Урок 10 з біології "Археї"

Про матеріал
Презентація "Археї" створена для супроводу дистанційного уроку з біології 7 клас НУШ (підручник В. Соболь).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Археї

Номер слайду 2

Аналізуємо!«Археї, вони ж Древні, не є героями фантастичних серіалів…, це абсолютно приземлені істоти, які живуть поруч з нами, але ми про їхнє існування навіть не здогадуємось, вони є джерелом природного газу метану, який ми щодня запалюємо для приготування їжі, вони наші предки…» (А. Заморока). Які ж особливості Архей?

Номер слайду 3

Особливості Архей. Розміри - від 0,4 до 15 мкм. Описано близько 50 видів архей із доволі незвичною формою у вигляді трикутника, квадрата, куба, паралелепіпеда, циліндра та ін. Проте найбільш поширені все-таки паличкоподібні та сферичні. Археї – прокаріотичні організми, як і в бактерій, їхня спадкова інформація закодована в кільцевій ДНК. В утворенні клітинної оболонки архей беруть участь стійкі білки, вуглеводи та особливі жири, що здатні міцно поєднуватися між собою ( захист від руйнівного впливу високих температур, концентрації солей, кислот). Археї не утворюють слизової капсули та спор для перенесення несприятливих умов. На поверхні клітин багатьох архей є органели руху – архелуми ( подібні за будовою до джгутиків бактерій, а за складом скоротливих білків – відрізняються). Археї демонструють велику різноманітність процесів обміну речовин. Наприклад, окремі види здатні до фотосинтезу, що відбувається без виділення кисню, інші отримують хімічну енергію після окиснення сірки чи амоніаку та утворюють метан.

Номер слайду 4

Археї + Географія Мертве море – одна з найсолоніших водойм світу з концентрацією солей у 300–310 проміле. Але, незважаючи на це, археї там живуть і процвітають. Де розташоване це море й що таке проміле?

Номер слайду 5

Серед архей є велика кількість екстремофілів (від лат. екстемус – крайній, філіо – любити) - це організми, пристосовані до умов існування, що не доступні для більшості інших організмів. Галофіли (солелюбні)- археї здатні існувати в умовах високої солоності завдяки поверхневим білкам клітинної оболонки, наявності речовин, що регулюють вміст води (осмопротектори), утворенню унікальних пігментів для фотосинтезу та захисту від ультрафіолетового випромінювання. Термофіли (теплолюбні)- процвітають за високих температур, часто понад 45 °C ( в гарячих джерелах, гейзерах, водах чорних паліїв). Основними пристосуваннями до таких умов є стійкі білки оболонки та особливі ферменти. Архея термококус (Thermococcus gammatolerans)

Номер слайду 6

Працюємо з підручником. Сприятливою для життя археї пірококуса є температура води +100 °C, а його ферменти унікальні тим, що містять метал вольфрам. А такий вид архей, як сульфолобус – справжній чемпіон виживання: архея прекрасно почуває себе за температури 80 °C й у дуже високій кислотності середовища. Крім того, окислюючи сірку, архея сама виробляє сульфатну кислоту для захисту від можливих конкурентів. Багато архей для виживання в екстремальних умовах утворюють біоплівки, вступають у співіснування з іншими організмами. Так, метаногенні археї беруть участь у розщепленні целюлози в кишківнику термітів, жуйних тварин та кишці людини.

Номер слайду 7

Археї + Українська мова Екстремальний чи екстримальний? Укажи правильний варіант написання цього слова в українській мові. Визнач походження цього слова й назви декілька українських слів-синонімів.

Номер слайду 8

Природні явища, які відбуваються за участю архей. Метаногенні археї розкладають органічні залишки й утворюють більшість атмосферного метану - метаногенез. Безкисневий фотосинтез (притаманний солелюбним археям, які мають особливі пігменти – бактеріородопсини) - за участю пігменту енергія світла перетворюється в енергію, необхідну для життєдіяльності (рожеві озера).

Номер слайду 9

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
22 вересня
Переглядів
1684
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку