Твір " Художній світ української поезії початку 20 століття "

Про матеріал
Твір " Художній світ української поезії початку 20 століття " призначений для опрацювання на уроках української літератури.
Перегляд файлу

Твір-роздум

Художній світ української поезії початку 20 століття

   На початку 20 століття почалась епоха великих відкриттів у різних сферах життя. Зокрема й у літературі.

   В цей період найбільш почала розвиватись українська поезія. Але, у цей час сталося багать подій, які змінили світосприйняття та творчість багатьох митців цієї доби.Соціалістична революція , колективізація , голодомори , дві світові війни , сталінські репресії , декілька хвиль міграції – це все вплинуло на українських поетів. Більшість з них стали представниками «розстріляного відродження» та входили до багатьох літературних угрупувань. Також у цю добу почали розвиватись нові стильові течії та терміни української поезії. Це авангард , футуризм , вітаїзм , кларнетизм , експресіонізм та неокласицизм.

     На мою думку , цей період подарував нам дуже багато видатних поетів. Один з них - Михайль Семенко . Його футуристичні твори «Бажання» та «Запрошення» є досить незвичайними на той час. А урбаністичний вірш «Місто» - це перший за довгі роки твір , де поет використав міські мотиви та незвичну форму. Ще один представник цієї доби – Павло Тичина . Він представляє кларнетизм. Писав інтимну , пейзажну та громадянську лірику.Мені найбільше подобаються його твори « Ви знаєте , як липа шелестить…» та « О панно Інно , панно Інно!..». А третій представник – це Євген Плужник. Його твори  «Вчись у природи творчого спокою…» та «Ніч …а човен , як срібний птах!..» належать до пейзажної та філософської лірики.А ще є неокласик Максим Рильський. Його вірш «Солодкий світ» належить до інтимної лірики. Також поет написав сонет «У теплі дні збирання винограду…», який не був притаманний для української поезії. Ще одним представником цього часу є Володимир Сосюра і його , на мій погляд , найвідоміший вірш «Любіть Україну» , який належить до громадянської лірики. Вище згадані поети у своїх творах використовували дуже багато художніх засобів та незвичних слів. Саме за цією особливістю можна впізнати представників «розстріляного відродження».

       Отже , на той час було дуже складно описувати любов , стосунки , почуття та емоції. Правду писати заборонялося. Всі роботи про владу перевірялися і змушували поетів публікувати тільки хороше про сталінське керівництво.Тому вони не мали свободи волі і думки. Але , мені здається , що їм вдалося принести щось прекрасне у цей суворий світ.

docx
Додано
27 грудня 2021
Переглядів
14010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку