Урок: Атлантичний океан. Географічне положення. Рельєф дна. Клімат і води. Органічний світ і природні ресурси, їх використання. Охорона природи океану.

Про матеріал

Виявити особливості географічного положення Атлантичного океану, познайомити з історією дослідження, формувати уявлення про особливості рельєфу дна океану, продовжити формування вмінь працювати з різними джерелами географічних знань, картографічним матеріалом.

Перегляд файлу

 

Тема: Атлантичний океан

Мета:

1. Навчально - пізнавальна - виявити особливості географічного положення океану, познайомити з історією дослідження, формувати уявлення про особливості рельєфу дна  океану, продовжити формування вмінь працювати з

 різними  джерелами географічних знань, картографічним матеріалом.   
2. Розвиваюча – розвивати вміння виділяти головне, аналізувати отриману інформацію,  запам'ятовувати географічні об'єкти, що вивчаються.
3. Виховна - формування уміння працювати індивідуально, в парах, колективно, вислуховувати думки один одного, обговорити проблемні питання, всебічно сприяти розвитку інтересу до географії через навчання із застосуванням інформаційних технологій. Виховувати  повагу до природи нашої планети.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

I. Організаційний момент (слайд 1)

II. Актуалізація та мотивація навчальної діяльності

Пригадаймо, що ми вивчали на попередньому уроці. (Тихий океан). Отож, з поняттям «океан» ви уже знайомі. Згадаймо:

- Що таке океан? - Який океан найбільший? - Який - найменший?

- Який океан найхолодніший? - Який - найглибший?

- Який океан най неспокійніший?- Які бувають острови?

 – Показати о-ви в Тихому океані

III. Вивчення нового матеріалу

Атлантику ще називають кухнею погоди Європи. А чому саме так - ви дізнаєтесь під час нашої мандрівки Атлантичним океаном. Але  перш ніж відправитися в акваподорож, складемо чіткий план дій

Робота з підручником та атласами

Географічне положення океану

Бортова картка 1

Площа океану

 

Які материки омиває

 

Межі океану

 

Теплі течії

 

Холодні течії

 

Окраїнні моря

 

Внутрішні моря

 

Найбільші об'єкти суходолу

 

Найглибше місце в океані

 

Ось межі океану (вчитель проводить на дошці — на карті, учні зазначають у контурній карті. Північна межа проходить по полярному колу від о. Гренландія («зелена країна») на захід до берегів Північної Америки, залишаючи Гудзонову затоку в басейні Північного Льодовитого океану, і на схід до о. Ісландія («льодяна країна») до узбережжя Норвегії. Південна межа - від мисів Горн та Голковий до Антарктиди.

Які географічні ознаки можна знайти у цих поетичних рядках? Які материки (Згідно з планом, учні називають моря, затоки, течії та разом з учителем занотовують їх на бортовій картці 3: о, Гренландія, Середземне, Чорне, Азовське моря, острів Ісландія, море Ведделла, Гвіанська, Мексиканська затоки, Карибське, Саргасове моря, Бенгальська, Гвінейська, Гвіанська, Південнопасатна, Гольфстрім, Бразильська течії).

Рельєф Атлантичного океану

Рельєф дна океану дуже різноманітний. Але, на відміну від Тихого океану, перехідна зона є лише у трьох районах: Карибському, Середземному морях та біля берегів Південної Америки й Антарктиди.

 Інтенсивна сейсмічність та діючі вулкани свідчать про те, що формування рельєфу ще не закінчилось. Середньоатлантичний хребет протяжністю 18 000 км перетинає дно океану посередині. Подекуди його вершини виходять на поверхню (о. Трістан да Кунья). В океані багато островів, але вони розкидані не по всій акваторії, а біля берегів материків.

(Учні об'єднуються в пари: один опрацьовує параграф підручника, інший -контурну картку. Відтак обмінюються інформацією та виконують поставлені перед ними завдання. Учні аналізують карту течій і доводять можливість  подорожі, вчитель показує ще один  шлях мандрівки).

Шість найбільших островів: Великобританія, Куба, Ньюфаундленд, Ісландія, Ірландія, Гаїті. Великі архіпелаги розташовані біля узбережжя материків: це Великі та Малі Антильські острови. На глибини 3000-6000 м припадає лише 80 % площі.

Знайди зайве:

- Саргасове, Середземне, Чорне, Азовське, Берингове моря;

- Ісландія, Гаїті, Бермудські, Зелений мис, Японські острови;

- Гвінейська, Каліфорнійська, Мексиканська, Біскайська затоки;

- Куросіо, Гольфстрім, Канарська, Лабрадорська течії.

Гра «Географічна дуель»

 2 учня задають питання один одному і показують об'єкти на карті
- Які материки омиває Атлантичний океан? (всі, крім Австралії)
- Яка протока з'єднує Середземне море і Атлантичний океан? (Гібралтарська)
- Якими протоками з'єднується з Тихим океаном? (Протоки Дрейка, Магелланова)
- Як проходить кордон з Індійським океаном? (20° сх.д.)
- Які затоки є частинами Атлантичного океану? (Мексиканська, Гвінейська, Біскайська, Фінська)
- Які внутрішні моря входять до складу океану? (Чорне, Середземне, Азовське, Балтійське)
- Які окраїні моря входять до складу океану? (Карибське, Північне).

Клімат. Атлантичний океан розташований у всіх кліматичних поясах Землі. Основна частина акваторії океану між 40° пн.ш. і 42° пд.ш. - знаходиться в субтропічних тропічних, субекваторіальних і екваторіальному кліматичних поясах. Тут цілий рік високі позитивні температури повітря. Найбільш суворий клімат мають субантарктичні та антарктичні широти, у меншій мірі - приполярні, північні широти.

  •                    Розподіл тиску над Атлантичним океаном та особливості атмосферної циркуляції в основному відповідають загальній схемі. В приекваторіальних широтах розташована смуга низького тиску (менше 760 мм), в субтропічних — барометричні максимуми. В міжтропічних широтах переважають штиль і пасати. Лише влітку тут спостерігаються вест-індські урагани (оркани) великої сили.
  •                    Помірні широти охоплені стаціонарною циркуляцією західних вітрів. Значний вплив на характер циркуляції атмосфери над Атлантичним океаном мають Антарктичний та Ісландський циклони. Вони зумовлюють розвиток штормів у помірних широтах. Шторми великої сили спостерігаються переважно у Південній півкулі. Через часті і сильні шторми в помірних широтах їх називають «ревучими сороковими». У Північній півкулі найтепліший місяць — серпень, найхолодніший — лютий, а в Південній — навпаки.
  •                    На крайньому північному-заході та півдні завдяки особливостям атмосферної циркуляції та впливу прилеглих материків температура повітря над океаном знижується до —25° і більше. На розподіл температур повітря в значній мірі впливають теплі і холодні течії.
  •                    Розподіл хмарності та опадів тісно пов'язаний з особливостями атмосферної циркуляції. В екваторіальній та циклонічній областях хмарність велика, опадів багато (понад 2000 мм). В областях високого тиску навпаки — небо безхмарне, опадів мало (бл. 500 мм). У місцях стику теплих і холодних течій (район Ньюфаундлендської банки, Ла Плати тощо) часто бувають густі тумани.

Течії. В Атлантичному, як і в Тихому океані, утворюється два кільця поверхневих течій. У північній півкулі Північна Пасатна течія, Гольфстрім, Північно-Атлантична і Канарська течії утворюють рух вод за годинниковою стрілкою. У південній півкулі Південна Пасатна, Бразильська, течія Західних вітрів і Бенгельська утворюють рух вод проти годинникової стрілки. З-за значної довжини Атлантичного океану з півночі на південь в ньому більшою мірою розвинені меридіональні потоки води, ніж широтні.
Властивості вод. Зональність водних мас в океані ускладнена впливом суші і морських течій. Це виявляється насамперед у розподілі температур поверхневих вод. У багатьох районах океану ізотерми біля берегів різко відхиляються від широтного напрямку.

Північна половина океану тепліше південній, різниця в температурах доходить до 6°С. Середня температура поверхневих вод (16,5°С) трохи нижче, ніж у Тихому океані. Охолоджувальний вплив чинять води і лід Арктики і Антарктики. Солоність поверхневих вод в Атлантичному океані висока. Одна з причин підвищеної солоності полягає в тому, що значна частина випаровується з акваторії та волога не повертається знову в океан, а переноситься на сусідні материки (з-за відносної вузькості океану).
В Атлантичний океан і його моря впадає чимало великих річок: Амазонка, Конго, Міссісіпі, Ніл, Дунай, Ла Плата та ін. Вони виносять в океан величезні маси прісних вод, тяжкого матеріалу і забруднюючих речовин. В опріснених затоках і морях субполярних і помірних широт взимку біля західних берегів океану утворюється лід. Численні айсберги і плавучий морський лід заважають судноплавству в північній частині Атлантичного океану.

Органічний світ і ресурси океану (робота в групах)

V. Закріплення вивченого матеріалу

1. Гра “Так чи Ні”

Чи вірите ви в те, що…

  1.            Атлантичний океан – найбільший за площею. (Ні).
  2.            Він омиває чотири материки. (Ні)
  3.            До складу Атлантичного океану входять 25 морів. (ні )
  4.            Він простягається у всіх півкулях. (так)
  5.            Першим серед європейців його досяг Колумб(ні).
  6.            Атлантичний океан сполучається з Північним Льодовим протокою Дрейка. (ні.)
  7.            Магелланова   протока – найдовша у світі.(ні)
  8.            Води Тихого океану не омивають Африку. (так)
  9.            Глибина Маріанського жалобу складає 8848 м. (ні. 11022м)
  10.        Уперше дна Атлантичного океану досяг в батискафі «Трієст»: Ж. Пікар.(так)

2. Прийом  « Картографічний марафон» (слайд 29)

  •  Покажіть на карті і назвіть моря, що омивають східну частину північної Америки.
  • Покажіть протоки, які з’єднують Атлантичний океан з іншими океанами.
  • Покажіть Бермудські острова .
  • Покажіть о.  Гренландія.
  • Покажіть Магелланову протоку.
  • Якщо знаєте де, покажіть Бермудський трикутник.

VІ. Підсумок уроку. (слайд 31)

Оцінки
Вчитель оголошує оцінки за урок з коментарями
Рефлексія Усмішка свідчить про доброту. Усмішка свідчить про розуміння. Усмішка свідчить про злагоду. Усмішка свідчить про успіх. Усмішка свідчить про вдоволення. Усмішка свідчить про вдячність. Візьміть з собою усмішку на весь день!

VII. Домашнє завдання
Прочитати текст підручника Скласти висновки.

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
2591
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку