Урок - подорож на тему "Сон"

Про матеріал
Урок-подорож на тему "Сон", буде корисний для педагогів щоб провести нетрадиційний урок
Перегляд файлу

 

Тема уроку: Сон як функціональний стан організму.

Мета уроку:

Навчальна – ознайомити учнів з фізіологічною природою сну, його фазами, біологічним значенням і гігієною сну та причинами порушень сну;

Розвиваюча – продовжувати розвивати в учнів вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати, спостерігати, робити логічні висновки;

Виховна – виховувати в учнів науковий світогляд та дбайливе ставлення до свого здоров’я.

Хід уроку.

Слово вчителя: Сьогодні ми проводимо урок-подорож по сторінках природи сну й сновидінь. Перед нами постає завдання познайомитися з фізіологічною природою сну.

Відкриваємо першу сторінку нашої подорожі:

«Значення сну для організму».

Регулярна зміна сну й бадьорості - це необхідний добовий цикл будь-якого живого організму. Людина з 60 років життя більше 20 років проводить у сні. Без сну життя немислиме. У проведених досвідах собака без їжі могла прожити 20-25 днів, хоча при цьому втрачала 50% ваги, а собака, позбавлений сну гинула на 12 день, хоча у вазі втрачала всього 5%. Безсоння болісне. Невипадково в древньому Китаї присуджували до страти позбавленням сну.

От так малює картину непереборного сну В.Катаєв у розповіді «Сон»:

«Бійці кіннот Будьонного протягом трьох доби витримали 20 атак.…До мук спраги, німоти, голоду й спеки додалося ще нове мука - мука боротьби з непереборним сном. Атака закінчилася. Бійці ледь трималися в сідлах, не було ніякої можливості боротися зі сном. Наступав вечір. Сон зводив очі. Повіки були як намагнічені. Очі засинали. Серце, налите кров'ю, важкою, нерухомою, як ртуть, затихало повільно, і разом з ним зупинялися й раптом падали обважнілі руки, розтискалися пальці, моталися голови, з'їжджали на чоло кашкети».

Чому ж людина не може обходитися без сну?

Тютчев писав: «Древні рани - сном лікуй». Сон відновлює розумові сили й недарма в народі говорять: «Ранок - вечора мудріший».

І, звичайно, зауважували, що спати хочеться, коли тиша, цокають годинник або краплі дощу вдаряють у шибку. Сонливість викликає стукіт коліс у поїзді. Яка ж природа сну?

Відкриваємо другу сторінку нашої подорожі:

«Природа сну».

\повідомлення учнів\

У людини сон протікає циклічно. Цикл включає дві фази:

1 фаза - фаза повільного сну.

2 фаза - фаза швидкого сну.

Дослідження показали, що сон - це загальне гальмування кліток головного мозку, під час якого клітини головного мозку відпочивають. Гальмування поступово поширюється на значну частину кори великих півкуль головного мозку.

Зміна сну й бадьорості - це повторення природного ритму Землі - зміна дня й ночі, до якого пристосовані всі живі організми. Навіть серед людей є сови й жайворонки. Жайворонок рано лягає, але й легко рано встає, а сови довго активні, але а ранком люблять побільше поспати.

Іншою причиною сну є втома.

І нарешті сон - це звичка, рефлекс, вироблений на час, на обстановку. Якщо людина звикає лягати спати в один й той самий час, і навіть якщо не втомилася, то однаково в певну годину наступає сонливість. Сон - це гальмування кліток кори більших півкуль головного мозку.

Якщо людина звикла лягати спати в те саме час і навіть якщо не утомився, то однаково в певну годину наступає сонливість.

Отже:

Сон - це гальмування клітин кори великих півкуль головного мозку, але не всіх. Під час сну активність головного мозку не припиняється, а лише перебудовується.

Третя сторінка подорожі: «Дивовижний сон».

Ще в далекі часи вірили снам. Вважали, що сни можуть бути «віщими», вони можуть пророчити людині щось. Побачив у сні річку - до розмови, м'ясо - до хвороби, яблуко - з'явиться хтось. У чому причина такого збігу?

Справа в тому, що в снах відбиваються наші почуття. Часто сниться те, чого ми дуже хочемо, або, навпаки, те, чого ми побоюємося. Це й дає нам привід судити про те, що сни збуваються, що вони «віщі».

Якщо до ніг людини прикласти під час сну, грілку, то йому обов'язково присниться, нібито він іде по розпечених вугіллях. Людині сниться, що його вкусила змія за груди. Він просинається з думкою, що обов'язково повинні з ним відбутися якісь неприємності. А через кілька днів у нього обов'язково з'явиться гнійний нарив. Ну не чи сон у руку, сон пророчив. Як пояснити дане пророкування?

Дуже просто. У людини на грудях поступово розвивалося запалення. Болючі сигнали вдень були не відчутні, а під час сну болючі відчуття виявляються більш сильними. Кожна людина бачить сни, але багато хто їх забуває. Часто думають, що сон триває секунди, але це не так. Скільки часу події займають у реальному житті, така й тривалість сну. Але багато чого в снах і сновидіннях залишається для людини загадкою. Чому все-таки сон може бути віщим?

Слово вчителя: Сон - це показник фізичного й психічного стану здоров'я людини. І якщо Тютчев писав: «Древні рани сном лікуй», те сон замінити нічим не можна. Недосипання, як і тривалий сон, шкідливо організму. Доросла людина в середньому повинна спати 7-8 годин. Недосипання й тривалий сон роблять людини млявою, ледачою.

Сонливість - це результат перевтоми, утоми, а безсоння - це ознака різних хвороб. І.П.Павлов сонливість назвав проханням організму про відпочинок.

Нерідко відбувається тривале порушення сну.

Четверта сторінка нашої подорожі: «Розлади сну».

Слово вчителя.

Розлади сну.

І.П.Павлов спостерігав за хворим Качаліним, що заснув в 1898 році й проспав 20 років. У сні він зостарився. Спав неспокійно, очей не відкривав, у свідомість не приходив, але міг іноді підніматися й гризти насіннячка.

В 1963 році молода аргентинка, довідавшись про вбивство Кеннеді, заснула на 13 років.

У Югославському місті Скоплемедини зареєстрували особливий випадок. Одинадцятирічна дівчинка, довідавшись про народження брата, заснула: «Ніякого брата мені не потрібно!», - а потім лягла й заснула. Прокинулася через 28 днів, коли маленький брат умер.

Бразильська співачка Сантос після автомобільної катастрофи, одержавши травму головного мозку, поринула в глибокий сон. Вона спала 7 років й в 1976 році прокинулася.

20 років непробудним сном проспала Надія Лебедин. Так і лежали вони поруч - сплячим непробудним сном дочка й умираюча мати. Родичі вже надію втратили, що хоч одна з них устане з постелі. Але відбулося чудо. Надія Лебедин, дочка, раптом залилася слізьми й відкрила очі через 20 років, як заснула. По селу пішло ремство. Надія прокинулася в день смерті матері. Людей на похорони зібралося сила-силенна. Усі хотіли подивитися на ожилу. А виглядала вона на 34 роки, хоча їй уже було 54 роки. Вона ніяк не могла повірити, що ці беззубі бабусі її подружки. Без її з'явилися холодильник, телевізор. Всі 20 років, поки вона спала, у неї прощупувався пульс, дихання було вповільнене. Перші два роки їй їжу вводили через зонд, але потім Надія стала сама приймати їжу з ложечки, правда їжу попередньо подрібнювали.

Слово вчителя: У чому причина такого стану людини? Адже його в цей момент легко прийняти за померлого. Але ж бували випадки, коли таких людей дійсно ховали живцем.

Микола Васильович Гоголь писав: "Заповім тіла мого не ховати доти, поки не здадуться явні ознаки розкладання. Згадую про це тому, що вже під час самої хвороби знаходили мене хвилини життєвого оніміння, серце й пульс переставали битися".

Але ж дотепер не змовкають суперечки із приводу смерті Миколи Васильовича Гоголя. Після розкриття труни, при переносі на інший цвинтар, тіло Гоголя було перевернене в труні. Виникає питання: а чи не поховали великого письменника в стані сну? Що це за стан? Опам'ятавшись, він міг перевернутися в труні.

Кожний сон більше 24 годин - це летаргічний сон.

Летаргія- у перекладі із грецького означає сплячка.

Летаргія- це хворобливий стан нерухомості, що зовні нагадує сон.

Летаргія- це глибоке гальмування рухових областей кори. При такому стані пульс ледь уловлюється, дихання слабке, температура тіла знижується. Причина летаргічного сну - істерія, шизофренія, тобто сильний розлад нервової системи.

Крім летаргії своєрідним захворюванням, що пов'язане з розладом сну, є лунатизм.

Сновиди під час нічного сну автоматично роблять складні рухи. Під час сну вони одягаються, пересуваються, блукають. Таке явище спостерігається в надто збудливих дітей.

Мабуть, нічого людині не отруює так життя, як неможливість легко й швидко ввечері заснути й проспати глибоким сном цілу ніч. Це може підтвердити будь-яка людина, якого мучить безсоння.

Микола Щасливий

Сон

 

 

Шматок фантазії чи дійсність,
Чи ніжний плід в моїй уяві,
Чи погляд в перспективі в вічність,
Чи просто крик в шаманськім дійстві?
Кусочок пам’яті у часі
Чи просто думка, що згубилась,
Чи погляди, які в запасі
Свідомість витратить не встигла?
Чи просто я у своїм світі,
Котрий збудований для мене?
В котрому я є будівничий,
А інший світ, це не для мене!

 

Як же можна позбутися від безсоння?

Наступна сторінка нашої подорожі:

«Перемога над безсонням».

Дуже допомагає позбутися від безсоння простий самомасаж. У практиці китайської народної медицини значне місце займає лікувальна фізкультура. Вона дуже допомагає при безсонні. Для цих цілей спортивний костюм не обов'язковий. Перша вправа й називається: косити траву.

Ще одна вправа й вона називається: «Відіпхнися від стіни, якої нема»

Дуже корисна перед сном прогулянка на свіжому повітрі, а також, щоб позбутися від безсоння, можна на ніч випити чай з медом.

Використовуючи точковий масаж, ви теж можете позбавити себе від хворобливого стану - безсоння. Але масаж протипоказаний при шкірних захворюваннях. Проводять масаж одним будь-яким пальцем, злегка надавлюючи на потрібну точку й роблячи обертові рухи не більше 2-3 хвилин. Перша точка перебуває між бровами, друга точка перебуває на суглобі з боку великого пальця, а найефективніша точка перебуває між великим і вказівним пальцями.

Слово вчителя: Зі сном зв'язане ще одне поняття- ГІПНОЗ.

Гіпноз у перекладі із грецького означає сон. Сон - це гальмування кліток великих півкуль головного мозку. Гіпноз - це часткове гальмування кліток кори головного мозку.

Наступна сторінка подорожі «Гіпноз».

Ще в XVII столітті вперше в лабораторних умовах викликали гіпноз у тварин. Для цього потрібно взяти жабу й різко перевернути її на спину, звісивши голову вниз. Через якийсь час жаба не буде сприймати болючі подразнення. Це підтверджує укол ноги голкою.

У гіпнотичному стані через навіювання можна міняти роботу багатьох органів. Якщо загіпнотизованій дорослій людині вселити, що він дитина 4-х років, то доросла людина в гіпнотичному стані буде поводитися, як дитина. Сила навіювання велика. Наприклад, хворий страждав паралічем ніг, що виник від сильного нервового потрясіння. У стані гіпнозу хворий устав з постелі, пройшов деяку відстань, а потім лікар різким звуком вивів хворого зі стану гіпнозу. Хворий був вражений й щасливий, що стоїть на ногах один без допомоги сторонніх. У цьому випадку лікар загіпнотизував хворого, а потім внушив йому, що він здоровий і може самостійно ходити.

Словами «Я вас обпалюю» можна викликати в загіпнотизованої людини опіки з утворенням міхурів.

Зараз широко використають електросон. Хворому на закриті віка накладають електроди й пропускають слабкий струм. Загіпнотизувавши хворого, його потім лікують навіюванням. Через слово можна вплинути на діяльність наших внутрішніх органів.

Відомий випадок, коли співачка втратила здатність співати на сцені через страх великої аудиторії. Її гіпнозом вилікували.

Остання сторінка нашого журналу носить назву

«Правила здорового сну»:

  1. Привчіть себе лягати спати у певні години – тоді сон прихолить легко й швидко.
  2. Намагайтеся не їсти й не пити багато на ніч. Частою причиною неспокійного сну і жахливих сновидінь може бути переповнениї шлунок. Недарма О. С. Пушкін писав: «не ужинать – святой тому закон, кому всего дороже легкий сон»
  3. Безпосередньо перед сном не займайтеся напруженою розумовою роботою – у цьому разі сон не принесе вам очікуваного відпочинку, і ви прокинетеся розбитим і втомленим. Перед сном корисні прогулянка, звична легка фізична праця. Тому не слід відкладати готування уроків на пізні вечірні години.
  4. Створіть навколо себе спокійні обставини (вимкніть світло, радіо, телевізор).
  5. Ковдра має бути легкою, але досить теплою, нічна білизна – вільною, подушка – не занадто високою.

 

Слово вчителя: А зараз я загіпнотизую вас, і ви виконаєте роботу, що закріплює отримані знання. Я впевнена, що дана робота для вас не буде важкою.

Закріплення:

Відповідайте на питання:

  1.                    Яке відношення до природних біоритмів має зміна сну й бадьорості?
  2.                    Що відбувається під час сну?
  3.                    Чим швидкий сон відрізняється від повільного?
  4.                    Яке значення сновидінь?

Домашнє завдання.

Вивчити відповідний текст підручника.

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
21 жовтня 2020
Переглядів
855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку