Збалансоване, адекватне, раціональне харчування

Додано: 7 грудня 2020
Предмет:
Тест виконано: 161 раз
12 запитань
Запитання 1

Дайте визначення терміну «раціональне (здорове, повноцінне) харчування».

варіанти відповідей

Харчування, що забезпечує надходження в організм ддостатньої кількості білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних солей.

Харчування, що викликає емоційне смакове задоволення.

Харчування, що забезпечує нормальний ріст і розвиток організму, гомеостаз внутрішнього середовища, стійкість до несприятливих факторів навколишнього середовища.

Харчування, що відповідає ферментативним можливостям травної системи та біологічним ритмам організму.

Запитання 2

Найбільш доцільно для характеристики харчових раціонів організованих колективів використовувати такі методи оцінки харчування як:

варіанти відповідей

Анкетно-опитувальний

Розрахунковий за розкладкою продуктів

Лабораторний

Вивчення харчового статусу організму людини

Запитання 3

Співвідношення основних харчових речовин має відповідати формулі:

БІЛКИ : ЖИРИ : ВУГЛЕВОДИ

варіанти відповідей

1 : 2,3 : 5,8

1:1,3:5

1:5:0,5

1:2:6

Запитання 4

Величина енергетичного коефіцієнту білків при їх біологічному окисленні становить, в калоріях:

варіанти відповідей

2,0

3,0

3,5

4,0

Запитання 5

Енергетична цінність харчових продуктів визначається вмістом у них:

варіанти відповідей

Вітамінів, мінеральних речовин

Білків, жирів, вуглеводів

Мінеральних речовин, смакових речовин

Моносахаридів, біомікроелементів

Запитання 6

У яких випадках енергетична цінність добового раціону повинна перевищувати енерговитрати:

варіанти відповідей

У спортсменів

У дітей

У людей похилого віку

У жінок, що годують дітей груддю

Запитання 7

Найбільшу енергетичну цінність мають такі продукти:

варіанти відповідей

Овочі і фрукти

Жири

М’ясо

Вироби зі злаків та бобові

Запитання 8

Поліненасиченими жирними кислотами найбільш багатий продукт:

варіанти відповідей

Вершкове масло

Яловий жир

Свиняче сало

Соняшникова олія

Запитання 9

Дайте визначення поняттю “режим харчування”:

варіанти відповідей

Різноманітне харчування, приємні органолептичні властивості, відповідні умови прийому їжі

Кратність прийому їжі протягом доби, інтервали між ними, розподіл енергетичної цінності та харчових речовин по окремим прийомам їжі

План харчування колективу, перелік готових страв, розподілених по прийомах їжі, з перерахуванням харчових продуктів, зазначенням їх кількості, енергетичної цінності та хімічного складу

Раціональне, здорове, повноцінне харчування, яке забезпечує нормальний ріст та розвитокорганізму

Запитання 10

У добовому раціоні повинно міститися білків тваринного походження від загальної кількості, не менше,%:

варіанти відповідей

20

35

40

55

Запитання 11

Хто розробив теорію адекватного харчування, згідно з якою харчовий раціон має бути не лише оптимально збалансований, відповідно до особливостей обміну речовин, але і відповідати механізмам травлення, що вироблені еволюцією?

варіанти відповідей

О.О. Покровський

В.В. Ванханен

О.М. Уголєв

Ю.Лібіх

Запитання 12

 Головним джерелом мінеральних речовин для організму є

варіанти відповідей

фрукти та овочі

риба та морепродукти

м'ясо та субпродукти

молоко та молочні продукти

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест