Тренінгу на тему « Вода на Землі. Властивості та біологічна роль води »

Про матеріал
«Вода! У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе не опишеш, тобою насолоджуєшся, не розуміючи, що ти таке, ти необхідна для життя, ти і є саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощалися. З твоєї милості в нас знову починають вирувати висохлі джерела нашого серця».
Перегляд файлу

 

 

           «Вода! У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе не  опишеш, тобою насолоджуєшся, не розуміючи, що ти таке, ти необхідна для життя, ти і є саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощалися. З твоєї милості в нас знову починають вирувати висохлі джерела нашого серця».

                                                                                        (Антуан де Сент-Екзюпері. )

        Так сказав про воду французький письменник і льотчик після того, як його літак розбився в пустелі і йому довелося провести кілька днів в пустелі без води під палючим сонцем. Вода – найбільш поширена речовина  на Землі. І разом з тим на Землі не зустрінеш абсолютно чисту воду. Десятки видів молекул і йонів, розчинених у воді, перетворюють її в чудо природи, в колиску життя і зв’язуючу ланку між неорганічною матерією і живою речовиною.  Вода забезпечує існування життя на Землі.

 

 

  Тема тренінгу « Вода на Землі. Властивості та біологічна роль води »

 

Мета :

  • Продовжувати формувати  в учнів знання  про воду, її властивості та значення для живої природи та людей;
  • Розвивати уміння працювати з хімічними реактивами ,  відеомікроскопом, дотримуватися ТБ під час роботи
  • Сприяти розвитку  уважності, спостережливості, умінню проводити досліди, робити висновки, коротко висловлювати свої думки.

Обладнання:  фізична карта України, фізична карта світу, завдання для учнів            « Колоообіг води», колба з питною водою, 5 пластикових стаканчиків,  блюдце,   пісок, цукор, кам’яна сіль, камінець граніту, клейкі папірці для запису очікувань, скотч,   папір формату А2 для записування правил групи; папір формату А4  для   групових вправ,  кольорові маркери,  роздруковані картки

 

Хід тренінгу

 

1. Привітання ( 0, 5 хв)

Учитель: Я рада вас привітати сьогоднішньому тренінгу. Тренінг – це одна із сучасних цікавих і корисних форм навчання. Слово тренінг походить від англійського «training» – виховання, навчання, тренування. Під час тренінгу ви матимете можливість невимушено спілкуватися один з одним, відкривати для себе нові знання, набувати нових умінь, виявляти невідомі вам якості і здібності  учасників  заняття і проявляти власні.  Тренінг триватиме  60 хв. Бажаю всім вдалої роботи і отримання задоволення від участі у тренінгу.

 

2. Знайомство учасників ( 3 хв)

Учитель:  Сьогодні ми проведемо тренінг, під час якого більше дізнаємося про найважливішу речовину на Землі – воду.  Отож, оскільки ми всі один одного знаємо, то вправу « Знайомство» давайте проведемо таким чином: кожен із вас назве своє ім’я і  закінчить речення характеристикою води: «  Я – Андрій.  Якби я був водою, то…» 

Вчитель

( Наприклад:  Я- Наталя,  якби я була водою, то була б джерельною)

 

3. Вироблення правил роботи в групі ( 2 хв)

Учитель: « Для успішної роботи  під час тренінгу потрібно встановити правила – норми поведінки, яких будуть дотримуватися усі учасники.

Оскільки ми сьогодні будемо вивчати властивості води, без якої не можливе життя на Землі

Правила поводження під час тренінгу:

1.Усі  мають рівні права і можливості

2. Цінувати час

3. Сміливо висловлювати свої думки

4. Бути лаконічним

5. Говорити від свого імені

6. Не перебивати інших

7. Бути доброзичливим

8. Бути толерантним

4. Очікування учасників тренінгу

   Форма оцінки знань до тренінгу

5 . Прийом « Міні – лекція»

 Вчитель .  Географ.  Вода є унікальною природною речовиною на нашій планеті. Вона також є продуктом, який використовують у господарській діяльності, її продають, вона не лише об’єднує людей, а й часто стає предметом конфліктів між ними.

     Більша частина поверхні Землі вкрита водою, саме тому Землю називають            « блакитною планетою». На жаль, 97% води на Землі – це солона вода морів і океанів, непридатна для безпосереднього споживання людьми. Решта  3% – прісна вода, тобто « несолона». Прісна вода міститься у річках та озерах, в грунті, в живих організмах, в льодовиках.  За даними досліджень люди використовують лише 1% загальної кількості води, що існує на планеті.

 Хімік .      Вода, Н2O  хімічна речовина у вигляді прозорої, безбарвної рідини без запаху і смаку, (в нормальних умовах). У природі існує у трьох агрегатних станах — твердому (лід), рідкому (вода) і газоподібному (водяна пара). Молекула води складається з одного атома оксигену і двох атомів гідрогену. Атоми гідрогену розташовані в молекулі таким чином, що напрямки до них утворюють кут 104,45o із вершиною в центрі атома оксигену. Таке розташування зумовлює молекулі води дипольний момент у 1,844 дебаї. При заміні атомів гідрогену (протонів) на атоми дейтерію утворюється модифікація, яка називається важкою водою.

 

 Біолог.     Вода — одна із найголовніших речовин, потрібних для органічного життя. Рослини та тварини містять понад 60 % води за масою. На Землі водою покрито 70,9 % поверхні. Вона здійснює у природі постійний колообіг, випаровуючись з поверхні й повертаючись на неї у вигляді атмосферних опадів. Вода має велике значення для економіки: сільського господарства й промисловості. Прісні води, придатні для пиття, становлять лише 3 % від загальної кількості води на Землі. Нестача води може стати однією з найгостріших проблем людства в найближчі десятиліття.

 

    6.    Мозковий штурм

Обговорення проблемного питання: для чого людям у повсякденному житті потрібна вода? ( відповіді учнів)

 

7  Відео про воду 

 

 8. Біологія    Вода під мікроскопом 

 

Вправа  ….

 

 

8 Хімія   Хімічні властивості питної води

Вода має дивовижні хімічні властивості, які і визначили її неоціненне значення для всього живого на планеті. Головна хімічна властивість питної води в тому, що вона виступає відмінним каталізатором, покращуючи реакції між іншими елементами, які без впливу Н2О не відрізняються своєю активністю.

Природна вода, яка не пройшла етапи очищення і фільтрацію, містить в собі безліч компонентів - в твердому, рідкому і навіть газоподібному вигляді. Тому Н2О з різних джерел може кардинально відрізнятися своїм хімічним складом.

Природну воду прийнято поділяти на такі категорії:

  • прісна Н2О з концентрацією мінералів і солей до 1 г/л.
  • мінералізована вода з утримання добавок до 50 г/л.
  • солона вода з концентрацією мінералів більше 50 г/л.

Як у воді розчиняються речовини?

Хімічна формула води складається з 2 атомів водню та 1 атома кисню. При цьому Н2О вважається відмінним природним розчинником, особливо щодо газоподібних речовин. Можливість швидкого розчинення газів у воді залежить відразу від несколькуіх факторів:

  • температури;
  • тиску;
  • мінералізації;
  • наявності в Н2О інших газоподібних речовин.

Але не тільки гази розчиняються у воді, але і тверді речовини. Цей хімічний процес виглядає так: іони твердих компонентів притягуються до молекул води з протилежним зарядом. Таким чином, Н2О виступає в ролі електроліту, в якому легко розчиняються практично всі речовини.

Залежно від типу іонів, що містяться у воді, вона ділиться на такі категорії:

  • хлоридна;
  • сульфатна;
  • гідрокарбонатна.

У кожній з цих категорій є ще й окремі групи:

  • кальцієва;
  • магнієва;
  • натрієва.

Таким чином, Н2О також класифікується і катіонам.

Ще одна важлива хімічна характеристика Н2О - рівень рН або концентрація іонів водню. Так, наприклад, морська вода має показник вище 8 рН, а звичайна питна вода - в межах 7 рН.

 

Визначення хімічного складу води ( три   проби   )

Вправа        ….

 

 

9 Географія  …. Вода…

Вправа    …3. Визначення вмісту води у власному організмі ( 2хв)

      Учитель пропонує  наступне завдання:

Зараз, користуючись формулою, визначте  вміст води ( у кг) у власному організмі

X = ( ваша маса тіла  х  70%) : 100%

Учитель наголошує, що вода є дуже важливим компонентом організму людини.  Щоб добре себе почувати,  людині потрібно щоденно випивати до 2 літрів води.

 

Робота в групах: (6 хв)

Підрахуйте, скільки літрів води випиває людина за:

  •   « Моря» –  один місяць     ( 2 літри х 30 діб = 60 л)
  • « Річки» –  один рік           (2 літри х 365 діб = 730 л)
  • «Озера»  – за 70 років життя             (2 літри    х 365 діб = 730 л; 730 х 70 років =   51100 л).     ( при необхідності учитель надає допомогу)

 

Учитель порівнює: така кількість води майже повністю заповнює залізничну цистерну.

        Отже людині для життя потрібно  дуже багато води. Оскільки вода входить до складу кожної людської клітини,де відбуваються хімічні реакції,  то щоб вони були здоровими, дуже важливо споживати чисту воду!

 

Тест QR

Вчителі

 

 

 

 

 9. Зворотний зв’язок ( 2 хв)

 Форма оцінки знань після тренінгу

 

 

10.  Аналіз анкет

   

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Позакласні заходи
Інкл
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку