Урок 15 з біології НУШ "Гриби"

Про матеріал
Презентація "Гриби" складена для супроводу дистанційного уроку з біології 7 клас НУШ (підручник В. Соболь). В презентації міститься інструктаж до Практичної роботи з покликаннями до онлайн вправ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гриби

Номер слайду 2

І сонний гриб в смарагдовій куфайці Дощу напився і за день підріс. Ліна Костенко (1930) – видатна українська письменниця

Номер слайду 3

Визначальні ознаки грибів. Гетеротрофне живлення (більшість із них перетравлюють їжу ззовні за допомогою ферментів, які виділяють у довкілля). Тіло грибів називається грибниця (або міцелій), що складається з окремих тоненьких ниток (гіфів), кожна з яких має бічні відгалуження. За наявності вологи й тепла грибниця здатна до необмеженого швидкого росту. Прикріплений спосіб життя.

Номер слайду 4

Більшість розвивається всередині поживного субстрату – ґрунту, мертвої органіки або живого організму. За межі субстрату виростають лише утвори, що забезпечують спороутворення та поширення. Зазвичай це плодові тіла, у яких утворюються дуже дрібні спори, що розносяться вітром, водою або тваринами.

Номер слайду 5

Гриби + Українська література У Ліни Костенко є рядки: Природа мудра. Все створила мовчки. Росинку поту втерла на брові. На буреломах сходять мухоморчики – театр ляльковий просто на траві. А які види мухоморів є в природі? Які їхні загальні особливості?

Номер слайду 6

Особливості будови грибної клітини. Хітинова оболонка [1](нерозчинна у воді, жорстка, стійка до хімічних впливів). У складі оболонки можуть бути пігменти, від яких залежить різноманітність забарвлення грибів. Покриви грибних клітин мають пори, через які відбувається зв’язок із середовищем.

Номер слайду 7

Особливості будови грибної клітини. У клітинах грибів є численні секреторні пухирці (везикули)[2], що відповідають за транспортування та секрецію різних речовин. Клітини грибів містять невеликі вакуолі[4], всередині яких можуть бути запасні поживні речовини, сполуки для побудови клітинної оболонки, отруйні продукти обміну речовин тощо. Резервним вуглеводом грибів є глікоген[3].

Номер слайду 8

За сучасними уявленнями гриби належать до супергрупи Аморфеї, у яких упродовж життєвого циклу є амебоїдні клітини або клітини з одним джгутиком. Грибами визнаються лише справжні гриби, а інші організми з окремими ознаками грибів трактуються як грибоподібні організми.

Номер слайду 9

Ростуть на всіх континентах. Живуть у ґрунті й воді, на рослинах і тваринах, у харчових продуктах і промислових матеріалах. Більшість грибів – мешканці ґрунтового та наземно-повітряного середовищ. Значна частина – паразити живих організмів. Окремі види пристосовані до життя у воді

Номер слайду 10

Гриби(за способом живлення)Гриби-сапротрофи живляться речовинами відмерлих органічних решток (печериці). Гриби паразити живляться речовинами живих організмів (трутовики). Хижі гриби полюють на дрібних тварин у воді (зоофагус) чи ґрунті (дактіларія) за допомогою особливих видозмін грибниці. Гриби симбіотрофи вступають у взаємовигідне співжиття з організмами інших видів й обмінюються з ними поживними речовинами (білі гриби, підосиковики).

Номер слайду 11

Гриби розмножуються. Нестатево(спорами, частинами міцелію тощо) Статево (із обміном ядрами, злиттям міцелію, утворенням гамет)

Номер слайду 12

Вправляємось! Використай запропоновані терміни (нітрогенвмісні сполуки, мінеральне живлення, фотосинтез, хлорофіл, глюкоза, мутуалізм) для заповнення в тексті пропусків. «За науковими даними, понад 80 % наземних рослин утворюють з грибами особливу форму взаємовигідних відносин (…). Рослини дають грибам (…), що утворюються під час (…), оскільки в грибів немає (…). А гриби значно збільшують площу (…) рослини, постачають (…)».

Номер слайду 13

ПРАКТИЧНА РОБОТА 3. Будова грибної клітини у взаємозв’язку з процесами життєдіяльності. Переглянути відео:https://youtu.be/j26b. Y7 Ns. J08?si=IUJsw3 VIn. NStzn. SD 2)Виконати онлайн вправи:https://wordwall.net/uk/resource/79348119 https://wordwall.net/uk/resource/79349644 3) Зробити висновок: https://wordwall.net/uk/resource/79350707

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
17 жовтня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку