У майбутнє без криміналу. Кримінальна відповідальність за скоєння правопорушень

Про матеріал
Дана презентація неодмінно буде корисною для класного керівника під час виховної роботи з дітьми старшого віку. Правопорушення. Види правопорушень. Покарання за скоєння правопорушень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НЕПОВНОЛІТНІХ

Номер слайду 2

Сьогодні чимало злочинів вчиняються неповнолітніми, до того ж, правопорушниками стають дедалі молодші особи. Багато хто вважає, що неповнолітньому ніщо не загрожує та він зможе уникнути відповідальності. Так, кримінальній відповідальності підлягають усі, кому до вчинення злочину виповнилося 16 років. За найтяжчі злочини (вбивство, крадіжка, пограбування, злісне хуліганство тощо) відповідальність настає з 14 років. До особи, яка вчинила у віці до вісімнадцяти років злочин, що не становить великої суспільної небезпеки, якщо буде визнано що її виправлення можливе без застосування кримінального покарання, а також до особи, яка до виповнення віку, з якого можлива кримінальна відповідальність вчинила суспільно небезпечне діяння, передбачене цим Кодексом Суд може застосувати примусові заходи виховного характеру, які не є кримінальним покаранням.

Номер слайду 3

Якщо суспільно небезпечне діяння вчинила дитина, яка не досягла віку кримінальної відповідальності, її дії все одно підлягають певній відповідальності. Категорію таких справ розглядає суд, за рішенням якого винного, що не досяг відповідно чотирнадцятирічного віку можна піддати примусовим заходам виховного характеру. Зокрема обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього; передача неповнолітнього під нагляд батьків, осіб, які їх заміняють, педагогічного читрудового колективу, окремих громадян на їх прохання; покладення на неповнолітнього, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, кошти чи заробіток, обов'язку відшкодування заподіяних майнових збитків; направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи.

Номер слайду 4

Згідно з частиною другою статті 22 КК України особи, що вчинили злочини у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності за:умисне вбивство;умисне тяжке тілесне ушкодження;умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження;диверсію;бандитизм;терористичний акт;захоплення заручників;зґвалтування;сексуальне насильство;крадіжку;грабіж;розбій;вимагання;умисне знищення або пошкодження майна;пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів;угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна;незаконне заволодіння транспортним засобом;хуліганство;жорстоке поводження з тваринамина життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, судді, 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Звільнення неповнолітньої особи від відбування кримінального покарання

Номер слайду 7

До неповнолітнього можуть бути застосовані загальні види звільнення від кримінальної відповідальності:у зв’язку з дійовим каяттям;у зв’язку примирення винного з потерпілим;у зв’язку з передачею винного на поруки;у зв’язку із зміною обстановки. Також до неповнолітнього може бути застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Проте, останній вид застосовується тільки до тих, кого було засуджено до позбавлення волі.

Номер слайду 8

Незнання закону не звільняє Вас від відповідальності!

Номер слайду 9

Будьте свідомими у виборі шляху Вашого майбутнього!Життя швидкоплинне і не варто змішувати його з криміналом!

pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку