Урок- конференція "Шкідливий вплив уживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на організм людини".

Про матеріал

Урок - конференція з хімії в 11 класі (рівень стандарт) на тему:Шкідливий вплив уживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на організм людини.

Перегляд файлу

ВІДКРИТИЙ УРОК З ХІМІЇ

В 11 КЛАСІ

«Шкідливий вплив уживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на організм людини.»

 

 

Підготувала вчитель хімії,

біології та основ здоровя

Ярошівської загальноосвітньої

 школи  І-ІІІ ступенів

Мокрокалигірської громади

Черкаської області

Бурлай Лідія Миколаївна

 

 

Тема: Шкідливий вплив уживання алкоголю, наркотичних речовин, тютюнокуріння на організм людини.

Мета: сформувати знання учнів про руйнівні наслідки вживання алкоголю, наркотиків, тютюну, розкрити шкідливий вплив на психічний стан, поведінку людини та її здоров’я, визначити основні шляхи профілактики тютюнопаління, наркоманії та алкоголізму;

      розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки, наводити приклади;

     виховувати дбайливе ставлення до свого життя та здоров’я, навички здорового способу життя.

Обладнання: слайди презентації «Дія наркотичних та токсичних речовин на організм людини», відеофільм «Шкідливі звички та їх профілактика», хімічний посуд для проведення дослідів.

Тип уроку: формування нових знань.

Вид уроку: урок-конференція

Міжпредметні зв’язки: Біологія, всесвітня історія, основи здоровя.

                                           ХІД УРОКУ.

І. Організаційний момент.

Добрий день, шановні гості, учні, колеги! Сьогодні ми присутні на конференції на тему:

«Скажемо Ні! Курінню, алкоголю  та наркотикам».

      Ми поведемо нелегку розмову про підступних ворогів людства. Ви вже не раз чули від дорослих про шкідливість паління і вживання спиртних напоїв. І я дуже добре розумію, що ви самі хочете розібратися в складних суперечностях життя, навчитися критично ставитися до людських слів і справ. Звідси й прагнення на власному досвіді перевірити правильність тверджень про шкідливість сигарети й келиха вина.

       Зараз куріння, вживання алкогольних напоїв та наркотиків серед молоді – дуже серйозна проблема, і проблема не тільки медична, але і соціальна. Тоді як в Європі все більше і більше розповсюджується прихільність  здоровому способу життя, у нас  в Україні помітна абсолютно протилежна тенденція. І це положення не можна змінити, не знаючи причин явища і не маючи даних  про його характер і поширеність.

Девізом нашої конференції буть такі слова:

НЕ ОБМЕЖУЙСЯ ІСНУВАННЯМ – ЖИВИ!

НЕ ОБМЕЖУЙСЯ ДОТИКОМ – ВІДЧУВАЙ!

НЕ ОБМЕЖУЙСЯ СПОГЛЯДАННЯМ – ПОБАЧ!

НЕ ОБМЕЖУЙСЯ СЛУХАННЯМ – ПОЧУЙ!

НЕ ОБМЕЖУЙСЯ МОВЛЕННЯМ – СКАЖИ ЩОСЬ!

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

          Шановні учні, на сьогоднішньому уроці ми поговоримо з вами про речовини,  які відбирають у людей здоров’я, розум і навіть життя, калічать молоде покоління, спричинюють народження хворих дітей, розслаблюють волю, позбавляють людину різних цінностей життя, призводять до злочинності. Ваше завдання дослідити ці хімічні речовини, виявити їх хімічний склад, дію на організм людини та наслідки для її здоров’я. Але спочатку нам необхідно скласти структурні формули деяких речовин, які входять до складу тютюнового диму, алкоголю та наркотиків.  Для цього на листочках, що виберете, маркерими пишете структурні формули та кріпите на дошці.  Учні отримують такі речовини: метанол, етанол, чадний газ, оцтовий альдегід, формальдегід, бензен, бутадієн, синильна або ціаніста кислота.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Готуючись до сьогоднішнього уроку, ви вибрали собі ролі. Тому на нашій конференції присутні: 3 професори, 2 лаборанти, 3 журналісти.

Професори готували інформацію про склад та вплив  вищеназваних речовин на організм людини, лаборанти проведуть деякі експерименти, журналісти узнавали історичні відомості та можуть ставити запитання професорам.

 Перший пункт конференції це  «Дослідження тютюну».

1 журналіст: Відкриття Америки в 1492 році подарило людству дві  знаменитих рослини  – картоплю  і тютюн.  Гьоте зазначив, «що картопля  стала для людини благословінням , а тютюн – карою». Ще з давніх часів люди почали  спостерігати негативі наслідки куріння і проводили боротьбу зі шкідливими звичками.

В кінці 16 столітті в Англії за куріння страчували, а голови страчених з трубкою в роті виставляли на майдані.  В Турції курильщіків саджали на кол. В Росії за куріння – теж страчували, а в кого знаходили тютюн били та відрізали ніс та вуха, відправляли в Сибір.

В теперішній час – тютюн став легалізованим наркотиком, для якого тільки заборонена реклама, а за куріння в громадських місцях ввели штраф.   

Паління та алкоголь одні  із  шкідливих звичок. Статистичні данні говорять, що  1/ 2 населення – палить, 1/ 4 молодіпробували наркотики, а алкоголіків з кожним роком стає все більше. Тривалість життя людини, що курить  становить – 62 роки, але людина могла б прожити ще 20 років. В чому ж шкідливість тютюнопаління?

1 професор: Отруйність нікотину відчув кожний, хто взяв у рот першу в житті сигарету. Ніхто не може докурити першої сигарети до кінця. Цьому  заважають запаморочення й нудота, а часом і ще не приємніші відчуття, такі як інтенсивне слиновиділення, шум у голові, головний біль, серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання, пронос. У тяжких випадках людина непритомніє.

Дослідження довели, що  в диму тютюну  міститься понад 300 отруйних речовин:  нікотин, ціаніди – миш’як, аміак,  вуглекислий газ, окись  карбону, синильну  кислота; смолисті речовини – пошкоджують верхні дихальні шляхи та легені; органічні кислоти, радіоактивні речовини – полоній – 210, радій, стронцій; сполуки важких металічних елементів ІІлюмбуму, Хрому, Кадмію, Арсену канцерогенні речовини. Смола, що внаслідок конденсації тютюнового диму осідає в дихальних шляхах, містить низку неорганічних і органічних речовин, що спричиня­ють виникнення злоякісних пухлин. Причина токсичності чадного газу, що також надходить до організму в складі тютюнового диму, вам добре відома, приєднуючись до еритроцитів створює стіку сполуку, і еритроцити не можуть виконувати функцію перенесення кисню, і організм потерпає від кисневого голоду.

        Нікотин – одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. Смертельна доза нікотину для людини становить  від 50-70 мг.

Шкідливий вплив алкоголю, наркотичних речовин, тютюнопаління на організм людини (Конспект уроку)

Коли нікотин потрапляє до організму, він швидко переноситься кровоносною системою й може подолати мозково-кров’яний бар’єр. У середньому потрібно близько семи секунд після вдихання, щоб речовина досягла мозку. Період напіврозкладу нікотину в тілі становить приблизно дві години.  Летальна доза нікотину становить 50 мг/кг для щурів і 3 мг/кг для мишей. Нікотин відносять до надзвичайно смертельних отрут. Він набагато токсичніший, ніж інші алкалоїди на зразок кокаїну. Проливши концентрований нікотин на шкіру, можна отруїтися, навіть смертельно, оскільки він проникає крізь шкіру й потрапляє в кровоносну систему

        Як тільки людина запалює сигарету, нікотин через легені потрапляє в кров і вже через 8 секунд починає впливати на головний мозок. Вчені підрахували, що кожна викурена сигарета  зменшує життя людини на 11 хвилин.

        Нікотин спочатку збуджує, а потім гальмує процеси в нервовій системі. Він підсилює серцебиття, звужує кровоносні судини й підвищує артеріальний тиск. Для довідки: добова кількість серцевих скорочень у палія на 15-20 тисяч більше, ніж у людини, яка не палить. До того ж, серце палія перекачує за день на 1500 літрів крові більше, ніж у людини, яка не палить. Таким чином, серце перевтомлюється, що спричиняє виникнення хвороб серця, які можуть призвести до смерті.

 

Лаборант робить « Експеримент із сигаретами» Відеофільм «Что будет, если курить…»

 Демонстрація досліду про наявність шкідливих речовин в сигаретному димі. Закріпимо сигарету в лапці штатива і через скляну та гумові трубки під’єднаємо до неї з боку фільтра шприц. Підпалимо сигарету й почнемо повільно наповнювати шприц газами, утвореними при горінні тютюну. Від’єднаємо наповнений димом шприц й випустимо дим в колбу з дистильованою водою декілька разів. Після струшування колби вода набуває жовто-коричневого кольору, зумовленого різними продуктами тютюнопаління.

 

       Лаборант:  Після експерименту ми отримали цілий букет різних речовин у розчині.

             Бензен (C 6H 6) — токсична органічна речовина, безбарвна, з приємним солодкуватим запахом. Належить до ряду ненасичених вуглеводнів і легко вступає в реакції заміщення. Є канцерогеном, який за тривалого незначного потрапляння до організму легко вступає в реакцію, тим самим призводячи до отруєння (у деяких випадках — раку крові).

Метанол (CH 3OH) — це отрута, яка сильно діє на нервову систему й судини. Токсична дія обумовлена так званим «летальним синтезом» — метаболічним окисненням в організмі людини, що призводить до утворення надзвичайно отруйного формальдегіду.

Формальдегід (або метаналь, мурашиний альдегід) (CH2 = O) — у разі потрапляння до організму частково перетворюється на мурашину кислоту й частково впливає на білок.

Синильна кислота (ціаніста кислота, HCN ) — неорганічна речовина. Змішується з водою в будь-якому відношенні. Викликає кисневе голодування тканинного типу.

ПАВ (поліароматичні вуглеводи) — органічні структури, для яких характерна наявність у хімічній структурі трьох і більше конденсованих бензольних кілець. В основному, це надзвичайно сильні канцерогени, які мають мутагенні  властивості (бензпірен, овален).

Разом з нікотином у легені потрапляє смола, що осідає на їх стінках. Можна сказати, що палій «їсть смолу ложками». Якщо людина випалює пачку сигарет за день, то за рік вона «з’їдає» 700 г смоли.

 Учитель:  Курців рятує те, що ця доза вводиться в організм не одразу, а поступово. Протягом 30 років людина, що  курить  – випалює  близько 20000 сигарет  або  160 кг  тютюну, поглинаючи 800 г нікотину. Систематичне поглинання невеликих, несмертельних доз нікотину  викликає  звичку, пристрасть до паління. Але подивіться, до чого це призводить.

Відеофільм «Шкода куріння»

        Запамятайте! Першою від тютюнопаління страждає зубна емаль, на ній з’являються мікротріщини та руйнуються зуби. Нікотин завдає великої шкоди нервовій системі й мозку, знижується обсяг пам’яті, здатність до навчання. Від куріння в людини прискорюється пульс і підвищується тиск, пошкоджується слизова оболонка губ, язика, гортані, порушується нормальне дихання, втрата апетиту, біль у шлунку, хронічні гастрити, звуження кровоносних судин, хвороби серця. Серед хворих на рак курців у 30 разів більше, ніж тих, хто не курить.

Питання журналістів: 1. Чи правда, що куріння сприяє схудненню?

                                     2. Чи заспокоює викурена цигарка під час стресу?

Другий пункт конференції це -  «Дослідження впливу алкоголю».

2 журналіст. Про шкідливу дію алкоголю  було відомо з давніх давен. Ще тоді почали з’являтися алкогольні напої (пиво, вино, напої з меду). Коли люди зайнялись землеробством, то почали спостерігати, що досить залишити в закритій посудині ягоди винограду або якісь інші плоди, як через кілька днів вони перетворилися на напій, що мав дивні властивості. Відомий мандрівник М. Миклухо-Маклай спостерігав за папуасами Новії Гвінеї, які ще не вміли добувати вогню, але знали прийоми виготовлення хмільних напоїв. Чистий спирт почали добувати араби в 16-17 ст. і назвали його al-kohol, що в перекладі означає «той, що одурманює». Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 р. Перегонка вина на спирт сприяла зростанню пияцтва. Саме це і стало приводом для заборони вживати алкоголь засновником ісламу Махаммедом. Відступників жорстоко покарали і протягом 12 століть у мусульманських країнах алкоголь не вживали. Пияцтво процвітало вже в стародавньому світі – у китайців, єгиптян, індусів, греків. За часів середньовіччя в Західній Європі навчилися добувати міцні спиртні напої, переганяючи вино. За легендою, уперше цю операцію здійснив італійський чернець – алхімік Валентіус. Він назвав продукт «чудодійним еліксиром», який нібито старого робив молодим, стомленого бадьорим, сумного веселим.

На соціальне лихо алкоголь перетворився в епоху капіталізму. Виробництво спиртних напоїв із кустарного перетворилось на промислове, причому в великій кількості почали виготовляти дешеві напої з великим умістом алкоголю. Багатьма законами та релігіями забороняється їх уживати. Але боротьба з пияцтвом триває й досі.

Пияцтво пустило глибоке коріння в нашому побуті й породило цілу систему звичаїв. Ці звичаї вимагають обовязково пити та пригощати інших. То який же вплив мають алкогольні напої на людину?

      2 професор. Алкоголізм не звичка, а хвороба. Алкоголь – це теж легалізований наркотик, універсальна отрута, яка діє на весь  організм. Кожен рік від алкоголю помирає більше 40 тис. українців. Згідно із статистичними даними, в Україні нараховується 1,6 млн. алкоголіків, з них понад  200 000 – жінки.

Алкоголь – наркотична речовина, здатна викликати полегшення, розслаблення, приємне відчуття, так звану ейфорію. Саме тому він здобув увагу й дістав поширення в світі. Відомий учений Павлов довів, що алкоголь не діє збуджувально на нервову систему, а, навпаки, викликає гальмування кори великих півкуль. Спирти викликають денатурацію білкових молекул. У цьому можна переконатися, виконавши наступний дослід.

Лаборант демонструє дослід:  Приготуємо розчин білка курячого яйця і розподілимо його в два хімічні стакани. Перший залишимо для порівняння, у другий доллємо етанол. Вміст двох стаканів перемішаємо. В другому утворився білий осад, внаслідок зсідання білку. Дослід доводить, що алкоголь на молекулярному рівні негативно впливає на функції і структуру всіх органів і систем.

              Спирт, пиво, вино – це розчини етилового спирту СН3-СН2-ОН. Етанол для організму людини не чужорідний, невелика кількість цього спирту утворюється в самому організмі. Однак у разі вживання значної кількості етанолу його концентрація в крові підвищується. Молекули етанолу вступають у реакцію окиснення з ферментами, які містяться у клітинах печінки. У результаті окиснення етанолу утворюється ацетальдегід алкогольдегідрогеназа, який в свою чергу окислюється до ацетат-іонів оцтової кислоти. Етанол і ці сполуки, утворені з нього, розносяться кровю й уражають мозок та внутрішні органи.

2 професор. В організмі людини немає жодного органа, який би не руйнувався алкоголем.

Механізм руйнування дуже простий. 1961 р. троє американських учених — фізики Найслі, Маскауї та Пенінгтон розглядали у винайдений ними мікроскоп око людини. Вперше в історії вчені побачили стінки судин, лейкоцити й еритроцити. Перевіряючи іншого пацієнта, вчені ахнули: у пацієнта по судинах «гуляли» тромби. Виявилося, що пацієнт за декілька днів до цього вживав алкоголь. Фізики вирішили, що вони зробили велике відкриття — довели, що алкоголь зсідає кров.

Що ж відбувається після потрапляння алкоголю через шлунок і кишечник у кров? У звичайному стані зовнішня поверхня еритроцитів вкрита тоненьким шаром змазки, яка під час тертя о стінки судин електризується. Кожен з еритроцитів несе на собі однополярний негативний заряд, а тому вони мають початкову властивість відштовхуватися один від одного. Спиртовмісна рідина видаляє цей захисний шар і знімає електричну напругу. У результаті еритроцити замість того, щоб відштовхуватися, починають злипатися, утворюючи тромби. Діаметр капілярів в окремих частинах тіла (мозок, сітківка ока) іноді настільки малий, що еритроцити буквально пролазять по них поодинці, нерідко розсовуючи при цьому стінки капілярів. Найменший діаметр капіляра дорівнює 8 мікронів (0,008 мм), найменший діаметр еритроцита — 7 мікронів (0,007 мм). Тому зрозуміло, що згусток, який містить декілька еритроцитів, не здатен рухатися по капілярах. Рухаючись по розгалужених артеріях, а потім по артеріолах усе меншого калібру, він досягає, зрештою, артеріоли, що має діаметр, менший від діаметра згустку, і перекриває її, повністю припиняючи кровоток у ній. Таким чином, кровопостачання окремих груп нейронів головного мозку припиняється. Згустки мають неправильну форму й містять у середньому 200-500 еритроцитів, середній розмір яких дорівнює 60 мікронів. Трапляються окремі згустки, що містять тисячі еритроцитів. Зрозуміло, тромби таких розмірів перекривають артеріоли.

Унаслідок того, що кисень припиняє надходити до клітин головного мозку, починається гіпоксія, тобто кисневе голодування (киснева недостатність). Саме гіпоксія сприймається людиною як нібито нешкідливий стан сп’яніння, є імітатором свободи, відчуття якої виникає у психіці людей,  призводить до «оніміння», а потім і відмирання ділянок головного мозку. Усе це суб’єктивно сприймається випившим алкоголь як «свобода» від зовнішнього світу, схожа з ейфорією. Насправді просто частина головного мозку штучно відключається від сприйняття часто «неприємної» зовнішньої інформації.

    Саме за цим відчуттям свободи й тягнуться всі, хто випиває. Після кожної так званої «помірної» випивки в людини в голові з’являється нове кладовище загиблих нервових клітин нейронів. І коли лікарі-патологоанатоми розкривають череп будь-якої людини, яка помірно пила, то в усіх бачать однакову картину — зморщений мозок, менший в об’ємі, уся поверхня кори якого в мікрорубцях, мікровиразках. Це всі ділянки мозку, зруйновані алкоголем.

Вчитель: У людини, котра вживає алкоголь підвищується артеріальний тиск, посилюється серцебиття, виникає тремтіння рук, дратівливість,з’являються гнів, роздратування,страждає пам’ять, інтелект. До зазначених психічних розладів додаються соматичні хвороби – хвороби нирок, підшлункової залози, серця, головного мозку й периферичної нервової системи, найбільше страждає печінка.У алкоголіків розвиваються цироз та рак печінки, виразки шлунка або кишківника, «біла лихоманка». І ми ще не говоримо зараз про соціальне зло алкоголю. Алкоголь « б’є» не тільки самого питущого, але і людей, що оточують його. Питущі люди зневажають своїми обов’язками, друзями, сім’єю і дітьми, для того, щоб задовольнити  свою потребу. Пам’ятайте, що  алкоголь призводять  до деградації особистості, руйнування сім’ї, безробіттю і смерті.

 Це лихо відображали і у віршах, народних піснях, картинах.

image151

 

 

 

А який ще вплив має алкоголь на організм людини подивимося з відеофільма «Алкоголь і мозок»

Запитання журналістів:

  Третій етап конференції «Дослідження  наркотиків».

   Журналіст. Наркотики відомі людям з давніх-давен. їх вживали представники різних культур, з різною метою: під час релігійних обрядів, для відновлення сил, для зміни свідомості, для зняття болю і неприємних відчуттів, аби тимчасово втек­ти від життєвих негараздів до світу ілюзій.

Раніше їх вживали як знеболювальні рослинні субстанції, але зараз синтезовано наркотичні речовини, яких у природі ніколи не було й наркотична дія їх набагато сильніша.

Морфін є основним представником групи наркотичних анальгетиків. Він знижує збудливість больових центрів, тому його використовують у протишоковій терапії в разі травм. Великі дози морфіну мають снодійний ефект. Вживання морфіну спричиняє яскра­во виражену ейфорію, за повторного застосування швидко розвивається хвороблива пристрасть - морфінізм.

За характером дії до морфіну близький кодеїн (метилморфін), однак його болезаспокійливий вплив значно слабший. Він меншою мірою, ніж морфін, пригнічує дихання. Натомість у метилморфіну сильно виражена здатність зменшувати збудливість кашльового центру. Тому кодеїн входить до складу багатьох лікарських препаратів, зокрема проти кашлю. Однак у разі зло­вживання ними в людини може виникнути наркотична залежність, про яку вона навіть не підозрюватиме і вважатиме за доцільне для нормального са­мопочуття приймати «улюблені» ліки.

Героїн (діацетилморфін) - чи не найвідоміша напівсинтетична похідна морфіну (мал. 18.5, 2). Німецький хімік Ф. Гофман окрилений успіхом аспірину, роз­робив промислову технологію виробництва героїну - лікарського засобу від кашлю, що мав замінити небезпечний морфін. Пильність фармацевтів і меди­ків приспало те, що за нетривалого використання героїн, на відміну від мор­фіну, зумовлює відносно спокійну ейфорію з мінімальними відхиленнями в поведінці та інтелекті. Тому з 1898 по 1910 рік героїн продавався як ліки, навіть входив до складу дитячих протикашльових і заспокійливих засобів.

1913 р. «Байер» призупинив виробництво героїну. Адже внаслідок його вживання формується стійка патологічна залежність від наркотику. У разі неможливості своєчасного отримання дози у хворого розвивається тяжкий абстинентний синдром - так звана ломка

Який же вплив мають ці та інші синтезовані людиною речовини на наш організм? Що дослідила сучасна наука?

Професор: Наркотики поділяють на природні (кофеїн, кокаїн, опіум, морфін, героїн, марихуана,гашиш) та синтетичні (амфетаміни, барбітурати, метадон, крек, екстазі, LSD-25). Наркотичні речовини діють на центральну нервову систему, змінюючи хімічним шляхом хід психічних процесів, емоцій.    З хімічної точки зору, природні наркотики належать до класу алкалоїдів. Це гетероциклічні нітрогеновмісні, фізіологічно активні органічні речовини.

image155

Мал. 18.5.1. Морфін. 2. Героїн. 3. Мет-енкефалін (а і б) - нейропептид з морфіноподібною дією, який виробляє нервова система хребетних (порівняйте виокремлені білим ко­льором фрагменти структур морфіну й мет-енкефаліну і зробіть висновок щодо причини подібності їкньоі фізіологічної дії)

Шкідливий вплив алкоголю, наркотичних речовин, тютюнопаління на організм людини (Конспект уроку)

      Наслідки вживання морфіну, або героїну: ураження мозку й печінки, розумова деградація, виникнення постійної залежності (якщо не приймати через кожні 8-12 годин, настає «ломка»), у разі передозування – смерть.

   Кодеїн – метиловий естер морфіну (метилморфін). Малорозчинний у воді, добре розчиняється в естері. Уживання призводить до залежності, уражає печінку та інші внутрішні органи.

  Кокаїн (сировина- листя куща коки). У разі вживання кокаїну виникають серцеві напади, високий атеріальний тиск, утрати больових відчуттів, підвищена активність.

  Марихуана (сировина - конопля) – один із найменш вивчених природних наркотиків. У разі вживання виникають слабкі галюцинації, сильне ураження легенів (бронхіти, емфізема, рак), зниження імунітету, ураження статевих органів, анемія, вроджені каліцтва дітей, ураження печінки, селезінки, лімфовузлів та головного мозку.

  Амфетамін (фенамін) – синтетична органічна сполука психостимулюючої  дії, спричиняє галюцинації, швидку втрату ваги, ураження головного мозку,пошкодження життєво важливих органів, тремтіння рук, залежність від наркотику.

  Барбітурати –похідні барбітурової кислоти. Їх застосовують як снодійне, викликають непритомний стан і залежність від наркотику, у разі передозування – смерть.

  Крек – синтетичний наркотик, спричиняє депресію, постійний нежить, параноїдальний синдром,схильність до самогубства, можлива раптова смерть від серцевого нападу або інсульту.

Запитання журналістів: Як швидко приходить залежність до наркотиків?

                                         Чи можна позбутися наркотичної залежності самому?   

  Вчитель:  Наркомани є найбільшою групою ризику захворювання на СНІД, 70% хворих на СНІД – наркомани. Жахливо те, що серед наркотично залежних переважна більшість – це молоді люди. Лікування наркоманії часто не має успіху, бо для позитивного результату необхідна активна позиція самого хворого, що в дійсності буває не завжди.

   Боротьба з наркоманією ведеться на законодавчому рівні. Майже у усіх країнах передбачені жорсткі кримінальні санкції за виробництво і поширення наркотичних речовин.

Боротьба ведеться і за участю соціально активної молоді, акторів, співаків.

Кліп «ПРОТИ НАРКОТИКІВ»

Учитель: А які ж знання про куріння, алкоголь та наркотики мають інші учні школи? Цим питанням задалися наші журналісти. І ось що вони дізналися.

Журналіст аналізує анкетування.

ІV. Закріплення нового матеріалу.

Проведення анкети «Міф чи факт».

  1. Алкоголь – стимулятор, він підбадьорює.
  2. Залежність від наркотиків – це тільки настрій.
  3. Хоча відомо, що на підпитку керувати автомобілем небезпечно, можна сідати за кермо після вживання марихуани.
  4. Діти вперше пробують наркотики в результаті пропозицій з боку незнайомців.
  5. Якщо ви хочете сісти за кермо після випивки, вам допоможуть протверезитися чашка міцної кави або холодний душ.
  6. Тютюн – це наркотик.
  7. Людям веселіше, коли вони на підпитку.
  8. Оскільки марихуана концентрує увагу, вона підвищує творчий потенціал та полегшує навчання.
  9. Уживання алкоголю та наркотиків вагітною жінкою негативно впливає на її майбутню дитину.
  10. Узимку порція алкоголю зігріє вас.

V.  Підведення підсумку.

Викладач. Наш урок було проведено в нетрадиційній формі дослідження та прес-конференції. На уроці було порушено серйозні та важливі питання. Наркоманія – одне з небезпечних соціальних бід. Наркотики, алкоголь та токсини негативно впливають на поведінку та здоров’я людини. Зробіть для себе правильні висновки.

Адже ви:

Не просто слухали, а чули.

Не просто дивилися, а бачили .

Не просто відповідали, а міркували,

Дружньо і плідно попрацювали.

VІ.  Домашнє завдання.  Опрацювати матеріал підручника с.74-82. Дати відповіді на запитання с. 82. Виготовити листівки для учнів школи.

     VІІ. Оголошення та аргументація оцінок.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бондаренко Олена Дмитрівна
    Особисто мені дуже сподобалась і подача матеріалу і сам процес роботи учнів, але тут потрібно розуміти, що учні повинні заздалегідь підготувати і доповіді і досліди.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
10 березня 2018
Переглядів
6134
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку