Які із перерахованих тут типів зв’язків визначають глобулярну форму молекули білка:
Обов’язковим хімічним елементом у молекулах білків, на відміну від інших органічних речовин є:
Молекули білків складаються із амінокислот, але при цьому вони мають різні властивості. Чим це пояснюється:
Відомо, що для кожної групи організмів існують незамінні амінокислоти. Незамінними називаються амінокислоти, які:
Первинна структура молекули білка стабілізується ... зв’язками. При цьому виникають взаємодії між ... однієї амінокислоти та ... групою іншої амінокислоти. Цей зв'язок за своєю природою є ... . Він може утворюватися завдяки тому, що аміногрупа проявляє ... властивості, а карбоксильна - ... властивості. Встановіть групу, в якій правильно розташовані слова, що необхідно вставити в текст:
Дайте характеристику рівні організації білка, встановивши відповідність: А) первинна структура; Б) вторинна структура; В) третинна структура; Г) четвертинна структура – а) у молекулі присутні гідрофобні та дисульфідні зв’язки, які забезпечують підтримання її глобулярної форми; б) молекула стабілізована пептидними зв’язками і має вигляд ланцюжка; в) у молекулі крім білкового присутній і небілковий компонент, який утворює із білком іонні чи водневі зв’язки; г) молекула стабілізується ковалентними зв’язками, які забезпечують формування складчастої моделі; д) молекула стабілізована водневими зв’язками і має вигляд спіралі.
1. Розташуйте ці типи зв’язків у молекулі білка по мірі їх утворення при синтезі молекули білка в клітині: а) йонні; б) гідрофобні; в) пептидні; г) дисульфідні; д) водневі.
Молекули білків, у яких позитивно заряджені амінокислоти переважають над негативно зарядженими на спеціальному гелі і в електричному полі будуть рухатися до:
Ізоелектрична точка білка, який бере участь у формуванні хромосом у ядрі разом із ДНК, дорівнює 12. З цього можна зробити висновок, що більшість його амінокислот мають:
На малюнку зображено будову клітинної мембрани та місця приєднання вуглеводів до молекул білків. Як називаються такі білки, що сполучені із молекулами вуглеводів:
Більшість білків, які утворюють ферментні системи та транспортують по організму певні речовини, належать до групи:
Клітина містить різні групи білків. Яка із цих груп забезпечує рухи тварин у просторі:
Білки можуть відкладатися про запас у рослинних та тваринних організмах. В яких органах рослин можна виявити запасні білки:
Ферменти можуть працювати:
Шкільний дослід із дією ферментів слини на крохмаль доводить, що:
Учень вирішив перевірити як змінюється активність ферментів слини при додаванні до них речовини, що знизить показник рН. Виберіть групу, в якій перераховано всі зайві для виконання роботи матеріали: а) розчин харчової соди; б) розчин хлорводневої кислоти; в) розчин слини; г) пробірки; д) штатив; е) склянка із водою з температурою 37 – 40 градусів; є) склянка із кубиками льоду; ж) спиртівка:
Речовина, на яку діє фермент, називається:
Білковий компонент у складі ферменту має структуру:
При поєднанні коферменту та апоферменту утворюється:
Кожен фермент в клітині:
Чому при підвищенні температури у людини погіршується апетити:
1. Відомо, що ферменти утворюються із двох компонентів: апоферменту та коферменту. При розпаді цього комплексу фермент втрачає свої властивості і не може працювати в середовищі. Також відомо, що апоферментом часто виступають вітаміни, тому активність обміну речовин залежить від їх присутності в організмі. Яка неточність допущена у цьому тексті:
Розгляньте малюнок та вкажіть, які процеси тут зображені у відповідному порядку: а) утворення активного центру ферменту; б) взаємодія ферменту та складної речовини; в) фермент наближається до речовини, на яку він буде діяти; г) розпад складної речовини на окремі частини.
Господині часто при випіканні хліба додають до опари (розчин дріжджів у теплій воді чи молоці) ще трохи сироватки (рідина, яку відціджують при виготовленні кисломолочного сиру). Як це впливає на процеси, що відбуваються в тісті за участю дріжджів:
Відомо, що процеси розщеплення білків у шлунку людини відбуваються в кислому середовищі. Можливо доцільно для активізації процесу травлення в шлунку запивати їжу кислими напоями:
Фермент каталаза розщеплює в клітинах речовину Н2О2, що є отруйною для неї до Н2О та О. При цьому атомарний Оксиген виконує крім іншого і бактерицидну роль. Як людина використовує цю властивість каталази при наданні першої домедичної допомого:
У шкільній програмі є дослід при якому учням пропонують нанести розчин Н2О2 на шматки сирого та вареного м’яса та сирої і вареної картоплі. Спостерігати процеси, які будуть тут відбуватися та пояснити їх. У вигляді трибуквенного коду опишіть результати цього дослідження. І. Що спостерігаємо: а) виділення бульбашок газу тільки на варених продуктах; б) виділення бульбашок газу тільки на сирих продуктах; в) виділення бульбашок газу і на сирих і на варених продуктах. ІІ. Чому відбуваються якісь зміни: а) перекис розщеплюється ферментом каталазою, що входить до складу продуктів; б) перекис розщеплюється ферментом синтетазою, що входить до складу продуктів; в) перекис розщеплюється ферментом амілазою, що входить до складу продуктів. ІІІ. Чому не завжди спостерігається виділення бульбашок газу: а) бо для процесу потрібно, щоб на препарат потрапляло світло; б) бо у варених продуктах відбулася денатурація білка; в) бо фермент міститься тільки в клітинах м’яса, тому на препаратах картоплі реакція не відбувається.
Білки в клітині можуть виконувати різні функції. Якщо в клітині рослини виявлені білки, які можуть стимулювати поділ клітин, то швидше за все ці клітини належать до групи клітин, які:
Ферменти часто використовують для різних потреб у промислових масштабах. Дайте характеристику особливостей використання ферментів у молочній промисловості для забезпечення процесу сироваріння, якщо відомо, що цей процес передбачає виділення із молока розчинного білка казеїну, який необхідно перевести у нерозчинний стан. І. Вони належать до групи тих, що утворюють: а) кисле середовище; б) основне середовище; в) таке ж середовище, як і в натуральному молоці. ІІ. Ці ферменти змінюють властивості: а) вуглеводів; б) ліпідів; в) білків. ІІІ. Ці ферменти будуть активні при температурі: а) нижче нуля градусів; б) близькій до температури 25 – 30 градусів; в) вище 50 градусів.
У молекулі білка міститься 120 амінокислотних залишків. Визначити довжину первинного ланцюга та масу молекули, якщо вважати, що маса одного амінокислотного залишку складає 100а.о.м., а його довжина 0,35нм.
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома