Тренінгове заняття "Ключ до успіху"

Про матеріал
Методична розробка для розвитку професійної компетентності, виховання гордості за обрану професію та усвідомлення правильного вибору в житті.
Перегляд файлу

анотація

Кожен ставить перед собою мету та йде до неї маленькими кроками, намагаючись втілити її у реальність, сам обирає свій шлях та шукає ключ до успіху, виокремлює для себе найважливіші складові, які допоможуть досягти значного результату.

Тому головною метою даної методичної розробки є розвиток професійної компетентності, виховання гордості за обрану професію та усвідомлення правильного вибору в житті.

Використовуються різноманітні форми роботи з аудиторією: показ відеороликів, виконання психологічного тесту, тренінгових практичних завдань, задач різного типу, відповідно до обраної професії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 «Ключ до успіху»

План

  1. Тренінг.
  2. Приклад успішних людей.
  3. Модель сучасної успішної людини.

Мета: підготувати кваліфікованих працівників до діяльності в сучасних умовах, формувати професійно-важливі якості особистості, особливості принципів роботи ЗРГ, розглянути актуальні проблеми, проаналізувати фактори,  умови,  що забезпечують успіх учня, випускника в майбутній роботі, ресторанному бізнесі.

ХІД ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДУ

 

Викладач: Шановні учні та педагоги! Сьогодні ми розпочинаємо круглий стіл «Ключ до успіху», на якому ми дослідимо та розберемося із багатьма питаннями: як стати успішними, підготуватися до діяльності в сучасних умовах, формувати професійно-важливі якості особистості, особливості принципів роботи ЗРГ, розглянути актуальні проблеми, проаналізувати фактори, умови, що забезпечують успіх в майбутній роботі, ресторанному бізнесі.

Сподіваємось почерпнути багато корисного.

У кожної людини є свій шлях, але ні в кого він не починається одразу ж із перемог і великих здобутків.

Усякий рух по цьому шляху, усяке досягнення починається із маленького невпевненого кроку.

Звичайно, траплятимуться труднощі, випробування, які потрібно буде подолати.

Людина повинна розуміти, що успішне життя не може існувати без активної роботи над собою і власною справою.

Вправа «Хто Я?» (5 хв.)

 

Мета: дати змогу учням самостійно проаналізувати ставлення до себе, визначити свою самооцінку.

- Візьміть аркуш паперу, ручку, напишіть зверху аркуша запитання «Хто я?» і спробуйте відповісти на це запитання, підібравши 10-20 відповідей, описуючи свої якості та особливості. Пам’ятайте, правильних і неправильних відповідей не може бути. 

Самопрезентація і аналіз.

Проаналізуйте кожен себе самостійно і дізнайтеся про те, як ви себе знаєте.

  •                   Той, у кого менше 8 характеристик – ви так мало про себе можете сказати, це може означати, що ви або погано себе знаєте або ховаєтеся навіть від себе.
  •                   Якщо ви знайшли 9-10 характеристик про себе, то ваші знання про себе відповідають середньому рівню.
  •                   Якщо ви знайшли про себе більше 10 характеристик, то ви гарно знаєте себе, думаєте про себе, не соромитеся себе.
  •                   А якщо у вас знайшлося 20 і більше характеристик, то можу сказати, що ви перехитрили навіть самі себе. А це не була гра «Хто більше?»

 

Зараз вам потрібно відступити і подумати про свої цілі - чи витрачаєте ви потрібну кількість часу і зосередьтеся на тому, чого ви хочете досягти. Найважче – це зрозуміти, що ви повинні йти на жертви, щоб отримати результати, які ви хочете.

Щоб досягти успіху потрібно багато працювати і навчатися.

Шановні учні, уявіть собі, що ви стоїте на початку шляху до успіху. І, як кожна свідома людина, перед першим кроком ви схвильовані  тим, що взяти із собою в життєву дорогу, щоб вона була по можливості, не такою важкою; виникає запитання, якими якостями, знаннями, досвідом вам потрібно володіти, щоб досягти успіху в роботі?

фото номер 1 0021, Чашки hoho.com.uaНе так легко, виявляється, дати відповіді на ці питання.

Вправа «Моя мрія»

Учням роздаються аркуші паперу у вигляді , в  яких учні записують свої мрії

 

Ви всі абсолютно різні, зі своїми інтересами, захопленнями,  характерами, цілями та мотиваціями. Ви проявляєте себе в різних сферах життя, а для цього необхідні відповідні знання та вміння.

Звичайно, поняття успіху по-різному розуміється кожним із вас. Очевидно, ви уявляєте труднощі, які кожному потрібно подолати.

Вправа «М'яка посадка»

Призначення: усвідомлення ставлення до життя та думок щодо того, що від нього можна чекати.

Учасникам зачитується інструкція: «Ви повільно приземлюєтеся з парашутом. До землі ще далеко, але ви її бачите, як на долоні.

Що ви бачите: а) галявину із травами та квітами? б) ландшафт зі скель? в) жадібних хижаків? г) повільну річку?».

Роз'яснення: а) людина-оптиміст; б) завищений рівень песимізму поруч із заниженою самооцінкою; в) людина, готова до життєвих негараздів, які їй подо­баються; г) людина сприймає на­вколишній світ таким, яким він є, та вирішує свої проблеми поступово.

Презентація результатів.

Will You Be Successful?

Wish there was a way to see how successful you'll really be in the future? Take this quiz to see how your career will turn out down the road!

 

  1.               To achieve your ideal career would you willing to give up the friendship you have with your best friend? 

Ви б відмовилися від дружби з кращим другом заради омріяної кар'єри?

A. Yes

B. No

2. Is the destination worth the sacrifice? 

Ви б пожертвували заради досягнення мети? 

A. Yes

B. No

3. What defines success? 

Що є для вас успіхом?

A. How others see you (яким інші вас бачать)

B. How you see you (яким ви себе бачите)

4. Which are you more willing to shed for success? 

Що б ви краще проливали заради успіху?

A. Sweat (піт)

B. Tears (сльози)

5. Failing is part of the journey to success.

Невдача - це частина шляху до успіху.

A. Yes

B. No

6. In order to get what you want you need to make sacrifices? 

Для того, щоб отримати те, чого ви хочете, потрібно робити жертви?

A. No

B. Yes

7. Do you need to be matched with someone who has the same aspirations as you?

Ви хотіли б бути схожим на того, у кого такі ж прагнення як і у вас?

A. Yes

B. No

8. Does sacrificing your social life to work longer hours become worth it? 

Чи варто жертвувати соціальним життям заради того, щоб довше попрацювати?

A. Yes

B. No

9. Would you move to a city you hate for a good promotion? 

Чи хотіли б ви переїхати в місто, яке ви ненавидите, через підвищення по роботі?

A. Yes

B. No

10. A major in college should be which: 

Профілюючий предмет у коледжі повинен бути:

A. Useful (корисним)

B. Interesting (цікавим)

Most As

You got: You're Gonna Be A Success!

Good job kid, you have your goals and a good head on your shoulders. Well done. No matter how many things come up on you, you can step back and stay focused on the important things in front of you. Keep your focus strong and unfaltering and go forward.

Ви отримали: Ви станете успішним!

Хороша робота, у вас є свої цілі і голова на плечах. Незалежно від того, скільки у вас справ, ви можете відступити і зосередитися на важливих речах. Сконцентруйтесь та сильно і непохитно йдіть вперед.

 

Most Bs

You got: Keep Trying!

Right now you need to step back and think about your goals- are you committing the right amount of time and focus to the things you want to achieve. The hardest thing for to understand is that you need to make sacrifices that aren't always east to get the results you want.

Ви отримали: продовжуйте далі!

Зараз вам потрібно відступити і подумати про свої цілі - чи витрачаєте ви потрібну кількість часу і зосередьтеся на тому, чого ви хочете досягти. Найважче – це зрозуміти, що ви повинні йти на жертви, щоб отримати результати, які ви хочете.

 

 

 

Інноваційний талант в роботі кухарів, офіціантів, кондитерів, рестораторів.

Розвиток психологічних якостей в праці забезпечує професійний та діловий успіх в ресторанному бізнесі в умовах сучасної економіки. Щоб досягнути успіхів в роботі, також треба вміти переключати свою енергію, яка є основою діяльності на потрібну сферу, докладати чимало зусиль.

Наприклад: учень вміло повинен спрямувати себе на навчання, на здобуття потрібних знань, бути уважним на уроках, прагнути застосувати теоретичні знання на практиці та бажання вивчити професію, самонавчатися, самоудосконалюватися та вміти знайти потрібну інформацію в Інтернеті.

Талант неодмінно служить пусковим імпульсом для успіху, а часто і початком до вершин. Новаторство та інновації, тобто ціленаправлені зміни у виробничій сфері, є складним процесом, особливо в процесі використання та впровадження на практиці. Відчуття оптимізму часто пов’язано із задумом і випробуванням нових ідей, перспектив, очікування нової перспективної роботи.

Закономірністю є тимчасові «перші труднощі» та «перші успіхи», які формують впевненість у собі та результативність.

 3. Вимоги сучасних ЗРГ (відео:  сучасне ЗРГ, нове устаткування)

Успіх в роботі залежить від того, наскільки чітко людина представляє собі перспективи для себе від активної участі в роботі.

Можливості перспектив:

  • самоствердження та самовираження
  • реалізація своїх здібностей, знань
  • підвищення кваліфікації та готовність вчитися протягом життя
  • зарекомендувати себе в сфері ресторанного сервісу

Дискусія про перспективи ( Які перспективи ви бачите у своєму житті?)

Мотивація особистості визначає поведінку людини.

Мотив – це вираження думки, ідеї, потреб і прагнення до дій.

Потреби складають сутність життя людини, що характеризує особисті цінності.

Everyone has a job interview at some point in their life and they can be scary things. However, they are really nothing to worry about.

All a job interview does is give employers the chance to meet you and see if they like you enough to give you a job. Get it right and you could end up with a great job, get it wrong and you’ll have to live with unemployment or a role you hate for a bit longer…

So, what exactly is a job interview?

The employer (and hopefully your future boss) asks you questions about your career, personality and life and you answer honestly while trying to impress them. Easy, right? Not really - job interviews can be really stressful.

Lets watch a video

Best Techniques for a Successful Job Interview

When you're interviewing for a job, the little things can make a big difference. Even a small mistake can cost you a job offer. Take the time to prepare so you can make the best possible impression at every job interview you go on.

These interview techniques cover all the basics you need to know polish up your interview technique and ace a job interview. From checking out the company to sending an interview thank you note, make your meeting with the hiring manager a success from beginning to end.

                     01

 Dress for Interview Success

The first impression you make on a potential employer can make a big difference in the outcome of your job interview. The first judgment an interviewer makes is going to be based on how you look and what you are wearing. That's why it's always important to dress appropriately for a job interview. What's appropriate varies by employer, so you'll need to pick out an outfit that's a fit for where you want to get hired.

                     02

 Be On Time (That Means Early)

Be on time for the interview. On time means five to ten minutes early. If need be, drive to the interview location ahead of time so you know exactly where you are going and how long it will take to get there. Take into account the time of your interview so you can adjust for local traffic patterns at that time. Give yourself a few extra minutes to visit the restroom, check your outfit, and calm your nerves.

                     03

 Try to Stay Calm

During the job interview, try to relax and stay as calm as possible. Remember that your body language says as much about you as your answers to the questions. Proper preparation will allow you to exude confidence.

As you answer questions, maintain eye contact with the interviewer. Be sure to pay attention to the question so that you don’t forget it, and listen to the entire question (using active listening) before you answer, so you know exactly what the interviewer is asking.

                     04

 Make the Best First Impression

First impressions really do matter, and you don't have much time to make a good impression during a job interview. From the time you greet the receptionist until the time you leave the building, you're being evaluated as a potential new hire. It's important to leave everyone you meet with the best impression you can.

                     05

 Sell Yourself to the Interviewer

 When you're in a job interview, it's up to you to sell your qualifications and credentials to the hiring manager. You'll also need to show the interviewer that you're a good fit for both the position and the organization. With some preparation, you'll be able to present yourself as a candidate any organization would love to hire.

                     06

 Practice Interviewing

Taking the time to review typical interview questions you will probably be asked during a job interview will help give you a framework for your responses. It will also calm your frazzled nerves because you won't be scrambling for an answer while you're in the interview hot seat.

Practice interviewing with a friend or family member ahead of time, and it will be much easier when you're actually in a job interview.

 

Кар’єра – це досягнення успіхів, підвищення в  роботі, посаді, власного престижу та престижу закладу ресторанного сервісу, заробітної плати, реалізація власних планів (подорожей, відпочинку, покращення матеріального становища), стимулювання реалізувати свій досвід в інтересах держави.

Традиційним кар’єрним зростом вважається об’єктивна оцінка роботи та досягнення заслуг. У європейській культурі схвалюються спроби самовисування, активні та цілеспрямовані дії щодо підвищення кар’єри.

Престиж та винагорода відповідає професійній кваліфікації, якісній та добросовісній праці.

 

11 навичок успішного шеф-кухаря

 

https://horecashow.lviv.ua/wp-content/uploads/2018/09/11-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BE%D0%BA-%D1%83%D1%81%D0%BF%D1%96%D1%88%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%88%D0%B5%D1%84-%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%8F.png

Ви прагнете бути всесвітньо відомим шеф-кухарем?  Безсумнівно, є навички, які відрізняють кращих талантів один від одного, але більшість шеф-кухарів поділяють однакові навички, які допомагають їм вдосконалювати свої ремесла. Оскільки в кулінарну професію так важко зануритись, вам знадобляться деякі з саме цих, якщо ви сподіваєтесь опинитися на вершині в один прекрасний день. Кращі шеф-кухарі в світі є ключовою частиною брендів та ресторанів в яких вони працюють, або якими володіють, більше, ніж будь-яка окрема особа, що володіє бізнесом в сфері гостинності.
Якісний шеф-кухар може надихнути ресторан та зацікавити спонсорів. 1.      Креативність

Прирівняйте кулінарію, як до науки так і до  мистецтва, адже ці дві складові працюють одночасно. Є перелік основних навичок для приготування якісної їжі, саме завдяки ефективному поєднанню цих навичок, створюються вражаючі страви. Найкращі шеф-кухарі дозволяють їх особистості та креативності проявлятись в кожній страві, яку вони готують, саме так створюється авторська кухня і це також потрібно врахувати. Надихайтесь, та виходьте зі своєї зони комфорту і пробуйте нові речі, які до цього не робили. Презентація є також дуже важливою ланкою в світі кулінарії, і це те, де ви проявляєте свою сміливу творчу натуру. Щоденні завдання шеф-кухаря дозволяють розглянути майже усі джерела творчих можливостей.

2.      Пристрасть

Ви побачите, що, від шеф-кухаря вимагається багато важкої праці та рішучості. У вас є більше часу ніж в інших професіях, тому глибока пристрасть до цього ремесла має велике значення для вашого успіху. З цим бажанням, продовжуйте вдосконалювати свої навики, шукаючи нові методи та рецепти, щоб залишитись на вершині, постійно мінливих тенденцій. Шеф-кухар який не має пристрастей, не може бути успішним, і попри те, що, здавалось б, важливі найбільш повсякденні завдання з підготовки та створення їжі, пристрасть повинна грати не менш важливу роль.

3.      Не вовк одинак

Ви можете прирівняти цю рису, будь-якій успішній спортивній команді в історії. Кожен гравець команди працює заради однієї мети та виконує свою індивідуальну роботу якнайкраще, для того щоб команда отримала успіх. Ви можете використовувати цей підхід і для роботи на кухні, навіть враховувати ієрархію  таланту та вмінь, і ви повинні оцінити вашу роль у команді та важливість роботи в команді. Ви побачите, що ви ніколи не будете на кухні самі, що будете завжди оточені помічниками, з першого до останнього дня. Кожен буде прагнути приготувати страву спільно з вами. Ваша здатність працювати в команді, лише додаткова допомога для вашого підняття до найвищого рівня успіху.

4.      Грація біля «вогню»

Можливо ви не до кінця розумієте, якою може бути божевільною і неспокійною робота на кухні, коли ресторан повний гостей. Саме в такі моменти, холодна голова, є безцінним навиком, який прирівнюється до майстерності. В процесі роботи легко стати напруженим та занадто емоційним в стресі робочого середовища. Це зменшує вашу продуктивність та збільшує час для приготування, а ці навики дозволять вам зменшити навантаження в цілому. Спробуйте організувати спільну працю з працівниками кухні на робочому місці, цей зв’язок допоможе пропустити стресові ситуації.

5.      Вмійте сприймати критику

Особливо якщо ви новий шеф-кухар, кожен буде мати особливу думку про ваші страви, і не всі ці відгуки будуть хорошими. Навіть успішні шеф-кухарі в цілому світі навчаються чомусь новому, шляхом сприйняття критики. Ви не можете ухилятися від критики, але ви можете використовувати це як спосіб стати кращим. Кухарі завжди змінюють свої рецепти та методи, щоб пристосуватися до конструктивної критики та відвідувачів, які обирають ваш ресторан.

 

 

6.      Деталізація

Від створення страви до викладення її на тарілку, увага до деталей є найважливішим компонентом. Існує ціла наука про приготування їжі, і якщо рецепти не дуже продумані, вони легко можуть не вдатися. Викладення на тарілку та презентація також вимагають, щоб шеф-кухар був трошки перфекціоністом. Найменша невдала деталь в страві, може зруйнувати ідеальне блюдо. Вам потрібно взяти до уваги ті питання, які потребують вашої максимальної уваги, та забезпечити усі процеси для досягнення поставлених цілей, в силу ваших можливостей. Успішні кухарі, знають на чому сконцентруватися. Це не суперечить потребі в креативності та змінам стилю будь-якими засобами. Існує незаперечна потреба уваги до деталей.

7.      Смакові

можете прирівняти дегустацію до вивчення рецепту страви. Це вимагає великої концентрації, щоб вибрати кожен  інгредієнт і розрізняти найменші відмінності. З таким вмінням ви можете визначити, що готують в печі, на основі аромату навколо, або визначити додавання мускатного горіху до картоплі.

Деякі люди мають здатність до визначення ароматів та інгредієнтів від природи, хоча вони напевно не переймаються цим вмінням. Багато шеф-кухарів мріють про таку здібність та постійно розвивають та вдосконалюють її.

Як ви тренуєте свої смакові здібності? Багато шеф-кухарів надають перевагу сліпим дегустаціям, та починають з найпростіших інгредієнтів.

  1. Витривалість

Будучи шеф-кухарем, потрібно приділяти багато часу роботі на ногах, з ранку до світанку, як то кажуть. Це іноді складно навіть для шеф-кухарів з хорошою фізичною підготовкою. Але незважаючи на це, вам потрібно буди готовим і до цього.

Ви повинні бути в змозі впоратись з довгими годинами  та з швидким темпом роботи. У ресторанах великого розміру непросто, протягом 12 год роботи закладу, постійно готується багато їжі. Це свідчить про необхідність спритності, концентрації та витривалості, оскільки цей час витрачається, переважно, на посуд-презентацію (видачу), пересування по цехах та зміну процесів

  1. Лідерство

Ви побачите, що, будучи шеф-кухарем, до усіх обов’язків додається і нагляд за роботою персоналу на кухні. Але потрібно  не лише наглядати, але й вчасно допомагати та мотивувати, для успіху ресторану. Це означає, що потрібно витрачати час на підготовку персоналу або допомогу підвищити моральний стан, в години, які є найбільш стресові.

Мережі ресторанів забезпечують підготовку для тих, хто хоче стати шеф-кухарем, щоб вони могли контролювати управління кухнею. Якщо ж ви власник бізнесу, визначте відповідального, який буде стежити за запасами, створенням меню, торгуванням та управлінням фінансами.

Якщо ви прагнете бути бренд-шефом, то ви будете відповідальним і за ці обов’язки. Це вимагатиме від вас утримання організованості, щоб контролювати роботу кожного аспекту кухні, оскільки це має забезпечити максимальну ефективність. З додатковою відповідальністю, робота може здаватись ще складнішою.

  1.  Готуйте нон-стоп

Немає такого шеф-кухаря, який не прагне створювати неперевершені страви щоразу коли готує. Якість полягає від правильно підібраних інгредієнтів до найновіших технологій.

Шеф-кухар якого ви коли небудь бачили або знаєте, автоматично зобов’язується дивувати вас коли є на кухні. Ніколи не потрібно зневажати їжу, яку ви готуєте, навіть якщо ви повинні пам’ятати про бюджетні обмеження. Саме в такий момент, ви зможете використати всю свою творчість, щоб все таки отримати найкращу страву.

  1.  Принцип 60/40

Кухар теж людина. Ніхто не може працювати взагалі без вихідних. Тому потрібно раціонально розподіляти свій час роботи. 60% кухня, 40% поза кухнею. Ми знаємо безліч кухарів які “перегоріли”, переконані, що  і у Вас траплялися ситуації, коли після 50 днів без вихідних, стоячи в процесі, Ви втрачаєте бажання, можливість та навик творити, знаходити нові смаки, створювати нові страви. Це звичайне “вигорання”. Продуктивний шеф-кухар повинен постійно вдосконалюватися, вчитися, ділитися та обмінюватися досвідом із колегами та учнями. 

  1.               Приклад успішних людей. (фото- відеопрезентація успішних     рестораторів (ознайомлення із заробітними платами відомих шеф-кухарів, випускників, сімейних пар з училища)

Flynn McGarry is making a name for himself as the youngest chef in the world. He's already 19 years old but Flynn already has experience working in stellar restaurants in Chicago and Los Angeles.

He's appeared on NBC News and has been featured in renown publications like the New Yorker, which referred to him as a ''wunderkid,'' and his home-town newspaper the Los Angeles Times. Flynn's adventures are documented on his sister's blog and his website Dining With Flynn.

The talented teenager dreams of having his own three Michelin starred restaurant. He has trained at Chicago's Next and Alinea, cutting edge restaurants.

Flynn's food has received great reviews and he doesn't plan on stopping anytime soon. Watch the video below to see Flynn in action at the Modernist Cuisine kitchen where he trained.

 

The world’s richest chefs know the recipe for success.

Cooking wasn’t always regarded as a glamorous way to make a living, but things have changed quite a bit over the years. Today, some of the world’s richest chefs have attained the rank of celebrity, and while they’re obviously quite capable of preparing a delicious meal, they’re also incredibly well-versed at business, investment, and publicity. The world’s richest chefs have millions of dollars at their disposal, and many of them own highly popular restaurant chains. Speaking of restaurants, these chains often have Michelin stars, which means that they serve some of the most luxurious, delicious, and expensive dishes in the world.

10. Anthony Bourdain

Estimated Net Worth: $6 million (£4.3 million)

After graduating from the prestigious Culinary Institute of America in 1978, he ran various kitchens in New York City before taking the head chef position at Brasserie les Halles in Manhattan in 1998.

Much of Bourdain’s fame – and subsequent wealth – is through his television, writing and publishing work, though, with regular appearances on the Food Network and in other high-profile TV productions. 

9. Ana Quincoces

Estimated Net Worth: $8 million (£5.8 million)

Clearly a woman of many talents, the former reality TV star left behind a 20-year legal career to pursue her passion for cooking, taking centre stage as a finalist in the prestigious US culinary competition Food Network Star in 2016. The 49-year-old has since launched a wide range of food products and endorsements, as well as penned the best-selling Cuban Chicks Can Coo which features dishes from her native Cuba.

In addition, the former Real Housewives of Miami regular has also appeared in numerous TV spots and as a keynote speaker at various conferences and exhibitions. She can currently be found co-presenting the US features show Daily Flash, as well as promoting her Skinny Latina range of healthy eating products.

 

8. Paula Deen

Estimated Net Worth: $14 million (£10.1 million)

Divorced with two teenage sons and struggling to make ends meet, Georgia native Deen tried her hand at a number of roles before starting a catering delivery service in 1989. She subsequently opened her first restaurant in 1991 and established the famous The Lady and Sons brand in 1996 in downtown Savannah, where it has attracted foodies and tourists alike ever since.

The 71-year-old now possesses her own channel on streaming platform Roku, as well as runns an additional five restaurants under her own name. She has also published numerous cookbooks featuring traditional Southern recipes, as well as a 2007 memoir. Despite criticism of her ‘unhealthy’ recipes and an alleged racism lawsuit in 2013, Deen’s popularity – and bank balance – continues to thrive.

 

7. Mario Batali

Estimated Net Worth: $25million (£18.1 million)

Batali is another prominent chef who has courted controversy in recent years. Following a ‘tip-skimming’ lawsuit filed by former employees in 2012, the 57-year-old was then fired from his presenting role on the Food Network in late 2017 after allegations of sexual misconduct – claims that Batali has since admitted and apologised for. Although Batali’s shrewd business exploits and former television deals have consolidated his high net worth, the financial effects of the scandal are already starting to show; US retailer Target has vowed to discontinue his cookbooks following a public petition, while his flagship show Molto Mario has been cancelled outright by Food Network.

 

6. Ina Garten

Estimated Net Worth: $50 million (£36.2 million)

Like Quincoces, Garten also came to the cooking game late. As a budget analyst in the White House, she was responsible for writing policy papers on nuclear energy in the 1970s while also moonlighting as a part-time property developer. On something of a whim, she used the profits from this venture to purchase the now-famous Barefoot Contessa food store in upscale New York City in 1978.

Although the store itself closed in 2004 following the expiry of the lease, the 70-year-old has long since capitalised on the success of the brand, releasing cookbooks and retail lines worth millions. Dividing her time between NYC and Paris, she has used her wealth and her political background to contribute to the presidential campaigns of several Democratic nominees, while she continues to write and produce best-selling cookbooks.

5. Emeril Lagasse

Estimated Net Worth: $70 million (£50.7 million)

Educated at the world-famous Johnson & Wales culinary school, Lagasse succeeded the legendary Paul Prudhomme as executive chef of the ‘Commander's Palace’ in New Orleans in 1985, thus launching his own career and allowing him to open his first restaurant in 1990. Since then, he has become the proprietor and executive chef of 13 such establishments across the US.

In addition, the 58-year-old Massachusetts native has appeared on and fronted a whole host of cookery and talent shows, as well as in several film and TV productions. The majority of his net worth stems from his numerous merchandising and endorsement deals, many of which he sold to the Martha Stewart Group for over $50 million (£36.2 million) in 2008. He has released several cookbooks focusing on Cajun/Creole recipes, with several of his trademark spicy dishes even being selected by NASA to be a part of the menu on the International Space Station in 2006.

 

4. Rachael Ray (tie)

Estimated Net Worth: $75 million (£54.3 million)

Tied for third position, the 49-year-old business magnate got her break teaching a small cookery course in her hometown of Albany in the late 90s with an emphasis on demonstrating how to cook high-quality meals in just 30 minutes. The show was picked up by a local TV network and, following the publication of her first book, she signed her first Food Network contract in 2001.

She has fronted several successful shows since then, including a continuation of the 30 Minute Meals format for nearly 11 years, while also signing various endorsement deals with the likes of Dunkin’ Donuts, AT&T and WestPoint Homes. She has won three Daytime Emmy Awards for her television work, as well as published nearly 30 cookbooks.

 

3. Wolfgang Puck (tie)

Estimated Net Worth: $75 million (£54.3 million)

Much like his compatriot Arnold Schwarzenegger, Puck is an Austrian export who has also made it big in Tinseltown. Following an apprenticeship at the Hotel de Paris in Monaco, the 68-year-old opened the critically acclaimed and wildly successful Spago restaurant in Los Angeles in 1982, moving it from its original Sunset Strip location to Beverley Hills in 1997.

As well as countless TV appearances, cookbooks and even a handful of film cameos, Puck owns and manages Wolfgang Puck Companies, which is responsible for over a hundred restaurants and culinary operations, including merchandise, retail products and catering services. In addition, he is also responsible for running the dinner service at the Oscars ceremony, as well as actively supporting the many charities of which he is a patron.

Puck’s restaurants have been awarded four Michelin Stars overall, while Spago has also been a recipient of the James Beard Foundation Award for Restaurant of the Year. Puck himself has won a Daytime Emmy for his flagship show and was given a star on the Hollywood Walk of Fame in 2017. He owns a variety of fine dining and express restaurants all over the globe.

 

2. Gordon Ramsay

Estimated Net Worth: $118 million (£85.5 million)

Despite his fearful reputation, few can argue against the high standards the 51-year-old Scot applies to his culinary pursuits and business dealings. To date, Ramsay’s restaurants have been awarded an extraordinary 16 Michelin Stars in total, while Gordon Ramsay Holdings (GHR) – which manages his business enterprises – regularly achieves yearly 8-figure revenues.

Despite his incredible success in the kitchen, much of Ramsay’s exposure comes through his TV work, where his fiery personality regularly attracts millions of viewers on shows such as Kitchen Nightmares, Hell’s Kitchen and The F Word. He also takes on executive consulting roles and has appeared as himself in several high-profile TV productions such as The Simpsons, New Girland Extras.

Under GHR, Ramsay boasts a huge global portfolio of restaurants (including a 2013 London co-venture with David Beckham) and is regularly active in a wide array of charity endeavours. In 2009, the former Rangers youth footballer even ran his tenth consecutive annual London Marathon on behalf of the Scottish Spina Bifida Hydrocephalus organisation.

 

1. Jamie Oliver

Estimated Net Worth: $235 million / £170.3 million

Sat proudly atop the pile, though, is a cheeky chappie from Essex with just two GCSEs to his exclusively branded name: Jamie Oliver has seen it all on his rise to becoming the highest paid chef in the world – and one of Britain’s most successful exports in the process.

After starting out as a pastry chef under Antonio Carluccio and Gennaro Contaldo (of Greedy Italians fame), the 42-year-old was approached by the BBC about filming his own TV series while working as a sous chef in London. The result, The Naked Chef, was a huge hit with viewers, propelling Oliver into mainstream stardom. He has since worked on a multitude of television shows and best-selling cookbooks focused on improving the diet of children on both sides of the Atlantic, as well as secured several lucrative advertising deals, including the estimated £1.2 million-a-year he was paid by Sainsbury’s up until 2011.

It’s not all been plain sailing, though: it was revealed in January 2018 that Oliver’s high-street restaurant chain, Jamie’s Italian, owed debts of nearly £72 million, with 18 branches closing and the future of the business uncertain. But, as one of the world’s foremost culinary personalities, Essex’s favourite son remains undeterred; he is currently poised to release his 24th book, Jamie Cooks Italian, in July 2018.

As you can see, there’s plenty of money to be made in the culinary world, with some of the best cooks on the planet combining their skills in the kitchen with a head for business; the collective earnings between these 10 celebrity chefs total $676 million (£489.8 million) alone!

What would you do with that kind of money?

 

  1.               «Все в твоїх руках» (Модель сучасної успішної людини.)

 

Творча ініціатива – це початок успіху в діяльності людини.

Творче натхнення, задуми, новизна, вирішення виробничих завдань – початок успіху в будь-якій справі.

Важливо пізнати природу творчих здібностей, ціленаправлено формувати власний творчий потенціал.

 

Складання учнями «Моделі сучасної успішної людини»

(Учням пропонується аркуш паперу, на якому учні малюють свою руку та складають модель, на підсумку заходу дається 3 хв. на презентацію моделі)

Ми бажаємо вам всім мати справжнє людське щастя. Хай кожному з вас воно усміхається. Будьте щасливі. Дякуємо за співпрацю!

Нехай ключ до успіху буде ваш вічний супутник…

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пилипко Юлія
    Дуже добре підібрано матеріал .Цікаво і пізнавально. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 березня 2019
Переглядів
2310
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку