УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ УГОРЩИНИ, МОЛДАВІЇ, МОСКОВІЇ ТА ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ. КРИМСЬКЕ ХАНСТВО

Про матеріал
Презентація допоможе учням засвоїти матеріал із поданої теми в умовах дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ УГОРЩИНИ, МОЛДАВІЇ, МОСКОВІЇ ТА ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ. КРИМСЬКЕ ХАНСТВО

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Закарпаття у складі Угорщини. З ослабленням Галицько-Волинського князівства Закарпаття остаточно ввійшло до складу Угорщини. Князівство було поділене на окремі територіально-адміністративні одиниці — комітати, якими керували ішпани (жупани) - намісники угорського короля. Слов’янське населення витіснялося в гори або піддавалося мадяризації. Федір Коріатович. Федір отримав від угорського короля місто Мукачеве та став намісником Березького комітату. Федір Коріятович виступав проти запровадження кріпацтва і мадяризаціїзначно зросли міста Мукачеве та Берегове, виникло багато нових поселень. Саме завдяки православній вірі більшість закарпатських українців зберегли рідну мову, культуру, усвідомили свою національну приналежність.

Номер слайду 4

Замок Паланок. Місто Мукачево

Номер слайду 5

Колодязь глибиною 75 м

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ДОЛЯ БУКОВИНИЗараз північна частина Буковини входить до складу нашої держави (Чернівецька область), а південна — до складу Румунії. Від середини ХІV ст. Буковина потрапляє під владу Угорщини, а південна частина краю активно заселяється волохами (румунами).1359 р. – створення незалежного Молдавського князівства. Буковина ввійшла до складу князівства як автономне утворення, що зберігала свій статус до середини ХV ст Уперше назва Буковина зустрічається в грамоті молдавського господаря (князя) Романа І від 30 березня 1392 р. Українська мова та культура справляли значний вплив на духовне життя молдавського суспільства. До середини ХVІІ ст. офіційною діловою мовою тут була давньоукраїнська, якою писали літописи та літературні твори. Великих землевласників, як і на українських землях, називали боярами.

Номер слайду 8

Українські землі в складі Московської держави. Звільнившись від залежності Золотій Орді московські царі почали боротьбу за Руські землі з литовськими королями. Вони заявляли, що саме Москва є спадкоємницею Київської Русі. Великий князь московський Іван ІІІ почав титулуватися «Государем і великим князем усієї Русі», а в 1489 р. вперше зауважив великому князеві литовському й королю польському: «Наші города, і волості, і землі, і води король за собою держить». Іван ІІІТакі претензії московського правителя вкрай загострили відносини між Москвою й Литвою та спричинили майже безперервну низку війн початку ХVІ ст. Московія збільшила свої володіння за рахунок Чернігово-Стародубського і Новгород-Сіверського князівств. Усіх, хто був невдоволений цим приєднанням, московські воєводи вбили або захопили в полон. Новоприєднані землі були поділені на повіти на чолі з воєводами. Удільні князі, що перейшли до Московії, отримали службу й володіння від великого московського князя.1523 р. Новгород-Сіверське князівство було ліквідоване.

Номер слайду 9

Кримське ханство Північне Причорномор’я та Крим у складі Золотої Орди утворювали окремий улус (область)Утвердження монголів на цих землях згодом привело й до поширення там ісламу, яке започаткував брат Батия золотоординський хан Берке. Виникнення Кримського ханства пов’язане з ім’ям хана Хаджі-Ґірея (1428—1466 рр.). Кримське ханство 1478 р. стало васалом Османської імперії.

Номер слайду 10

Державно – політичний устрій Кримського ханства

Номер слайду 11

Бахчисарай – столиця Кримського ханства. Бахчисарайський палац

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Запам’ятайте дати1359 р.— входження Шипинської землі (Буковини)до складу Молдавського князівства.1393—1414 рр.— діяльність Федора Коріятовича на Закарпатті.30-ті рр. ХV ст.— створення Кримського ханства.1474 р.— перший великий напад кримських татар на українські землі.1478 р.— установлення васальної залежності Османської імперії над Кримським ханством.1492 р.— перша вірогідна документальна згадка про українських козаків.1492 р.— перша згадка назви «Буковина» в писемних джерелах.1503 р.— захоплення Чернігово-Сіверщини московським великим князем Іваном ІІІ. Ясир – полонені, яких захоплювали турки. Козак – слово тюркського походження, що означає: вільна озброєна людина,

pptx
Додано
3 квітня 2022
Переглядів
11975
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку