Урок -практикум Тема уроку: Урок-практикум. "Розв’язування задач на визначення температури повітря та атмосферного тиску "

Про матеріал
Географія 6 клас Тема уроку: Атмосфера Урок-практикум. Розв’язування задач на визначення температури повітря та атмосферного тиску Очікувані результати: розв'язують задачі на визначення температури повітря та атмосферного тиску, використовуючи знання про їх взаємозв'язок, вміють вимірювати температуру та атмосферний тиск за допомогою барометра та інших вимірювальних приладів, розуміють, як зміни атмосферного тиску можуть вказувати на зміни в погодних умовах, і мати навички прогнозування погоди на основі отриманих даних.
Перегляд файлу

Географія 6клас  Тема уроку: Атмосфера   Урок-практикум.

Розв’язування задач на визначення температури повітря та атмосферного тиску

Очікувані результати:

розв'язують задачі на визначення температури повітря та атмосферного тиску, використовуючи знання про їх взаємозв'язок, вміють вимірювати температуру та атмосферний тиск за допомогою барометра та інших вимірювальних приладів, розуміють, як зміни атмосферного тиску можуть вказувати на зміни в погодних умовах, і мати навички прогнозування погоди на основі отриманих даних.

Пригадай:

  • Що таке атмосферний тиск? Якими приладами його вимірюють?
  • Як змінюється температура повітря з висотою?
  • Яке значення атмосферного тиску вважають нормальним?
  • Як визначити середньодобову (середньомісячну) температуру повітря?

 

Задача 1.Визначте, яка буде температура повітря на вершині гори висотою 1500 м, якщо біля підніжжя вона становить +100 С .

Розв’язок. 1. Дізнаємося, на скільки градусів зміниться температура з висотою_____________________________________________________________

2. Дізнаємося температуру на вершині гори. _________________________________ Відповідь: _____°С.

Задача 2. Визначте, яка буде температура повітря біля підніжжя гори висотою 2000 м, якщо на вершині вона становить +200 С .

Розв’язок.

1. Дізнаємося, на скільки градусів зміниться температура з висотою._____________________________________________________________2. Дізнаємося температуру біля підніжжя гори. ___________________________________ Відповідь: __________°С.

 Задача 3. Встановіть висоту гори, якщо відомо, що на її вершині температура становить +600С, а біля підніжжя +18 0 С.

Розв’язок. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Відповідь: ___________ км.

Задача 4 Літак піднявся на певну висоту. На аеродромі атмосферний тиск становить(540 мм рт. ст.), за його бортом барометр показав 225 мм рт. ст. На яку висоту піднявся літак?

Розв’язання. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Відповідь:_________ (м).

Задача5 *. Відносна висота горба 500 м. Атмосферний тиск на його вершині 720 мм рт. ст., а температура +200 С . Визначити атмосферний тиск і температуру повітря біля його підніжжя.

Розв’язок. 1.Дізнаємося на скільки зміниться температура з висотою: ___________________

 2. Дізнаємося температуру біля підніжжя:________________________

3. Дізнаємося на скільки зміниться атмосферний тиск з висотою:________________мм.рт.ст.

4. Дізнаємося тиск біля підніжжя:_________________мм.рт.ст.

Відповідь: температура становить ______°С, атмосферний тиск________мм.рт.ст.

 

ЗГАДАЙ!

ЗГАДАЙ!

Температура з висотою знижується на 6° С на 1000м

Атмосферний тиск з висотою знижується на 10мм.рт.ст на 100м

 

docx
Додав(-ла)
Чаус Людмила
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
654
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку