Творчий проєкт «Виготовлення сучасного одягу в етностилі з української хустки»

Про матеріал
Стиль етно актуальний та улюблений у модників та модельєрів вже багато років. Як будь-яка народна творчість, національний одяг не може набриднути, так як саме від нього йдуть оригінальні і неповторні ідеї для дизайну одягу, взуття, прикрас, аксесуарів. Найбільш помітні етнічні мотиви в літньому та легкому демісезонному одязі. В теплу пору року хочеться одягатися яскраво, з вигадкою, створювати щось нове, так як ваше вбрання не буде приховано під пальто, і ваша творчість буде радувати та захоплювати погляд всіх оточуючих. Сьогодні все більшої популярності набуває одяг фольклорного стилю. Народне мистецтво надихає сучасних модельєрів на пошук нових пропорцій, композиційних вирішень.
Перегляд файлу

Навчальний модуль: ДИЗАЙН СУЧАСНОГО ОДЯГУ

ТВОРЧИЙ ПРОЄКТ «ВИГОТОВЛЕННЯ СУЧАСНОГО ОДЯГУ В ЕТНОСТИЛІ З УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИ»

  1. Організаційно-підготовчий етап

 

  1. Вибір та обґрунтування теми проєкту

Стиль етно актуальний та улюблений у модників та модельєрів вже багато років. Як будь-яка народна творчість, національний одяг не може набриднути, так як саме від нього йдуть оригінальні і неповторні ідеї для дизайну одягу, взуття, прикрас, аксесуарів. Найбільш помітні етнічні мотиви в літньому та легкому демісезонному одязі. В теплу пору року хочеться одягатися яскраво, з вигадкою, створювати щось нове, так як ваше вбрання не буде приховано під пальто, і ваша творчість буде радувати та захоплювати погляд всіх оточуючих.

Основна відмінна риса етностилю – наявність традиційних ознак національного одягу, які знайшли відображення в сучасній моді в манері крою костюма, особливих тканинах, характерними для певного народу біжутерією та взуттям. Якщо використовувати народні мотиви у своєму вбранні, можна створити абсолютно неповторний образ, який відображає культуру якогось народу.

Отже, український традиційний стрій у структурі національного мистецтва є окремою складовою культурної спадщини народу. Актуальність вивчення здобутків народного мистецтва як невичерпного інформативного джерела є важливим аспектом у формуванні національної свідомості сучасної молоді. У такому контексті нагальним є питання дослідження та аналізу традиційного строю з метою збереження етномотивів та відтворення їх в українській моді в новому звучанні.

Тема національного одягу виступає певним об’єктом дослідження багатьох науковців, дослідників та митців, оскільки саме в етнічному костюмі можна простежити особливості духовної культури народу, що найбільш характерно відображається в його багатофункціональності. Вплив кліматичних умов та географічного положення України наділяли вбрання захисною функцією, що зумовило появу різних його видів, форм із використанням різноманітних матеріалів: хутра, шкіри, сукна, домотканих тканин із льону, коноплі та овечої вовни. Такі дані знаходимо в літературних пам’ятках XI ст. Відома оберегова функція, що в уяві людей була пов’язана із захистом у боротьбі з незрозумілими силами природи, переходячи з покоління в покоління, набула традиційно-побутових рис, утрачаючи своє первинне значення. Згадаємо про українські головні убори, що були не менш важливою складовою частиною українського строю. Згідно з деякими віруваннями, ходити з непокритою головою під відкритим небом — гріх для чесного чоловіка. Великого обрядового значення набувала хустка, архаїчний і національний характер якої актуальний і сьогодні:

“Ой, маю я одну хустку, та їй нема року,

А то буде миленькому на осінь до боку..”

Створення нового сучасного костюма — це постійний пошук новаторських ідей формотворення, конструкції, колористично-декоративного рішення та інших його характерних елементів.

Образне рішення костюма значною мірою визначається його стильовим напрямом. Для визначення стилістичних особливостей сучасного костюма з використанням національного строю як об’єкта творчості, слід зауважити про існування “етнічного стилю”, який ще називають “кантрі”, чи просто народним. У моді він набув поширення з початку ХХ століття внаслідок виявлення інтересу до народного традиційного одягу, розуміючи, що його потрібно вивчати та зберігати як національну спадщину народу.

  Деякі люди прагнуть створити неповторний та стильний одяг, унікальні прикраси, предмети інтер’єру, що визначають їхню індивідуальність. Останнім часом різні етнічні стилі набувають популярності, додаючи барв у наше життя. Фольклорні візерунки, традиційні національні фасони, натуральні тканини та матеріали з різних країн світу — це основа виготовлення виробів у етностилі. Вироби, виготовлені вручну, зберігають тепло рук майстра та мають певну історію. Зазвичай такі вироби автентичні й екологічно чисті.

 Сьогодні все більшої популярності набуває одяг фольклорного стилю.           

Народне мистецтво надихає сучасних модельєрів на пошук нових пропорцій, композиційних вирішень.

 Сучасний одяг, у якому використані народні мотиви, повинен інтерпретувати та пропагувати народні традиції, відображати самостійне бачення народного стилю (Етномода нині переселилися з бабусиної скрині до дизайнерських студій. Національне вбрання стає впевненою спробою самоідентифікації себе як українця.  Народна творчість - справжня криниця ідей для модельєрів і дизайнерів. Сьогодні ми вимушені визнати, що предки були багато в чому мудріші за нас. Ми стали шукати і більше цінувати своє коріння. Сучасні художники модельєри постійно звертаються до кращих зразків народного вбрання. І це не просте відображення, повтор минулих форм, пропорцій і кольорових сполучень, а творча спадковість традицій. Сучасні українські дизайнери – Лілія Пустовіт, Вікторія Гресь, Ірина Каравай, Роксолана Богуцька.

І не тільки вітчизняні дизайнери підтримують традиції українського костюму. Жан Поль Готьє, за його словами, «захворів» українською темою ще під час виступу Руслани на «Євробаченні». Саме тоді Готьє розбудив  великий інтерес у світі великої моди до витоків слов’янської культури. По подіумам в Парижі, Нью- Йорку, Лондоні і Токіо крокували моделі в розкішних сукнях з багатою вишивкою, замшевих жилетах, шалях та хустках-чалмах.

Спробуємо і ми себе у ролі дизайнера і створимо свій унікальний одяг в етностилі. А унікальність його буде в тому, що він буде пошитий із хусток, які довгий час пролежали в бабусиній скрині.

 

  1. Мета виконання проєкту

Перебрали шафи, знайшли багато старих бабусиних хусток і вирішили їх викинути? Навіть не думайте! Будемо шити з них новий та модний одяг. Такий виріб можна буде одягнути під час святкування національних свят. А якщо кожен учень виготовить один такий виріб (сукню, спідницю, жилет або блузку), можна організувати у школі показ мод в етностилі.

 

  1. Яким має бути виріб

Виріб має бути красивим, неповторним та індивідуальним. Крім цього, він має бути виготовленим акуратно. Велику роль відіграє правильно підібраний матеріал з якого виготовлятиметься виріб. А це – українська хустка великого розміру із симетричним малюнком. При пошитті потрібного його правильно розмістити, адже вся неповторність майбутнього виробу полягає саме у цих українських візерунках.

  1. Банк ідей та аналіз моделей-аналогів

 

Перед початком роботи переглядаються журнали мод, враховуються всі тенденції сучасної моди: колірна гама, крій, оздоблення тощо. Переглядаються моделі, виконані відомими дизайнерами, які працюють в цьому стилі. На основі цього створюється свій власний банк ідей.

                Модель 1                      Модель 2                 Модель 3                       Модель 4

Проаналізувавши обрані моделі-аналоги ми побачили, що модель 1, 3 та 4 складні у конструюванні та й в самому пошитті. Для реалізації нашого проєкту виберемо модель 2, але дещо змінимо форму (спростимо її), фасон.

  1. Орієнтовний час виготовлення виробу

Вибрана модель (жилет) не складна у виконанні.  Тому для виготовлення виробу нам  знадобиться 5 уроків.

 

ІІ.  Конструкторський етап

  1. Аналіз конструкції виробу

На цьому етапі слід остаточно визначитися з тим, який жилет підійде для досягнення мети проєкту. Довгий жилет чи короткий, приталений чи прямий. Після аналізу ми обрали простий у виконанні жилет, прямого крою. Шити його будемо без підкладки.

Чому саме жилет?

Жилет – це зручний вид одягу. Крім того його часто одягають не тільки щоб було тепло та затишно, але й щоб надати ізюминку своєму образу, зробивши його стильним і модним.

Мода на жилети заполонила подіуми і не проходить вже декілька років. В залежності від фасону і матеріалу їх носять з будь-яким стилем одягу у весняно-літній та осінньо-зимовий сезон,одягаючи сам по собі або поверх футболок, суконь, светрів, курток або навіть замінивши ними жакети та пальто.

 

  1. Клаузура та ескіз виробу

Щоб остаточно вирішити що шити із одягу, виконуємо кілька ескізів. В нас вийшли замальовки спідниць, сукні, блузи, блузи-пончо та жилетки.

IMG_20211026_184028

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. IMG_20211026_183950Побудова кресленика виробу

Будемо шити жилет - оверсайз. Спочатку будуємо кресленик. Наша модель спрощена, тому й кресленик теж спрощений. З одного кресленика отримуємо одну викрійку. Спинка та пілочки – суцільні. На кресленику намічаємо місце для рукавів.

Перед розкроюванням виконуємо моделювання горловини. Для цього виріз горловини робимо глибшим, адже жилет одягатиметься на блузку або на светр.

Відповідно до вирізу розробляємо підкрійні обшивки та готуємо викрійку до розкроювання.

 

  1. Матеріали для роботи та їх кількість

Для виготовлення жилета використовуємо велику старовинну українську хустку розміром 140х140 см, яку залишила у спадок прабабуся.

Також для роботи потрібні будуть нитки та клейовий флізелін.

 

  1. Інструменти, пристосування та обладнання, потрібні для роботи

Для роботи над виробом будуть потрібні всі швейні інструменти (ножиці, голки, булавки, лінійка, сантиметрова стрічка, олівець, кравецька крейда), швейна машина та праска.

 

ІІІ. Технологічний етап

 

  1. Послідовність виготовлення виробу
  1. IMG_20211026_230737Розкласти на рівній поверхні розпрасовану хустку. Розложити по ній підготовлену викрійку та вирізати. Так як викрійка менша ніж хустка, тож довжину та ширину  виміряємо, добавляємо  та вирізаємо.

IMG_20211026_231411

 

 

 

 

  1. Зметати плечові шви. Приміряти виріб.
  2. IMG_20211027_143857IMG_20211027_142623Видалити зметувальні стібки. Зшити та обробити зрізи зигзагоподібною строчкою.
  3. Розпрасувати плечові шви.

 

  1. Обробити підкрійною обшивкою горловину спинки. Для цього ущільнюємо деталь клейовим флізеліном. Обшивку з виробом лицьовими боками всередину приметуємо та пришиваємо. Відлітний край обробляємо зигзагоподібною строчкою. Відгинаємо обшивку на припуск та перестрочуємо її. Вивертаємо обшивку на виворітній бік та припрасовуємо.
  2. IMG_20211027_143540Верхні зрізи правої та лівої пілочки обробляємо швом упідгин із закритим зрізом. В нас утворилися лацкани.
  3. Обробляємо зрізи рукавів швом упідгин із закритим зрізом.
  4. Виконуємо ВТО готового виробу.

 

 

 

 

  1. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи на швейній машині
  1. Пов'яжіть голову косинкою, одягніть фартух.
  2. Світло повинне падати на робочу поверхню з лівого боку або спереду.
  3. Перевірте, чи не залишилися у виробі голки чи шпильки.
  4. Сидіти за машиною потрібно прямо, на усій поверхні стільця, злегка нахиливши корпус і голову вперед.
  5. Відстань між працюючим і столом машини має бути 10 - 15 см.
  6. Перевірте стан електричного шнура й штепсельної вилки (відсутність оголених місць).
  7.  Приберіть сторонні предмети.
  8.  Здійснюючи підготовчі роботи, приберіть ноги з педалі.
  9.  Руки під час роботи повинні лежати на платформі машини (на виробі), права попереду лівої, під рукавом машини.
  10.                      Виріб повинен знаходитися на відстані 30 - 40 см від очей працюючого.
  11.                      Відразу ж припиніть роботу на машині при підозрі на те, що корпус під електрострумом.
  12.                      Після закінчення роботи вимкніть машину з мережі.
  13.                      Підкладіть під лапку шматочок тканини, опустіть голку й лапку.
  14.                      Поставте машину на неробочий хід.
  15.                      Приберіть на робочому місці.

 

  1. Правила безпечної праці при роботі електричною праскою

1. Перевірити справність шнура.

2. Включати і вимикати праску сухими руками, тримаючись за корпус вилки.

3. Ставити праску на підставку, стежити за тим, щоб підошва праски не торкалася шнура.

4. Стежити за правильною установкою положення терморегулятора. Після закінчення роботи вимикати праску.

 

  1. Завершальний етап
  1. Фото спроєктованого та виготовленого виробу

 

IMG_20211027_150632IMG_20211027_150958

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Чи досягнуто мету проєктування?

 

Жилетка пошита, отже, мету проєкту досягнуто.

 

  1. Розрахунок  орієнованої вартості витрачених матеріалів

 

Перелік усіх необхідних матеріалів, їх ціну та потрібну кількість наведено в таблиці «Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів».

 

 

 

Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів

№ з/п

Матеріали

Ціна

Кількість

Остаточна вартість, грн

1.

Велика українська хустка

Хустка із бабусиної скрині

1

 

2.

Нитки для шиття

6 грн/котушка

1

6

3.

Флізелін клейовий

12 грн/м

0,2 м

2, 40

 

 

 

Усього:

8,40

Отже,для виготовлення жилетки в етностилі було витрачено 8, 40 грн. якби довелося хустку купувати, то ціна значно б зросла, адже така нова хустка коштує 260 грн.

 

  1. Аналіз власної діяльності під час виконання проєкту

Від виконання даного виробу отримали одне задоволення, адже сама робота оригінальна та сучасна. Можна пошити із хусток цілу колекцію одягу: як літнього так і зимового.

 

  1. Презентація проєкту

Прямі або приталені, короткі або довгі, жилети залишаються універсальним елементом гардеробу, який доречно буде одягнути  в будні чи на свято. Пошитий  своїми руками та одягнений, він надасть  одягу ексклюзивності, елегантності, дозволить відчути себе комфортно. 

 Виріб можна презентувати під час проведення шкільної показу моди, адже кожна дівчинка у класі виконувала аналогічне завдання. Тому кожна дівчинка презентуватиме свій проєкт, свій виріб в етностилі. А також виріб можна презентувати для своїх друзів чи родичів, які прийшли до тебе у гості.

Важливо почути якнайбільше відгуків про виконану роботу.

 

 

 

 

docx
Додано
30 жовтня 2021
Переглядів
1646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку