 

вітаміни

жири

вуглеводи

Запитання 68

Чому важливо протягом дня пити воду?

варіанти відповідей

вода – це складова організму людини

вода необхідна для здійснення процесів всередині організму

вода втамовує спрагу

Запитання 69

У чому полягає негативний вплив токсичних речовин на метаболізм?

варіанти відповідей

стримує його швидкість

прискорює його швидкість

змінює його якість

руйнує його взагалі

Запитання 70

Водний баланс це:

варіанти відповідей

співвідношення між надходженням води та її витрачанням

співвідношення між надходженням води та вагою людини

співвідношення між знаходженням води у внутрішніх органах

кількість води, яку вжили за добу.

Запитання 71

Назвіть правильне співвідношення компонентів їжі у раціоні

варіанти відповідей

білки - 25%, жири - 10%, вуглеводи - 65%

білки - 15%, жири - 15%, вуглеводи - 70%

білки - 25%, жири - 25%, вуглеводи - 50%

білки - 17%, жири - 18%, вуглеводи - 65%

Запитання 72

Що таке добовий раціон

варіанти відповідей

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення енерговитрат

кількість їжі,яку треба спожити для виконання розумових вправ

кількість їжі,яку треба спожити для виконання фізичних вправ

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення пластичного обміну.

Запитання 73

Що таке основний обмін

варіанти відповідей

кількість енергії спожитої їжі за добу

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності у спокою

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності під час сну

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності при виконанні звичайної роботи

Запитання 74

Раціональне харчування це-

варіанти відповідей

харчування за бажанням (організм знає що потрібно)

коли якість і кількість їжі відповідає потребам

коли в їжі є вітаміни

коли в їжі відсутні жири

Запитання 75

Якість харчового раціону в значній мірі визначається:

варіанти відповідей

вмістом солі та цукру

вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів

вмістом мінеральних речовин, вітамінів

вмістом білків, жирів, вуглеводів

Запитання 76

Раціональне харчування передбачає:

варіанти відповідей

енергетичну рівновагу

споживання більшої кількості їжі

збалансоване харчування

споживання меншої кількості їжі

Запитання 77

В якості солодких страв і десертів краще використовувати

варіанти відповідей

тістечка

фрукти

цукерки

сухофрукти

Запитання 78

Як харчові добавки впливають на людей

варіанти відповідей

негативно впливають на обмін речовин

сприяють появі алергічних реакцій

потенціюють онкопроцеси

позитивно впливають

Запитання 79

Причина виникнення мікотоксикози

варіанти відповідей

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

  Вживання сирих продуктів, зараженою сальмонелою

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

 Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Цвілі продукти

Запитання 80

ГМО - це:

варіанти відповідей

генетично модифікований організм, генотип якого був штучно змінений за допомогою методів клітинної інженерії;

генетично модифікований організм,фенотип якого був штучно змінений за допомогою методів генної інженерії;

генетично модифікований організм, генотип якого був штучно змінений за допомогою методів генної інженерії;

генетично модифікований організм, генотип якого був змінений за допомогою методів генної інженерії;

Запитання 81

Термін «генетично модифіковані продукти» (генетично модифіковані організми) найчастіше застосовується стосовно до ......., які вирощуються для споживання в їжу людьми або тваринами, застосовуючи при цьому найсучасніші методи в молекулярній біології.

варіанти відповідей

мікроорганізмів;

тварин;

рослин;

грибів.

Запитання 82

........ інженерія, може вивести рослину з точними бажаними рисами дуже швидко та точно.

варіанти відповідей

Клітинна..

Молекулярна....

Генетична...

Тканинна..

Запитання 83

Причини,що сприяли створеннюГМО:

варіанти відповідей

розвиток науки генетики;

зростання чисельності населення;

забезпечення населення планети їжею;

випадкова мутація.

Запитання 84

Більшість хвилювань щодо генетично модифікованої їжі стосуються: загрози :   

варіанти відповідей

довкіллю;        

довкіллю, ризикe для здоров’я людей ;

 впливу на економіку.        

довкіллю, ризикe для здоров’я людей та впливу на економіку.        

Запитання 85

Певні відомості, умовні позначення, нанесені на упаковку продукту харчування - це...

варіанти відповідей

маркування

інформація про склад продукту

термін зберігання

маса продукту

Запитання 86

Через який час з'являються ознаки харчового отруєння?

варіанти відповідей

1-4 години

6 годин

24 години

48 годин

Запитання 87

Загроза для життя людини на думку захисників довкілля:

варіанти відповідей

 алергенність;

невідомий вплив на життя людини;. 

небажана передача гену;

отруйність.

Запитання 88

Яка інформація закодована в штрих-коді на упаковці продукту харчування

варіанти відповідей

назва продукту

адреса виробника

дата виготовлення

країна-виробник

Запитання 89

Хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини - це...

варіанти відповідей

харчові отруєння

хімічні отруєння

інфекційні захворювання

неінфекційні захворювання

Запитання 90

Які продукти не можна купувати

варіанти відповідей

продукти мають непривабливий вигляд

продукти не відповідають вашим смакам

на упаковці не зазначено маркування

на упаковці відсутня яскрава рекламна картинка

термін придатності закінчився

термін придатності добігає кінця

упаковка зім"ята або пошкоджена

упаковка вам не подобається

Запитання 91

Обробка харчових продуктів різними методами для тривалого збереження їх харчової цінності і якості - це

варіанти відповідей

пастеризаціяі стерилізація

сушіння і заморожування

консервування

соління, квашення,сублімація,в'ялення

Запитання 92

Калорійність — важливий показник харчової цінності продуктів, який вимірюєть­ся в

варіанти відповідей

кілокалоріях (ккал)

кілоджоулях (кДж)

в грамах

кількості енергії

Запитання 93

Ферменти (ензими) — це 

варіанти відповідей

органічні речовини не білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних процесів

фермент, який розщеплює сахарозу, називають сахаразою, фермент, який розщеплює лактозу, — лактазою

органічні речовини білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних процесів (травлення, дихання, утворення тканин організму), активізуючи, прискорюючи їх.

ферменти ,які утворюються в кожній живій клітині і можуть проявляти активність поза нею

Запитання 94

Недостатнє споживання вітамінів викликає захворювання

варіанти відповідей

гіповітаміноз

авітаміноз.

гіпервітаміноз

мегавітаміноз

Запитання 95

Вітаміни — це 

варіанти відповідей

органічні речовини білкової природи, які виконують роль каталізаторів біохімічних процесів (травлення, дихання, утворення тканин організму), активізуючи, прискорюючи їх.

речовини, які виробляють тільки рослини, отож овочі, плоди і ягоди є основним джерелом постачання

органічні сполуки різної хімічної структури, що регулюють процеси обміну речовин у живих організмах, беруть участь в утворенні ферментів і тканин, підтримують захисні властивості організму

органічні речовини, без яких неможливі життя і розвиток органі­зму,вони потрібні для побудови тканин тіла і відновлення клітин, що відмира­ють, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл. 

Запитання 96

Скільки вуглеводів людині потрібно на добу 

варіанти відповідей

100-400г

50-100 г 

400-500 г  

200-300 г

Запитання 97

Жири — це 

варіанти відповідей

органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень, кисень

складні ефіри трьохатомного спирту гліцерину і жирних кислот

органічні сполуки різної хімічної структури, що регулюють процеси обміну речовин у живих організмах, беруть участь в утворенні ферментів і тканин, підтримують захисні властивості організму

органічні речовини, без яких неможливі життя і розвиток органі­зму

Запитання 98

За походженням білки бувають

варіанти відповідей

тваринними і рослинними

на розчинні та нерозчинн

Ненасичені, або неграничні 

повно­цінними і неповноцінними 

Запитання 99

Білки — це 

варіанти відповідей

органічні речовини, без яких неможливі життя і розвиток органі­зму

незамінний складник їжі. 

органічні речовини,які потрібні для побудови тканин тіла і відновлення клітин, що відмира­ють, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл. 

це органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень, кисень

Запитання 100

Загальна добова потреба організму дорослої людини в мінеральних речовинах становить

варіанти відповідей

12,6-22 г

1: 1,5 :0,5

0,6-1,2

13,6-21 г

Запитання 101

Макроелементи містяться в продуктах у порівняно великих кількостях,до них належать 

варіанти відповідей

кальцій, магній, залізо, калій, хлор, сірка,йод, фтор 

мідь, кобальт, йод, фтор 

кальцій, фосфор, магній, залізо, калій, натрій, хлор, сірка

кальцій, фосфор, магній, залізо,мідь, кобальт, йод

Запитання 102

Яка роботу виконують зуби?

варіанти відповідей

Визначають смак їжі.

За допомогою зубів ми розжовуємо їжу.

За допомогою зубів ми визначаємо температуру їжі.

Запитання 103

Процес перетравлення їжі у шлунку відбувається під дією...

варіанти відповідей

Шлункового соку

Слини

Крові

Запитання 104

Що таке травлення?

варіанти відповідей

Процес пережовування їжі

Перетворення їжі в організмі людини на поживні речовини

Виділення жовчі

Запитання 105

У кишечнику відбувається...

варіанти відповідей

подріблення їжі

всмоктування розщеплених поживних речовин і води

живлення

Запитання 106

Із стравоходу їжа потрапляє у ...

варіанти відповідей

кишечник

глотку

шлунок

Запитання 107

Органи травлення

варіанти відповідей

ротова порожнина,стравохід,шлунок,підшлункова залоза,пряма кишка

ротова порожнина, глотка, стравохід, печінка, шлунок,підшлункова залоза, кишечник, пряма кишка.

Запитання 108

Обери продукти у яких багато вуглеводів:

варіанти відповідей

яйця

кондитерські вироби

хліб

масло

фрукти

риба

Запитання 109

Обери продукти, які містять жири:

варіанти відповідей

сало

риба

масло

сметана

фрукти

олія

Запитання 110

Обери продукти у яких багато білків:


варіанти відповідей

м`ясо

квасоля

цукерки

сметана

яйця

соняшникова олія

риба

Запитання 111

Які поживні речовини людина отримує з їжею

варіанти відповідей

Білки, риба, квасоля

Білки, жири, вуглеводи, вітаміни

Білки, картопля, капуста

Запитання 112

Яких правил харчування слід дотримуватися

варіанти відповідей

Їсти потрібно в один і той самий час

Їсти потрібно жирну їжу

Їсти багато солодощів

Запитання 113

Куди потрапляє неперетравлена їжа

варіанти відповідей

Шлунок

кишківник

Гортань

Запитання 114

Для травлення важливе значення має

варіанти відповідей

Печінка

Легені

Серце

Запитання 115

Що з'єднує ротову порожнину і шлунок

варіанти відповідей

Язик і зуби

Глотка, стравохід

Гортань

Запитання 116

Раціональне харчування це-

варіанти відповідей

харчування за бажанням (організм знає що потрібно)

коли якість і кількість їжі відповідає потребам

коли в їжі є вітаміни

коли в їжі відсутні жири

Запитання 117

Що таке основний обмін

варіанти відповідей

кількість енергії спожитої їжі за добу

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності у спокою

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності під час сну

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності при виконанні звичайної роботи

Запитання 118

Що таке добовий раціон

варіанти відповідей

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення енерговитрат

кількість їжі,яку треба спожити для виконання розумових вправ

кількість їжі,яку треба спожити для виконання фізичних вправ

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення пластичного обміну.

Запитання 119

Назвіть правильне співвідношення компонентів їжі у раціоні

варіанти відповідей

білки - 25%, жири - 10%, вуглеводи - 65%

білки - 15%, жири - 15%, вуглеводи - 70%

білки - 25%, жири - 25%, вуглеводи - 50%

білки - 17%, жири - 18%, вуглеводи - 65%

Запитання 120

Що таке ентеросорбенти ?


варіанти відповідей

пектини, що регулюють вміст холестерину та радіонуклідів

масла, що регулюють вміст шкідливих реагентів та радіонуклідів

Білки, що регулюють загоєння ран та збільшують захист

Біологічні добавки, що регулюють обмін речовин

Запитання 121

Водний баланс це:

варіанти відповідей

співвідношення між надходженням води та її витрачанням

співвідношення між надходженням води та вагою людини

співвідношення між знаходженням води у внутрішніх органах

кількість води, яку вжили за добу.

Запитання 122

До чого призводить білковий дефіціт

варіанти відповідей

сповільнення мислення

сповільнення рухових функцій організму

сповільнення росту та відновлення

сповільнення обміну речовин

Запитання 123

Раціональне харчування передбачає:

варіанти відповідей

енергетичну рівновагу

споживання більшої кількості їжі

збалансоване харчування

споживання меншої кількості їжі

Запитання 124

Дайте визначення поняттю “режим харчування”:

варіанти відповідей

Різноманітне харчування, приємні органолептичні властивості, відповідні умови прийому їжі

Кратність прийому їжі протягом доби, інтервали між ними, розподіл енергетичної цінності та харчових речовин по окремим прийомам їжі

План харчування колективу, перелік готових страв, розподілених по прийомах їжі, з перерахуванням харчових продуктів, зазначенням їх кількості, енергетичної цінності та хімічного складу

Раціональне, здорове, повноцінне харчування, яке забезпечує нормальний ріст та розвитокорганізму

Запитання 125

 Головним джерелом мінеральних речовин для організму є

варіанти відповідей

фрукти та овочі

риба та морепродукти

м'ясо та субпродукти

молоко та молочні продукти

Запитання 126

Раціональне харчування - це:

варіанти відповідей

Коли в їжі є вітаміни

Коли їжа є калорійною

Коли якість і кількість їжі відповідає потребам

Коли в їжі є жири

Запитання 127

В добовому раціоні  повинно міститися не  більше

варіанти відповідей

1,5 - 4 г солі

6 -10 г солі

15 г солі

не більше 5

Запитання 128

У добовому раціоні бажано чергувати різні продукти:

варіанти відповідей

М'ясо, крупи, овочі, фрукти, молочні продукти.

Фрукти, овочі, горіхи.

Соуси, мясо, солодкі напої.

Крупи, овочі, фрукти, цукор .

Запитання 129

Принципи раціонального харчування

(три правильних відповіді)

варіанти відповідей

помірність

пропорційність

різноманітність

збалансованість

Запитання 130

Що таке збалансованість?

варіанти відповідей

Необхідність вживати продукти усіх основних груп.

Правильна кількість калорій.

Правильне співвідношення усіх основних груп продуктів.

Запитання 131

До яких хвороб призводить НЕзбалансоване харчування?

варіанти відповідей

Діабет

Анорексія

Артрит

Запитання 132

Назвіть методи визначення добової і разової потреби в їжі

варіанти відповідей

Штучний

Об'эмний

Індивідуальний

Калорійний

Лактаційний

Економічний

Запитання 133

Скільки груп продуктів існує за своїм призначенням

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Запитання 134

Від чого залежать норми харчування працездатного дорослого населення

варіанти відповідей

Віку

Статі

Роду діяльності

Фізичного навантаження

Ваги

Запитання 135

Назвіть енергетичну потребу дітей дошкільного віку на добу

варіанти відповідей

100 ккал на 1 кг маси

2000 ккал на добу

1500 ккал на добу

2500 ккал на добу

2650 ккал на добу

Запитання 136

Обери перелік, який містить усі речовини, що мають входити до раціону підлітка:

варіанти відповідей

білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини

білки, жири, вітаміни, вода, мінеральні речовини

білки, жири, вуглеводи, вітаміни, вода, мінеральні речовини

білки, жири, вуглеводи, вода, мінеральні речовини

Запитання 137

Раціональне харчування дітей у віці 11-12 років передбачає вживання їжі:

варіанти відповідей

один раз на день

два рази на день

три рази на день

чотири рази на день

Запитання 138

Для людей, що не займаються спортом відношення білків жирів і вуглеводів повинно становити?

варіанти відповідей

1:1:4

1:2:5

1:2:4

1:1:3

Запитання 139

Після тренування можна їсти їжу через:

варіанти відповідей

45-70 хв

15-20 хв.

30-40 хв.

5-10 хв.

Запитання 140

Що відноситься до здорового способу життя?

варіанти відповідей

Раціональне харчування

Гра за комп'ютером

Режим дня

Активний відпочинок

Харчування фаст фудом

Регулярне заняття спортом

Запитання 141

Скільки калорій потрібно людині на день?

варіанти відповідей

1600-2000калорій

120-150 калорій

1200-1500калорій

500-1100 калорій

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест