Твір на тему : " Тарас Шевченко - народний поет"

Про матеріал
Твір на тему : " Тарас Шевченко - народний поет" призначений для опрацювання на уроках української літератури.
Перегляд файлу

Твір-роздум

Тарас Шевченко – народний поет

Тарас Григорович Шевченко – ім’я , що відоме не тільки Україні , але й усьому світу. Це письменник, поет, прозаїк, художник, громадський та  політичний діяч. На його честь названо багато державних закладів та вулиць, є чимало пам’ятників. Найвідоміша збірка поета – «Кобзар» стоїть на полиці чи не в кожній бібліотеці світу.

Шевченко – багатогранна особистість . Але , на мій погляд, більшість людей вважає його саме поетом. Теми його творчості різні , але їх об’єднують роздуми про об’єднання та незалежність України.

Тарас Григорович народився в селі Моринці в родині кріпака. Рано осиротів та пішов у найми. Жив у чужих людей та сумував за домом. На мою думку , саме ці фактори й відбилися в його подальшій творчості.

Шевченка називають народним поетом , оскільки це людина , яка все своє життя думала лише про Україну та людей , захищала їх , відстоювала іхню позицію та прагнення до свободи: «Мені однаково , чи буду я жить у Україні, чи ні … Та не однаково мені , як Україну злії люде присплять , лукаві , і в огні її , окраденую , збудять. Ох , не однаково мені».

Тарас Шевченко – співець народу . Україну та українців він вважає своєю сім’єю: « І мене , в сім’ї великій , в сім’ї вольній , новій , не забудьте пом’янути незлим тихим словом».

Шевченко є основоположником української літературної мови. Він писав твори народною мовою , чим став ще ближчим до співвітчизників. Його вважають представником народного життя. Люди покладали надію на автора та повністю йому довіряли. Але це додавало поету відповідальності за країну та її майбутнє. Чи було йому важко?

Я вважаю , що так. Адже митець спочатку був закріпачений , а потім ув’язнений без можливості писати та малювати. Але весь цей час письменник пам’ятав заради чого це все – свобода України.

До останнього подиху він жив мрією про скасування кріпацтва , яке відбулося вже після смерті поета. Я думаю , що йому вдалося посприяти цьому процесу та довести почате до кінця.

Отже , Тарас Григорович Шевченко – народний поет , який з простої людини став всесвітньовідомим митцем – « Він був сином мужика і став володарем у царстві духа» . Його творчість живе у кожному з нас.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Федченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 грудня 2021
Переглядів
63873
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку