Творчий проєкт Світильник «Зоряна ніч»

Про матеріал
Сьогодні світлодіоди досягли такої якості і яскравості, що вони можуть повноцінно замінювати лампи розжарювання. Майбутнє за світлодіодними світильниками в яких не буде ніяких патронів і цоколів. Якісні світлодіоди живуть досить довго, тому необхідність в їх заміні відпадає.
Перегляд файлу

Творчий проєкт

Світильник «Зоряна ніч»

 

Прізвище,  ім’я автора:  П’явка Володимир

Керівник: Юричко Віктор Михайлович

Заклад освіти, клас: Комунальний заклад «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 13 Луцької міської ради», 6 - Б клас

 

Відомо, що сучасний світильник – це потужний інструмент в руках ди-зайнера, за допомогою якого можна не лише освітити простір, але і створити певну атмосферу і настрій. Розміщення сучасного світильника, його форма, колір, інтенсивність і спрямованість світлового потоку можуть або підкрес-лити достоїнства інтер'єру, або звести нанівець всі зусилля архітектора.  Що обрати – класичне освітлення або ексклюзивний світильник, який відповідає самим передовим тенденціям моди і стилю?

Кожного року попит на дизайн осель змінюється, з’являються нові дизай-нерські рішення, але мінімалізм та функціональність завжди залишаються пріоритетом сучасної оселі. Освітлення як основне так і декоративне є дуже важливою частиною інтер’єру. Хоча основне освітлення у вигляді світлоді-одних панелей і люстр з різним функціоналом розвивається, то декоративне освітлення може запропонувати лише незвичайні форми але не багатий функціонал. 

МАЙБУТНЄ ДОМАШНЬОГО ОСВІТЛЕННЯ

Традиційні лампи розжарювання з вольфрамовою ниткою слугували люд-ству понад 120 років. Компактні люмінесцентні (енергозберігаючі) лампи були запатентовані в 1984 році, а в побуті  лише десять років. Очевидно, і ті, і інші скоро вирушать на спокій – з досить великою ймовірністю можна сказати, що вже найближчим часом для побутового освітлення в основному використо-вуватимуться світлодіоди.

З моменту створення першого світлодіода (LED) пройшло вже п'ятдесят років. Спочатку світлодіоди називалися «Світло Лосєва» (Losev Light) на ім'я радянського фізика Олега Лосєва, який в 1923 році виявив електролю-мінесценцію напівпровідникового переходу. Першим з'явився червоний світлодіод, потім, на початку 70-х років, з'явилися жовті й зелені світлодіоди.

  Синій світлодіод був створений в 1971 році Яковом Панчечніковим в компанії RCA, але він був надзвичайно дорогим. У 1990 році японець Суджі Накамура створив дешевий і яскравий синій світлодіод.  Ще 20 років тому вважалося, що білий світлодіод створити неможливо, однак, після появи синього світлодіода стало можливим робити білі джерела світла з трьома кристалами (RGB), а в 1996 році з'явилися перші білі люмінофорні світлодіоди. У них світло ультрафіолетового або синього світлодіода перетворюється в білий за допомогою люмінофора. До 2005 року світлова ефективність світлодіодів досягла значення 100 лм/Вт і більше. Це дозволило почати використовувати їх для освітлення, адже світлодіод є одним з найбільш економічних джерел світла – він в 6-10 разів ефективніше лампи розжарювання.

Сьогодні світлодіоди досягли такої якості і яскравості, що вони можуть повноцінно замінювати лампи розжарювання. Майбутнє за світлодіодними світильниками в яких не буде ніяких патронів і цоколів. Якісні світлодіоди живуть досить довго, тому необхідність в їх заміні відпадає.

 

СВІТЛОВИЙ ДИЗАЙН  ІНТЕР'ЄРУ

 

За допомогою зору людина отримує близько 80% всієї вхідної інфор-мації, а рівень освітленості впливає на якість зорового сприйняття навколи-шнього світу. Гарне освітлення тонізує, підвищує настрій і працездатність. Недолік світла навпаки призводить до швидкої стомлюваності. У проекту-ванні інтер'єру дуже важливим завданням виступає організація його освітлення.

Світловий дизайн інтер’єру – це багаторівнева система з різних освітлювальних приладів, яка одночасно вирішує функціональні, естетичні і емоційні завдання відповідно до призначення того чи іншого приміщення. Світловий дизайн визначає раціональний розподіл джерел штучного світла в приміщеннях.

Дизайн освітлення кімнат є важливим етапом в плануванні інтер’єру.  У кухні, наприклад, нас в першу чергу цікавить функціональний аспект освіт-лення  “робочого місця”. Точно так само нам не байдужа і ступінь освітленості письмового столу в кабінеті. У спальні або вітальні на перший план виступають питання естетики і створення сприятливої  ​​для відпочинку емоційної атмосфери.

Взагалі, в дизайні освітлення, при всій його раціональності утримується якийсь елемент магії. Світло – настільки сильний і пластичний “матеріал”, що з його допомогою можна “виліпити” будь-який образ предмета. Стосовно до інтер’єру,  роль світла зросла надзвичайно. Проектування дизайну освітлення кімнат – це один з найважливіших моментів роботи дизайнера при створенні різних образів інтер’єру.

Види освітлення

Освітлення прийнято ділити на три види: робоче, фонове і місцеве, але можна виділити ще один вид - декоративне.

Робоче освітлення – локальне, воно повинно бути яскравим, але при цьому не напружувати очі. В якості робочого освітлення використовується настільна лампа, торшер або бра.

Фонове освітлення – основне, для якого головне бути ненав'язливим. Для цього використовується люстра або плафон, що встановлюються в центрі стелі, щоб отримати м'який і розсіяне світло.

Місцеве освітлення підкреслює окремі деталі інтер'єру. Для нього підійдуть різні лампочки, торшери, настінні лампи і світлодіодні стрічки.

Декоративне освітлення служить для поліпшення зовнішнього вигляду приміщення і створення певної атмосфери. На відміну від функціонального він не несе за собою конкретної функції поліпшити видимість в тому чи іншому місці життєдіяльності. Декоративне освітлення на службі у краси.

Потужність освітлення як декоративного прийому часто недооцінюють. Багато, обмежуючись тільки функціональним світлом, позбавляють при-міщення можливості трансформуватися в денний і вечірній час. Насправді штучно створювати такі переходи дуже важливо. Адже спосіб життя в різний час доби кардинально може відрізнятись. І якщо ви перебуваєте все в тому ж будинку, змінити ситуацію можна тільки елементами освітлення.

 

ОСВІТЛЕННЯ В «РОЗУМНОМУ БУДИНКУ»

 

Важливою деталлю в системах освітлення є  можливість світлодіодів  бути автономними, діяти автоматично, підлаштовуватися під освітлення на вулиці, завдяки системам «розумного будинку». Освітлення в будинку не тільки сприяє комфорту, але і створює настрій. А система «розумного будинку» контролюватиме рівень освітлення на зручному рівні в залежності часу доби, рівня вуличної освітленості і обраного сценарію. Система управляє внутрішнім і зовнішнім освітленням, створюючи максимально комфортну атмосферу.  RGB-підсвічування дозволяє створювати неймовірні ефекти прямо в домі. Внутрішнє освітлення будинку, кероване автоматикою дозволить вимикачу освітлення працюватиме в залежності від  присутності людини, поточної програми і рівня вуличної освітленості. Крім того, є можливість включати світло дистанційно з ІЧ-пульта і задіяти програму імітації присутності господарів.

Система управління енергоспоживанням дозволяє вирішувати наступні завдання: електронний облік споживаної електроенергії, обмеження пікового навантаження, настройка навантажень, автоматичне відключення гілок електроживлення при виїзді з дому. Високотехнологічне світлодіодне освітлення має найкращі на сьогоднішній день показники надійності і яскравості. RGB LED підсвічування дозволить змінювати атмосферу в домі в залежності від настрою.

Розумне управління освітленням також дозволяє досить істотно економити витрати електроенергії.

 

ПРО СВІТЛОДІОДНІ СТРІЧКИ

Будь-яка світлодіодна стрічка – це еластичний модуль, що містить ряд світлодіодів, резисторів та струмопровідних доріжок, розташованих на однакових відстанях один від одного. Ширина таких модулів, як правило, знаходиться в межах 8-20 мм, а товщина не перевищує 2-3 мм. Довжина стрічок буває різною, досить часто їх продають рулонами по декілька метрів або відрLED-стрічки використовують для створення локального та декоративного освітлення як всередині приміщень, так і назовні. Ними часто облаштовують підвісні стелі, сходи, барні стійки, декоративні ніші, басейни, елементи фасадів та багато інших споруд. Високий рівень яскравості таких пристроїв дозволяє встановлювати їх навіть в ролі повноцінних засобів освітлення.

 Деякі LED-стрічки можуть випромінювати світло лише в одному кольорі (білому, жовтому, зеленому, синьому, червоному), інші – здатні освітлювати простір багатьма тонами гами RGB. Світлодіодні стрічки білого кольору можуть мати різні відтінки: холодні (6500-10000 К), денні (4500-5000 К) та теплі (2700-3500 К). Холодний білий – досить різкий та яскравий, тому швидко втомлює зір і краще підходить для вулиць та місць, де потрібно сконцентрувати увагу на певні деталі. Теплий білий – м'який та комфортний, тож більш доречний всередині приміщень та в ролі локального й декоративного освітлення, хоча й не забезпечує настільки чітке відображення деталей обстановки, як холодний. Денне світло – чудовий компроміс, що часто застосовується як зовні, так і всередині споруд.

Світлодіодні стрічки типу RGB (Red, Green, Blue) містять триколірні діоди (від 30 до 240 шт. на кожен метр), що шляхом змішування зеленого, червоного та синього забезпечують відтворення практично будь-яких кольорів. Також вони складаються з таких елементів, як контролери, джерела живлення та тепловідводи. Чим щільніше розташовані діоди, тим більш яскраве та рівномірне світло вони випромінюють.

 

 

ГОЛОВНІ ПЕРЕВАГИ СВІТЛОДІОДНОЇ СТРІЧКИ

 

  1. Низький рівень енергоспоживання дозволяє користувачам таких пристроїв не переплачувати за електроенергію.
  2. Висока надійність та довговічність – термін безвідмовної служби таких виробів може становити понад 50 000 годин
  3. Вироби без проблем працюють в температурному діапазоні від -40 до +60 °C, тому підходять для освітлення вулиць навіть узимку.
  4. Легко монтуються і не потребують для цього спеціальних навичок, оскільки на звороті, як правило, містять клейкі шари, що дозволяють кріпити вироби на будь-яких поверхнях.
  5. Робота LED-стрічок не призводить до пожеж, адже вони майже не нагріваються, а напруга живлення більшості моделей зовсім невисока (5,12, 24, 36 В).
  6. Вироби мають широкий кут розсіяного світіння – 120 °.
  7. Роботою таких пристроїв можна керувати за допомогою дистанційних пультів, що суттєво спрощує експлуатацію.
  8. Екологічність, високий ККД, стійкість до механічних і вібраційних навантажень, відсутність УФ-випромінювання та пульсації.

А тепер розглянемо будову виробу «Зоряна ніч», яку я вибрав для проєктної роботи.

Основні компоненти пристрою

  1. Пластикова основа
  2. Led стрічка 5 В – 1 м.
  3. Контейнер для батарейок з вимикачем

 

           Зовнішний вигляд                            Внутрішня будова

      

 

        

Я створив світильник який буде нести в собі не тільки освітлювальну, але і нестандартну функціональну декоративну роль в інтер’єрі, і який матиме мінімалістичний дизайн.

 

1

 

doc
Додано
25 березня
Переглядів
72
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку