"Толерантність.16 листопада Міжнародний день толерантності.

Про матеріал
16 листопада Міжнародний день толерантності. Як можна обговорити цю тему в 7-9 класах, переконатися, як діти орієнтуються в даному питанні.
Перегляд файлу

D:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7874.JPGЗасідання круглого столу

 «Будьмо толерантні!»

Ведуча: В цьому році наша творча група працює над проблемою: психічне та емоційне здоров`я людини. Як ми говорили раніше: емоційна сфера-це одна з чотирьох складових розвитку гармонійно досконалої особистості. Ми вже з вами розмовляли про фізичну, духовну сфери і коли ми говоримо про емоційну сферу особистості, ми не можемо не торкнутися нашої сьогоднішньої  теми.

  Сьогодні наша розмова присвячена толерантності. 16 листопада Міжнародний день толерантності. Не всім, може бути, знайоме це слово. І, на перший погляд, звучить воно абсолютно незрозуміло. Але сенс, який воно несе, дуже важливий для існування і розвитку людського суспільства. Сучасна культурна людина - це не тільки освічена людина, але людина, що володіє почуттям самоповаги, яку шанують оточуючі. Толерантність вважається ознакою високого духовного та інтелектуального розвитку індивідуума, групи, суспільства в цілому.

  В гости до нас завітали не тільки учні 5-11 класів, а і добре нам знайомий священник Покровського храму о. Максим.

  Переглянемо спочатку фільм з інтернету. (Дивимося соціальний відеоролик.

D:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7880.JPGПотім присутні висловлюють враження від перегляду).

     Здається, іноді зовсім не потрібні слова, щоб висловити своє відношення до іншої людини. Сучасна людина, як ніколи, має бути відверта, комунікабельна, володіти такими рисами характеру, щоб це дозволяло знаходити спільну мову з іншими.

  Одним з таких якостей є толерантність. У житті людина спілкується з представниками різних національностей, культур, світів, конфесій, соціальних верств, тому важливо навчитися поважати культурні цінності, як свого народу, так і представників іншої культури, релігії, навчитися знаходити точки дотику. Крім того, толерантність як якість особистості вважається необхідним для успішної адаптації до нових несподіваних умов. Люди,які не володіють толерантністю, проявляючи категоричність, виявляються нездатними до змін, яких вимагає від нас життя.

Але, що означає слово толерантність? Як це слово визначається на різних мовах?

Толерантність - це повага, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження і способів прояву людської індивідуальності:

 іспанській мові воно означає здатність визнавати відмінні від своїх

власних ідеї або думки; 

-у французькій мові - відношення, при якому допускається, що інші

можуть думати чи діяти інакше, ніж ти сам; 

-у англійській мові - готовність бути терпимим, поблажливим; 

- у  китайській мові - бути великодушним по відношенню до інших ;

-  в арабській мові - прощення, поблажливість, м'якість, милосердя,

співчуття, прихильність, терпіння, прихильність до інших;

- в українській  мові - здатність терпіти щось або когось (бути витриманим, витривалим, стійким, вміти миритися з існуванням чогось, когось).

Ведуча: Чому, на ваш погляд, в різних країнах визначення різні? (Відповіді).

-А що ж об'єднує ці визначення? (Відповіді).

- Чому так  актуальна толерантність в даний час? (Відповіді).D:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7884.JPG 

 

(Далі учасники  уза-

гальнюють  все сказане, роблять висновок, що толерантність - не пасивне, неприродне підкорення думці, поглядам і діям інших, не покірне терпіння, а активна моральна позиція і психологічна готовність до терпимості в ім'я позитивної взаємодії між етносами, соціальними групами, в ім'я позитивної взаємодії з людьми іншої культурної, національної, релігійної або соціальної середовища.).

Ми з радою старшокласників провели конкурс малюнків та колажем на цю тему. Вони зараз пере вами і ви зможете проголосувати за самі цікаві роботи.

D:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7913.JPGТак що включає в себе це поняття?

Толерантність-це…

- прощення;

- повага до прав інших людей;

- співробітництво, дух партнерства;

- сприйняття  інших такими,  якими вони є;

- повага до людської  гідності;

- милосердя;

- співчуття;

- терпимість до думок ,віросповідань,поведінки інших людей.

   Кожен народ склав прислів’я  порозуміння між собою: «Не міряй всіх на свій аршин», «Пильнуй свого носа, а не чужого проса», « У чужий монастир  зі своїм уставом не ходять». Крилаті й влучні вони втілюють найвищу мудрість – як бути людиною.

(Лунає пісня – притча С.Копилової «Вікно».)

 

D:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7900.JPG

 

   У Біблії є 10 заповідей, які люди повинні знати і їх дотримуватись. У посланні від Матвія є звернення «не судіть ближніх своїх, не судіть, щоб і вас не судили». До виявлення толерантності закликають всі світові релігії та конфесії:

 - Буддизм: людина висловлювати своє ставлення до рідних і друзів п’ятьма способами; великодушністю, поштивістю, доброзичливістю, ставленням до них, як до себе і вірністю своєму слову.

 - Іслам: ніхто з вас не стане віруючим, доки не полюбить свого брата, як себе самого.

 - Християнство: стався до інших так, як ти хочеш, щоб ставилися до тебе.

 Ведуча: А яке з визначень вам імпонує найбільше? (Відповіді).

 В Біблії закладені норми поведінки толерантної людини. Це 10 заповідей.

 Разом згадаємо їх? А о. Максим нам допоможе.

Слово передається ієрею Максиму. Він розповідає про необхідність християнського відношення одне до одного.

Я б сказала, що в Біблії показано ідеал ставлення людини до людини через подолання насильства і зла. В якій проповіді Ісуса Христа про це мова? (Нагорній, «Не противтеся злу. Хто вдарить тебе у праву щоку твою, поверни до нього і другу».)

 

Довгий час про віру, віросповідання зовсім не говорили. Важко було уявити, щоб священники могли ось так прийти до школи! А як вам священник на великої сцені? Слухаємо і дивимося «Материнська любов» співає о. Олександр (О.Клименко. Фрагмент передачі «Голос країни).

 

D:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7910.JPG

 

 

Ведуча:  Набігає до завершення наша зустріч. Я вам нагадую про голосування за кращу роботу і про те, що у квітні ми плануємо провести незвичайне засідання нашої групи – організувати зусиллями всіх класів концерт, на якому би бажаючі змогли подарувати свої почуття, емоції іншим. Готуємося! Чекаємо цікавих виступів від вас!

 

D:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7871.JPGD:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7867.JPGD:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7898.JPGD:\ЛАП-16-17\толерантність №3\фото\IMG_7868.JPG

docx
Додано
28 жовтня 2023
Переглядів
358
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку