Учнівський проект на тему "Збереження електроенергії в побуті"

Про матеріал
Проект, створений ученицею, сприяє кращому засвоєнню учнями нових знань з теми "Робота і потужність електричного струму" та формуванню в них умінь і навичок у пошуковій діяльності, тісно пов'язаній з практикою і реальними життєвими ситуаціями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: «Збереження електроенергії в побуті»Виконалаучениця 8-В кл. Бабіч Аріна

Номер слайду 2

Актуальність. Тема економії електроенергії сьогодні актуальна як ніколи в зв’язку в підвищенням тарифів. І цей проект про пошуки всіх відомих (і поки невідомих) способів, як це зробити ефективніше. Звичайно, деякі з цих способів, які вам пропонуються, очевидні, і багато їх давно використовують, але, тим не менш, я вирішила всю здобуту інформацію узагальнити і представити у вигляді невеликої презентації щодо дбайливої витрати електрики.

Номер слайду 3

Предмет дослідження, об’єкт дослідження, цілі дослідження: Предмет дослідження: Робота електричного струму в квартиріОб’єкт дослідження: Освітлювання та електроприлади в оселіЦілі дослідження: як заощадити електроенергію та зменшити витрати грошей на комунальні послуги в квартирі.

Номер слайду 4

Задачі дослідження. Вивчити фізичні поняття: Робота і потужність електричного струму, ознайомитися з лічильником - приладом для вимірювання роботи електричного струму. Розрахувати витрати електроенергії в квартирі, а також грошові витрати на споживану електроенергію. Виявити економію електроенергії та грошових витрат.

Номер слайду 5

Робота електричного струму – фізична величина, що показує, яку роботу виконує електричне поле і дорівнює добутку напруги на кінцях цієї ділянки на силу струму і на час, протягом якого відбувалася робота. Одиницею вимірювання роботи в CI є1 Дж = 1 В* 1 А*1с = 1 В*А*с. Потужність електричного струму — фізична величина, що характеризує швидкість виконання роботи струмом і дорівнює відношенню роботи струму до часу, за який цю роботу виконано. Одиницею вимірювання потужності в CI є ват (Вт, W).1 Вт = 1 Дж/1с = 1 Дж/с. Роботу струму (або витрачену на здійснення цієї роботи електроенергію) вимірюють за допомогою спеціального приладу – електричного лічильника

Номер слайду 6

Дослідження проблеми. Розрахунок кількості електроенергії і грошових затрат на споживану електроенергію{025 CF156-7 ECD-4154-80 CB-9 F14 D7 F96 CC8}День Спожита електроенергія. Ціна 1к. Вт*год-0,9грн. Сумагрн. За місяцьгрн. Перший10 к. Вт9 грн. 270 грн. Другий8 к. Вт7.2грн.216 грн. Третій7.5к. Вт6.75грн.202.5грн. Четвертий7 к. Вт6.3грн.189 грн. П'ятий7 к. Вт6,3грн.189грн. Середня вартість в режимі економіїЗа день 7,11грн. За місяць213,3грн. Економія грошових витрат за місяць 56,7грн

Номер слайду 7

Способи заощадження електроенергіїЕнергозберігаючі лампи. Якщо використовувати їх замість ламп розжарювання, то це знизить споживання електрики майже в два рази. До того ж енергозберігаюча лампа прослужить в 5 разів довше. Як заощадити електроенергію в квартирі площею 50 кв. м? Дуже просто. Поміняйте стандартні лампи на люмінесцентні та економте близько 1500 к. Вт /год на рік. У перекладі на гроші це складе близько 1250 грн.

Номер слайду 8

Холодильник. Це самий енергоємний прилад. Він постійно включений в мережу, через це в рік набігає близько 300-600 к. Вт /ч. Як заощадити електроенергію на такому «пожирачів» струму? Наприклад, двері холодильника варто відкривати тільки з потреби, тому що триразове її відкривання збільшує енергоспоживання на 1%. Крім цього, рекомендується ставити прилад подалі від плити і радіаторів опалення, не забивати його до відмови, а ось морозильник краще заповнити по максимуму.

Номер слайду 9

Пральна машина. У плані споживання енергії найбільш економічна пральна машина (автомат). Але це вірно тільки в тому випадку, якщо вона завантажена повністю. Тому не починайте прання, поки не назбираєте білизни для повного завантаження машинки. Є ще одна порада щодо того, як заощадити електроенергію на пранні. Встановіть меншу температуру, адже велика частина електроенергії йде саме на нагрів води

Номер слайду 10

Праска. Гладячи конкретний тип тканини, використовуйте регулятор температури. Навіщо нагрівати праску до максимального значення, а потім чекати його охолодження для прасування синтетичної тканини? Ви витратите не тільки свій час, але і додатковий струм. Як заощадити електроенергію в цьому випадку? Купуйте модель праски, де подача пара має плавне регулювання з урахуванням типу тканини. По-перше, на такій моделі скоротиться тривалість розігріву. По-друге, витрата енергії знизиться на 20%.

Номер слайду 11

Обманливість «сплячого» стану. Ті, хто думають, що підключення до електромережі побутові прилади не споживають електрики, сильно помиляються. Енергія витрачається як у стані очікування, так і в «сплячому» режимі. Витратні цифри у кожного приладу свої, але в цілому за місяць набігає близько 10% від загальних витрат. Якщо ви замислюєтеся про те, як заощадити електроенергію будинку, то після експлуатації побутових приладів обов'язково відключайте їх від мережі. 

Номер слайду 12

Мобільний телефон. Як правило, кожен з нас заряджає мобільний кожні 2-3 дні, підключаючи його до мережі. І що відбувається, коли стільниковий повністю заряджається? Ми його забираємо, а пристрій залишається в мережі, продовжуючи споживати електрику. Звичайно, в кіловатах це не багато, але в рік може набігти досить суттєва цифра. Тому, підзарядити мобільний, завжди витягуйте пристрій з розетки.

Номер слайду 13

Електрочайник. Правильно використовуйте електрочайник. Він споживає від 2 до 3 к. Вт. Щоб заощадити електроенергію, дотримуйтеся простих правил: кип'ятити стільки води, скільки потрібно в даний момент, і своєчасно видаляйте накип у чайнику. Якщо у вас електроплита, то для приготування супів, макаронів і варіння овочів - доцільніше кип'ятити воду в електрочайнику і переливати в каструлю на електроплиті, бо вода в електрочайнику закипає швидше і на це витрачається менше електроенергії.

Номер слайду 14

Варто зауважити, що побутову техніку створюють для того, щоб вона використовувала менше електроенергії.Існує ранжування таких приладів, де А означає, що техніка використовує мало електроенергії, а G-найбільше використовує:

Номер слайду 15

Ще одна корисна порада, це регулярне прибирання освітлюючих приладів. Як би дивно це не звучало, але пиляка, що осідає на лампах та інших такого роду пристроях, “перебиває” частину світла, що потрапляє до помешкання, тому ми раніше вмикаємо світло.

Номер слайду 16

Заміна старої проводкиІноді підвищене споживання електрики виникає через застарілу електропроводку. У цьому випадку досить замінити її, отримавши не тільки можливість заощадити, а й підвищивши пожежну безпеку приміщення.

Номер слайду 17

Висновки. Очевидно, що економити електроенергію не так вже й важко. Головна перешкода, напевно, полягає в нас самих. Як тільки ми усвідомлюємо, що не витрачати даремно електрику – це вигідно, в першу чергу, для нас – у нас все вийде. Зекономивши гроші на електроенергії, ми зможемо відкласти ці кошти на мрію.

Номер слайду 18

Дякую за увагу !

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 33. Робота і потужність електричного струму
Додано
28 березня 2020
Переглядів
3286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку