"Учнівське самоврядування - шлях до успіху". Досвід роботи педагога-організатора Миколаївської загальноосвітньої школи №56

Про матеріал

Методичний збірник містить матеріали, що розвивають та регламентують зміст діяльності педагога-оганізатора, учнівського самоврядування, які є основною організаційною ланкою у системі виховної роботи освіти України.У роботі висвітлені окремі аспекти організації учнівського

самоврядування в закладі, пропонуються теоретичні та практичні матеріали щодо організації та проведення майстер-класу «Шкільна агітбригада: секрети успіху», сценарії виступів шкільних агітбригад.

Для педагогів-організаторів загальноосвітніх навчальних закладів.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Учнівське самоврядування – шлях до самореалізації особистості»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пікуль А.В., педагог – організатор

Миколаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ І.

Роль педагога-організатора у створенні сприятливих умов

для саморозвитку та самореалізації учнів

 

«Якщо ви мислите на рік уперед – сійте зерна,

Якщо ви мислите на десять років уперед – садіть дерева,

Якщо ви мислите на сто років уперед – виховуйте Людину».

 

Сучасний педагог-організатор основну увагу в своїй діяльності має приділяти особистості учня, допомагати і підтримувати учня у його саморозвитку, самовихованні, поєднувати уміння учителя-предметника, соціального педагога, практичного психолога, наставника, старшого товариша, здатного увійти в референтне середовище школяра.

Функції (або призначення) педагога-організатора:

  • виховна (формування всебічно розвиненої особистості вихованця);
  • розвивальна (сприяння саморозвитку особистості кожного учня);
  • освітня (створення умов для формування компетенцій школяра);
  • організаторська (організація і здійснення позакласної та позашкільної роботи з учнями);
  • діагностична (визначення рівня вихованості окремих учнів і колективу класу);
  • соціальна (виявлення впливу різних соціальних чинників на формування учнів, нейтралізація небажаних впливів);
  • стимулююча (стимулювання ініціативи та самодіяльності учнів, учнівського самоврядування);
  • координаційна (узгодження спільних зусиль і вимог адміністрації, вчителів-предметників, батьків, громад­ськості, позашкільних закладів);
  • методична (надання допомоги активу учнів, батькам, представникам громадських організацій).

 

 

Професіограма педагога-організатора 

 

У своїй діяльності педагог-організатор весь час працює над створенням сприятливих умов для розвитку творчого потенціалу кожного учня та його самореалізації у навчально-виховному процесі школи, реалізації культурно-національного, духовного і фізичного стану учнів, що є основою патріотичного, морально-естетичного та національного виховання учнів, а також складовою змістовного дозвілля.

Найкраще середовище для  саморозвитку та саморелізації учнів – це шкільна дитячо-юнацька організація. Дитяча організація – прекрасне місце для задоволення природних потреб дитини в діяльності і спілкуванні. Але саме така дитяча організація, де дорослому відведена роль помічника, а не організація дітей, у якій дорослий вирішує, що для дитини добре, а  що ні. Дитина внутрішньо мудра й реалістична, якщо їй дати спокій, залишити без усяких навіювань з боку дорослих, створити певні сприятливі умови, допомогти, вона сама розвинеться настільки, наскільки вона здатна розвинутись. За цим принципом і слід будувати роботу дитячо-юнацьких організацій.

Плануючи роботу в шкільній дитячо-юнацькій організації, педагог-організатор повинен задавати собі певні питання і знати на них чітку відповідь:

  • Що ж усіх дітей може об‘єднати? (Прагнення зробити шкільне життя змістовним, цікавим, радісним, бажання діяти разом).
  • Що ж для них найдорожче? (Свобода думки, дій, особистість).
  • Про кого можуть турбуватися? (Про тих, хто менший і слабший, один про одного і про тих, хто потребує допомоги).
  • З ким вони будуть співпрацювати? (З тими, кому небайдужі і зрозумілі їхні інтереси, справи; хто готовий допомагати їм).
  • Що їх може зацікавити? (Гра, сюрприз, таємниця, вигадка, фантазія, те, що вони вирішують і роблять  самі).
  • Що вони хочуть самі вирішувати? (З ким співпрацювати, які справи  робити, які свята проводити).
  • Якщо ти будеш з ними? (то знайдеш друзів серед своїх вихованців, допоможеш їм проявити себе в різних цікавих справах, саморозвинутись та самореалізуватися).

Важливо зазначити, що рішення про створення дитячо-юнацької організації повинно прийматися саме учнями, а не дорослими, що безумовно відіграє важливу роль в успішності її діяльності. Педагог-організатор повинен створити такі умови, щоб діти прийняли правильне рішення, налаштувати їх на співпрацю.

Планування роботи організації неможливе без попереднього вивчення інтересів, уподобань учнів. Тому на початку навчального року членами ради повинно проводитись опитування учнів про організаторські здібності й активність учнів, про заходи й конкурси, у яких вони залюбки взяли б участь. Після таких опитувань з‘ясовується, які заходи переважно цікавлять дітей. На цьому і повинно базуватися планування роботи дитячої організації.

Діяльність дітей – творча. Творчість передбачає створення нового, оригінального. Важливо, щоб дитина відкрила сама, а не взяла готове – тільки так розвиваються творчі здібності. Побільше самостійності! (звичайно під непомітним контролем з боку дорослих). Доручайте дітям самостійну організацію та оформлення виставок творчих робіт, конкурсів, вечорів-відпочинку, свят та ін. заходів. Пильний контроль змушує дітей «кривити душею», викликає недовіру, збентеження, зводить нанівець спроби самостійних дій.

Роль педагога-організатора полягає в мудрому керівництві:  у допомозі, пораді, співпраці. Це, звичайно, важливі завдання і одним із засобів і методів розв‘язання цих завдань є учнівське самоврядування, яке, забезпечуючи участь усіх школярів в управлінні справами колективу свого класу та школи, стає моделлю елементів дорослого життя, формою усвідомлення подальшої активної життєвої позиції.

Девізом роботи кожного педагога-організатора є п’ять дієслів індивідуального підходу до учня:

  • Любити!
  • Розуміти!
  • Приймати!
  • Співпереживати!

Кінцева мета роботи педагога-організатора: формування ідеальної моделі випускника школи.

Ідеальна модель випускника навчально-виховного закладу - патріот рідної школи та міста, корисний для суспільства, творець власного життя, веселий і оптимістичний, толерантний та впевнений у собі.

http://cs631717.vk.me/v631717205/2e7f3/TridUob9Eho.jpg

 

Формування успішної, життєздатної, активної юної особистості – пріоритетне завдання педагога-організатора, який координує роботу учнівського самоврядування в школі. Роль педагога-організатора полягає в мудрому керівництві: у допомозі, пораді, співпраці. Це, звичайно, важливі завдання і одним із засобів і методів розв’язання цих завдань є учнівське самоврядування, яке, забезпечуючи участь усіх школярів в управлінні справами колективу свого класу та школи, стає моделлю елементів дорослого життя, формою усвідомлення подальшої активної життєвої позиції.

Педагог-організатор весь час працює над створенням сприятливих умов для розвитку творчого потенціалу кожного учня та його самореалізації у навчально-виховному процесі школи, реалізації культурно-національного, духовного і фізичного стану учнів, що є основою патріотичного, морально-естетичного та національного виховання учнів, а також складовою змістовного дозвілля.

http://vvshkola1.at.ua/_si/0/94090589.jpg

 

РОЗДІЛ ІІ

Учнівське самоврядування – засіб реалізації розвитку

творчої особистості майбутнього громадянина України

Уявіть собі, що наше життя – це один нейтральний колір, а всі люди за характером однакові, мають одні й ті ж самі здібності, виконують однотипну роботу… Чи людство тоді б прогресувало?!  

      Наш час потребує не однотипного характеру людей , а лідерів нової формації, людей компетентних, відповідальних, здатних мислити не ординарно та приймати нестандартні рішення.

У сучасних умовах постає соціальна потреба у наявності особистості, спроможної розв’язати і щоденні, і масштабні завдання, які забезпечують прогрес нації. Саме такою наукою є участь в шкільному самоврядуванні.

Одним із основних завдань органів управління системою загальної середньої освіти (ст.36 Закону України „Про загальну середню освіту”) є сприяння розвитку самоврядування у загальноосвітніх навчальних закладах.  Актуальність учнівського самоврядування зумовлена необхідністю виховання особистості, яка володіє не тільки певною сумою знань, умінь та навичок, але й має здатність активно включатися у демократичні процеси, що відбуваються в нашій країні. Елементи свідомої активної участі в суспільному житті держави моделюються в загальноосвітньому навчальному закладі  засобами учнівського самоврядування, яке має діяти на основі демократичних цінностей.

Головні цільові орієнтації учнівського самоврядування.

По-перше, провідною функцією шкільного колективу має бути створення умов для особистісного зростання його членів. Участь школярів у роботі органів учнівського самоврядування допомагає сформувати такі якості як самостійність, активність, відповідальність, ініціативність, дисциплінованість, організованість. По-друге, без самоврядування неможливо налагодити дисципліну та порядок у школі, створити належні умови для професійного та особистісно-громадянського самовизначення учнів. По-третє, самоврядування дозволяє дитині розширити простір для виявлення своєї активності. Воно не повинно обмежуватись стінами шкільної будови. Виконання постійного чи тимчасового доручення може відбуватися там, де є можливим та педагогічно доцільним виявлення і розвиток соціально цінних прагнень дітей.

        З метою досягнення зазначених вище цільових орієнтацій педагогічний колектив Миколаївської загальноосвітньої школи І - III ступенів № 56 затвердив цільову програму громадянської освіти та виховання «Я - громадянин», ключовим напрямом реалізації якої є формування політичної і правової культури учнів через різноманітні форми організації учнівського самоврядування.

Процес становлення системи учнівського самоврядування пройшов певні   етапи.

Перший етап - ознайомлення учнів та педагогів із сучасними освітніми системами виховання, досвідом організації самоврядування в школах міста, методикою колективних творчих справ. На засіданнях педради, класних зборах проводився «мозковий штурм», результатом якого стала структура «Шкільної планети», органів учнівського самоврядування, зміст та напрями діяльності структурних ланок, повноваження президента і комісій.

Другий етап - пошук ефективних методів організації діяльності учнівської «Шкільної планети», навчання педагогів на заняттях семінару - практикуму «Педагогічне керівництво та методична підтримка учнівського самоврядування» та навчання учнівського активу за програмою «Лідер XXI століття»

Третій етап - практичне втілення принципів самоврядування в життя «шкільної планети», затвердження Статуту, Положення, визначення напрямів діяльності комісій, вибори президента, учнівського комітету «Лідер», організація комісіями учнівського комітету колективних творчих справ, розбудова шкільних традицій.

Самоврядування - це реальний безперервний процес дедалі ширшого залучення учнів до суспільних справ. Тому педагогічній колектив здійснює постійний моніторинг рівня громадянської активності та соціальної зрілості учнів. Так, на засіданні педради «Підвищення ефективності виховної системи школи через розвиток класних колективів» аналізувалась діяльність учнівського активу класів, стан організації колективних творчих справ та визначався рейтинг органів шкільного учнівського самоврядування. Аналіз стану педагогічного співробітництва на засіданні педради «Учитель - учень: досвід і шляхи розвитку демократичного стилю стосунків» виявив необхідність ширшого використання учнівського самоврядування в навчальному процесі, що зумовило створення творчих груп вчителів для розробки технології навчально - виховного процесу на основі самоврядування. Результатом діяльності груп стала нормативна база учнівського самоврядування: Положення про «асистентів», «лаборантів», «контролерів», «консультантів».

        Сьогодні чи не найважливішим завданням навчально-виховного процесу є адаптація юного покоління до системи ринкових відносин, аби випускники не виходили зі стін школи лише з певною сумою знань, але байдужі до обраної справи, безініціативні. Саме тому особливої уваги набуває формування в учнів навичок самоврядування. Це сприятиме оволодінню організаторськими уміннями, вихованню соціальної активності та відповідальності.

З огляду на все вище сказане випливає мета та завдання учнівського самоврядування:

  1. Усебічно розвиватися, самовдосконалюватися, самореалізуватися на благо собі, своїм ровесникам, школі, своїй сім’ї, родині, народу України.
  2. Забезпечувати і захищати права та інтереси учнів на основі виконання правил і законів школи та класу.
  3. Формувати почуття відповідальності, свідоме ставлення до участі кожного у вирішенні важливих справ класного та шкільного життя, оволодіти мистецтвом управління.
  4. Сприяти реалізації інтересів, можливостей, бажань дітей.
  5. Прагнути узгодженості й балансу інтересів між учнями й дорослими.

http://www.padiun.net/files/m_11_3.jpg      Таким чином, для учнівського самоврядування в школі № 56 відкриваються перспективи бути реальною часткою педагогічного процесу. Тому що в основі виховної роботи нашої школи є концепція особистісно-орієнтовного виховання та педагогіка і психологія життєтворчості, які передбачають активне залучення учня до виховного процесу на засадах співпраці, діалогу, партнерства, високої вимогливості та глибокої поваги і взаєморозуміння. Наш досвід свідчить, що самоврядування дозволяє учням розвинути такі соціальні якості як толерантність, критичність і конструктивність мислення, повага до власної та чужої праці, оптимізм, гуманізм, спонукає до осмислення власної ролі у життєдіяльності колективу.

 

 

 

 

 

 

Тут росте українців нове покоління, 
Тут талант виростає на ниві добра, 
Світло знань понесем у майбутні століття, 
Доведем, що освіта - основа життя.


Статут шкільного самоврядування

в загальноосвітній школі і - III ступенів № 56

І.Загальні положення.

1.1. Учнівське самоврядування - добровільне об’єднання учнів, мета якого - сформувати в дітях почуття господаря школи, класу, вміння співробітничати на принципах партнерства, гласності, демократизму.

  1.        Основні завдання органів учнівського самоврядування:
  • забезпечення та захист прав та інтересів учнів;
  • забезпечення виконання учнями своїх обов’язків;
  • сприяння навчальній та творчій діяльності учнів;
  • створення різноманітних учнівських гуртків, товариств, об’єднань, клубів за інтересами.

1.3.Учнівське самоврядування має двоступеневу структуру - загальношкільну і класну - з чітким взаємозв'язком органів учнівського самоврядування класів із загальношкільними, тобто перші мають підпорядковуватись останнім, а педагогічний колектив школи повинен здійснювати консультативне педагогічне керівництво органами учнівського самоврядування обох рівнів.

II. Загальні засади

  1.        Найвищим органом влади учнівського самоврядування є загальношкільна учнівська конференція
  2.        Вона проводиться не рідше одного разу протягом навчального року.

III. Повноваження учнівської конференції

  1.        Затверджує звіти президента і голів комісій учнівського комітету «ЛІДЕР»
  2.        Затверджує кількісний і персональний склад учнівського комітету «ЛІДЕР»
  3.        Можуть приймати рішення, які стосуються діяльності УК «ЛІДЕР». Вони є обов’язковими для виконання.
  4.        Приймають рішення, які спрямовані на покращення навчально-виховного процесу у школі і носять рекомендаційний характер. Рішення вважаються прийнятими згідно ст. 7-8 даного Статуту, якщо за нього проголосувало не менше 2/3 членів конференції. Згідно ст. 9 рішення приймаються простою більшістю голосів.
  5.        На період між загальношкільними конференціями керівництво здійснює УК «Лідер».

 

IV. Учнівський комітет (УК) «Лідер»

  1.        УК „ЛІДЕР” - найвищий виконавчий орган учнівського самоврядування, робота якого спрямована на розвиток ініціативи школярів, формування свідомої дисципліни та задоволення потреб та інтересів дітей.
  2.        УК обирається таємним голосуванням на один навчальний рік.

V. Структура УК „ЛІДЕР”

  1.        УК складається із 12 членів.
  2.        З його членів, за результатами виборів більшістю набраних голосів, визначається президент УК.
  3.        На організаційному засіданні прямим відкритим голосуванням обираються голови комісій. Кандидат вважається обраний на посаду, якщо за нього проголосувало більшість голосів.
  4.        УК (згідно з типовим положенням про органи учнівського самоврядування) включає і себе в такі комісії:
  • дисципліни і порядку
  • корисних справ (дозвілля і спорту)
  • освіти та інформації

Кожна комісія складається з голови, заступника та 2 членів комісії.

 

 

  1.      Повноваження членів учнівського комітету «Лідер»
    1.        Президент здійснює загальний контроль за виконавчою дисципліною, координує роботу комісій, проводить лінійки і засідання УК.
    2.        Заступник президента здійснює роботу по організації діяльності комісій, контролює виконання рішень УК, є керівником старостату. планує його роботу, несе відповідальність за оформлення документації. У разі відсутності президента виконує його обов’язки.
    3.        Голови комісії звітують не рідше одного разу в місяць на лінійках, систематично проводять роботу і подають заступникові інформацію про хід виконання плану роботи. Здійснюють облік і контроль діяльності комісій (секторів) у класах.
    4.        Комісія дисципліни і порядку здійснює контроль за відвідуванням учнями уроків, дотримання статутних вимог щодо зовнішнього вигляду і поведінки учнів. Здійснює анти тютюнову, антиалкогольну, протинаркоманійну профілактичну роботу, чергування на заходах, здійснює контроль за санітарним станом школи, чистотою школярів і їх зовнішнім виглядом, збереженням ними майна і підручників.
    5.        Комісія корисних справ організує позаурочну діяльність учнів:
  • залучає учнів в гуртки, виступає з ініціативою про створення нових    гуртків за інтересами;
  • Надає допомогу вчителям в організації тематичних вечорів;
  • Проводить заходи, спрямовані на підвищення якості знань учнів

(предметні олімпіади,  вечори,  випуск стіннівок);

  • Керує підготовкою і проведенням культурно-масових заходів;
  • Забезпечує співробітництво з позашкільними закладами - кінотеатрами, клубами, ЖЕКом, Будинками творчості дітей, музеями тощо;
  • Готує творчі виставки учнів.
    1.                 Комісія освіти та інформації
  •   Бере участь в організації позаурочної роботи з предметів, предметних тижнів та олімпіад;
  •   Здійснює щоденний контроль за відвідуванням учнями навчальних занять через листок відвідування;
  •   Організує інформаційні та тематичні радіопередачі;
  •   Організує випуск загальношкільної газети, тематичних стіннівок, інформаційних бюлетенів;
  1. Форми роботи
    1.        Засідання УК проводиться згідно плану не рідше двох разів на місяць. На засіданнях УК підбиваються підсумки роботи за місяць, рішення оформляються протоколом.
    2.        При виникненні проблем, які потребують негайного рішення Ук (або комісія) засідають частіше. Рішення УК оголошуються на загальношкільних лінійках.
    3.        Загальношкільна дисциплінарна лінійка проходить один раз у місяць і є формою роботи в школі,на якій
  1.                     Облік роботи
    1.        УК проводить з учнями роботу, використовуючи колективні, індивідуальні форми.
    2.        Облік роботи комісій проводиться згідно форми № 1 додатку до Статуту, а також здійснюється у інформаційному віснику шкільної газети.
    3.        Методи заохочення і покарання до учнів.
    4.        До покарань вводяться УК такі форми
  •   зауваження членів
  •   розгляд комісією
  •   попередження на лінійці
  •   розгляд шкільним парламентом
  •   повідомлення батьків

8.5. Заохочення мають такі форми

  •   подяка на лінійці
  •   подяка в письмовій формі
  •   нагородження грамотою
  •   висвітлення у шкільній  пресі
    1.        УК має право визначати найактивніші класи у різних видах діяльності школи за навчальний рік методом рейтингування після кожного півріччя у різних номінаціях.

 

  1.    Позбавлення членства з учнівського комітету
    1.        У випадку несистематичного виконання членом УК своїх обов’язків і не реагування на зауваження інших членів, щодо покращення своєї роботи.
    2.        У випадку коли член УК порушує правила для учнів і не реагує на зауваження.
    3.        У разі переїзду в інше місто чи перехід до іншої школи.
    4.        Згідно ст.33, ст.34, ст.35 учні повинні обрати нового члена УК не пізніше одного місяця з часу виключення. До цього часу заступник президента суміщає роботу в комісії.
  2.        Шляхи активізації УК
    1.   Створення «Школи молодого лідера»
    2.   Проведення психологічною службою анкетувань, які сприяють виявленню тенденцій розвитку самоврядування.
    3.   Включення в перелік питань засідань УК, теоретичних положень, які дають змогу активізувати діяльність УК.
    4.   Нестандартні підходи і форми роботи
  • Положення даного статуту можуть бути змінені з ініціативи класних та шкільних зборів та УК на загальношкільних зборах, якщо за них проголосує не менше 2/3 всіх учасників.

 

  1.    Шкільна планета

Виходячи зі статей ПП 1-27 ст.26 Статуту шкільного самоврядування із

метою

  •         Залучення всіх учнів до життєдіяльності школи;
  •         Розвитку творчих здібностей та ініціативи школярів;
  •         Активізації діяльності класних колективів і шкільного Учнівського комітету та на підставі рішення шкільної учнівської конференції від 19 вересня 2003 року органи учнівського самоврядування організовують життєдіяльність Шкільної планети за наступною структурою:

 

1-4 класи

5-8 класи

9-11 класи

 

Країна РІД

 

Країна СІНОМ

 

Країна ЕGО

Країна

радості і добра

Союз ініціативних, наполегливих, об’єктивних,

милосердних

 

 

Я

компетентна особистість


ПОЛОЖЕННЯ

про організацію учнівського колективу

Миколаївської ЗОШ № 56

«Шкільна планета»

І. Загальні положення

І.І.  Учнівський колектив «Шкільна планета»  об’єднує вікові категорії дітей:

  •     6-9 років країна «Рід» (радості І добра);
  •     10-14 років - країна «Сіном» (союз ініціативних, наполегливих, об’єктивних,  милосердних);
  •     15-17 років країна «ЕGО» - компетентна особистість).
  1. Педагогічна мета розвитку учнівського колективу:

Формування життєвої компетентності учнів ЗАВДАННЯ:

  1. Формування соціальних рис особистості громадянина України
  • Громадянськості
  • національної самосвідомості
  • розвиненої Духовності
  • готовності взяти на себе соціальну та громадську відповідальність
  • загальної культури (моральної, правової, трудової, фізичної, естетичної, етичної, екологічної)
  1.      Розвиток творчих здібностей дитини на основі загальнолюдських та національних цінностей,
  2. Створення умов для саморегуляції дитини і та постійної потреби в самовдосконаленні
  1. Основні принципи діяльності учнівського колективу «Шкільна планета»
  1. Союз дітей та дорослих - загальна мета діяльності учнівського колективу. Комфортність кожної дитини та дорослого у школі.
  2.     Особистість учня - головна цінність.
  3.   Духовна насиченість шкільної життєдіяльності дітей.

ІV.  Форми діяльності учнівського колективу


- уроки

  • екскурсії, лекції
  • спортивні гуртки
  • музичні класи
  • вистави
  •    колективні та індивідуальні форми творчої взаємодії

 

- шкільні та класні свята

  • лекторії для учнів та батьків
  • змагання
  • фестивалі
  • ярмарки
  • радіолінійки
  • тематичні радіопередач

V.   Критерії ефективної діяльності учнівського колективу

  • рівень вихованості учнів
  • рівень загальної культури і дисципліни
  • рівень сформованості громадянської активності учнів
  • рівень соціальної захищеності дитини та комфортності умов розвитку
  • задоволення дітей та їх батьків станом навчально-виховної роботи, життєдіяльністю класного і шкільного колективів
  • рівень підготовленості випускника до свідомого життя у вільному суспільстві.

ПРОГНОЗОВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ:

  1. Результатом діяльності країни  «Радості і добра» (РІД) є дитина естетично грамотна, шляхетно вихована, фізично здорова, творчо розвинута, яка має почуття поваги до себе і оточуючих.
  2. Діяльність учнівського колективу в країні «СІНОМ» (союз

ініціативних, наполегливих, об’єктивних, милосердних) допомагає кожній дитині знайти своє місце в шкільному колективі, залучити школярів до суспільно корисної прані, виховувати в учнів почуття єдності з природою, відповідальність за стан її збереження, виховання здорового способу життя. Учні розширюють світогляд завдяки вивченню українських народних традицій га звичаїв; прагнуть до саморозвитку, самовдосконалення, виявлення індивідуальних особливостей:

Вони прагнуть стати відповідальними за націю, державу, за народ, національні святині.

  1.              Результатом роботи школи є випускник, в якого сформовано рівень соціальної зрілості, достатньої для забезпечення його автономності та самостійності у різноманітних сферах життєдіяльності;

Це здорова, компетентна, соціально адаптована та творча особистість з почуттям відповідальності за долю України, її народу, людства.

 

Положення про вибори президента школи

І. Загальні положення.

  1. Президент та заступник президента обираються учнями 5-11 класів на основі загального, прямого виборчого права шляхом таємного голосування.
  2. Обирається один президент та один заступник президента.
  3. Виборчий процес відбувається на принципах вільного та рівноправного

висуванця в кандидати президента, гласності та відкритості, свободи агітацій без впливу на виборців шкільної адміністрації та педколективу.

  1. Участь у виборах є добровільною.

II.  Організація виборів.

  1.      Центральна виборча комісія складається з 5-ти учнів. Її склад затверджується рішенням учнівської конференції.
  2.   Оголошення про початок виборчої компанії здійснюється центральною виборчою комісією (ЦВК).
  3. ЦВК організовує і проводить вибори.
  4. Ніхто не має права втручатись у справи ЦВК.

ІІІ. Висунення та реєстрація кандидатів у президенти.

  1. Право висунення в кандидати належить учням 9-11 класів.
  2. Для реєстрації кандидатів у виборчу комісію надаються

а) заява про бажання балотуватися кандидатом в президента;

б) анкетні дані;

в) виборча програма кандидата;

  1. Виборча комісія не пізніше, ніж на другий день після подання документів, приймає рішення відносно реєстрації кандидатів у президенти.
  2. Прізвище зареєстрованих кандидатів нумеруються у виборчій комісії.
  3. Реєстрація закінчується за 7 днів до дня виборів.
  4. Кандидат має право в будь-який час до дня виборів зняти свою кандидатуру.
  5. Кандидат має право бути присутнім на всіх передвиборчих заходах, які проходять на території школи.

ІV.  Передвиборна агітація.

  1.   Вчителі школи, адміністрація, учні мають право вільно обговорювати передвиборчу програму кандидатів на пост президента школи, їх ділові та особисті якості.
  2. Кандидат та виборчі блоки мають право випускати плакати, листівки.
  3.        Поширення анонімних агітаційних матеріалів під псевдонімом забороняється.

V.   Голосування.

  1. Голосування проводиться в день виборів, або повторного голосування з 7.30 до 14.00.
  2. Про час та місце голосування виборча комісія повідомляє виборців не пізніше, ніж за 10 днів до дня виборів.
  3. Голосування проводиться в спеціально відведених приміщеннях.
  4. Кожен виборець голосує особисто.
  5.   У виборчих бюлетенях для голосування виборець робить помітку «+» напроти імені кандидата.
  1.         Підрахунок голосів та результати виборів.

Підрахування голосів відбувається членами виборчої комісії на її засіданні. Кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів, вважається обраним президентом.

 

Примітки:

  • Президент школи також може обиратись учнівською конференцією або учнівським комітетом «ЛІДЕР».
  • Виборчий процес відбувається за принципом розділу III «Висунення та реєстрація в президенти» за пунктами 1,2 (б, в).
  • Кожен виборець голосує особисто. Голосування інших осіб не допускається.
  • У виборчих бюлетенях для голосування виборець робить помітку «+» біля імені кандидата.
  • Підрахунок голосів здійснюється членами виборчої комісії на її засіданні.
  •      Кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів, вважається обраним президентом
  • Презентація результатів голосування проводиться на учнівській конференції.

Обов`язки учнівського комітету «Лідер»

  • Координує роботу органів самоврядування класів, доводить до них конкретні завдання щодо організації діяльності класних колективів
  • Контролює створення належних умов для навчання та дозвілля  учнів
  •  Організовує пошукову роботу
  • Контролює відвідування уроків.
  • Ухвалює рішення з найважливіших питань життя школи в межах своєї компетентності
  • Вносить пропозиції до адміністрації школи, педагогічної ради з питань навчання та виховання
  • Організовує й контролює чергування в школі
  • Веде контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог
  • Здійснює заходи щодо розвитку творчих здібностей учнів, зміцнення їхнього здоров'я, пропаганди здорового способу життя
  • Організовує  роботу комісій, творчих груп, учнівських об’єднань та гуртків за інтересами. Співпрацює із старостатом

Обов`язки старосту

  • Організовує діяльність класних колективів, розподіляє доручення щодо проведення шкільних заходів;
  • Контролює виконання розпоряджень і завдань Учнівського комітету «Лідер»
  • Звітує про результати навчально-виховної роботи на класних зборах, засіданнях старостату та учнівської ради школи.
  • Є безпосереднім зв’язковим між учнівським комітетом «Лідер»,

колективом класу та класним керівником (доводить до їх відома плани, завдання, рішення)

 

Права  та  обов’язки

члена комісії корисних  справ (дозвілля та спорту)

            Зобов’язаний:

  •  Брати активну участь у підготовці і проведенні учнівських конференцій;
  • Брати участь у плануванні, підготовці та проведенні шкільних, районних та міських культурно - масових і спортивних заходів;
  • Надавати допомогу класним комісіям в організації культурно - масових та спортивних колективних справ;
  • Співпрацювати з педагогом - організатором, керівниками гуртків щодо залучення учнів до участі в позаурочній роботі;
  • Звітувати про роботу не рідше одного разу в чверть;

Має право:

  • Брати участь у виборах органів учнівського самоврядування;
  • Звертатись з питаннями до Президента школи, адміністрації школи;
  • Вносити пропозиції на засідання учнівського комітету «Лідер» та Ради школи;
  • Контролювати роботу класних комісій корисних справ;
  • Залучати до проведення загальношкільних заходів комісії та учнів класів;

Права  та  обов’язки

члена комісії освіти та інформації

Зобов’язаний:

  • Брати активну участь у підготовці і проведенні учнівських конференцій;
  • Контролювати навчальний процес: збирати інформацію про відвідування

учнями занять, про успішність учнів, виносити результати на обговорення учнівським комітетом та конференцією;

  • Організовувати допомогу учням у навчанні;
  • Брати участь у рейдах - перевірках щоденників, зошитів учнів, підготовки учнів до уроків;
  • Брати участь в організації предметних тижнів,  пізнавальних заходів, предметних олімпіад;
  • Звітувати про роботу не рідше одного разу в  чверть;

Має право:

  • Брати участь у виборах органів учнівського само врядування;
  • Звертатись з питаннями до Президента школи, адміністрації школи;
  • Вносити пропозиції на засідання учнівського комітету «Лідер» та Ради школи;
  • Контролювати роботу класних комісій освіти та інформації;
  • Організовувати тимчасові групи для допомоги в навчанні:

 

Права  та  обов’язки

члена комісії дисципліни і порядку

Зобов’язаний:

  • Брати активну участь у підготовці і проведенні учнівських конференцій;
  • Організовувати і контролювати чергування по школі;
  • Організовувати чергування під час проведення всіх заходів, які проводяться в школі;
  • Дбати про збереження шкільного майна;
  • Брати участь у рейдах - перевірках стану обладнання класних кімнат;
  • Стежити за додержанням правил поведінки учнями під час перерв, залучати актив класів до забезпечення порядку й дисципліни;
  • Звітувати про роботу не рідше одного разу в  чверть;

Має право:

  • Брати участь у виборах органів учнівського самоврядування;
  • Звертатись з питаннями до Президента школи, адміністрації школи;
  • Вносити пропозиції на засідання учнівської ради «Лідер» та Ради школи;
  • Контролювати роботу класних комісій дисципліни і порядку;
  • Запрошувати учнів на засідання Ради з профілактики правопорушень;

 

Зміст роботи комісій учнівського самоврядування

Комісія дисципліни і порядку

  • Залучає в гуртки, виступає з ініціативою про створення нових гуртків за інтересами;
  • Надає допомогу в організації тематичних вечорів;
  • Допомагає проводити заходи, направлені на підвищення якості знань учнів (вечори, КВК, предметні олімпіади, стінгазети, конкурси, турніри);
  • Організовує чергування класних колективів в школі, оцінює якість виконання обов’язків чергових;
  • Контролює відповідальних за відвідуванням учнями школи.

 

Комісія корисних  справ (дозвілля та спорту)

  • Керує проведенням культурно-масових заходів, організацією шкільних, класних вечорів, свят, розподіляє між класами і учнями доручення по підготовці заходів;
  • Організовує оформлення школи;
  • Вивчає побажання учнів щодо організації і проведення конкурсів, свят; готує творчі виставки учнів;
  • Несе відповідальність за підготовку програми художньої самодіяльності;
  • Організація змістовного дозвілля дітей і підлітків;
  • Залучення дітей і підлітків до участі в спортивних гуртках та секціях;
  • Організація і проведення спортивних заходів;
  • Допомагає в організації профільних загонів ЮІР, ДЮП;
  • Дбає про формування навичок здорового способу життя;

 

Комісія освіти та інформації

  • Проведення соціологічного опитування з метою вивчення пізнавальних інтересів учнів;
  • Пропаганда досягнень учнів у навчанні;
  • Контроль за відвідуванням учнями занять;
  • Організація допомоги учням в навчанні;
  • Підготовка інформації для шкільних лінійок, тематичних радіопередач;
  • Організація випуску загальношкільної газети, тематичних стіннівок;

 

Комісія дисципліни і порядку

Мета і завдання:

  • Формування свідомої дисципліни, відповідальності та сумлінності;
  • Організація роботи з профілактики й подолання шкідливих звичок;
  • Залучення дітей до підготовки колективних творчих справ;

 

 

 

План роботи

Вересень:

  • рейд з перевірки зовнішнього вигляду учнів.

Жовтень:

  • організація та проведення конкурсу "Чистота і затишок разом з нами живуть"

Листопад:

  • експрес-опитування "Чим подобається мені школа".

Г рудень:

  • рейд - перевірка відвідування учнями навчальних занять

Січень:

  • підведення підсумків змагань "Клас  - Лідер школи"

Лютий-березень:

  • засідання із старостатом: стан відвідування учнями школи.

Квітень:

  • організація роботи з благоустрою території школи

Травень:

  • підсумки роботи, підготовка до конференції.

Комісія корисних справ (дозвілля та спорту)

Мета:

  • організація культурно - масової та оздоровчо-просвітницької роботи;
  •  залучення учнів до активної діяльності у сфері спорту, туризму, краєзнавства;
  •  організація гурткової роботи та змістового дозвілля;

Місяць

Творчі справи

вересень

 

Учнівська конференція «Я і моє здоров’я».

 

 

 

жовтень

 

Свято до Дня вчителя «Вчителька моя...» До Дня козацтва: етнографічна експедиція. Гра «Хто влучніший»

Змагання «Шкіряний м’яч»

Екскурсії та подорожі.

 

листопад

Експрес - опитування щодо пропозицій проведення спортивних гуртків, та гуртків за інтересами.

 

грудень

Новорічні ранки та вечори. Акція «Зупинити СНІД».

 

січень

Гра-подорож «Сторінками народного календаря». Акція «Молодіжне середовище та його проблеми».

 

лютий

Допомога у підготовці «Козацьких розваг», конкурсна гра «Козацькими стежками», конкурс «Нумо, хлопці!»

березень

Проведення заходів до 8 березня.

 

 

квітень

  •    організація заходів екологічного місячника;
  •    спортивних змагань шкіл ленінського району;
  •    змагання команд «Юних інспекторів Руху»; участь у конкурсі «Краю мій лелечий».

 

 

травень

  •             «Свято школи»;
  •               підготовка до загальношкільної конференції;
  •                «Уроки мужності» - до Дня Перемоги.

 

 

 

 

Комісія освіти та інформації

Мета:

  • розвиток ініціативи, творчості дітей в навчально-пізнавальній діяльності;
  • організація клубних занять на основі співтворчості;
  • вивчення громадської думки щодо рейтингу освіти;

 

Місяць

 

Творчі справи

вересень

 

   Лінійка «День Знань». Презентація секцій, гуртків.

 

жовтень

 

Предметні олімпіади.

Радіолінійка: «День  вчителя».

 

листопад

Перевірка щоденників 5-х класів )відповідальні 8 класи).

грудень

«Як ми прожили цей семестр» замітка до шкільної газети.

січень

Випуск газети із зимовими традиціями.

лютий

Підготувати інформацію на тему: «Професійна орієнтація: як зробити вибір»

березень

 

Святковий випуск газет (до 8 березня).

квітень

  Конкурс стіннівок «Молодь обирає здоров'я»

травень

 

«Як ми прожили цей семестр» замітка до шкільної газети.

 

Анкета:

«Вивчення рівня самоврядування в школі».

  1. Самоврядування у нашій школі – це:

а) взаємодія вчителя та учня;

б) співпраця вчителя та учня;

в) виконання наказів педагогів.

  1. Чи береш ти участь у загальношкільних заходах?

а)  так;      б)  інколи;   в)  ні.

  1. Чи знаєш ти учнів, які входять до Комітету «Лідер»?

а)  так;      б)  декого;   в)  ні.

  1. Хто організовує роботу органів учнівського самоврядування?

а)  учні;      б)  учні та вчителі;   в)  учителі.

  1. Чи береш ти участь у позаурочній роботі?

а)  завжди;      б)  інколи;   в)  ніколи.

  1. Якщо в тебе з’явилася цікава ідея (пропозиція) щодо проведення шкільного свята (заходу, конкурсу), до кого ти звернешся?

а)  до ради учнівського самоврядування;     

б)  до педагога - організатора;  

в)  до вчителів.

  1. Чи задоволений ти позаурочним життям школи?

а)  так;      б)  частково;   в)  ні.

  1. Педагог – організатор цікавиться роботою учнівського самоврядування?

а)  завжди;      б)  інколи;   в)  ніколи.

а)  - 2 бали;      б)  - 1 бал;   в)  - 0 балів.

Критерії для висновків:

0 – 3 – низький рівень;  4 – 7 – середній рівень;

8 – 12 – оптимальний рівень;  13 -  16 – високий рівень.

 

РОЗДІЛ ІІІ

Майстер - клас

“Шкільна агітбригада: Секрети успіху”

«Вміння згуртувати навколо себе дітей — великий дар і велика робота. Вміння захопити, повести, відкрити світ — неоціненний скарб справжнього педагога!» 

Життя дитини повноцінне лише тоді, коли вона живе у світі гри,казки, музики, фантазії, творчості. Над цим щодня і працюю, використовуючи у своїй роботі різноманітні  ефективні форми, однією з яких є – агітбригада!

Агітбригада – одна з дієвих форм громадянського та морально​го виховання, яка забезпечує органічне поєднання глибокого змісту з яскравими художніми та емоційними формами.

Цей жанр народився як можливість вести агітаційну роботу за допомогою сценічних прийомів. Віршовані тексти, відомі пісні, які набули нового змісту, яскраві словесні заклики,  театралізовані мініатюри – ось ознаки цього жанру.

Агітбригада буде  дієвою – профілактичною, якщо інформація в ній буде викладена яскраво і переконливо. Агітбригада розвиває впевненість та комунікабельність. Участь в агітбригаді активно формує в учнів організаторські здіб​ності та навички: уміння в художній формі висвітлювати сутність ідеї, аргументувати її, емоційно впливати та переконувати слухачів.

Подолання труднощів, що виникають під час виступів, виховує в учнів само​стійність, цілеспрямованість, наполегливість, формує лідерські якості.

 

Алгоритм створення

успішної агітбригади

I. Залучення (набір дітей)

Під час набору в команду потрібно перш за все підібрати дітей, які хочуть виступати, а потім вже розповісти їм чим вони будуть займатися, що на них чекає, для того, щоб вони могли оцінити свої можливості та розрахувати час!

IІ. Об’єднати в міні-групи, розподілити доручення

  • інформаційно-пошукової, що збирає
  • необхідні матеріали, які цікавлять агітбригаду;
  •  сценарної, що розробляє програми  виступів агітбригади;
  • ​ музичної, яка підбирає музичний супровід виступів агітбригади;
  •  вокальної, яка забезпечує виконання пісенних номерів;
  •  танцювальної, що здійснює  пошук пластичних форм постановки сценічних елементів;
  • технічної, що забезпечує  фотографування,відеозйомку
  • художньо-оформлювальної, яка  готує  плакати, декорації, костюми, реквізит;
  • режисерської, яка здійснює практичне керівництво щодо постановки виступів агітбригади

Оптимальна кількість учасників цих груп – 2-5 осіб. Члени будь-якої групи можуть брати участь у роботі інших. Результативність залежить від організованості, дисциплінованості та якісного складу творчих груп агітбригади.

IІІ. Створення сценарію

При підготовці агітбригади слід враховувати:

  • тематичну спрямованість та актуальність;
  • відповідність сценарію віковим особливостям дітей ;
  • оформлення і зовнішній вигляд;
  • сценічну культуру та акторську майстерність;
  • вокал та хореографію;
  • сценарій має бути сучасним та авторським;
  • враховувати думки дітей, їх ідеї та пропозиції;
  • застосовувати сучасні технології;
  • вводити в сценарій нових героїв сучасних фільмів та мультфільмів;
  • якісне музичне оформлення;
  • виступ повинен бути позитивно спрямованим!

Коли сценарій затверджений, стане питання про реквізит. Можна виготовити його своїми руками, можна залучити вчителя трудового навчання, образотворчого мистецтва, батьків, або ж замовити у професіоналів. Те ж сааме стосується і костюмів. Де ж на це все взятии кошти? З благодійних внесків батьків учасників агітбригади, залучати спонсорську допомогу, провести благодійний ярмарок, кошти з якого підуть на розвиток агітбригади.

Дуже важливий етап – розподіл ролей.

Перед цим сценарій потрібно розбити на частинки, для кожної з яких потрібен свій виконавець у якого це (вірш, пісня, танець) виходить найкраще!

В такому випадку ваш виступ буде яскравим і виразним, а з іншої сторони – ви підкреслите творчі здібності кожного учасника агітбригади.

Головною умовою виступів агітбригади є сучасність, влучність та гострота висловлювань, що закликають молодь не залишатися байдужими до певної проблеми.

Самий відповідальний момент – V. репетиція. Тут також декілька секретів.

-  Репетиції потрібно проводити частинами, епізодами (наприклад, сьогодні пісню, танець, завтра – вірші, міні-сценки)

- На репетиції повинна бути атмосфера творчості і обов'язково дисципліна!

- Необхідно звертати увагу на «стики» музики і тексту. Це найбільш проблемні місця.

- Пауз бути не повинно, тому що вони руйнують динаміку виступу.

- Окремо слід відпрацьовувати розтановку учасників на сцені та всі переміщення, передачу реквізиту та мікрофонів.

- Кожен учасник агітбригади повинен знати, за що він відповідає на сцені.

- Намагайтеся проводити генеральну репетицію на тій сцені, на якій будете виступати.

Для більшої ефективності виступ агітбригади ми супроводжуємо аудіо  та відеоматеріалами, елементами театралізованих, казкових та танцювальних шоу - програм. Важливо, щоб сфера діяльності агітбригади не обмежувалася виступами у власній школі, виступи можуть відбуватися в інших навчальних закладах, організаціях. Розширення сфери діяльності агітбригади висвітлює її суспільну значущість, прискорює процес громадянського становлення і формування організаційних здібностей учнів.

Завдяки агітбригадам різного спрямування, створених у нашій школі, ми формуємо у наших учнів навички здорового способу життя, екологічну свідомість, а також вчимо основам безпеки життєдіяльності.

Дружина юних пожежників рятувальників «Палаючі серця», команда «Енергія», загін ЮІР «Дорожній патруль», екологічна агітбригада «Вартові довкілля» постійні переможці районних, міських, призери обласних змагань.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Практична частина

Вправа «Віршотворці»

 

Завдання: скласти вірш, використовуючи зразки поданих рим.

http://1m1.ucoz.ru/VEKTOR/BUMAGA/SVITKI_01/07/01.jpg

І група:  дантист – медаліст

               дама – реклама

 

ІІ група:  медаль – педаль

                 диск – писк

 

ІІІ група:  яйце – кільце

                  любов – кров

 

Вправа «Театр-експромт»

 

 «Умей радоваться жизни!»

 

Завдання: учасники отримують свою роль і слова на карточках-підказках. Ведучий читає текст казки. Актори  виконують свою роль і  при згадці імені свого персонажа вимовляють відповідну фразу.

 

Действующие лица: 

Красная Роза. "Хочется любви!"

Солнышко. "Всех согрею!"

Оса. "Жу - жу - жу!"

Тучка. "Я летаю, я в раю!"

Садовник. «Лепо-о-ота!"

Фиалка.  «А мне все фиолетово».

 

Текст сказки-экспромт  "Умей радоваться жизни!"

 

Ярко светило Солнце. Одинокая маленькая Тучка радостно летела по небу и, пристроившись рядом с Солнцем, прикрыла его собой. В палисаднике проснулась Красная роза.  Красная роза быстро похлопала ресницами, расправила свои лепестки и мило улыбнулась. Чуть погодя, проснулась ее соседка - соня Фиалка. Фиалка сделала  небольшую зарядку для шеи и пресса, а потом зевнула. В палисадник пришел синеокий Садовник. Садовник замер, увидев неземную красоту Розы и Фиалки. Солнце выглянуло из-за Тучки и послало воздушный поцелуй сначала Розе, а потом Фиалке, потом пощекотало своими лучами Садовника, но тут шаловливая Тучка снова закрыла Солнце собой.  Садовник хлопотал вокруг Розы и Фиалки и радовался жизни, тем временем, над палисадником закружила Оса.

   Оса поцеловала макушку Розе, затем Фиалке, а далее, бешено работая крылышками, скрылась за Тучкой. Тучка перевернулась на другой бок и вместе с Солнцем поплыла в другую сторону. Осе это не понравилось, и Оса с досады ужалила Садовника прямо в щеку. Щека вспухла, глаз затек, увидев это,  почему-то сказала Роза,  ей ответила Фиалка. 

Но даже после этого лукаво протянул жизнерадостный Садовник, потрогал опухшую щеку. И это немудрено, ведь он был философом. А для философа - жизнь есть огромный палисадник, где много Роз и Фиалок. И это само по себе огромное счастье. И какие бы Осы нас ни кусали, умейте радоваться Солнцу, Цветам, Тучке, празднику и жизни, вообще!

Артистам – аплодисменты за талант! А сказке за намек: «Давайте научимся радоваться жизни, несмотря на неприятности и неудачи, которые встречаются у нас на пути»!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІV. 

Сценарії виступів шкільних агітбригад

Сценарій виступу агітбригади «Дорожній патруль»

Вихід команди

Пісня «Юний інспектор – це звучить гордо!»

  • Зустрічайте команду Миколаївської загальноосвітньої школи № 56
  • Ну що ж поїхали, не гальмуй! Вас вітає команда «Дорожній патруль!»

Стали ми разом до справи завзято

Бо на дорогах справ ще багато!

Пр. Юний інспектор – це звучитть  гордо!

Сьогодні і завтра – це буде модно!

Ми за безпеку в кожній родині

Без ДТП щоб жилося в країні!!!

Вихід хлопців

Наш Девіз:

"Жодних аварій не допустити,

Правила руху з населенням вчити!

Знаки дорожні вивчаєм з дітьми,

Від ДТП захищаємо ми"!

Вихід Зебри

Помічниця гарна є, всім машинам знак дає

Пішохода пропустити, рух негайно зупинити!

Всі звичайно її знають зеброю ще називають!!!

Танець Зебри

  • А ще дуже важливо знати правила поводження в автотранспорті!
  • Чекати автобус або тролейбус потрібно на спеціальних площадках, а де вони відсутні - на тротуарах!
  • Не починайте посадку до повної зупинки транспорту;

 

1. Не шуміть і  не штовхайтесь,

Чемно й лагідно тримайтесь.

2. Без білета, знає кожен,

Їхать в транспорті не можна.

3. Старшим людям, як годиться,

Треба місцем поступиться!

4. А щоб дороги були безпечні

Рухи регулювальника тут будуть доречні!!!

 

Танець «Регулювальник»

Сценка

  • Дівчата, а чи знаєте ви, що кожен охочий може вступити до лав нової патрульної поліції?
  • Та невже! І що для цього потрібно?
  • Бути молодим та спортивним!елодія «Фізрук»)
  • Бути спритним та активним!  (Мелодія «Бетмен»)
  • І звичайно, обов'язково, мати звання справжнього чоловіка!

(Мелодія «О боже какой мужчина»)

  • А якщо серйозно, то це дуже нелегка та відповідальна справа
  • Там, де інспектор – відступить біда! На варті безпеки – патрульна служба 102!!!

Пісня-танець «Нова поліція»

Робота в вас, в вас – непроста

Команду звуть, звуть – патруль 102!

Інспектор в дощ, сніг і в жару

Стоїть і день, і ніч – на посту!!!

Пр. Ми дякуємо вам за те

Що спокій в місті бережете

Ми разом ми одна сім'я

Нова поліція!!!

- Щоб не сталося біди, руху правила завжди

- Кожен має пам'ятати і других того навчати!

- Про життя своє ви дбайте,

 

Разом. Дорожні знаки поважайте!!!

 

Пісня «Крокуй разом з ЮІР»

Іра. Мова у знаків така особлива

розуміти повинна їх кожна дитина!

1. В червоних кружечках,

Хай твердо всі знають,

Знаки, які забороняють.

 

2. Пріоритету знаків шість

Чи господар ти чи гість

Першочерговість визначають

Про перевагу руху дбають

 

3. А це - попереджувальні знаки

Їх потрібно добре знати

Підкоряйся їм завжди

І уникнеш ти біди!

 

4. Інформаційно – вказівні

Розкажуть все тобі й мені.

Вони суворими не є

Та мають значення своє!

 

Знаки всі дорожні знайте,

Про свою безпеку дбайте!!!

Сценка

  • Знати Правила дорожнього руху – дуже важливо! Але ще важливіше - вміти застосовувати теоретичні  знання на практиці! Після занять в автошколі…

 

  • Сьогодні за кермом я почувалася справжньою богинею!
  • Та невже? І чому?
  • Тому що поки ми їхали, мій інструктор весь час молився!!!

Гра із залом  (Пісня-руханка)

  • А зараз друзі, трішки ми пограємо
  • І правила безпеки ще раз пригадаємо!

 

Якщо правила ти знаєш разом з нами ти пограєш

Дружно станем до мети, за безпеку я і ти!

З нами повторюй ці рухи прості!

Приготуйтесь! Повторюйте всі!

На дорозі небезпечно, то ж обачним будь доречно!

Пр. Червоний – зупинися, постій зупинися!

Повторюй разом з нами ці рухи прості

А жовтий – приготуйся, дивись не барися

Зелений – запалає, вперед ти іди!!!

 

- А чи знаєте ви, що велосипед – це також транспортний засіб, який дуже популярний у багатьох країнах Європи!

- У Миколаєві перший веломаршрут планують облаштувати вже наступного року.

На двох колесах хочеш мчати?
Потрібно правила всі знати!

Велосипедистам забороняється:

  • рухатися проїзною частиною, якщо поряд є велосипедна доріжка;
  • їздити, не тримаючись за кермо, та знімати ноги  з педалей;
  • перед виїздом у велосипеда необхідно перевірити:кермо, гальма, світловідбивачі, сідло та шини!
  • доки тобі не виповнилось чотирнадцять років, не катайся по проїзній частині вулиці – це заборонено!

ЗНАЙ: НАЙКРАЩИЙ ШЛЯХ ТОЙ, ЩО БЕЗПЕЧНІШИЙ!

Фінальні слова

- То ж ПДР ніколи не порушуй

На які б дороги не кидав життєвий вир

- Повір, віддати можна серце й душу

         За Україну, за ЮІР!

Фінальна пісня «Хто якщо не ми»

Доля впливає на дні і події

Справи великі чекають на нас

Ми на порозі великої мрії

Молодь готова – приходить наш час

Молодь покаже, що може зробити

Нас надихає великий талант

Ми вже готові країні служити

Наше майбутнє залежить від нас!

 

Пр. Хто якщо не ми - сила покоління

Хто якщо не ми – майбутнього насіння

Хто якщо не ми - загін десятиріччя

Хто якщо не ми на роки, на сторіччя!

Хто якщо не ми - єдиная команда

Хто якщо не ми - законів пропаганда!

Хто якщо не ми – великая родина

Хто якщо не ми – ЮІР і Україна!!!

 

 

Сценарій виступу агітбригади «Дорожній патруль»

Вихід

Пісня

Ми Дорожній патруль, ти нас обирай

Безпечно гальмуй, свій час не втрачай

Знаки вивчай, не панікуй!

В ЮІР ти вступай – ми Дорожній патруль!!!

 

  • Ми раді всіх вас знов вітати
  • ЮІР для нас це просто свято!!!
  • Тут кожен учасник яскравий
  • Активний!
  • У всіх особливий підхід – креативний!
  • То ж ми починаємо з активних дій
  • Команда «Дорожній патруль» вступає в бій!

Вихід хлопців

  • Одну хвилину, дівчата, перш ніж вважати себе ЮІРІвцем пропоную довести, що ви дійсно варті цього звання!
  • Це ж як?
  • Пройти школу дорожнього руху!
  • А хлопці там будуть?
  • Звичайно!
  • То ж перше завдання!
  • Що на дорозі допомагає, коли поряд інспектора немає?
  • Це всі знають безперечно, світлофор та зебра тут будуть доречні!!!

Пісня на мотив «Революція»

Знати знаки дорожні завдання твоє

Вам про них заспівати бажання моє

Будь уважним, друже мій, і їх запам'ятовуй

І повторюй знаки ці завжди знову і знову!

Попереджувальні мають ознаки свої

Заборонні відомі та ще й вказівні

Наказовий підчиняйся, бо вони обов'язкові

Знаки сервісу також усім людям відомі!

Пр. Світлофора кольори, правила у гри

Добре дуже знай, на червоний – зупинись!

Жовтий – приготуйсь, а тепер – рушай!

Регулювальника інформацію жести подають

У вірному напрямку рухи всі його водіїв ведуть!!!

Ляльковий театр

  • На нерегульованому перехресті дорогу можна переходити по пішохідному переході тільки під кутом 90 градусів
  • Адже перетинаючи дорогу по діагоналі, ви точно опинитесь на проїжджій частині і можете потрапити під машину!
  • Дорога не прощає помилок!
  • Будьте обережними!!!

Танець зебра

Сценка

  • Вчити правила дорожнього руху потрібно починати ще в школі!
  • Урок географії: Петров, ти зробив домашнє завдання?
  • Так! Ось! (показує пустий плакат)
  • Що це?
  • Це карта автомобільних доріг України!
  • А чому на ній нічого немає?
  • Ну, чого немає, того не намалюєш!!!

Вихід хлопців

  • Так! Із цими правилами ви дівчата знайомі, а дорожні знаки вам відомі?
  • Знаки дорожні ми знаємо на відмінно і продемонструємо це неодмінно!!!
  • Кожна дитина повинна їх знати, добре вивчати і поважати
  • Ви на них подивіться уважно і запамятайте ці знаки назавжди!!!

 

Пісня (вихід знаків)

На фоні мелодії «Не верь мне больше»

Всі дорожні знаки знаєм, їх вчимо і поважаєм

Знак цей всіх попереджає, кожен його добре знає

І безпечний твій прохід – пішохідний перехід!

Круглий знак, неначе очі, видно вдень і серед ночі

Рух усім забороняє, бо велику силу має!

Знак цей кожен поважає, бо пріоритет він має!

Транспорту дорогу дати, кожен мусить добре знати!

Всі знаки дорожні важливі для всіх, дорослі і діти, дотримуйтесь їх!!!

Пр. Дорожні знаки, дорожні знаки

Їх кожен мусить, друже, завжди поважати!

Дорожні знаки, безпеку обирай!

В ЮІР із нами ти вступай

Із нами вступай!!!

 

  • Щоб здоровим завжди бути, треба добре це збагнути
  • Нагадати нам доречно, що дорога – небезпечна!!!
  • Коли сідаєш за кермо, ти друже чітко знай
  • Шалена швидкість небезпечна про це ти завжди пам’ятай!!!
  • Увага водії! Обгони – це значить бути біді !!! Не перевищуйте швидкість, пам’ятайте скрізь і всюди, що вдома на вас чекають рідні люди!!!

 

Пісня на мотив «Зеркала» Лепс., Лорак

Звернення до водіїв

 

Швидкість чимала, не помітив знак

Тут іде ремонт й повернуть ніяк

Сили вже нема і кермо тримать

Напруга росте…

 

Вже немає сили, вже немає слів

Пояснить усім, що завжди обгін

Це причина скрізь всіх аварій, бід

Нещастя і сліз…

 

Пр. Та ми звертаємося знов

До тих, хто за кермом

Вас ми закликаєм, знаєм,

Що життя у нас одне

Солодке чи гірке

Від тебе все залежить

Знаєш…

Вихід юнаків

 

  • Справжні юірівці, бравенькі, виконали всі завдання дівчата швиденько!
  • Зачекай, перевірка знань ще знадобиться на правила поводження біля залізниці!

Їде макет поїзда (звук)

- Зупинись! Не панікуй! Неуважність ти вгамуй!

- Нехтуючи правилами поведінки на залізниці, ти ризикуєш своїм здоровям та життям!

- Запамятай! Переходити залізничні колії дозволяється тільки в спеціально відведених місцях

- Забороняється перебігати колії перед локомотивом та поїздом, що рухається!

- Не грайся  біля залізничних колій!

- Уважно стеж за світловими та звуковими сигналами!

- Залізниця – це зона підвищеної небезпеки! Про це має памятати кожен!

- Своє здоровя та життя шануй! За власною безпекою слідкуй!

 

 

Вихід хлопців

- Ну що ж сумніви наші зникли, всіх перепон дівчата уникли
- Вони розумні на правилах знаються

- Чому ж тоді аварії трапляються?

- Чому нещастя з людської вини постійно бувають?

- Перевищення швидкості

- Порушення правил дорожнього руху, внаслідок яких гинуть люди!

- Та стоїть  на посту мужній інспектор дорожнього руху, праця якого допомагає зменшити кількість аварій на дорогах!!!

Пісня, танець

Аварія – це страшна біда, скільки горя за віки

Та вперто першими пішли – сміливі ви інспектори

Герої ви!

Пр. Інспектор ти і праця ця нам зачаровує серця

Шануємо працю ДПС

Вдень і вночі завжди поруч, ризик – це ваша доля

І вдячні ми вам, безпечним життям, ми зобовязані вам

Нашим інспекторам!!!

Фінальні слова

 

Сімя одна ми і єдина

Інспекторів – опора, зміна!

ДПС і ЮІР – це сила

Це стійкість і міцні вітрила!

ЮІР для нас не просто гра, це світ безпеки, це родина

Планета сонця, світла і добра

Адже мета у нас єдина!

 

Дітям планети безпечне життя!

Майбутнє ЮІР – це ти і я!!!

 

Фінальна пісня

 

Скільки років уже за спиною

Ми сьогодні готові до бою

Ми з тобой не втомились любити цю гру

Нам ЮІР підрости допоможе

Він завжди подружити нас зможе

Тож давайте всі скажем йому:

Самий кращий ти фестиваль ЮІР

Віримо тобі, ти для нас кумир

Треба шанувать, бо прийшла пора

Знати правила!!!   (2р.)

Сценарій виступу агітбригади «Палаючі серця»

Вихід команди

Пісня «Юний пожежний – це звучить гордо!»

- Зустрічайте Миколаївську загальноосвітню школу №56

- Будуть запальні танці і спів без кінця!

- Вас вітає агітбригада «Палаючі серця!»

Стали ми разом до справи завзято

Бо небезпек ще у світі багато!

Пр. Юний пожежний – це звучить гордо!

Сьогодні і завтра -  це буде модно!

Ми за безпеку у кожній родині

Ніколи пожеж щоб не було в країні!!!

  • Дозвольте всіх вас привітати
  • ДЮП фестиваль нас кличе знов
  • Для всіх команд це справжнє свято

Разом: ДЮП – наша гордість і любов!!!

  • Наш девіз – запобігти, мета – врятувати
  • А ще попередити і нагадати:
  • Лише за умови безпеки дитини

Разом: Можливе щасливе майбутнє країни!

  • правила безпеки ми добре знаємо
  • і дорослим і дітям їх нагадаємо!

 

Пісня 404

Ми знаєм, як безпечно жить,

Які ми правила повинні вам сьогодні нагадать

Ми знаєм, як допомогти

Тож час прийшов про це вам, друзі, розказать!

Сірники ти не чіпай, 101 ти набирай

Якщо вже пожежа сталась ти скоріше викликай

Всі ти вікна зачиняй і негайно вибігай

Головне не панікуй, а життя своє рятуй!

 

  • Якщо в вас раптово прогулянка сталась

     У лісі дитина мала заблукалась

  • Знайшли вибухівку, снаряд чи гранату

Предмет підозрілий – не треба чіпати!

  • Підтоплення сталось у вашім підвалі

Бо рівень у річці води небувалий!

  • Якщо хтось узимку під лід провалився

Чи просто на кризі тонкій залишився

  • Під час землетрусу завал утворився

Хтось як у пастці під ним опинився

  • Чи лиха страшного ви свідками стали

Пожежі на ваших очах запалали

  • В цих ситуаціях час не втрачайте

Щоб допомогти – 101 набирайте!

 

Пісня на мотив « На лабутенах»

Із сірниками діти не грайтеся ніколи

І не вмикайте разом в розетку всі прибори!

Ці правила безпеки ви, друзі, пам'ятайте

Як станеться пожежа ви номер набирайте:

Пр. Запам'ятайте, ви, запам'ятайте назавжди

Цей номер, друзі, що застерігає від біди!

Ви набирайте, і пожежну кличте за собой

Бо рятувальник - це сміливий супер наш герой!Герой!

 

  • Коли біда в домівку грізно наступає дорослий і малий це чітко знає
  • Є телефон надійний, в світі він один – і його номер 101 (табличка)

Сценка

  • А ви колись замислювались, яка мелодія лунає на тому кінці дроту в диспетчерській ДСНС? Ні, то ж наші версії!

(передають по черзі трубку телефону)

  • «Я горю в огне затуши собой»
  • «Помоги мне»
  • «Ало, ало»

– Алло ДСНС?
– Так.
– Благаю, допоможіть мені звідси вилізти!
– А ви де?
– Вконтакті!

  •  А якщо серйозно, то це дуже нелегка та відповідальна справа!
  • Диспетчер за життя відповідає і скаже чітко: «Допомога поспішає!»

 

Правила з табличками

  • Вирує життя у своїм круговерті, будемо з вами ми дуже відверті
  • Є у ньому завжди провокації – це надзвичайні ситуації!!!
  • До небезпечної ситуації готуйтесь заздалегідь

Валізи тривожної список складіть!

  • По-перше, спакуйте свої документи (табличка документи)

Візьміть необхідні медикаменти (аптечка)

  • Білизни комплект, теплі речі згодяться (теплі речі)

Дублікати ключів вам знадобляться(ключі)

  • Ще їжі пакуйте триденний запас та зайвими гроші не будуть для вас!
  • Та перед тим, як виходити з дому ви дещо повинні зробити у ньому
  • Спочатку мережу знеструмити треба!

Та вимкнути газ в цьому теж є потреба!

  • І воду закрийте у вашій оселі та зачиніть щільно вікна і двері!
  • Якщо вийти з дому не буде вам змоги
  • Рятівників кличте на допомогу!!!
  • Літо, море, відпочинок і щоб вірним був твій вчинок
  • Правила безпеки вам нагадаємо
  • Бути обережними на воді вас закликаємо!!!

 

Пісня на мотив «Едем на дискотеку»

Літо прийшло, канікули чекають нас

Відпочивать рушаємо у вільний час

Як відпочити вам безпечно і без болі

Ми знаємо шляхи, знаємо паролі!

Пр. Правил ви дотримуйтесь завжди

Не забувайте: за буйки, ми просимо усі

Не запливайте! Море, пляж – це, звичайно, клас!

Але пам'ятайте: якщо дна не знаєте ви там

Краще не пірнайте!!!

Гра із залом

 

  • А зараз, друзі, трішки ми пограємо
  • І правила безпеки ще раз пригадаємо
  • Якщо пахне газ в квартирі – ти дзвони на 104
  • Вдерся злодій – це біда, треба набирати нам – 102
  • Якщо потрібні лікарі, часу не гай, він не для гри

Швидше викликай ти номер – 103

  • Якщо звились вогонь і дим, телефонуй на 101!

 

  • В будь-якій надзвичайній ситуації в паніку не впадайте

          А службу порятунку швидше викликайте!

  • Ви усмиряєте полум'я крила, ви наша гордість, ви – наша сила!

І діти сьогодні в цьому єдині, вам слава відважні рятувальники країни!

 

Пісня про професію рятувальників

  • Рятівники не сподіваються на диво!У бій ідуть завзято і сміливо!

Ми пишаємось вами, пожежні, робота ваша ризик життя!

Вдячні вам за турботу безмежно, бо в вас мужні і хоробрі серця!

Ви герої своєї країни – у воду і вогонь ідете

Вдячні вам за безпеку дитини, ви нас всіх завжди бережете!

Фінальні слова

  • Сімя одна ми і єдина, рятівників – опора, зміна!
  • ДЮП для нас не просто гра, це світ безпеки, це родина
  • Планета сонця, світла і добра , адже мета у нас єдина!
  • Дітям планети безпечне життя!
  • Майбутнє ДЮП – це ти і я!!!

Фінальна пісня

Тільки-тільки починається день,

А ДЮП завжди повинен знати все:

Як дим проникне в квартиру

Просувайся найнижче до підлоги ти!

Паніці кажи ти відійди, не піддайся їй ніколи ти!

Пам'ятай про життя і його не марнуй

Ми разом зможем все!!!

Пр. Вперед іди, юний захисник

За безпечний дім, здоров'я на землі!

За життя людей і за сміх дітей

Ми разом усі, тільки вперед іди!

У-у-у ти вперед іди

У-у-у з ДЮПом назавжди!

 

 

Агітбригада ДЮП «Палаючі серця»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вихід команди під танець

  • Ми МНС помічники

Надійні ми рятівники!

  • Ми такі відважні

Ми вогнеборці справжні!

  • Дим, вогонь до неба

Гасимо, як треба!

  • Пожежам дружно скажем: «Ні!»
  • Бо ми гарячі й запальні!
  • На вас чекають вибухові жарти
  • Яскраві танці
  • Вогняні ритми!!!

 

Пісня на мотив «Недетское время»

На пожежних мужніх ми рівняємось

Їхнім подвигом щодня пишаємось

Знову лихо, повінь, град і засуха

Служба МНС завжди на захисті

Ми вчимо, ми знаємо всі правила

Їх роз'яснюємо вам, попереджаємо

Ми активні запальні романтики

Будемо підкорювать галактики

 

ДЮП з МНС назавжди

Знаємо точно це ми

Юна дружина не підведе

Завжди на поміч прийде!

 

  • Правила безпеки ми добре знаємо
  • І дорослим і дітям їх нагадаємо!

 

Пісня на мотив «Наш сосед»»

В нашій школі вчимо разом, як людей всіх рятувать

І сьогодні нам потрібно правила ці пригадать,

Якщо вас гроза застала у дорозі, що робить?

Всюди блискавка мигає – небезпечна дуже мить!

 

  • В цей час не можна знаходитись біля водоймищ! (зонт №1)
  • Небезпечно мати при собі металеві предмети! (зонт №2)
  • Не припустимо користуватися мобільним телефоном! (№3)
  • Не ховайтесь під поодинокими деревами! (№4)
  • Будьте обережними!!!

 

Міні-сценка

  • Догрались, докатались у мене, мабуть, жар

                Ой прийдеться лікуватись, не хочу я! Який кошмар!

 

  • Перед тим, як пити мікстуру, на (дає градусник) перевір температуру!

(градусник падає і розбивається)

  • Ой, розбився!!! Який жах!
  • Не біда! Дивись, які кульки… стальні, мабуть, так?

 

          Пісня на мотив «Пупсік»

Взяли швиденько ручки і записали собі в блокнот, да!

Ртуть - це небезпечно, усі затямте не можна так!

Пр. Так-так-так – це біда!

Так-так-так – це не гра!

Кульки ці не чіпай, 101 ти викликай!!!

 

Новини

  • 1-й ведучий: увага! увага!
  • 2-й: а зараз вашій увазі найсвіжіші новини!
  • 2-й : чи відомо вам, що кожні 5 секунд на планеті виникає пожежа!
  • 1-й: кожний 5-й, що загинув на пожежі – дитина!
  • 2-й: 80% пожеж виникає через дитячі пустощі! 
  • 1-й: за минулий рік в україні зареєстровано 46.886 пожеж
  • 2-й: збитки від яких становлять суму 894 млн. грн..
  • 1-й: внаслідок пожеж загинуло 1584 особи, серед яких 196 дітей.
  • 1-й: друзі, будьте пильними!
  • 2-й: виконуйте правила пожежної небезпеки!
  • 1-й: і тоді ця статистика не буде такою сумною!
  •     на сцену виходить усі члени агітбригади. співають.

 

Пісня «Твоя  безпека»

  • Літо, море, відпочинок
  • І щоб вірним був твій вчинок
  • Правила безпеки нагадаємо
  • Бути обережними вас закликаємо!!!
  • Головне запам'ятайте,  в будь-якій надзвичайній ситуації зберігайте ………….

(звучить фраза із мультфільму «Карлсон и Малыш»

Спокойствие, только спокойствие!)

 

- Збираючись  в дорогу  обов'зково  візьміть  аптечку

(звучить фраза із кінофільму «Бриллиантовая рука»

Достаточно одной таблэткы!)

 

- Візьміть з собою запас харчів

(звучить фраза із мультфільму «Золотой ключик»

Три корочки хлеба!)

- Обов'язково відключіть газ та електрику

(звучить фраза  із кінофільму «Джентельмени удачі»

«Все, кина не будет. Электричество закончилось!)

І наостанок, маякуйте рятівникам, щоб вони могли вас швидко віднайти!

(звучить пісня  Вітаса !)

Гра із залом

 

А зараз, друзі, трішки ми пограємо

Правила безпеки ще раз пригадаємо!

 

Казати будете мені всього два слова «Так» чи «Ні»!

 

Отже, починаємо, бути уважними вас закликаємо!

 

Неслухняний хлопчик Вова сірниками грає знову

Жартувати він – мастак, Вова вірно чинить?

                                                                       (Ні)

 

Йдучи з дому наш Тарас  вимикає світло й газ

Дайте відповідь мені хлопчик вірно чинить?

                                                                        (Так)

 

Вибухові речовини небезпечні для людини

І бензин, і спирт, і газ, вірний цей перелік?

                                                                          (Так)

 

Правила ви ці пам'ятайте і про них не забувайте!

 

        Міні-сценка Пісня на мотив «Хафанана»

Ми юні туристи  ша-ла-ла

Веселі оптимісти ша-ла-ла

Пікнік влаштуєм гарний  ша-ла-ла

Щоб день цей був не марний ша-ла-ла!

 

  • Коли йдеш на природу – у ліс чи до ріки –
  • Купатись, гуляти, смажить шашлики,
  • Зроби ямку в землі, там вогонь розведи
  • А йтимеш додому – не забудь, загаси!
  • Щоб поле пшеничне від вогню зберегти,
  • Сірники й недопалки не кидай ти!
  • Про загрозу пожежі ти всім розкажи,
  • Влітку поле і ліс від вогню бережи!
  • Щороку нещадні вогні забирають тисячі життів, приносячи море сліз, відчаю і горя
  • І лише сміливі пожежники швидко і самовіддано приходять на допомогу
  • Вони прямують туди, де бушує полум'я, щоб ризикуючи своїм життям, протягнути руку допомоги тим, хто потерпає від вогняного пекла!
  • У кожного в житті своє покликання і нам здається, що ми його знайшли –
  • «Запобігти! Врятувати! Допомогти!»

 

 

 

 

Фінальна пісня

Серця стук, хата пала вогнем,

І пожежних чую я звук сирен,

Рятівник допомагати звик,

І машини їдуть сюди!

Приспів!!!

Ми знаєм:

 З першої іскри, з першого разу,

Пала вогонь,

Нас врятувати може пожежних міць долонь,

А в небі

 Попіл літає, дим закриває сонця блиск.

Чорнії хмари, диму завіса, горя тиск.

 

Ви знайте:

Служба рятунку стане в пригоді – кличте їх,

На телефоні ви набирайте 101.

Друзям в біді ви допомагайте будь-коли,

Разом долаймо всі катастрофи на землі.

 

Екологічна агітбригада «Вартові довкілля»

(вихід під пісню «Сонце нам сяє»)

 

На фоні мелодії слова

  • Усім, хто природу оберігає!
  • Усім, хто її шанує і поважає!

Разом. Ми – Вартові довкілля!

  • Шлемо вітання свої
  • Природа – це наша домівка

Разом. Тож бережімо її !!!

 

 Бо сонце нам сяє

 Сяє, сяє, сяє.

 Сонце нас єднає

 Сонце нас єднає.

 

 Україна будьмо!

 Будьмо! Опа, Гопа!

 Viva! Це моя Европа!

 

Захищай, бережи

 Квіти чарівні не губи

 Пам'ятай - ми усi одна сiм'я

 Ти i я.

 

 Схаменись, не гордуй

 І любов природі  свою подаруй

 Ми зможемо все,

 Як що разом будем - ти i я.

 

 

 Бо сонце нам сяє

 Сяє, сяє, сяє.

 Сонце нас єднає

 Сонце нас єднає.

 

 Україна будьмо!

 Будьмо! Опа, Гопа!

 Viva! Це твоя Европа!

  • У школі працюємо дуже завзято
  • Саджаємо квіти, дерева, кущі,
  • Майструєм шпаківні для друзів пернатих,
  • Бо щебет пташиний усім до душі!!!

 

  • Макулатуру ми активно збираємо!

Плакати екологічного напрямку виготовляємо!

  • На святі природи в нас головні ролі!
  • Справ корисних робимо доволі
  • Щоб люди знали істинну святу й відчули головну нашу мету
  • Збережемо красу Землі для наших нащадків
  • Відчуй це серцем – все буде в порядку!!!

 

Пісня на мотив пісні Наталі

Вистачає часу восени, щоб кожен нас почув і зрозумів

Ми благаючи розкажемо всім вам, зупиніться час уже настав

Вся наша земля дарує людям всі свої багатства неоціненні

Ми повинні добром відплатити – Землю зберегти!

Пр. Природа усім нам мила свої нам багатства відкрила

Не можна її загубити, знущатись, ганьбити

Природа усіх чарує, красу свою щедро дарує

Не можна її загубити, знущатись, ганьбити

 

  • Ми слухняні діти і ліс нам рідний дім,

Тому ми дуже хочемо, щоб було гарно в нім!

  • Але, коли туристи до лісу потрапляють

Вони такі жорстокі, закони зневажають…

Тихо, чую шурхіт листя, це, напевно, йдуть туристи!!!

 

Пісня туристів

Квіти ми збирать підемо знову в ліс

На базар ми повеземо повен віз

Настрій наш піднятий вгору до небес

Чекаємо справжніх чудес!

Первоцвіти в лісі скрізь, лише поглянь,

Покладемо більше в кошик, це ж товар

Летимо на крилях щастя, допоможи

Ти квітка, прибуток неси!!!

 

На фоні пісні «Кораблі»

  • Постривайте, зачекайте!
  • Жодну квітку не чіпайте!
  • Не для вас у цьому лісі квітнуть проліски взялися!
  • Не губіть, не кваптеся зірвати!
  • Бережіть ви первоцвіти, час їх захищати!!!

 

Пісня "Зупинись,людино..." (під композицію Д.Колдуна "Корабли")

 

I-куплет

Наша Земля - це найкраща планета,

Як її зберегти?

В наших руках лиш її вся безпека -

Треба допомогти.

Люди, повірте,ще зовсім не пізно

Істину зрозуміть

І себе ми зможем захистить.

 

Приспів:

Зупинись,людино,не губи!

Знай,життя таке,як казка!

Ми тут,щоб підказать тобі:

Збережи природу ти,будь ласка!

 

  • Підсніжники, проліски,  сон-трава, крокус, шафран,  дикі тюльпани - це все жертви людської зажерливості та бездумності.
  • Заради грошей щороку знищуються тисячі цих видів рослин. Не зупиняє „торгівців красою” і те, що ці первоцвіти занесені до Червоної Книги, а деякі зовсім знаходяться на межі зникнення. 

Слова на фоні ліричної музики та презентації

Який дивовижно- красивий світ навкруги, яке небо, ліси, береги, все навкруги, немов неземне, квіти чарівні вітають мене!

     Краса природи є у всьому:

     В листочку, в квіточці живій,

               В хмаринці, в небі голубому.

               Лиш придивитися зумій!

 

 

 

В Червону книгу ми занесли ,

 Світ неповторний та чудесний.

 Що поступово вимирає,

 Давно рятунку в нас благає.

 

Невже в майбутньому на світі

 Не будуть квітнуть первоцвіти?

 Невже ми більше не побачим,

 Як сон-трава росою плаче?

 

Підсніжник ніжний, квітка мрії

 Жар-цвітом землю не зігріє?

 Ми - всі господарі природи,

 Тож збережемо її вроду!

 

  • Квіти не співають і не розмовляють, вони не можуть втекти від нас, як тварини!
  • Тому люди можуть робити з ними, що їм заманеться: нівечити або доглядати, знищувати або оберігати!
  • Не рвіть первоцвіти даремно, охороняйте ці тендітні, беззахисні й мужні рослини, бо без них прихід весни буде безрадісним, похмурим і сірим!
  • Збережемо первоцвіти, бо вони – неповторний витвір природи!!!

 

Пісня на мотив «Позвони»

          Зупинись лише на мить, оглянися ти довкола,

Щоб побачить на Землі все, що знищене тобою

Захисти, ти захисти і рослину і тварину

Запиши в Червону Книгу 2р. і зумій їх зберегти!!!

 

  • А зараз, друзі, трішки ми пограємо й екологічні правила ще раз нагадаємо!!!

Гра «Як зберегти природу».

 

  1. Якщо ти не нариваєш великі букети квітів – сплесни у долоні.
  2. Якщо ти ніколи не залишаєш сміття в парку, в лісі – погладь себе по голівці.
  3. Якщо ти не ламаєш гілочок з дерев – поклади руку на серце.
  4. Якщо тобі подобаються квіти – посміхнись.
  5. Якщо ти сам, не з батьками садив квіти, дерева, кущі – підніми руку.
  6. Якщо до твоєї кімнати залетів метелик і ти намагаєшся випустити його на волю – змахни руками.
  7. Якщо ти переконаний, що кожній людині треба піклуватися про природу, про все живе, жити з нею у мирі і злагоді, візьміть один одного за руки і підніміть їх вгору!!!

          Завжди пам'ятайте, ви частка природи,

Тому бережіть ліс, і трави, і води!

За турботу сторицею вам віддадуть –

Життя на планеті вони збережуть!!!

 

  • Не ламайте дерев, а садіть їх весною!
  • Пісня пташина хай буде дзвінкою!
  • Не рвіть бездумно квіти лісові!
  • Дерева, квіти, птахи – вони всі живі!
  • Життя планети у ваших руках!!!

 

  • Наповнимо киснем легені Землі
  • Зелений – це наші діброви й ліси!
  • Синій – це наші річки й моря!
  • Жовтий – це наші родючі поля!!!
  • Ми молодь повна сили та надій!

Разом. Наш рідний край! Ти квітни та радій!!!

 

Фінальна пісня

"Це просто щастя" (під композицію братів Борисенко "Я просто счастлив")

I-куплет

Земля- наш дім,а ми частинка її вроди,

Ми віримо в краще і знаємо щастя прийде.

Люби життя і слухай спів його природи.

Байдужим не будь і стежку  свою віднайди,свою стежку знайди!

Приспів:

Це просто щастя,коли земля така прекрасна,

Над нами сонце є і небо,

Де ми живемо всі разом,

Це просто щастя,коли земля така прекрасна,

Давайте це все збережемо,

Усі разом - живіть лише з добром!

 

Екологічна агітбригада «Зелений патруль»

(вихід під пісню)

Ми сьогодні вас вітаємо всіх

Подаруємо радість зустрічі й сміх

Навчимо ми берегти й цінувать

Кожен мусить всі закони ці знать!

 

Пр. Зелений патруль завжди допоможе,

        Коли хтось потрапив у біду,

        Зелений патруль вас всіх закликає

        Цінуйте природи ви красу!!!

 

- Увага! Увага! Настав уже час!

- Всі хто присутній послухайте нас!

- Дасть вам корисні, суттєві поради

- Юних екологів агітбригада!

 

  • У школі працюємо дуже завзято
  • Саджаємо квіти, дерева, кущі,
  • Майструєм шпаківні для друзів пернатих,
  • Бо щебет пташиний усім до душі!!!

 

  • Ми слухняні діти і ліс нам рідний дім,

Тому ми дуже хочемо, щоб було гарно в нім!

Але, коли туристи до лісу потрапляють

Вони такі жорстокі, закони зневажають…

Тихо, чую шурхіт листя, це, напевно, йдуть туристи!!!

 

Туристи співають пісню на мотив Ха-фа-на-на

Ми юні туристи ша-ла-ла-ла

Веселі оптимісти  ша-ла-ла-ла

Пікнік влаштуєм гарний  ша-ла-ла-ла

Щоб день цей був не марний ша-ла-ла-ла

Дерева ми зламали  ша-ла-ла-ла

Мангал з собою взяли ша-ла-ла-ла

Пташок ми постріляєм  ша-ла-ла-ла

Це весело ми знаєм ша-ла-ла-ла!

 

  • Нумо, швидко зупиніться
  • І за розум ви візьміться!
  • Не стріляйте в пташок, а захищайте!
  • Красу природи ви оберігайте!!!

Пісня на мотив «Не люби»

Знову пісні лунають в лісі

І люди у-усміхаються

Кожен знає проте, що природа святе,

Та ніхто не зупиняється!

Залишають сміття і нема вороття

Зупиніться, схаменіться

Ви ж природи дитя!

Не залишайте вогонь та речі

Це друзі небезпечно!

Ліс так всім потрібен, потрібен нам,

Пр. А ти постій, зупинись!

На ліс ти друг подивись,

Багатство наше це знай,

Про це завжди пам'ятай!!!

 

  • Постійно до нас доносяться тривожні сигнали:
  • Рослинний покрив вже не в змозі переробити вуглекислий газ!
  • Ліси зникають з великою швидкістю!
  • Червона книга набухає від все нових і нових назв рослин і тварин , які вносяться до неї щорічно!!!

 

Міні-сценка (звучить пісня «Шиншила»)

Браконьєр.

Люблю я ліс, шиншили тут гарнесенькі живуть

На базарі їх хутро з руками заберуть!

Мені б побільше відстріляти  та по дорожче їх продати!!!

 

Всі співають на мотив «Пупсік»

Швидко, ти зупинися

І на тварин ти подивися,

Чуєш, вони благають

І промовляють: «Ми хочем жить!»

Пр. Да-да-да – це біда!

Да-да-да – це не гра!

Ні-ні-ні не вбивай!

Да-да-да – це твердо знай!!!

 

  • Не займай, не вбивай звірів.
  • Пам'ятай: вони господарі, а ти в гостях!
  • Бережіть птахів, хай чарують нас їх голоси!
  • Не стріляйте у лебедів білих,
  • Не вбивайте синичок малих,
  • Вони менші брати і не смілі,
  • То ж давайте полюбимо їх!!!

Пісня на мотив «Гардемарини»

 

У лісі є багато звірів

Про це ми хочем нагадать

Скажіть же ви, бездушні люди,

Навіщо їх усіх вбивать?

Але нам всім у світі цьому

Без них ніяк не обійтись

Тварини наші в небезпеці,

Тому , людино, схаменись!!!

Пр. Ми з вами всі природі друзі

Про це нам треба пам'ятать!

Від браконьєрів всіх тваринок 2р.

Потрібно нам  оберігать!!!

 

  • Гучний набат ти не чуш щоднини,
  • Він тихий – крик тривожних сторінок!
  • Ми гортаємо «Червону книгу України»,
  • Тут є рослини, птахи і жучок!
  • Багато тварин на землі дуже швидко почали зникати!
  • Наш обов'язок з вами святий – їх всіх знати і зберігати!!!

 

Презентація (діти по черзі озвучують)

 

Завжди пам'ятайте, ви частка природи,

Тому бережіть ліс, і трави, і води!

За турботу сторицею вам віддадуть –

Життя на планеті вони збережуть!!!

 

  • Не ламайте дерев, а садіть їх весною!
  • Пісня пташина хай буде дзвінкою!
  • Не рвіть бездумно квіти лісові!
  • Дерева, квіти, птахи – вони всі живі!
  • Життя планети у ваших руках!!!

 

Фінальна пісня (на мотив «Танці»)

 

Ми патрулі на землі, б'ється пульс в нашій груді

Допоможем ми природі, тільки голосно гукни!

І важливо, що тепер всю красу ми збережем

І рослинку і тваринку і джерельную краплинку!

Пр.Знайте, знайте, знайте, що планета в нас одна

Не забувайте цього, люди, щоб не трапилась біда!

Знайте, знайте, знайте, що природу берегти

Всім нам потрібно дуже, друзі, ви пам'ятайте це завжди!!!

Агітбригада за здоровий спосіб життя «Енергія»

Вихід під пісню Rihanna - We Found

Стали разом до мети за здоров'я я і ти

Рух, енергія, краса – наша формула проста:

Завжди всміхайся, не сумуй, кохай, твори

Обирай здоров'я ти!

Пр. Нам сонце сяє небо гра, бо ми здорова нація!(2р.)

 

  • Здоровими бути!
  • Щасливими жити!
  • Життя своє кожен день творити!
  • Мислити, діяти,
  • Вчитися й вчити!
  • Націю здорових українців відродити!
  • Ми – це енергія, ми – сила нації
  • Тому за здоров'я наша агітація!

 

Пісня на мотив С. Лободи

На шляху до здоров'я ти не один

Кинь палить, стань на лижі, в майбутнє дивись

Залишивши хвороби і звички знайдеш ти спасіння

На повні груди вдихни – і серця відчуєш горіння!!!

Пр. Ми – це енергія і якщо не ми, то тоді ніхто

Наше життя одне, а здоров'я - скарб, бережи його!!! 2р.

 

Здоровим хочеш бути — у хаті не сиди.

Повітрям свіжим дихай, подорожуй завжди!

Вода твоя подруга, а плавання — твій друг!

Комп’ютер — то злий ворог, ти озирнись навкруг!

 

Здоровим хочеш бути — цукерки не вживай.

Їсти фрукти й овочі щодня не забувай!

 

Порада третя теж корисна,

Щоб не губив життя навмисно

Наркотики, тютюн, алкоголь - то сміття

Не дружи із ними і менеш каяття. 

Обери танці, спорт, фізкультуру

Створи свою власну - молодіжну,

Здорову, правильну культуру.

Пісня на мотив «О Боже, мама»

Навіщо тобі палити? Сьогодні це вже не круто

Давай скоріше ти кинь це, здоров'я треба усюди!

Пр. Давай здоров'я завжди будем берегти,

Щоб жили разом в світі дружно я і ти!

Давайте кинемо палити, пити теж,

Здоров'я ти цінуй нема у ньому меж!

Всі труднощі життєві треба обійти

Із позитивом зможеш ти сили віднайти!

Крокуйте сміло разом зможем ми усе

Бо наше власне здоров'я понад усе!!!

 

  • Ти знаєш, що коли співаєш, То організм свій розвиваєш

Працює діафрагма, тренуються легені

Здоров'ю - плюс, емоції – шаленні!!!

  • Загартування, танці, спорт, фізкультура

Здоровим буде тіло, стрункою фігура

  • Здоров'я   це реальний шлях - ти його обери

Будь зіркою друже, яскраво світи!!!

Танець хіп-хоп

  • Бути здоровим – бути щасливим.
  • Бути  здоровим – бути перспективним.
  • Бути здоровим – бути впевненим у собі.
  • Бути здоровим – мати позитивне сприйняття Всі: Світу!
  • Навчися жити із посмішкою!
  • Мисли позитивно!
  • Нне будь сумним, і не нудьгуй! посміхайся скоріше! коли ти щасливий, то світ навколо тебе добріший!

 

Пісня «Посміхайся» зі смайликами

Тільки посміхайся, посміхайся

Негаразди всі пройди і не здайся

Усміхайся, усміхайся, у-у-усміхайся!!!

 

  • Якщо хочеш, будь бадьорим

І міцним, здоровим будь —

Полюби тоді зарядку,

Та про неї не забудь!

 

  • Досить ніжитися в ліжку,

Прокидайся та вставай,

І під музику бадьору

Ти зарядку починай!

 

Дискотека аварія «Недетское время»

(учні співають, демонструючи рухи зарядки)

Про своє здоров’я завжди дбаємо,

І усіх охочих закликаємо

Для шкідливих звичок місць не маємо,

Проти них в цій залі виступаємо.

 Ваше здоров’я ви бережіть

Це є скарбом життя

І для зарядки час приділіть,

Щоб свіжа була голова.

П-в

Друзі, підніміть свої руки

Повторюйте рухи!

Ми хочемо жити – здоров’ю служити.

Наші поради ви пам’ятайте

Поплескайте тричі

Візьміться за плечі

Малюємо коло – так жити казково

Присядьте і встаньте

Лінивим не станьте,

 Давайте всі разом

 Життя цінувати, ви запам’ятайте

 Здоров’я урок!

Міні-сценка

 

На життєву шляху нас підстерігає багато спокус, які призводять до цілковитої залежності:

  • Сьогодні життю молоді загрожує дуже небезпечний  вірус - комп'ютерний!
  • Ми знаєм інтернет, як рідну косметичку, шукати інформацію ввійшло у звичку!
  • Мережа небезпечна зробилася для нас, то ж схаменіться люди, прийшов для цього час:
  • Проблеми із зором, головні болі, психічні розлади і  безсоння – ось наслідки комп'ютерної залежності!
  • Ці ігри, спами, віруси шкідливі для людей, від інтернет залежності  рятуйте всіх дітей!!!

 

  • Невже у світі скільки негативу?
  • Заспокойся, ми пропонуємо альтернативу!
  • Якщо ти будеш менше часу проводити за комп'ютером, а більше на свіжому повітрі, то ніяка небезпека тобі не загрожує!
  • Збирай рюкзак, клич друзів і вирушай в похід!
  • Спілкування з природою – запорука гарного настрою і оптимізму!

Ляльковий театр

Вранці прокинься вчасно, вікна відчини

Замість ТВ програми зарядку розпочни

Квітами скрізь милуйся, сонечку ти радій,

Пташечкам ти усміхнися, жити так зумій!

 

Ми обираємо здоровий спосіб життя!

 Закликаємо усіх, хто хоче жити цікавим, змістовним життям у майбутнє, де немає місця шкідливим звичкам.

 Де життя буде грати різними барвами веселки!

 

 

 

Фінальні слова

Життя прекрасне, життя чудове

Коли ти юний, коли здоровий!

Коли крокуєш до мети: здорова молодь України – це, друже, я і ти!!!

 

Пісня «Хто якщо не ми»

Нам будувати майбутнє країни

Без горя, без сліз, без хвороб і біди

Віримо збудуться всі наші мрії

Жити у щасті, добрі і красі

Сильні ми духом, словом і розумом

Йдемо вперед до своєї мети

Віримо, знаємо, що переможемо

Що буде завтра знаємо ми

   Пр  Хто якщо не ми сила покоління

Хто якщо не ми майбутнього творіння!

Хто якщо не ми молодь України

Хто якщо не ми нації перлини!

Хто якщо не ми єдиная команда!

Хто якщо не ми науки пропаганда!

Хто якщо не ми надія для родини!

Хто якщо не ми молодь України!

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Нечитовський Костянтин
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Pilipenko Svetlana
    Молодці! Дуже сподобалось. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
15715
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку