Україна – єдина країна

Про матеріал

Мета заходу: розкрити зміст понять «держава», «громадянин», «права», «обов’язки», «закон»; - ознайомити зі змістом основних статей Конституції України, Декларації прав дитини, учити цінувати права людей; - розширити й поглибити поняття «Я – громадянин України»; - формувати в учнів громадянські якості: знання законів і мотивацію до їх виконання, знання своїх громадянських прав і обов’язків; - виробляти громадянські якості: патріотизм, людяність, розвивати у дітей прагнення бути свідомими громадянами України; - спонукати дітей до розуміння своєї значущості в країні; - виховувати етичну поведінку, почуття товариських стосунків, повагу до рідних, турботу про ближнього. Ціннісні орієнтації: соціальна компетентність, комунікативна компетентність. Кінцевий результат: викликати у дітей бажання стати справжнім громадянином, виховувати почуття гордості за свою державу. Обладнання та оформлення: Державний Прапор України; класна кімната (зал) прикрашена повітряними кульками, елементами народної символіки; проектор, комп’ютер; записи музики, відеоролики: «Небесна сотня», «Україна прекрасна»; мультимедійна презентація.

Перегляд файлу

Конспект   Першого уроку «              »

 

Мета уроку:  o розкрити зміст понять «держава», «громадянин», «права», «обов’язки», «закон»; 
- ознайомити зі змістом основних статей Конституції України, Декларації прав дитини, учити цінувати права людей; 
- розширити й поглибити поняття «Я – громадянин України»; 
- формувати в учнів громадянські якості: знання законів і мотивацію до їх виконання, знання своїх громадянських прав і обов’язків; 
- виробляти громадянські якості: патріотизм, людяність, розвивати у дітей прагнення бути свідомими громадянами України; 
- спонукати дітей до розуміння своєї значущості в країні; 
- виховувати етичну поведінку, почуття товариських стосунків, повагу до рідних, турботу про ближнього. 

Ціннісні орієнтації: соціальна компетентність, комунікативна компетентність. 

Кінцевий результат: викликати у дітей бажання стати справжнім громадянином, виховувати почуття гордості за свою державу. 

 

Обладнання та оформлення: Державний Прапор України; класна кімната (зал) прикрашена повітряними кульками, елементами народної символіки; проектор, комп’ютер; записи музики, відеоролики: «Небесна сотня», «Україна прекрасна»; мультимедійна презентація.


 

 

Хід уроку

І. Організаційний етап

Учні розташовуються в класній кімнаті. Лунає пісня «Лише у нас на Україні».

ІІ. Мотивація навчально-виховної діяльності учнів. Оголошення теми уроку.

Учитель:

Доброго дня!

Сьогодні свято завітало в школу,

Бо перше вересня, і пролунав дзвінок.

Змужнілі, сонцем зласкані улітку,

Ми розпочнемо Перший наш урок.

Наш Перший урок пропоную розпочати такими рядками про Україну.

 

                                                     Моя Україна

Учень:                            На світі багато чудових країн,

Мені наймиліша, найкраща країна,

Яка піднялася, мов Фенікс, з руїн,

Безсмертна моя Україна.

Ти з давніх віків непокірна була

І волю свою боронила невпинно.

Нарешті збулося – її здобула

Звитяжна моя Україна.

На землях твоїх неозорих степів

Живе працьовита і чесна родина,

Хвилюється колосом стиглих хлібів

Моя золота Україна.

В садах і дібровах в вечірні часи

Чарує нас пісня дзвінка солов’їна,

І чути співочі дівчат голоси, –

Пісенна моя Україна.

Тепер ще не легко живеться тобі,

Є в тому, мабуть, особлива причина.

Та все подолає в тяжкій боротьбі

Незламна моя Україна.

Квітуй, мов калина, над плесами вод,

Будь в дружбі і праці міцна та єдина.

Хай буде щасливим твій вільний народ,

Прекрасна моя Україно!

Учитель .

(на фоні ,Україна , батьківська хата)

Щороку ви поглиблюєте, збагачуєте новим змістом поняття «Батьківщина». Нещодавно поняття «Батьківщина» обмежувалось для вас рідною хатою, де вперше пізнали любов та опіку мами і тата, ласку бабусі, мудрість дідуся, тепло родини. Проминуло раннє дитинство – і вже стежинка від хати повела вас до школи. Саме тут відкрили для себе, що ви не просто діти своїх батьків, а ще й українці, а Батьківщина наша – Україна, велика і прекрасна. Про етапи становлення України, її історію вам розкаже учень- історикознавець.

Учень-історикознавець

Віддавна на території України існували держави скіфів, сарматів, готів та інших народів, але відправним пунктів української державності і культури вважається Київська Русь (ІХ-ХІІІ століття).

Формування новітньої нації припало на часи визвольної війни 1648-1657 років під проводом Богдана Хмельницького проти Речі Посполитої. Результатом війни стало заснування в України козацької держави - Війська Запорозького.

У ХУІІІ столітті козацька автономія була ліквідована. Під час української революції початку ХХ століття постало декілька національних держав: Українська Народна Республіка, Українська Держава, Західно-Українська Народна Республіка.

У 1919 році відбулося возз’єднання українських земель, проголошено Акт злуки. У 1922 році Українська республіка ввійшла до складу Радянського союзу. Сучасна держава Україна утворилась у результаті розпаду Радянського союзу 1 грудня 1991 року.

Україна - унітарна держава, територія якої поділяється на адміністративно-територіальні одиниці, що не мають статусу державних утворень і не володіють суверенними правами.

Учитель.

Ми свідки історії, історія – це ми…

Події в Україні починаючи з листопада минулого року тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Ми живемо у непростий час – час змін.

Революція, яка відбулася нещодавно у Києві, довела, що український народ єдиний. Тепер маємо і в нашій історії такі події, що перед усім світом засвідчили прагнення українського народу до вільного, щасливого життя.

Але, як це не сумно говорити, жодна революція не проходить мирним шляхом – без жертв. Жертви завжди є з обох сторін. Ми хочемо, щоб кожен громадянин України згадав, за що він любить свою країну, свою рідну землю. І кожен усвідомив за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвували своїм життям «Небесна сотня».

Демонстрація відеофрагменту «Небесна сотня»

Вшануємо їх пам'ять хвилиною мовчання.

Учитель.      Слава Україні…(Героям слава)

Наші земляки також приймали участь у визвольній боротьбі українського народу проти терористичних угрупувань на сході України:

Громов Олексій, Бондаренко Сергій, Роман Іван, Захарченко Олександр, Дацюк Сергій…..

        Однак найголовнішою ознакою, що дає народові право називатися нацією, є мова – його найбільша духовна цінність.

Від покоління до покоління, долаючи численні перешкоди українці розвивали народну і літературні мови. Адже вільне творче слово – це душа народу. Якщо в народу відібрати його мову, він зникне, втративши культуру та історію. Ось як про це свого часу сказала Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову».

Учень

Ми з нею відомі усюди,

Усе, що треба, нам є

А хто свою мову забуде,

Той серце забуде своє.

Вона, як зоря пурпурова,

Що сяє з небесних висот.

І там, де звучить рідна мова,

Живе український народ.

В.Сосюра

Учитель.     

– Слава країни – це не лише її територія, мова, природні багатства, а головне – люди, які своїми здобутками прославляють країну на весь світ. Слід згадати найвидатніших з-поміж тих, чиї імена назавжди увійшли в історичну пам’ять, у душу народу українського.

(Презентація укр. діячі)

Тарас Григорович Шевченко – український поет, філософ, письменник,

графік, художник, політик, громадський діяч, і, як кажуть самі українці,

духовний батько сучасного українського народу.

Григорій Сковорода – педагог, поет, просвітитель, філософ, автор

трактатів, байок, пісень.

Микола Лисенко, український композитор, автор опер «Тарас Бульба»,

«Наталка Полтавка», «Енеїда», автор дитячих опер і оперет.

Михайло Грушевський – історик, організатор української науки,

професор, автор ілюстрованої історії України.

Леся Українка-

 Борис Патон- всесвітньо відомий вчений у сфері металургії і технології металів, академік, президент Національної АН України, автор технології зварювання тканин.

Ігор Тамм - видатний фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії з фізики. Його дитинство пройшло у Єлисаветграді (нині Кіровоград), закінчив Єлисаветградську чоловічу гімназію (1913 р.).

Микола Амосов - видатний український лікар, учений у сфері серцево- судинної хірургії, біокібернетик.

Леонід Каденюк - перший космонавт незалежної України, Герой України.

  • (Презентація спортсмени)

Відомі українські спортсмени:

Сергій Бубка (стрибки з жердиною), Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика), Оксана Баюл (фігурне катання), Яна Клочкова (плавання), Олег Блохін і Андрій Шевченко (футбол), Ірина Дерюгіна і Ганна Безсонова (художня гімнастика), брати Віталій та Володимир Клички, Василь Ломаченко і Олександр Усик (бокс).

Українська пісня — це частина духовного життя народу і вона не залишає його ні в радості, ні в смутку, крок у крок слідує за ним від дитинства до старості.

(Презентація  співаки).

Відомі українці в мистецтві:

Із сучасних зірок в усьому світі стала відомою українська співачка Руслана (Руслана Лежичко), яка в 2004 році виборола перемогу на конкурсі співаків Євробачення.

Ольга Куриленко, остання дівчина Джеймса Бонда, яка сьогодні мешкає в Лондоні, також народилася в Україні в місті Бердянськ. Вона відома ролями в кіно і участю в рекламі кави Сarte Noire.(Карт Нуа)

Ще одна всесвітньо відома красуня, акторка, модель і модельєр Міла Йовович народилася в Києві.

Кузьма Скрябін, …..

У кожного народу є свої національні здобутки. Вишивка, будучи, мабуть, одним з найдавніших способів оздоблення, нітрохи не втратила своєї чарівної привабливості і актуальності сьогодні. Придивіться уважніше і Ви побачите вишиванку хрестиком в інтер'єрі, вишиті сорочки часто можна побачити в гардеробах відомих акторів, телеведучих, спортсменів.

(Презентація  «Два кольори…»).

А зараз ми проведемо вікторину «Чи знаєте ви Україну?»

  1.  У якій півкулі знаходиться на карті наша Батьківщина? (У східній).
  2.  На якому материку ми живемо? (Євразія).
  3.  Які країни межують з Україною? (Білорусь ,Росія, молдова, Польща, руминія).
  4. Коли країна проголосила свою незалежність? (24 серпня 1991 року).
  5.  Де знаходяться географічний центр Європи? (На території України в Закарпатській області поблизу с. Ділове).
  6.  Яка називається найвища вершина Карпат? (Г ора Г оверла, 2061 м).
  7.  Яка найбільша річка в Україні? (Дніпро).
  8.  Як називається столиця України? (м. Київ).
  9.  Яке найбільше озеро в Україні? (озеро Сасик).
  10. Одним з українських символів є булава. (+)
  11. Перший президент незалежної  України Леонід Кучма. ( Кравчук )
  12. В Україні знаходиться єдина пустеля Європи. (+)
  13. В Україні розташований географічний центр Європи. (+)
  14. Чи правда, що Україна моє сухопутній кордон з 9 країнами світу?(сім)
  15. Чи правда, що в Україні близько 30% світових площ чорноземів. (+)
  16. Перша столиця України – Київ? (Харків)
  17. Озеро Ялпуг – найбільше в Україні? (+)
  18. Найбільше боліт на Поліссі? (+)
  19. Найглибше озеро України – Ялпуг. (Світязь)
  20. Найвища гора України – Говерла (+)
  21. Україна розташована в 4 природних зонах? (+)
  22. Герб Кременчука забарвлений трьома кольорами? (Білий, синій)
  23. Україна – найкраща країна (+)
  24. Сім Чудес України:
    1. Заповідник «Кам'янець» (Кам'янець-Подільський).
    2. Києво-Печерська Лавра (Київ).
    3. Софіївка (Умань).
    4. Софія Київська (Київ).
    5. Херсонес Таврійський (Севастополь).
    6. Хотинська фортеця (Хотин).
    7. Хортиця (Запоріжжя).

(Презентація «7 Чудес України»)

(Нагороджується найкращий  солодким призом)

 

Учитель.     

У прислів’ях, приказках, крилатих виразах втілені моральні цінності українського народу, які живуть сотні років та висвітлюють найвищу мудрість – як бути Людиною.

  • «Без верби і калини…» (немає України).
  • «Людина без рідної землі…» (як соловей без гнізда).
  • «За рідний край…» (життя віддай).
  • «Та земля мила…» (де мати народила).
  • «За народ і волю…» (віддамо життя і долю).
  • «Жити – …» (Вітчизні служити).

(Нагороджується найкращий  солодким призом)

Учень

Боже великий, єдиний,

Нам Україну храни,

Волі і світу промінням

Ти її осіни.

Світлом науки і знання

Нас, дітей, просвіти,

В чистій любові до краю,

Ти нас, Боже, зрости.

 Молимось, Боже єдиний,

Нам Україну храни,

Всі свої ласки-щедроти

Ти на люд наш зверни.

Дай йому волю, дай йому долю,

Дай доброго світу,

Щастя дай, Боже, народу

І многая, многая літа.

Учитель.     

Любі діти! Пам’ятайте: патріотизм – звичайний стан повсякденного життя людини, який виявляється не тільки в надзвичайних ситуаціях. Будьте патріотами, любіть святині своєї держави та пам’ятайте, що державні символи – це святиня, і шанобливе, трепетне ставлення до них є ознакою високої громадянської свідомості, національної гідності і, зрештою, культури людини

Пісня « Це край де я родилась і живу»(На фоні презентації)