Український віночок в мистецтві. «Символіка» квітів українського віночка. Створення святкового віночка з кольорового паперу. Аплікація

Про матеріал
Мета: поглиблювати та закріплювати знання дітей про українське національне вбрання, про дівочий віночок як оберіг, про особливості його виготовлення, про значення квітів та стрічок у ньому; розвивати зв’язне мовлення, стимулювати вживання прислів’їв і приказок; виховувати почуття національної гордості, любов та пошану до традицій свого народу, зокрема до національного вбрання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Український віночок в мистецтві. «Символіка» квітів українського віночка. Створення святкового віночка з кольорового паперу. Аплікація

Номер слайду 2

Український віночок Віно́к — головний убір з листя, бадилля, гілок і квітів, має форму обруча.

Номер слайду 3

В Україні вінки мали сонячну символіку. Дівчина у вінку асоціювалася з сонцем, яке сходить. Також це символ слави, перемоги, святості, щастя, успіху, миру, сонця, молодості,

Номер слайду 4

Для українського народу здавна традиційним оберегом був вінок. Зображення вінків було на одязі, скатертинах, рушниках, досить часто його використовували як елемент декорування будинку. І, звичайно, він є незмінним атрибутом свята Івана Купала, що відзначається 7 липня.

Номер слайду 5

Схема плетіння вінка

Номер слайду 6

Виготовляють традиційний український вінок з 12 квітів: деревій, барвінок, мальва, калина, безсмертник, незабудка, чорнобривці, любисток, волошка, ромашка, червоний мак, хміль.

Номер слайду 7

Деревій Одне із найпочесніших місць у вінку займає деревій. Це досить невибаглива рослина, вона росте всюди, куди занесе вітер її насіння. А тому вважається символом нескореності і непоборності.

Номер слайду 8

Ромашка — символ здоров'я, добра і ніжності. Говорять, що у вінку вона повинна бути між гронами калини та хмелем.

Номер слайду 9

Волошка Уособленням краси, молодості, сили і здоров'я вважається волошка. Розташовуватися вона повинна обов'язково біля любистку.

Номер слайду 10

Безсмертник Квіти безсмертнику означають здоров'я. На вигляд вони маленькі, не дуже примітні, але їх користь для людини є надзвичайно великою.

Номер слайду 11

Любисток З легенд та пісень відомо про чудодійні властивості любистку. Його кидали в купіль дитини, аби довго жила, була милою..

Номер слайду 12

Калина - символ дівочої краси.

Номер слайду 13

Чорнобривці Незайвим буде вплести до вінку і чорнобривці. Тоді дівчина буде чорнобровою і надзвичайно гарною.

Номер слайду 14

Мак став символом дівочої краси, щирих, чистих почуттів.

Номер слайду 15

Барвінок став справжнім символом вічного життя, міцного кохання і шлюбу. До того ж барвінок захищає він нечистої сили.

Номер слайду 16

Цвіт вишні та яблуні – це символ материнської любові.

Номер слайду 17

Мальва, Ружа, Півонія – символи віри, надії і любові.

Номер слайду 18

Хміль символізує розум. Він оспіваний в багатьох легендах і піснях.

Номер слайду 19

Символіка кольору стрічок у вінку . . . . . . . . . . . . .

Номер слайду 20

Посередині прив’яжемо коричневу стрічку — це символ землі-матінки, нашої годувальниці.  По обидва боки від неї — жовті стрічки — це символ сонечка , яке всьому дає світло і тепло. За ними ідуть з різних сторін світло- і темно-зелена – символ живої природи, краси, юності, спокою в природі.   За ними в свою чергу синя і голуба – символ неба і води, людям сили і здоров’я.

Номер слайду 21

Потім з однієї сторони оранжева – символ хліба, а з другої фіолетова – символ розуму.  А за ними — малинові, щоб щирими зростали дівчатка.  Рожеву стрічку в’язали, щоб у кожної з них достаток був у домі.  І останніми були білі стрічки, але на кожній з них вишивали або малювали золотом чи сріблом сонце і місяць.Стрічки берегли дівоче волосся від чужих очей. Вони були не коротшими від коси.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Петрущенко Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
26 березня 2023
Переглядів
1394
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку