Учнівський соціальний Проект "Алкотютюн"

Про матеріал

Соціальний проект "Алкотютюн" може бути як довгостроковим так і короткостроковим. Виконується учнями старших класів для пропаганди здорового способу життя серед однолітків. Поєднує знання отримані під час уроків біології, правознавства, громадянської освіти.

Перегляд файлу

Паспорт проектної роботи

                                                                             Людина часто сам собі найлютіший ворог                                                                                                                                           Цицерон

Мета проекту:  пропагування здорового способу життя шляхом підвищення рівня обізнаності молоді та посилення інформаційно-просвітницької, освітньо-профілактичної роботи з учнівською молоддю.

Керівник проекту:  Пузікова Тетяна Миколаївна
 Виконавці проекту: члени правознавчого і природознавчого гуртків «Живи за правилами», «Зелений патруль»

Форма роботи: групова.

Класифікація проекту за тривалістю: довгостроковий.

Тип проекту: науково-дослідницький, агітаційно-просвітницький.

Питання проекту:

  • Вплив тютюнопаління  та алкоголю на організм людини;
  • Алкоголізм та паління серед неповнолітніх та підлітків;
  • Юридична відповідальність за адміністративні правопорушення;
  • Місце країни в світі за показниками алкоголізму та тютюнопаління;
  • Способи захисту неповнолітніх від шкідливих звичок;
  • Проблеми молоді,які мають шкідливі звички;
  • Популяризація спорту та здорового способу життя серед молоді.

Етапи підготовки проекту

  • створення команди;
  • формулювання теми проекту;
  • визначення значення проблеми – яке значення матиме цей проект для мене,  для інших людей, якої користі молоді надасть розв’язання цього проекту;
  • вивчення проблеми – підбір інформації та інше;
  • визначення розв’язання шляхів даної проблеми;
  • планування діяльності;
  • здійснення практичних дій, спрямованих на поширення серед молоді інформації про шкідливий відбиток алкоголізму та тютюнопаління на організмі;
  • обговорення результатів роботи;
  • презентація проведеної роботи.

Етапи реалізації проекту

1 етап – організаційний (вересень- жовтень)

  • вивчення досвіду роботи;
  • визначення напрямків роботи;
  • планування роботи правознавчого гуртка «Живи за правилами»
  • створення робочих груп.

2 етап – інформаційно – просвітницький (жовтень-листопад)

  • випуск інформаційної газети «Ні шкідливим звичкам»;
  • створення агітбригади  учнів;
  • випуск інформаційних буклетів;
  • поширення в мікрорайоні школи листівок просвітницького характеру.

3 етап – практичний ( 2016-2017 )

  • участь учнів у різноманітних акціях;
  • пропаганда здорового світогляду;
  • захист творчих проектів, анкетування;
  • проведення бесід про шкоду алкоголю та паління на організм людини;
  • зустріч з медичними працівниками;
  • зустріч з працівниками правоохоронних органів

 

 

 

 

 

 

 

 

Вплив куріння та алкоголю на організм людиниhttp://zainsk24.ru/images/news/block/2066b.jpg

Основна діюча речовина алкоголю — окрім етилового  спирту у напоях містяться й інші сполуки, які впливають на організм.

foto4-Ochen-vazhno-znat-o-sisteme-zapretov-na-Maldivskih-ostrovah!.jpgПри домашньому та промисловому виробництві спиртних напоїв етиловий спирт виробляється шляхом ферментації, тобто розкладання продуктів, які містять вуглеводи (наприклад, кукурудзи, ячменя, рису, картоплі, винограду) під дією дріжджів. Одержуваний напій залежить від використаної сировини. Наприклад, із солоду і ячменя роблять пиво, а з винограду — вино.

Статистика свідчить, що споживання помірної кількості спирту може справляти сприятливий ефект на серце і, можливо, подовжує життя. Однак алкоголь впливає на мозок, тому знижується швидкість реакції на зовнішні подразники.

Надлишкове споживання алкоголю викликає похмілля й зниження працездатності відразу, а у довгостроковій перспективі призводить до незворотнього ушкодження печінки, утрати пам'яті та погіршення психіки, безсоння, уповільнення рефлексів з відповідним зростанням небезпеки нещасних випадків, погіршення розсудливості й емоційного контролю.

Алкоголізм — це регулярне споживання великої кількості алкоголю протягом довгого періоду часу. Це найбільш серйозна форма наркоманії у наші часи.

Хоча стійкість до алкоголю в чоловіків вище, ніж у жінок, чоловіки-алкоголіки піддаються більшому ризику ураження печінки, розвитку багатьох форм раку та порушень імунної системи.

 

Нікотин — отрута. Куріння — смертельно небезпечне. З цією істиною сьогодні вже ніхто не сперечається.Енциклопедичне визначення: "Нікотин — алкалоїд, який міститься в листках тютюну. Дуже сильна отрута. Малі дози стимулюють діяльність нервової системи, більші викликають отруєння і смерть унаслідок ураження дихального центру. Паління тютюну призводить до нікотинової залежності". Під час паління нікотин впливає на стан нервових центрів, які формують відчуття задоволення у людини.

Тривале паління призводить до нікотинізму — хронічного отруєння, яке характеризується зниженням працездатності, ураженням дихальної та серцево-судинної систем.

http://m.sevas.com/uploads/cache/watermark/news/15955/teenagers-smoking-009.jpg

Смертельна доза нікотину для людини — 1 мг на 1 кг маси тіла, міститься у 20 міцних цигарках, однак протягом паління нікотин поступово надходить у кров, посилюються ознаки отруєння, спрацьовують захисні рефлекси — кашель, виділення слизу, нудота, які проти волі людини стримують подальше накопичення у крові нікотину, але не запобігають хронічному отруєнню.

Крім нікотину, під час паління на організм негативно впливають й інші речовини:

▲чадний газ, який утворює з гемоглобіном стійку сполуку карбоксигемоглобін, після чого зменшується здатність крові переносити кисень;

▲ недоокислені ароматичні та вуглеводні сполуки, зокрема бензпірен, який є сильним канцерогеном ;

▲смоли;

▲ важкі метали та радіоактивні речовини, які потрапляють у рослину із грунту, а потім під час згоряння з димом надходять у дихальні шляхи і всмоктуються у кров.

Алкоголізм

та тютюнопаління паління серед підлітків і неповнолітніх

smoke3314.jpgАктуальність теми профілактики тютюнокуріння зумовлена тим, що за останні роки в Україні й зокрема в Києві зростає частка курців серед жінок та дітей і залишається високою розповсюдженість куріння серед чоловіків. Так, серед жінок за останні двадцять років розповсюдженість тютюнокуріння збільшилася в 4 рази і становить близько 20% від жінок працездатного віку наприкінці 1990-х років, на відміну від 5% наприкінці 1970-х років. Серед підлітків 12-17 років тютюн - друга за розповсюдженістю психоактивна речовина (ПАР) (після алкоголю). Приблизно третина 18-25-річних-постійні курці, більш як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.

Дослідження ефективності профілактичних програм за останні 10 років досить переконливо доводять, що на сьогоднішній день серед усіх психоактивних речовин саме тютюнокуріння є основною проблемою, яка потребує рішучих профілактичних дій.

Тютюн є легальним наркотиком, який дуже широко розповсюджений, який руйнує психічне та фізичне здоров'я людини і впливу якого можна запобігти шляхом припинення його вживання.

10497183-exclamation-mark-Stock-Photo.jpgВ основних напрямках політики суспільного здоров'я Всесвітньої організації охорони здоров'я визначено навіть кількісні та якісні показники, на які треба орієнтуватися в європейських країнах для того, щоб зменшити шкоду, якої завдає тютюн. Так, пропонується до 2017 р. збільшити число некурців принаймні до 80% серед осіб старших 15 років та біля 100% серед тих, хто ще не досягнув 15 років.

Найбільша проблема молодих курців у тому, що вони здебільшого не хочуть кидати курити, хоча й можуть це зробити з меншими зусиллями, ніж у більш дорослому віці, а серед дорослих -навпаки: більшість курців хоче кинути курити, але не може цього зробити.

Розширення у сучасній Україні ринку алкогольних напоїв, їх розмаїття та легкість придбання, нав'язлива реклама, а також дуже розповсюджена серед населення країни своєрідна традиція вживання алкоголю стають причинами раннього вживання алкоголю та алкоголізації дітей і молоді.

 

Поява на початку життєвого шляху молодої людини такої шкідливої звички, як регулярне вживання алкоголю, зумовлює погіршення стану здоров'я, деградацію особистісної структури й заважає реалізації можливостей молоді.

 

http://svitppt.com.ua/images/46/45023/960/img5.jpg

 

 

 

 

 

Нормативно-правові документи

 

http://cbolibrary.at.ua/61966e0a17d90c5758c50.jpg

Стаття 178. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді

Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення) та в інших заборонених законом місцях, крім підприємств торгівлі і громадського харчування, в яких продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на розлив дозволена відповідним органом місцевого самоврядування, або поява в громадських місцях у п'яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, -

тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після застосування заходів адміністративного стягнення, -

тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу в громадських місцях у п'яному вигляді, -

тягнуть за собою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

{Стаття 178 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 316-11 від 29.05.85, Законами№ 55/97-ВР від 07.02.97, № 2342-III від 05.04.2001, № 1824-VI від 21.01.2010, № 2744-VI від 02.12.2010}

 

Стаття 180. Доведення неповнолітнього до стану сп'яніння

Доведення неповнолітнього до стану сп'яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами -

тягне за собою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

{Стаття 180 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 316-11 від 29.05.85, Законом № 55/97-ВР від 07.02.97}

 

 

Стаття 184. Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей

Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей -

тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, -

тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, -

тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, -

тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

{Стаття 184 із змінами, внесеними згідно з Указами ПВР № 316-11 від 29.05.85, № 4452-11 від 21.08.87; Законами № 244/94-ВР від 15.11.94, № 55/97-ВР від 07.02.97}

Стаття 175-1. Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, -

тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

{Абзац другий частини першої статті 175-1 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1512-VI від 11.06.2009}

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

{Абзац другий частини другої статті 175-1 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1512-VI від 11.06.2009}

{Кодекс доповнено статтею 175-1 згідно із Законом № 2899-IV від 22.09.2005}

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв" обмежив можливості жителів і гостей України не тільки вживати пиво , але й палити у громадських місцях.

Під громадським місцем мається на увазі частина будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, за запрошенням, або за плату; постійно, періодично або час від часу. У тому числі це під'їзди, а також підземні переходи, стадіони (ст. 1 Закону "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення").

Палити в заборонених місцях не можна не тільки цигарки, але і взагалі всі тютюнові вироби - тобто, сигарети з фільтром або без фільтру, сигари, сигари, а також тютюн, махорку та інші вироби з тютюну чи його замінників (згідно з визначеннями, даними в антитютюновому законі № 2899-IV та Законі про держрегулювання виробництва та обігу алкоголю і тютюну).

Згідно з нормами законодавства, палити заборонено у ліфтах і таксофонах; в установах охорони здоров'я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках; в під'їздах житлових будинків; в підземних переходах; у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення).

На практиці виникає багато спірних і неоднозначних питань, що стосуються визначення порушення і спілкування з охоронцями правопорядку. Як пояснила заступник голови Національної правової палати, адвокат Ганна Самойленко Конституція України про заборону розпиття алкогольних напоїв та куріння в людних місцях, розвиток ситуації залежить від дій співробітників правоохоронних органів, поведінки порушника, наявності свідків навколо та їх реакції, інших факторів.

Як відомо, згідно з чинним законодавством України, існують обмеження для розпивання пива (крім безалкогольного) і слабоалкогольних напоїв.

Згідно Закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", пиво - це насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння сусла пивними дріжджами охмеленого. Безалкогольним пивом є такою ж напій, але з об'ємною часткою спирту не більше ніж 0,5%, який виходить шляхом діалізу або переривання бродіння, або виробництва пивного сусла з пониженим вмістом речовин у початковому суслі.

Слабоалкогольні напої - алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 1,2 до 8,5% об'ємних одиниць і екстрактивних речовин не більше як 14,0 г на 100 куб.см, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю.

Згідно зі ст. 178 КпАП, пиво і слабоалкоголку не можна пити: на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах і парках, у всіх видах громадського транспорту, а також у всіх інших заборонених місцях (відповідно до ст. 15-2 Закону № 481). 

Єдиним законодавчим актом, який дає визначення поняття "вулиця", є Закон "Про автомобільні дороги". Згідно з ним, вулиця - це автомобільна дорога, призначена для руху транспорту і пішоходів, прокладання наземних і підземних інженерних мереж у межах населених пунктів. "У зв'язку з відсутністю визначення поняття" вулиця "в законодавчих актах у сфері обмеження вживання спиртних напоїв, за аналогією права, можна використовувати це визначення", - вважає Ганна Самойленко.

http://tt.inf.ua/files/upload/62/42/81/624281bc7c397dd47c269d031c0a0cc4.550x550.jpg

 

Місце країни в світі за показниками алкоголізму та тютюнопаління

За кількістю літрів випитого алкоголю українці посіли шосте місце у світі. Такі дані оприлюднила Світова організація охорони здоров'я у своїй "Глобальній доповіді про стан у сфері алкоголю і здоров'я 2014 р.". Перше місце у списку займає Білорусь - її жителі щороку випивають 17,5 літрів чистого спирту. На другому місці - Молдова з 16,8 літрів на рік. Замикає трійку призерів Литва (15,4 літра). У першу десятку потрапили також Росія (15,1 літрів), Румунія (14,4 літрів), Угорщина (13,3). Українці випивають по 13,9 літрів на рік. Найменше алкоголю вживають у Туреччині (2 л), Ємені (0,8 л), Марокко (0,9 л) та Лівії (0,1 л). В середньому, кожна людина у віці 15 років і старше щорічно випиває 6,2 літра чистого спирту. Але насправді алкоголь вживають менше половини населення (38,3%). Це означає, що питущі люди щорічно споживають в середньому 17 літрів чистого спирту.

 За даними звіту Світового банку "Коли ти ризикуєш своїм здоров'ям: причини, наслідки та способи подолання ризикованої поведінки", Україна за показником споживання алкоголю поряд із Росією, Білоруссю, Белізом і Еквадором опинилася у компанії країн, де цей показник досяг найвищих меж. У 2013 році випуск горілки в Україні знизився приблизно на 18%, до 19 млн дол. Скорочення придбання горілки пояснюють загальним зниженням попиту на алкоголь. Проте, експерт Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ Юрій Юдін каже, що тенденції до зниження вживання алкоголю в Україні не спостерігається.

Українці до того ж стали більше експериментувати з імпортними напоями, які були недоступні для них раніше. В першу чергу мова йде про вино та віскі роздрібних торговельних мереж та недорогих торгових марок. Горілка як і раніше залишається напоєм номер один в українців, на другому місці - дешевий віскі.

Способи та шляхи захисту неповнолітніх від шкідливих звичок

▲Ефективне припинення куріння та розпиття алкогольних напоїв вимагає зміни поведінки. Вони звичайно пов'язані з різними факторами (стрес, телефонний дзвінок,  тощо). Коли людина може визначити ці фактори , то їй можна порадити уникати ситуацій, що провокують куріння та пиття алкоголю. Зменшення кількості викурених сигарет та випитих чарок може зменшити і кількість симптомів відмови від шкідливих звичок та збільшити тривалість утримання.

▲Курці з будь-якими хронічними захворюваннями потребують підтримки з боку лікарів, родини та інших людей. Якщо у курця вдома є інші курці, фахівець має заохотити їх кинути курити одночасно з цією людиною. Людині дуже важко утримуватися від куріння тривалий час, коли інший член подружжя або член родини продовжує курити. Шанси на успіх збільшуються, коли подружжя вирішує кинути курити разом. Це саме стосується і алкоголю.

▲Медичний та психологічний супровід тих, хто кинув курити чи пити, не тільки корисний, а й необхідний. Практика показує, що тривале припинення куріння часто потребує підкріплюючих сеансів принаймні протягом перших шести місяців. Фахівець може зробити підтримуючий телефонний дзвінок за тиждень після припинення куріння та випивання. Багато людей, які кидають шкідливі звички, повертаються до звички протягом одного-двох тижнів. Людині, яка кинула курити й перехиляти чарку, доцільно прийти у кабінет до фахівця за один та за три місяці після припинення споживання шкідливих продуктів. Багатьом курцям, щоб остаточно припинити куріння, потрібно декілька спроб.

▲Фізичні симптоми відмови, пов'язані з різким припиненням надходження нікотину, рідко тривають більш як тиждень. Використання нікотинзамісної терапії (НЗТ) допомагає пом'якшити ці симптоми. Чим вищою є нікотинова залежність, тим сильнішими будуть симптоми відмови, складнішим - припинення куріння, а дози нікотинзамісних препаратів мусять бути вищими

 

Правопорушення  неповнолітніх

Бахмутькою місцевою прокуратурою Донецької області вивчено стан злочинності серед неповнолітніх за 12 місяців 2015 та 2014 року.

  1. Кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, які досягли віку кримінальної відповідальності, усього:  12 місяців 2014 – 30;   12 місяців 2015 – 36 (збільшився на 1,2 %), з них:
  • особливо тяжких правопорушень: 12 міс. 2014 – 1; 9 міс. 2015 – 0 (зменшився на 100%);
  • тяжких правопорушень: 12 міс. 2014 – 15; 9 міс. 2015 – 14 (зменшився на    1 %);
  • повторно: 12 міс. 2014 – 3; 9 міс. 2015 – 15 (зросло на 5%)
  • рецидив: 12 міс. 2014 – 2; 9 міс. 2015 – 3 (зросло на 1,5%) .

Наявне збільшення вчинення кримінальних правопорушень, вчинених повторно (3 проти 15 або на 5 %).

Кваліфікація злочинів, скоєних неповнолітніми за 12 місяців 2014 – ст. 187 ч. 3 КК України – 1; ст. 185 ч. 1 КК України – 4; ст. 185 ч. 2 КК України – 1; ст. 185 ч. 3 КК України – 7; ст. 186 ч. 1 КК України - 2; ст. 186 ч. 2 КК України – 4; ст. 125 ч. 1 КК України – 3; 125 ч. 2 КК України – 1; ст. 126 ч. 1 КК України – 1; ст. 190 ч. 2 КК України – 1; ст. 289 ч. 2 КК України – 2; ст. 307 ч. 2 КК України – 1, ст. 309 ч. 1 КК України – 1; ст. 296 ч. 1 КК України – 1.

Кваліфікація злочинів, скоєних неповнолітніми за 12 місяців 2015 – ст. 309 ч. 1 КК України – 2; ст. 286 ч. 1 КК України – 1; ст. 185 ч. 1 КК України – 5;  ст. 185 ч. 2 КК України – 7; ст. 185 ч. 3 КК України – 8; ст. 186 ч. 1 КК України - 1; ст. 186 ч. 2 КК України – 3; ст. 186 ч. 3 КК України – 1; ст. 190 ч. 1 КК України – 1; ст. 125 ч. 1 КК України – 3; ст. 289 ч. 1 КК України – 1; ст. 289 ч. 2 КК України – 2; ст. 260 ч. 2 КК України - 1.

З порівнянням за 12 місяців 2014 за 12 місяцями 2015 кількість кримінальних правопорушень збільшилася 36 проти 30 (+6).

Категорії підлітків, які вчинили кримінальні правопорушення:

- учні - 12 місяців 2014 – 6; 12 місяців 2015 – 4;

- студенти - 12 місяців 2014 – 8; 12 місяців 2015 – 28;

- працюючі - 12 місяців 2014 – 0; 12 місяців 2015 – 0;

- непрацюючі - 12 місяців 2014 – 12; 12 місяців 2015 – 2;

- у стані алкогольного сп’яніння - 12 місяців 2014 – 7; 12 місяців 2015 – 4;

- у стані наркотичного сп’яніння - 12 місяців 2014 – 0; 9 місяців 2015 – 0;

- у групі з однолітками - 12 місяців 2014 – 6; 12 місяців 2015 – 8;

- у групі з дорослими - 12 місяців 2014 – 1; 9 місяців 2015 – 9;

- віком до 16 років - 12 місяців 2014 – 11; 12 місяців 2015 – 1;

- віком з 16 до 18 років - 12 місяців 2014 – 13; 9 місяців 2015 – 33;

- чоловіки - 12 місяців 2014 – 20;  12 місяців 2015 – 30;

- жінки - 12 місяців 2014 – 4; 12 місяців 2015 – 4.  

Наявне зменшення кількості злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння, в той же час збільшилась кількість вчинення злочинів у групі з дорослими та однолітками (7 проти 17 або на 2,4 %).

 

Діяльність учасників проекту «Ні алкоголізму та тютюнопалінню»

 

На базі Бахмутської ЗОШ №5 БУВ створений проект  «Ні алкоголізму та тютюнопалінню»,учасниками якого були обрані члени правознавчого і природознавчого гуртків. В ході роботи була визначена мета, план роботи на поточний рік та щляхи розв’язання даної проблеми.

Члени гуртків спланували та здійснили практичниі дії, спрямовані на поширення серед молоді інформації про шкідливий відбиток алкоголізму та тютюнопаління на організм,а саме:

  • випуск інформаційних газет «Ні шкідливим звичкам»;
  • створення та виступ агітбригад  учнів;
  • випуск інформаційних буклетів;
  • поширення в мікрорайоні школи листівок просвітницького характеру.
  • участь учнів у різноманітних акціях;
  • пропаганда здорового світогляду;
  • захист творчих проектів, анкетування;
  • проведення бесід,перегляд відео та презентацій про шкоду алкоголю та паління на організм людини;
  • зустріч з працівниками правоохоронних органів і медицини

Висновки

 

Актуальність теми профілактики тютюнокуріння зумовлена тим, що за останні роки в Україні зростає частка дорослих людей,які палять і вживають алкоголь.На привеликий жаль, ця проблема поширюється і на молодь,зокрема неповнолітніх. Поява на початку життєвого шляху молодої людини такої шкідливої звички, як регулярне вживання алкоголю, зумовлює погіршення стану здоров'я, деградацію особистісної структури й заважає реалізації можливостей молоді. На сьогоднішній день  актуальним є питання молоді та її способу життя у суспільстві. Проблема правопорушень серед підлітків  залишається  однією   з гострих проблем українського  суспільства, адже молодь – це майбутнє країни.

Тому саме профілактиці поганих звичок і пропаганді здорового способу життя  повинна приділятись велика увага ще змалку.

Дослідження ефективності профілактичних програм за останні 10 років досить переконливо доводять, що на сьогоднішній день серед усіх психоактивних речовин саме тютюнокуріння є основною проблемою, яка потребує рішучих профілактичних дій.

Реалізація проету «Ні алкоголізму та тютюнопалінню» допомогла учням дізнатись про такі актуальні проблеми,які наслідки вони мають на здоров´я і життя людини і зробили висновок,що сучасна людина обирає здоровий спосіб життя.

 

 

 

docx
Додано
1 вересня 2018
Переглядів
2398
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку