ознайомити учнів з травною системою людини і з необхідними організму речовинами; розвивати мислення, пам'ять, уміння слухати; виховувати відповідальне ставлення до свого здоров'я.
Як відбувається живлення людини?Для росту і розвитку всіх органів людини та їх роботи потрібні поживні речовини. Вони надходять в організм з рослинною і тваринною їжею. В нашому організмі є спеціальна система органів, завдяки роботі якій вся їжа перетворюється в необхідні нашому організму речовини.
ШЛУНОКШлунок – найрозширеніша частина травного каналу. Він має вигляд вигнутого мішка. Шлунок служить резервуаром для накопичення їжі. Зовні він нагадує велику групу, місткість його – до 2-3 л. Форма і розміри шлунка залежать від кількості з'їденої їжі. Щоб перетравити їжу шлунку потрібно не менше ніж 3-5 годин. Шлунок має вигляд вигнутого мішка. У шлунку їжа частково перетравлюється шлунковим соком.
ПЕЧІНКА1 – стравохід, 2 – діафрагма, 3 – шлунок, 4 – печінка, 5 – жовчий міхур, 6 – дванадцятипала кишка, 7 – підшлункова залоза, 8 – селезінка. Печінка – найбільший орган людини, маса якого 1,5 – 2 кг. В ній утворюється жовч, яка зберігається в жовчому міхурі. Печінка має захисну функцію: в ній знешкоджуються шкідливі речовини, що потрапили в організм.
Пам'ятка «Бережи зуби»Після прийому їжі завжди полощи рот теплою водою. Чисти зуби 2 рази на день (уранці й увечері перед сном) протягом 3 хвилин. Користуйся тільки власною щіткою. Стеж, щоб вона була завжди чистою. Не колупай у зубах металевими предметами. Не бійся лікаря, сміливо звертайся до нього за порадою, допомогою.
Висновки щодо правил повноцінного харчування. Правильний режим харчування. Свіжі продукти. Багато овочів і фруктів для отримання вітамінів. Півтора-два літри води на добу. Утворення отруйних речовин за неправильного зберігання продуктів. Надмірне вживання солі, жирів, солодощів і хлібобулочних виробів. Привабливе оформлення стола і страв.