Україна – це Європа!

Про матеріал
Вікторина, на тему "Україна – це Європа!", що тісно повязана з географічним розташуванням України, та іншими країними європи.
Перегляд файлу

Україна – це Європа!

Мета: узагальнити та систематизувати знання учнів з теми «Загальна характеристика Європи», «Країни Європи»; розкрити творчі здібності дітей, вміння працювати з джерелами географічних знань, вибирати необхідну інформацію, об'єктивно оцінювати її; удосконалювати практичні навички роботи з картами атласу; виховувати інтерес дітей до предмета, взаємодопомогу, товариськість.

Обладнання: комп'ютер, платформа для дистанційного навчання Zoom, презентація.

Хід заходу

СУЧАСНА ПОЛІТИЧНА КАРТА ЄВРОПИ - Сайт geografiamozil2!

Доброго дня! Я радий вас всіх сьогодні тут бачити.

Девіз заходу:

Розкажи – і я забуду,

Покажи – і я згадаю,

А пограй – запам’ятаю.

З цих гарних слів я хору розпочати проведення даного цікавого позаурочного заходу з нагоди тижня природничо-математичних дстциплін.

Ну що ж, всі вже приєдналися можемо родпочинати!

Наша культура, мистецтво, традиції та цінності  завжди були європейськими. Але знадобилося чимало років після здобуття нашої незалежності та численні жертви сьогодення, щоб ні в кого з наших сусідів не виникало сумнівів у тому, що Україна є невід'ємною частиною Європи. Ми боремося за демократичні європейські цінності і виступаємо щитом для всього цивілізованого світу.

Українці — відкриті, вільні, толерантні, виступають за свободу слова і свободу поглядів. Це сьогодні бачить увесь світ. Ми платимо велику ціну, щоб бути незалежними та врешті решт приєднатися до європейського суспільства остаточно.

На минулому уроці ви отримали випереджальне завдання, я гадаю ви підготували? Зараз ви дізнаєтесь, а можливо хтось згадає про крайні точки території України.

Україна знаходиться в центральній частині Східної Європи на перетинанні транспортних шляхів з Європою в Азію та зі Скандинавських країн у країни Середземноморського регіону.

Крайній північний пункт — с. Грем'яч Чернігівської області.

Грем'я́ч — село в Україні, Новгород-Сіверському районі Чернігівської області. Населення становить 1399 осіб. Орган місцевого самоврядування — Грем'яцька сільська рада. Село відоме як найпівнічніша точка України. Грем’яч вперше згадується у 1604 р., на думку деяких дослідників засноване у 13 ст. На території села у 1747р. була побудована Церква Різдва Богородиці.

Мал.: Церква Різдва Богородиці.

Крайній південний пункт — Південна точка — безіменна скеля під мисом Миколая у південно-західній частині Фороса.

Мал.: Мис Миколая, Крим.

 

Крайній західний пункт — урочище Лучка біля стариці Мертва Тиса ріки Тиси, що за 1,5 км на захід від села Соломоново Ужгородського району Закарпатської області.

  • Крайній східний пункт — с. Червона Зірка Луганської області.

 

 

От тепе ви знатимете крайні точки нащої країни. Їх потрібно знати!

Хочу вам деякі цікаві факти про європейські країни. Послухайте:

З вином нерозривно пов’язана історія Молдавії, що вельми примітно, оскільки контури цієї країни на карті нагадують грону винограду. Виноградники займають величезну площу, понад однієї четвертої частини країни. Майже 25% місцевого населення зайняті у виробництві молдавського вина.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Про створення Польщі роповідає легенда, згідно з якою три брата: Лех, Чех і Рус в довгому і важкому шляху затрималися в красивому місці і побачили білого орла, що летить над ними. Лех вирішив заснувати на тому місці місто, а білий орел з золотими кігтями став його символом, і до сих пір прикрашає польський герб. Першою столицею Польщі стало місто Гнєзно, який об’єднав усі слов’янські племена і став центром християнства.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Бельгія - одна з тих малих держав, які відомі під ім'ям "майстерень Європи". Бельгійці ж вважають свою країну "серцем Європи", і в дійсності, ще з давніх часів ця територія була торговим перехрестям, яким мріяли заволодіти багато сусідні володарі. Країна прийняла близько 850 міжнародних організацій, включаючи головні політичні організації ЄС і НАТО. Брюссель перетворився на місто-космополіт, де 30% жителів складають вихідці з інших країн. За щільністю населення Бельгія поступається в Європі лише Нідерландам.

Гаразд, працюємо далі!

А зараз давайте перевіримо ваші знання прапорів Європейських країн. Добре знаєте прапори Європейських країн?

Гра вгадай прапор.

Велика Британія

 

Андорра

Ватикан

 

Німеччина

 

Польща

Україна

Бельгія

Боснія і Герцеговина

Швейцарія

 

Дуже добре! Я бачу ви добре володієте знаннями про прапори Європи.

Гаразд. А хто мені скаже скільки країн відноситься до регіону Європи?

Ну що ж, продовжуємо. А зараз перевіримо ваші знання самих країн Європи. Я вам буду говорити певну інформацію про країну ту чи іншу, а ви повинні відгадати її назву. Розпочинаємо!

Країни Європи

  1.           Країну недарма називають сонячною і квітучою. Тут майже завжди тепло і сонячно. У долинах річок Прут, Дністер, Бик і Реут вирощують кавуни, гарбузи, дині, баклажани. А навколо столиці суцільні виноградники! Що це за країна? (Молдавія)
  2.           Легенда розповідає, що вождь одного з племен на ім'я Лех, побачивши на дубі гніздо орла, вигукнув: "Будемо селитися тут!" (Ось чому на гербі цієї країни зображено білого орла на червоному тлі.) Він побудував на цьому місці місто і назвав його Гнезно, тобто Гніздо. Поступово навколо Гнєзно об'єдналися інші племена і виникла держава. Яка? (Польща)
  3.           Назвіть найбільш густонаселену державу в Європі? (Нідерланди)
  4.           Яку невелику країну в центрі Європи (а менша за неї лише Люксембург, Монако, Ватикан) називають "перехрестям Європи"? (Бельгія)
  5.           У якій країні селяни спускають свіже молоко з високогірних пасовищ Тіроля молокопроводами - поліетиленовими трубами - у села, що розташовані далеко внизу? (Австрія)
  6.           У яких країнах Європи проводиться корида? (Іспанія, Португалія)
  7.           У якій країні є звичай виливати на ноги відро води нареченій або першокласнику, які виходять за поріг рідної домівки: щоб усе йшло гладко? (Болгарія)

А зараз давайте послухаємо цікаву інформацію яку нам підготували деякі ячні.

Географічний центр Європи — гіпотетична точка, відмічає географічний центр Європи. Розташування центру залежить від визначення кордонів Європи і головним чином визначається обраною методикою підрахунку, а також тим, чи включаються віддалені острови в список крайніх точок Європи чи ні.

Таким чином, на звання географічного центру Європи претендує кілька місць:
    Село Пурнушкяй в 25 км на північ від Вільнюса, Литва;
    Відмітка в селі Крагуле близько Кремніци, Центральна Словаччина;
    Відмітка біля села Ділове недалеко від Рахова, Україна;
    Суховоля, північно-східна Польща.

 

Географі́чний центр Украї́ни, згідно з даними Державного комітету природних ресурсів України розташований на північній околиці села Мар'янівка (Шполянський район) між райцентром Шпола і селом Матусів Черкаської області.

 

Добре, гарно працюєте. Продовжуємо.

Зараз хочу вам запропонувати гру, яка називається «Вірю невірю».  Я буду зачитувати вам деякі твердження, вам групою потрібно за короткий проміжок часу вирішити чи це вірне твердження чині. Відповідь потрібно давати Так або Ні. Розпочинаємо.

«Вірю – не вірю»

  1.          Чи вірите ви, що найвищі у світі будівлі знаходяться в столиці України м. Київ ? (Ні. Найвища будівля у світі її висота досягає 828 м. Хмарочос має дві назви: Бурдж Дубай і Бурж Халіфа. Будівля була відкрита у січні 2010 року. Форма будівлі нагадує сталагміт. Загальна вартість споруди – близько 1,5 млрд доларів).
  2.           Чи вірите ви, що найбільшою твариною в Україні є зубр? ( Так. Він досягає у висоту 2 м і важить до 1000 кг)
  3.           Емблемою Всесвітнього фонду охорони дикої природи є бамбуковий ведмідь панда. ( Так, припускають, що панд залишилось близько 1000 особин, їх запасено до списку зникаючих видів)
  4.           Азовське море - наймілкіше море світу ( Так, його максимальна глибина 15м).
  5.           Квітка , яка росте в Україні і найсильніше пахне – це фіалка ( так).
  6.           Серед українців не було Нобелівських лауреатів з галузі біології (Ні, був І.Мєчніков).

Загадки про Європейські країни

  1.           Яка країна подарувала світові знаменитого казкаря, автора «Снігової королеви» та «Гидкого каченяти»?

(Данія)

  1.           Назви країну, на території якої зосереджена чверть світових запасів чорнозему.

(Україна)

  1.           Назви батьківщину Олімпійських ігор та марафонського бігу.

(Греція)

  1.           Яку країну можна назвати «молочною фермою Європи»?

(Швейцарія)

  1.           Яка країна межує з Францією і Німеччиною?

(Люксембург)

Гаразд. Скажіть будь-ласка вам сподобався даний захід.

Давайте згадаємо що ми сьогодні розглядали?

Що нового ви дізналися?

Що вам найбільше запамяталося з цього позаурочного заходу?

Ну що ж, ми з вами сьогодні добре попрацювали, ви були дуже активні, що неможе не радувати. Я радий що ви зацікавлені та володієте інформацією яку ми сьогодні з вами переглянули. На цій прекрасній ноті я завершую даний захід. Був дуже радий вас всіх тут бачити! Дякую за увагу. Дозустрічі!

docx
Додано
19 квітня 2023
Переглядів
715
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку