Урок - конференція " Видатні імена в біології. Гордість України"

Про матеріал
За законами та теоріями ми часто забуваємо, що найцінніше у науці - це люди. Урок про видатних біологів світу та України покликаний виховувати патріотизм і повагу до наукового доробку та громадянського подвигу вітчизняних учених.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Відділ освіти Пустомитівської райдержадміністрації

Чижиківська ЗОШ І – ІІІ ступенів

 

 

Урок – конференція у 10 класі

Видатні імена в біології . Гордість України.

 

G:\методобєднання\DSCN4549.JPG

 

Вчителя хімії та біології

Чижиківської ЗОШ І-ІІІ степенів

Тютько Неоніли Іванівни

 

 

Чижиків 2016

 

 

Тема урокуː Видатні імена в біології . Гордість України.

Мета

• навчальнаː дослідити науковий шлях та внесок у розвиток біологічних знань видатних вчених – біологів у світі, зокрема і в Україні( за вибором школярів),

• розвиваючаː формувати навички роботи з інтернет – ресурсами, активізовувати дослідницьку діяльність учнів, уміння презентувати результати роботи, вивчати роботу місцевих природодослідників,

виховнаː формувати громадянські, соціальні компетенції, виховувати патріотизм, усвідомлення значущості досягнень українських вчених в розвитку світової наукової думки на прикладі життєвого шляху В.І.Вернадського, І.І.Мечникова, М.Амосова.

Очікувані результатиː учень

• знає прізвища відомих вчених, їх внесок в розвиток біології,

• вміє вести пошукову роботу,оформляти висновки та результати,

• аргументує свій вибір,

• активно веде пошукову роботу,

• самостійно обирає спосіб презентації своїх досліджень,

• вносить оригінальні доповнення,

• відчуває гордість за приналежність до української нації.

Тип урокуː урок – конференція.

Форми роботиː робота в групах, реферати, мультимедійна презентація, літературно – музична пауза, обговорення.

Обладнання та матеріалиː мультимедійний проектор, ноутбук, калькулятор, нейлонова сорочка, природничі журнали, світлини.

 

   Хід уроку

  1. Організація класу.

Цитата уроку. « Знайомство з біографіями великих людей дуже повчальне для вивчення людської природи».  ( І.І.Мечников)

  1. Постановка проблеми.

 Який внесок видатних біологів, науковців, практикуючих медиків, місцевих природодослідників в розвитку знань про природу, значення їх діяльності для людства. Визначення порядку роботи, послідовності презентацій.

  1. Проведення конференції.

Вступне слово вчителя. Серед вивчення законів, теорій, формул, розв̓язання задач, проведення дослідів ми забуваємо про те, що за кожним відкриттям, за кожним видатним досягненням є доля людини. Інколи – це драма, довідавшись про яку ми, якщо і не здобудемо біологічних чи хімічних знань, проте збагатимо духовні скарбниці душ наших, а, може, усвідомимо свою причетність до величного звання – Гордість України.

          Отож, перша наша презентація стосується людини, чиє ім´я найчастіше згадуємо на уроках біології. Це – засновник теорії еволюції Чарльз Дарвін.

( Додаток 1. Мультимедійна презентація.)

          Вчитель. Які приклади із сьогодення доводять, що вид Людина розумна продовжує еволюціонувати? 

           Друга група наших товаришів обрали для дослідження науковий внесок Нобелівських лауреатів Джеймса Уотсона та Френсіса Кріка. Відкриття цих учених призвели до появи таких галузей науки, як біотехнологія та генна інженерія.( Додаток 2. Мультимедійна презентація).

           Вчитель. Що вам відомо про значення для людини ГМО?

А зараз музична пауза. Пісня Світлани Канюк « Це мій рідний край».

Тож ви розумієте, що далі ми ведемо мову про наукові, а, особливо, життєві громадянські подвиги вітчизняних учених. І почнемо з людини, життя якої практично до останнього дня було віддане людям. Це –« видатнийвітчизняний хірург – кардіолог, доктор медичних наук, професор, академік НАН та АМН України М.М.Амосов. За що ж ця Людина з великої букви Л посіла другу сходинку в номінації « Гордість України»? Для цього,по – перше, проведемо невеликі математичні обчислення.

89 – 27 = 62

95000 : 62 = 1532 цілих( опустимо десяті та соті)

Отож, у створеному Миколою Амосовим інституті кардіохірургії за його участю проведено 95000 операцій на серці. Ми припускаємо, що він активно оперував з 27 років( закінчивши медінститут та інтернатуру), а телевізійні джерела стверджують, що Амосов працював, практично, до останніх своїх днів. Помер великий хірург у віці 89 років. Тобто, приблизно 1532 операції у рік, або десь 4 операції у день. Це, діти, тисячі людських життів, вирваних з лабет неминучої смерті. А ще 10000 операцій на легенях! Про М.М.Амосова можна не один урок говорити. Та перегляньте невеликий фрагмент документального фільму про Героя України.( Додаток 3. Фрагмент мультимедійної презентації.)

 Демонстрація. Розгляньте зразок нейлонової сорочки. Приблизно таку сорочку Микола Амосов купив в Америці та виготовив із неї перший в країні штучний серцевий клапан.

 А тепер звузимо географію наших досліджень. У нашому селі Чижиків проживає унікальний природодослідник. Адже саме восени 2014 року виповнюється 30 років відколи ця людина веде щоденні записи про природні умови на території Чижикова, а також записує у свої «літописні журнали» найцікавіші події не лише в природі, а і в історії та побуті нашого села, ба, навіть, України. Про нього нам розкаже онука Сух Марта.

Сух Орест Васильович народився 1947 року 15 серпня у селі Чижиків. Коли немовляті виповнилось три місяці, його батька заарештували та вивезли до Сибіру. Отож,дитинство сина так-званого "ворога народу" було нелегким. Мама, Софія Дмитрівна, змушена була піти з дому та жити з малим дитям на квартирі. Рідня відцуралась, бо боялись вивезення до Сибіру. 

У 1950 році помер батько маленького Ореста,Василь Іванович, не побачивши, навіть, як синок робить перші кроки. Орест жив з матір'ю удвох. Бідували дуже.Бабуся Софія розповідала, як на Святу Вечерю годувала 4 – місячне дитя борщем, звареним лише з води та буряка.

Та і у чужих людей жити довго не довелось. Господарів викликали до сільської ради та погрожували вивезенням. Довелося дружині «ворога народу» поневірятися з малим сином на руках.

Та сталося так, що у родичів померли від туберкульозу усі діти. За також хворою старою господинею не було кому доглядати. Софія Дмитрівна погодилася на пропозицію, щоб мати хоч якесь житло для малої дитини. З вдячності, помираючи, господиня заповіла хату своїй доглядальниці. Так сім'я одержала житло.

Коли навчався у школі,то деяким дітям-сиротам державні органи надавали допомогу,одяг,взуття. Та синові "ворога народу" допомоги не було ніколи.

Після закінчення школи у 1962 році навчався у професійному училищі та одержав професію слюсара-ремонтника. Все життя працював на заводі. За «золоті руки» був нагородженим медаллю "За трудову доблесть" Ще і зараз Орест Васильович працює на Львівській тютюновій фабриці у місті Винниках.

У вільний час любив спостерігати за природою рідною Чижикова. Завжди цікавився впливом погодних умов, клімату на рослини, тварини.

З 1984 року почав систематично вести журнали, де записував відомості про температуру, напрям вітру, опади кожного дня. А також щомісяця оформляв спостереження про життєдіяльність рослин, тварин, урожаї, стихійні лиха, аномальні природні явища.

C:\Users\ticher\Desktop\DSCN4371.JPG

У цих спостереженнях захопився ще й бджолярством  мріяв про власну пасіку. Та через працю на заводі не міг займатись бджолярством. Та перед виходом на пенсію придбав пасіку. З того часу окрім щоденників погоди, записує відомості про поведінку працьовитих комах при різних природніх умовах. Завжди щиро приймає гостей та ділиться досвідом.

Ось лише деякі цікавинки щоденників Ореста Васильовича. 

Зимою 1984 року 3 січня температура повітря +10°С, а 7 січня -7°С, найхолодніше було у лютому:-18°С уночі. А 27 квітня падав сніг. В травні – липні падали дощі: 23 дні у травні, 21 день у червні, 14 днів у липні. Та ще й 14 липня пройшов буревій. Практично увесь урожай на полях був стертий з лиця Землі.

Тут не лише спостереження за природою, але й історичні замальовки.

У 1986 році надзвичайна подія - у селі проведено газове опалення.

1990 року 21 січня зі Львова до Києва був утворений живий ланцюг в знак єдності української нації, наче на підтвердження слів із духовного гімну України "... в єдності- сила народу ".

В щоденниках описані докладно події проголошення незалежності України у 1991 році, які ми вивчаємо з підручників історії.

У 1994р. було дуже гаряче літо: протягом п'яти місяців – з травня по жовтень позначки термометра сягали 30 градусів.

А ось новини для економістів: у 1996 році 2 вересня введено українську валюту – гривню.

У 1996 році зима почалась із середини грудня сильним морозом до -24°С і тривала до квітня. 7-8 квітня випав сніг товщиною 35 см.

О! Ми забули розповісти нашим друзям, що 30 травня 1990 року у Львові, та і в Чижикові, був землетрус, що за шкалою Ріхтера сягав 4 балів.

Не обходиться у записах і без жартів. В 1999 році було затемнення сонця на 80 градусів, і після цього нам майже щороку обіцяють кінець світу. З цього приводу хочемо додати слова пасічника Барана Петра Анатолійовича:« Кінець світу настане, коли не стане бджіл.»

У 2000 році 3-го липня падав град розміром з голубині яйця, завдавши шкоди сільським будинкам. Зате грудень дивував теплом до +7- +9°С. Розгубилися, навіть, бджоли.

А 3-го травня 2003 року Чижиковом пронісся смерч. Стихійне лихо руйнувало дахи будинків, привело до значних втрат. Що вже казати про наших бджіл: умить загинули майже усі. Пасічники всю свою справу починали спочатку.

А у 2007 році природа сама з себе посміялась. 9 січня було так тепло, що бджоли вилетіли з вуликів. 27 січня 2008 р. температура повітря досягла позначки 16 градусів тепла – прокинулись бджоли, зацвіли квіти.

 

Шкільні природодослідники співпрацюють з Орестом Васильовичем з 2008 року. Ми щоразу звертаємося до цієї щирої людини за порадами та консультаціями. Журнали нашого природодослідника та літописця ще можуть вивчати не одне покоління чижиківських школярів.

 

 Та хочемо додати цитату із одного журналу чижиківського природодослідника:

«Зараз погода нас знову дивує. Вона непередбачувана. І нам слід пам'ятати, що ми не пишемо для неї законів. І будуть зимою цвісти мальви та вилітати бджоли, а літом з неба падатиме сніг! Це не Земля належить нам, а ми належимо Землі, на все воля Божа!»

       Цієї мудрості і варто нам, школярам, запозичати. Любити свій край, вивчати рідну Землю та просити милості у Господа дарувати нам терпіння у пізнанні природи нашого краю.

І знову музична пауза. Пісня та відео кліп С.Вакарчука « Така як ти».

Отож, ми розглянули як любов до людей та любов до природи возвеличує особистість. А зараз прошу послухати, як життя людини може змінити кохання.

Любов настільки велика сила, що перероджує і нас самих.

Ф.Достоєвський

Практично у кожному місті України є вулиця або вищий навчальний заклад, що носять ім´я Іллі Івановича Мечникова. Пригадайте, у чому суть його теорії клітинного імунітету. Відкриття нашого вченого назавжди залишається актуальним для збереження здоров´я людей у цілому світі.(Додаток 4. Мультимедійна презентація)

Вчитель. Чому при вірусних інфекціях лікарі рекомендують багато пити? Чому рекомендують полоскати горло, промивати ніс?

 

  1. Підсумки.

Вчитель. Тож, пам´ятаймо, що науку творять люди, люди, що любили світ, життя, людей…і їм присвятили себе. Кожен з нас може досягти висот у сфері діяльності, яка нам близька. Сподіваюсь, що історії життя, які ми сьогодні прослухали спонукатимуть вас до праці, до гордості за нашу державу Україну, за рідне село, за українських людей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку