Урок з природознавства. Травна система людини

Про матеріал

ознайомити учнів з травною системою людини і з необхідними організму речовинами; розвивати мислення, пам'ять, уміння слухати; виховувати відповідальне ставлення до свого здоров'я.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Травна система людини

Номер слайду 2

Як відбувається живлення людини?Для росту і розвитку всіх органів людини та їх роботи потрібні поживні речовини. Вони надходять в організм з рослинною і тваринною їжею. В нашому організмі є спеціальна система органів, завдяки роботі якій вся їжа перетворюється в необхідні нашому організму речовини.

Номер слайду 3

Будова травної системи. Органи травлення:ротова порожнина;глотка;стравохід;шлунок;печінка;тонка кишка;товста кишка;пряма кишка. Травлення - складний процес перетворення їжі на поживні речовини, які засвоюються організмом для отримання енергії побудови тіла.

Номер слайду 4

Заголовок

Номер слайду 5

У роті їжа пережовується зубами і перемішується язиком. Подрібнена їжа в роті починає перетравлюється.Із рота стравоходом –М'язовою трубкою – їжа направляється в шлунок.

Номер слайду 6

ШЛУНОКШлунок – найрозширеніша частина травного каналу. Він має вигляд вигнутого мішка. Шлунок служить резервуаром для накопичення їжі. Зовні він нагадує велику групу, місткість його – до 2-3 л. Форма і розміри шлунка залежать від кількості з'їденої їжі. Щоб перетравити їжу шлунку потрібно не менше ніж 3-5 годин. Шлунок має вигляд вигнутого мішка. У шлунку їжа частково перетравлюється шлунковим соком.

Номер слайду 7

ПЕЧІНКА1 – стравохід, 2 – діафрагма, 3 – шлунок, 4 – печінка, 5 – жовчий міхур, 6 – дванадцятипала кишка, 7 – підшлункова залоза, 8 – селезінка. Печінка – найбільший орган людини, маса якого 1,5 – 2 кг. В ній утворюється жовч, яка зберігається в жовчому міхурі. Печінка має захисну функцію: в ній знешкоджуються шкідливі речовини, що потрапили в організм.

Номер слайду 8

ШЛУНОККишечник – це м'язова трубочки, внутрішній шар яких містить лужний травний сік, нервові закінчення, кровоносні судини. В кишечнику відбувається остаточне перетравлення їжі та всмоктування поживних речовин у кров. Довжина всього кишечника в середньому 7 метрів.

Номер слайду 9

Їжа переходить у кишечник. Кишкові соки розчиняють речовини. Неперетравлені речовини потрапляють у товстий кишечник і виводяться з організму через органи виділення. Перетравлені поживні речовини всмоктуються у кров, яка розносить їх до всіх органів.

Номер слайду 10

Цікаво знати!У дорогу їжа вирушає у вигляді шматочка хліба з маслом, супу, каші, котлет. А до кінця подорожі перетворюється на маленькі крапельки прозорої рідини. Увесь шлях харчової маси здійснюють за 1-2 доби. Довжина цього шляху простягається майже на 8 метрів.

Номер слайду 11

Пам'ятка «Бережи зуби»Після прийому їжі завжди полощи рот теплою водою. Чисти зуби 2 рази на день (уранці й увечері перед сном) протягом 3 хвилин. Користуйся тільки власною щіткою. Стеж, щоб вона була завжди чистою. Не колупай у зубах металевими предметами. Не бійся лікаря, сміливо звертайся до нього за порадою, допомогою.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Білки Білки – речовини, які вважають основним «будівельним матеріалом» для тіла людини. Особливо потрібні білки дітям, бо їхній організм росте і розвивається. Білки містяться в багатьох продуктах харчування: у сирі, яйцях, мясі, рибі, горосі, квасолі.

Номер слайду 16

Вуглеводи. Вуглеводи – головне джерело енергії для нашого організму. Це цукор і крохмаль. Вуглеводів багато у хлібі, крупах, картоплі, макаронах, кондитерських виробах, фруктах.

Номер слайду 17

Жири. Жири забезпечують організм енергією, їх також вважають «будівельним» матеріалом тіла. Джерелом жирів є масло, олія, сметана, сало.

Номер слайду 18

Вітаміни. Вітаміни необхідні для збереження і зміцнення здоров'я. Їх багато в овочах і фруктах.

Номер слайду 19

Висновки щодо правил повноцінного харчування. Правильний режим харчування. Свіжі продукти. Багато овочів і фруктів для отримання вітамінів. Півтора-два літри води на добу. Утворення отруйних речовин за неправильного зберігання продуктів. Надмірне вживання солі, жирів, солодощів і хлібобулочних виробів. Привабливе оформлення стола і страв.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!Ви молодці!Будьте здорові!Бережіть своє здоров'я!

pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
883
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку