Творчий проєкт «Випалювання мандали на круглій дошці»

Про матеріал
Одним з методів прикраси токарних виробів є пірографія, або випалювання. Техніка випалювання дерева відома з глибокої давнини. З її допомогою роблять прекрасні оригінальні картини. Але вона також може і допомогти додатково урізноманітнити обробку точених виробів. Мандала - це геометричний складний малюнок, що застосовується в східних практиках. У цьому зображенні прихований сакральний сенс - пристрій нашого світу і Всесвіту. Вважається, що споглядання мандали упорядковує розум, загострює увагу і розширює свідомість.
Перегляд файлу

Навчальний модуль: ДИЗАЙН ПРЕДМЕТІВ ІНТЕР’ЄРУ

ТВОРЧИЙ ПРОЄКТ «ВИПАЛЮВАННЯ МАНДАЛИ НА КРУГЛІЙ ДОШЦІ»

  1. Організаційно-підготовчий етап

 

  1. Вибір та обґрунтування теми проєкту

Одним з методів прикраси токарних виробів є пірографія, або випалювання. Техніка випалювання дерева відома з глибокої давнини. З її допомогою роблять прекрасні оригінальні картини. Але вона також може і допомогти додатково урізноманітнити обробку точених виробів.

Декоруванням різних виробів з деревини за допомогою випалювання люди займалися безліч років. Раніше для цих цілей використовувалися спеціальні прилади, що заправляють бензином. Але такий спосіб відрізнявся низьким рівнем безпеки. Згодом апарати модернізувалися. І тепер сучасні прилади можна використовувати для випалювання не тільки по дереву, але і по шкірі, кістяним поверхням.

Хоча випалювання по дереву сьогодні не є найпопулярнішим хобі, проте ж воно досі дуже затребуване. З плином часу воно модернізувалося і сьогодні випалювати по дереву стало ще цікавіше, ніж раніше.

Звичайно, на виріб можна нанести будь-який, навіть найскладніший малюнок, але на круглих токарних роботах особливо гарно виглядає круглий орнамент. Одним з найбільш поширених подібних елементів є зображення мандали на тарілці або чаші.

Описание: Описание: Раскраски мандалы и зендалыОписание: Описание: Мандала и ее значение | Yogamat | ЙогаматМандала - це геометричний складний малюнок, що застосовується в східних практиках. У цьому зображенні прихований сакральний сенс - пристрій нашого світу і Всесвіту. Вважається, що споглядання мандали упорядковує розум, загострює увагу і розширює свідомість.

Описание: Описание: Мандали для щасливого життя

Що ж таке мандала? У перекладі з санскриту це слово означає «коло, колесо, диск». І, справді, основною фігурою мандали є коло, вписане у квадрат (квадрата може й не бути, але він мається на увазі).

 

  1. Мета виконання проєкту

Це хороша перевірка на терпіння і акуратність в роботі. Таке панно  із зображенням мандали добре виглядає на стіні і прикрасить будь-який інтер'єр.

До того ж це чудовий подарунок для друзів чи родичів.

 

  1. Яким має бути виріб

У деяких традиціях саме малювання мандали уже є духовною практикою. Випалювання мандали за допомогою випалювача - довгий і складний процес, по завершенні якого майстер, дивлячись на стрункість ліній і візерунків, знаходить ясність думок і душевну рівновагу.

Коли люди створюють щось власноруч, то вони можуть отримати щось чарівне, із власною енергетикою, наповнене таємним змістом, здатне поліпшувати й гармонізувати простір.

Будь-який предмет інтер’єру має душу, а тому створювати його потрібно як помічника для родини. І не просто створювати, а творити.

 

  1. Банк ідей та аналіз моделей-аналогів

Описание: Описание: Панно "Мандала" в стилі "Дотворк", "Пірографія", випалювання по дереву  №387859 - купити в Україні на Crafta.uaПеред початком роботи над проєктом потрібно створити банк ідей. Для цього можна почерпнути ідеї з моделей панно, які є у продажу або скористатись інтернет-ресурсами.

Описание: Описание: Идеи на тему «,ТОЧЕЧНАЯ, эмалевая и др. росписи» (900+) | точечная  живопись, точечные узоры, роспись бутылокОписание: Описание: Купить Панно картина на дереве Мандала Цветок, | Skrynya.ua

 

 

 

 

 

 

 

  

                Модель 1                                Модель 2                            Модель 3

На цьому етапі необхідно проаналізувати різні варіанти виготовлення виробу. Не потрібно вибирати дуже багато моделей, оскільки їх буде важко порівнювати.

Проаналізувавши обрані моделі-аналоги, ми розуміємо, що кожна з них відповідає своєму призначенню. Модель 1 має гарний візерунок, модель 2 виконана на круглій дошці, що відповідає задуму. А от модель 3 трохи незвична, візерунок круглої форми, а виконаний на прямокутній дошці.

Отже, вирішено, що майбутнє панно буде виконане на круглій дошці, проте малюнок буде трохи спрощений, оскільки процес випалювання довготривалий та вимагає неабиякого уміння.

 

  1. Орієнтовний час виготовлення виробу

 

Обрана робота складна у своєму виконанні, це і виконання малюнка на дошці і сам процес випалювання. Цей процес є тривалим та трудомістким. Загальний час виготовлення панно може становити 16 годин, адже даний проєкт виготовляється тільки під час уроків.

 

  1. Конструкторський етап

 

  1. Аналіз конструкції виробу

 

Процес випалювання. В цьому випадку слід керуватися рекомендаціями професіоналів, щоб правильно і грамотно все виконувати.

Щоб досягти позитивного ефекту, слід в обов'язковому порядку брати до уваги всі поради фахівців. Тільки в цьому випадку можна створити цікаву картину. Якщо ви досконалий новачок в цій справі або займалися випалюванням настільки давно, що вже самі сумніваєтеся у власних навичках, вкрай рекомендується перед тим, як приступати до процесу, переглянути ознайомчі відеоуроки. Оскільки випалювання - процес травмонебезпечний, до нього варто підходити з обережністю, не забуваючи про техніку безпеки.

Правильний підбір матеріалу для випалювання. Важливо ретельно перевіряти, щоб деревина була відмінно просушена, а також підготовлена. Це на порядок спростить процес випалювання.

Для випалювання підійде будь-яке дерево світлої породи. Краще за все не надто тверде, з рівномірною структурою волокон.

Щоб полегшити процес створення ескізу, можна скористатися інтернет-ресурсами, а саме, обрати зразки малюнків мандали – антистрес.

  1. Клаузура та ескіз виробу

Щоб визначити остаточний варіант картини, виконуємо декілька ескізів з метою пошуку кращого варіанту.

  1. Описание: Описание: Что такое мандала: значение, разновидности, как применять, видыОписание: Описание: Эскизы с мандалами • Значение татуировки с мандалой | Mandala coloring  pages, Mandala drawing, Geometric artОписание: Описание: Эскизы мандала значениеМатеріали для роботи та їх кількість

Для виготовлення декоративного панно необхідні такі матеріали:

  • фанера круглої форми, у діаметрі     ;
  • наждачний папір – 20 см ;

 

  1. Інструменти та пристосування які потрібні для роботи

Для виготовлення панно знадобляться:

  • простий олівець;
  • резинка;
  • лінійка;
  • циркуль;
  • випалювач;
  • настільна лампа.

 

  1. Технологічний етап

 

  1. Послідовність виготовлення виробу
  1. Описание: IMG_20211024_212424Зачистити поверхню фанери наждачним папером.

Важливо застосовувати саме дрібну шкірку, щоб виключити пошкодження дошки.

 

 

 

  1. Описание: IMG_20211025_163107Вибравши малюнок, розмічаємо центр і прорисовуємо олівцем промені сегментів в залежності від схеми. За допомогою циркуля визначаємо межі основних елементів орнаменту.

 

 

 

  1. Описание: IMG_20211025_235118Якщо ви не впевнені, що зможете повторити складний малюнок від руки, то зробіть з паперу шаблон. І те саме чиніть їм з будь-яким складним елементом.

 

 

Описание: IMG_20211026_161300

  1. І в кінці заштриховуєш там, де необхідно. Далі починаємо малювати від центру до периферії, ділянка за ділянкою. Використовуємо олівець з тонким стрижнем, резинку, циркуль і лінійку.

 

 

Описание: IMG_20211026_161853

  1. Починаємо випалювати малюнок в центрі кола. Обводимо контур слабо нагрітим стрижнем випалювача. Потім додаємо потужності і обводимо контур жирніше.

 

 

 

 

  1. При випалювані дуже маленьких елементів,використовуємо настільну лампу.
  2. Зачисти випалену поверхню шліфувальною шкуркою.
  3. Перевірити якість виконаної роботи.

 

 

 

  1. Під час роботи випалювачем необхідно додержуватися таких правил безпечної праці

1.    Вмикати прилад в електромережу і приступати до роботи можна тільки з дозволу вчителя.

2.    Перш ніж починати випалювання, слід покласти під ноги гумовий килимок і підготувати все необхідне для роботи.

3.    Потрібно стежити, щоб перо випалювача було нагріте до темно-червоного кольору. За потреби слід відрегулювати температуру прилада за допомогою регулятора. Не можна перевіряти ступінь нагрівання пера пальцями рук на дотик.

4.    Не слід низько нахилятися над місцем випалювання. Бережіть руки і одяг від доторкання пера!

5.    Після 10...15 хв роботи прилад необхідно вимикати з електромережі на 2...3 хв.

6.    Під час роботи необхідно періодично провітрювати приміщення або працювати під вентиляційною витяжкою.

7.    Не можна залишати прилад увімкненим навіть під час короткочасних перерв.

8.    Розігрітий наконечник випалювача або штамп слід класти на вогнетривку підставку.

9.    Необхідно стежити за ступенем нагрівання наконечника прилада й своєчасно регулювати його температуру.

10.    Після закінчення роботи випалювач потрібно вимкнути з електричної мережі.

 

  1. Завершальний етап
  1. Описание: Описание: КурсыФото спроєктованого та виготовленого виробу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Чи досягнуто мету проєктування

На дошці з’явився неповторний малюнок, виконаний випалювачем. Отже, мету досягнуто, спроєктований виріб відповідає задуму.

 

  1. Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів

Перелік усіх необхідних матеріалів, їх ціну та потрібну кількість наведено в таблиці «Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів».

Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів

№ з/п

Матеріали

Ціна

Кількість

Остаточна вартість, грн

1.

Фанера

25 грн

1

25

2.

Наждачний папір

10грн/м

0,2 м

2

 

 

 

Усього:

27

 

Отже, для виготовлення картини-панно було витрачено 27 грн. якщо порівняти цю суму із вартістю готового виробу, який продається у магазині, то це значно менші гроші, якщо не рахувати час, витрачений на випалювання.

 

  1.  Аналіз власної діяльності під час виконання проєкту

Від виконання даного виробу отримали одне задоволення, адже сама робота оригінальна та сучасна. Можна зробити серію таких робіт та прикрасити ними свою кімнату.

 

  1. Презентація проєкту

Виріб можна презентувати під час проведення шкільної виставки учнівських робіт, порівнявши її з аналогічними роботами однокласників. А також виріб можна презентувати для своїх друзів чи родичів, які прийшли до тебе у гості.

Важливо почути якнайбільше відгуків про виконану роботу. Можливо, після презентації ви отримаєте замовлення на виготовлення такого панно у техніці пірографія.

 

docx
Додано
30 жовтня 2021
Переглядів
1232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку