Жири

Додано: 12 квітня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 466 разів
34 запитання
Запитання 1

ЖИРИ - ЦЕ...

варіанти відповідей

багатоатомні спирти

естери гліцеролу та вищих карбонових кислот

карбонові кислоти

солі вищих карбонових кислот

Запитання 2

ЯКІ РЕЧОВИНИ ВХОДЯТЬ ДО СКЛАДУ ТВАРИННИХ ЖИРІВ?

варіанти відповідей

гліцерол

етанол

стеаринова кислота

олеїнова кислота.

Запитання 3

У ПРИРОДІ ЗУСТРІЧАЮТЬСЯ ЖИРИ:

варіанти відповідей

тільки рослинного походження

штучного походження

рослинного і тваринного походження

тільки тваринного походження

Запитання 4

ПРОДУКТОМ ГІДРУВАННЯ ТРИОЛЕЇНУ Є:


варіанти відповідей

гліцерол

олеїнова кислота

тристеарин

стеаринова кислота

Запитання 5

ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ НАВЕДЕНИЙ ЖИР?

СН2–ОСОС15Н31           

 |

СН–ОСОС15Н31           

 |

СН2ОСОС15Н31       

варіанти відповідей

трипальмітин

тристеарин

триолеїн

трилінолеат

Запитання 6

ЯКІ РЕЧОВИНИ МОЖУТЬ УТВОРИТИСЯ ПРИ ГІДРОЛІЗІ РОСЛИННИХ ЖИРІВ (ОЛІЙ)?

       

варіанти відповідей

гліцерол

етанол

олеїнова кислота

стеаринова кислота

Запитання 7

Яка функцію виконують жири в організмі людини?

варіанти відповідей

терморегуляторна

енергетична

будівельна

усі відповіді разом

Запитання 8

ЯКІ З ДАНИХ ПРОДУКТІВ ОДЕРЖУЮТЬ ІЗ ЖИРІВ?

варіанти відповідей

мило

вибухівку

гліцерин

крем

Запитання 9

ЯКІ РЕАКЦІЇ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ ТВАРИННИХ ЖИРІВ?


варіанти відповідей

водний гідроліз

гідрування

приєднання

омилення

Запитання 10

Які фізичні властивості притаманні жирам?

варіанти відповідей

нерозчинні у воді

легше води

розчинні в органічних розчинниках

всі названі ознаки характерні для жирів

Запитання 11

Укажіть формулу кислоти, яка не може брати участь в утворенні жирів:

варіанти відповідей

С15Н31СООН

С16Н33СООН

С17Н35СООН

С17Н33СООН

Запитання 12

Укажіть головну причину відмінностей рідких та твердих жирів

варіанти відповідей

у їхньому утворенні брали участь різні спирти

у їхньому утворенні брали участь різні за будовою карбонові кислоти

рідки жири мають менші відносні молекулярні маси

усі вказані варіанти

Запитання 13

Як називаються складні естери гліцеролу і одноосновних вищих карбонових кислот


варіанти відповідей

вуглеводи

кислоти

жири

спирти

Запитання 14

Який агрегатний стан має яловичий жир?

варіанти відповідей

твердий

рідкий

газуватий

плазма

Запитання 15

Чи входять жири до складу клітин рослин та тварин?

варіанти відповідей

так, вони біоактивні

ні

Запитання 16

Сфери використання жирів людиною: харчова, фармацевтична промисловість, виробництво мила, косметичних виробів, мастильних матеріалів. Чи є в цьому переліку помилка?



варіанти відповідей

ні

так

Запитання 17

ЖИРИ - ЦЕ...

варіанти відповідей

естери

карбонові кислоти

спирти

алкани

Запитання 18

ЯКІ РЕАКЦІЇ НЕ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ ТВАРИННИХ ЖИРІВ?

варіанти відповідей

гідрування

окиснення

полімеризація

горіння

Запитання 19

Які з перелічених речовин мають найвищу калорійність?

варіанти відповідей

вода

жири

вуглеводи

білки

Запитання 20

ХТО З ПЕРЕРАХОВАНИХ УЧЕНИХ УПЕРШЕ СИНТЕЗУВАВ ЖИРИ?

варіанти відповідей

Лавуазьє

Ломоносов

Бертло

Бутлеров

Запитання 21

Який з наведених продуктів містить найбільше транс-ізомерів?

варіанти відповідей

масло

олія

маргарин

спред

Запитання 22

Оберіть формулу кислоти, залишок якої міститься в рослинних оліях

варіанти відповідей
Запитання 23

До складу рідких жирів входять залишки:


варіанти відповідей

нижчих насичених карбонових кислот

вищих насичених карбонових кислот

нижчих ненасичених карбонових кислот

вищих ненасичених карбонових кислот

Запитання 24

Запах, колір і смак жирів зумовлені, як правило:

варіанти відповідей

домішками

наявністю у складі гліцерину

консистенцією

жири не мають запаху, кольору

Запитання 25

У рослинах жир сосереджений у:

варіанти відповідей

листках

видозмінах кореня

насінні та плодах

потовщеннях стебла

Запитання 26

Вершкове масло за своїм походженням:

варіанти відповідей

тваринний жир

рослинний жир

змішаний

природній

Запитання 27

У медицині застосовують жир:

варіанти відповідей

яловичий

риб'ячий

кокосове масло

пальмове масло

Запитання 28

При нагріванні жирів або олій з лугами утворюється:

варіанти відповідей

масло

крем

мило

вищі карбонові кислоти

Запитання 29

Жири не розчиняються у:

варіанти відповідей

воді

бензині

органічних розчинниках

милі

Запитання 30

Укажіть правильні твердження щодо речовини, формула якої С17Н35СООNa

варіанти відповідей

ненасичена вища карбонова кислота

вища насичена карбонова кислота

сіль вищої насиченої карбонової кислоти

сіль вищої ненасиченої карбонової кислоти

Запитання 31

Солі вищих карбонових кислот з Натрієм або Калієм

варіанти відповідей

Мило

Жир

Олія 

Шампунь

Запитання 32

У результаті якої реакції утворюються жири:

варіанти відповідей

окиснення

приєднання

естерифікації

гідролізу.

Запитання 33

Тваринні жири частіше рідкі чи тверді?

варіанти відповідей

рідкі

тверді

Запитання 34

Маргарин добувають ...

варіанти відповідей

гідруванням рідких жирів

гідролізом рідких жирів

гідруванням твердих жирів

омиленням жирів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест