Урок "Австралія: економіко-географічне положення, природно-ресурсний потенціал, населення. Господарство."

Про матеріал
План-конспект уроку складено згідно програми "Географія" (рівень стандарту) для 10 класу. Пропонується провести заняття у форматі подорожі з залученням деяких учнів в якості експертів. Передбачено використанням різноманітних онлайн-ресурсів (QR-код,Seterra,wordart, learningapps, jigsawplanet.com) та цікавинок.
Перегляд файлу

Розробка уроку з географії 10 клас

Тема: Австралія: економіко-географічного положення, природно-ресурсний потенціал, населення. Господарство.

Мета:

освітня: сформувати в учнів знання про сучасний стан країни, її досягнення і проблеми, особливості населення та його зайнятість; дослідити економічний потенціал країни та її місце у міжнародному поділі праці; вдосконалювати вміння аналізувати, систематизувати навчальний матеріал, визначати причинно-наслідкові зв’язки;

розвивальна: розвивати пізнавальну активність учнів, творчі здібності, логічне мислення;

виховна: екологічний світогляд.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Методи і прийоми: інформаційно-рецептивний, наочний, словесний, частково-пошуковий.

Форма проведення заняття: урок-подорож.

Обладнання: комп’ютер, презентація «Австралія», політична карта світу, географічні атласи для 10 класу, підручник з географії для 10 класу (рівень стандарту) Г.Д. Довгань, Інтернет-ресурси.

Хід заняття

І. Організаційний момент.

Перевірка наявності і перевірка готовності до заняття.

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

Робота з картками.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Як довго невідомою була країна золота, урану і срібла.

Аборигени край цей обживали, англійці долю їй пророкували.

Тут кенгуру живуть веселі, річок тут мало, лиш пустелі,

Пасати і тропічна спека. Країна ця для нас далека.

Невже ви ще не відгадали і цю країну не назвали?

Напевно, ви здогадались, що мова сьогодні піде про – Австралію. Для кращого ознайомлення з цією країною ми вирушаємо у подорож сторінками заочної енциклопедії «Австралійський Союз».

Назва країни походить від латинського Terra Australia, що означає «південна земля».

200 років тому мандрівникові потрібен був цілий рік, щоб дістатися до неї. Сучасний реактивний лайнер долітає з Києва до Сіднея за 35 годин, а ми з вами спробуємо здійснити подорож за одну годину.

Австралія є дуже унікальною країною серед всіх інших:

  1.     це єдина країна на планеті, що займає цілий материк;
  2.     це найбільш «спокійна» країна як природному, так і в політичному сенсі: тут немає активних вулканів і не буває землетрусів, тут ніколи не було війн і навіть яких-небудь суттєвих конфліктів;
  3.     майже всі мешканці Австралії – переселенці з інших країн або їхні нащадки;
  4.     аборигени (корінні жителі) Австралії належать до австралоїдної раси  ̶  найдавнішої і найменш вивченої на Землі;
  5.     тут живуть тварини, яких Ви не зустрінете на інших континентах!

Докладніше дізнаємося про інші особливості цієї унікальної і маловідомої нам країни сьогодні на уроці.

IV. Актуалізація чуттєвого досвіду й опорних знань учнів.

Пригадайте, що Вам відомо про історію відкриття Австралії?

Що таке Британська Співдружність та які країни входять до її складу?

V. Вивчення нової теми.

Викладач. Щоб мати уявлення про країну, до якої ми подорожуємо, з’ясуємо її географічне положення. Запрошую до розмови географа.

  1. «Візитна картка».
  2. Особливості ЕГП.
  3. Природно-ресурсний потенціал.
  4. Населення.
  5. Господарство.

 

Сторінка 1. Візитка. Упродовж розповіді йде презентація «Австралійський Союз».

 Учень розповідає візитну картку Австралії.

  1.  «Візитна картка».

Офіційна назва — Австралійський Союз. Площа — 7,7 млн. км2. Населення близько 23 млн. осіб. Столиця — Канберра. Економічно високорозвинена країна, входить до «Великої двадцятки». Федеративна парламентська держава у складі Співдружності (6 штатів, 2 самоврядні території).

Викладач. Кожна країна має свої державні символи. Державна символіка – це своєрідний вияв характерних особливостей країни за допомогою знаків-символів.

Що являють собою герб і прапор Австралійського Союзу?

За QR-кодами дізнаємося про державний прапор і герб країни.


C:\Users\Aspire\Desktop\ДОСВІД РОБОТИ\2022-2023 н.р\КУРСИ СОІППО 2023\Електронні цифрові ресурси\download.png

C:\Users\Aspire\Desktop\ДОСВІД РОБОТИ\2022-2023 н.р\КУРСИ СОІППО 2023\Електронні цифрові ресурси\download (1).png


 

Викладач. Мати уяву про країну, знати її географічне положення – це замало. Саме історичне минуле розкриває політичні й соціально-економічні чинники розвитку країни. Що з цього приводу може сказати історик?

Учениця розповідає про відкриття континенту.

Сторінка 2. Географічна.

Учень розповідає про особливості географічного положення.

  1.  ЕГП.

Головні ознаки: займає цілий материк, острів Тасманію та низку дрібних острівців; кордони тільки морські; ізольованість, відокремленість від інших материків.

Робота з атласами (фізична карта). Назви яких географічних об’єктів перелічені нижче? Покажіть їх на карті.

Коралове (море), Тасманове (море), Великий Вододільний (хребет), Вікторія (Велика пустеля), Дарлінг (річка), Ейр (озеро), Муррей (річка), Тасманія (острів), Великий Бар’єрний (риф), Центральна (низовина).

Самостійна робота студентів – вікторина в Seterra

https://www.geoguessr.com/seterra/uk/vgp/3455

 

Сторінка 3. Мінерально-сировинна.

Учениця розповідає про особливості рельєфу, запаси корисних копалин.

3. Природно-ресурсний потенціал.

Переважно рівнинна територія, 3/4 площі — пустелі й напівпустелі. Дефіцит водних ресурсів. Найбільша річка Муррей із притокою Дарлінг. 19 артезіанських басейнів, найбільший — Великий Артезіанський. Ґрунти червоно-бурі, сіроземи, часто засолені, малородючі. Землезабезпеченість одна з найвищих в світі — по­над 30 га на одного жителя. Землі сільськогосподарського призначення — 53,4%, із них понад 47% — пасовища, орні землі — лише 6,2%. Лісистість 19%. За за­безпеченістю лісовими ресурсами на одну особу (6,3 га) входить до десятки світо­вих лідерів.

https://wordart.com/create

C:\Users\Aspire\Desktop\ДОСВІД РОБОТИ\2022-2023 н.р\КУРСИ СОІППО 2023\Електронні цифрові ресурси\Word Art (1).png

Багаті мінеральні ресурси: кам’яне вугілля, залізні, свинцеві, цинко­ві, уранові, титанові руди, боксити, золото, срібло, алмази, будівельна сировина, є поклади нафти та природного газу.

 

 

Цікавий факт.

«Плита Холтермана»

 

 

Найбільша, найважча і найкоштовніша монета у світі.

У жовтні 2011 року на Пертському монетному дворі було створено найбільшу, найважчу і найкоштовнішу золоту монету у світі. Монета має діаметр 80 см та ширину 12 см, її вага становить 1012 кг і виготовлена вона з чистого золота — 9999 проби. На аверсі монети зображено червоного кенгуру, а на реверсі портрет королеви Великої Британії Єлизавети II. Номінал монети — 1 млн. австралійських доларів, а її реальна вартість оцінюється приблизно в 53,5 мільйони.

Великі золоті монети. Для всіх і про все

У Берліні грабіжники викрали стокілограмову золоту монету | УНІАНВ Австралії викарбували найбільшу в світі монету — Цікaвинки — tsn.ua

 

Величезний рекреаційний потенціал, зокре­ма унікальний органічний світ з великою кількістю ендеміків, ліси, пляжі, культурно-історична спадщина; 19 об’єктів Спадщини ЮНЕСКО.

Викладач. Людина – головне багатство кожної країни. Вона є творцем матеріальних і духовних благ суспільства, тому знання про кількість населення, закономірності його розміщення надзвичайно важливі. Як можна охарактеризувати демографічні процеси, що відбуваються в Австралії?

Сторінка 4. Демографічна.

Учениця розповідає про населення Австралії.

4. Населення.

Природний приріст 4,8‰, сальдо міграції 5,5‰ (2017 p.), старіння населен­ня (16,1% старші за 65 p.). Густота населення 3 особи/км2, нерівномірний розподіл, 3/4 населення зосереджені на східному узбережжі. Англо-австралійці (80%), іммігранти з інших європейських країн (15% ), іммігранти з Азії (4,5%), абориге­ни (0,5%). Християни — протестанти (30%), католики (25%), православні (3%), буддизм, індуїзм, іслам. Урбанізація 89,7%.

 Найбільші міста: Сідней (4,5 млн.), Мельбурн (4,2 млн.), Брісбен (2,2 млн.), Перт (1,8 млн.), Аделаїда (1,2 млн.). Робоча сила — 13 млн. (з них майже половина — іноземці), структура зайнятості: сільське господарство — 3,6 %, промисловість — 21,1%, сфера послуг — 75,3 %. Трудові ре­сурси відрізняється високою кваліфікацією, дисциплінованістю, наполегливістю, працелюбністю. Міграційна політика спрямована на залучення трудових мігрантів з кваліфікацією, що відповідає запитам ринку праці в країні.

Викладач. Особливості формування населення Австралії привели до утворення численних діаспор, у тому числі й української. Зупинимося детальніше на її характеристиці.

Учень розповідає про українську діаспору в Австралії.

Українська діаспора в Австралії.

Близько 30 тис. осіб українського походження. Початок формування української діаспори — 40-ві роки XX ст. Культурне життя українських громад: україн­ські етнічні (суботні) школи, численні театральні гуртки, музичні та хорові колек­тиви, літературні клуби. Важлива роль в гуртуванні українців належить церквам.

Гра на закріплення знань.

https://learningapps.org/4260157

Викладач. Австралія не володіє багатою історико-культурною спадщиною, але унікальний тваринний та рослинний світ приваблюють сюди мільйони туристів. А що цікавого можна дізнатися про міста Австралійського Союзу?

Сторінка 5. Економічна.

Викладач. За особливостями економічного розвитку Австралію відносять до розвинених країн світу переселенського типу. Відмінною ознакою таких країн є особливе місце добув­ної промисловості в їхній економіці. Саме цей сектор промисловості визначає роль Австралії в міжнародному географічному поділі праці й забезпечує основну част­ку її національного доходу.

Основні чинники, що сприяли прискореному розвитку економіки Австралії:

  1.     наявність значних мінеральних і земельних ресурсів;
  2.   державна політика, спрямована на приплив іноземного капіталу та кваліфі­кованих мігрантів;
  3.     розташування країни поза межами військових конфліктів.

Домінуючі складники третинного сектора.

Найбільше значення для економіки країни мають банківсько-фінансові, освітні, інформаційно-технологічні послуги, туризм. Головні фінансові, освітні, куль­турні центри — Сідней, Мельбурн.

Розгалужена мережа комерційних банків, кредитних спілок, страхових та ін­вестиційних компаній; 53 комерційні банки (зокрема Bank of America, Bank of China, HSBC Bank, Barclays Bank, JP Morgan Chase тощо). У ВИЗ Австралії здобувають середню та вищу освіту понад 500 тис. іноземців зі 120 країн світу.

ІТ-послуги забезпечують близько 10% ВВП. Провідні IT-компанії: IBM Australia EDS, CSC, MYOB. Туризм — близько 4% ВВП, щорічно Австралію відвідують понад 9 млн. туристів. Високорозвинена транспортна система. Найбільші порти — Мель­бурн, Сідней, Брісбен, Перт, Аделаїда.

 Промисловість високого рівня розвитку, представлена всіма галузями.

Добувна промисловість — експортне значення. Входить у десятку світових лідерів за видобутком вугілля, залізної руди, бокситів, урану, золота, алмазів, рід­кісних металів.

Електроенергетика: ТЕС - 72,9% (вугілля, природний газ), ГЕС - 10,9%, від альтернативних джерел - 16,2%.

Чорна та кольорова металургія (Ньюкасл. Порт-Кемпбл, Уайалла, Куїнанна).

Машинобудування: автомобілі, літаки, побутова техніка, промислові роботи, верстати, обладнання для електростанцій, гірничодобувної та харчової промисло­вості.

Хімічна: виробництво фосфатних та азотних добрив, пластмас, синтетичних смол, каучуку. Високий рівень розвитку легкої та харчової промисловості.

Сільське господарство повністю забезпечує основні потреби країни, 3/4 продукції — на експорт. Провідну роль відіграє тваринництво (71%): вівчарство вовняного та м’ясного напряму (89 млн. голів. 2-ге місце в світі після Китаю), скотарство, птахівництво.

Рослинництво: зернові (пшениця, ячмінь, овес, рис, кукурудза), цукрова трос­тина, бавовник, фрукти, виноград, овочі. Рибальство, аквакультура, вирощуван­ня перлів.

Зовнішні економічні зв'язки.

Експорт: мінеральна сировина (залізна руда, кольорові метали та сплави, кам’яне вугілля, боксити, глинозем), сільськогосподарська продукція (вовна, бара­нина, пшениця, яловичина, молочні продукти, цукор-сирець, мед), техніка, тран­спортне обладнання.

Імпорт: нафта, нафтопродукти, пасажирські й вантажні транспортні засоби, комп’ютери, офісна техніка.

Партнери: Китай, Японія, Південна Корея, Індія, Сінгапур. Зростає товарообіг зі США, частка Великої Британії скорочується.

Австралія посідає провідне місце серед торговельних партнерів України в Оке­анії. Україна постачає мінеральні добрива, техніку. Україна імпортує з Австралії мінеральну сировину.

VІ. Узагальнення і систематизація знань.

  1. Які особливості ЕГП Австралії?

Перевірте свої відповіді склавши пазли.

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2f64d1ec1787

  1. Назвіть основні складові природно-ресурсного потенціалу Австралії.
  2. Назвіть п’ять міст з найбільшою кількістю жителів. Чому столиця не є великим містом країни?
  3. Які причини обумовили нерівномірне розміщення населення країни?
  4. Охарактеризуйте особливості працересурсного потенціалу Австралії.
  5. Назвіть основні чинники, що визначили економічний успіх Австралії?
  6. Які міста країни є важливими економічними центрами?
  7. Які складові третинного сектору економіки Австралії є головними?
  8. Чому добувна промисловість відіграє велику роль в економіці Австралії?
  9.  Яку спеціалізацію має сільське господарство? З чим це пов’язано?

VІІ. Підсумок уроку. Рефлексія.

Цікаво знати

  • Австралія – найсухіший материк Землі. І більша частина її території вкрита тимчасовими водотоками (криками), які заповнюються водою навіть після рідкісних злив.
  • Національною квіткою Австралії є мімоза, якою ми милуємося рано навесні.
  • Найвищі дерева світу – евкаліпти ( висота 50 – 70 м ) утворюють більшість лісів Австралії.
  • Назва тварини символу Австралії «Кенгуру» перекладається, як «Не розумію».
  • Австралійського страуса називають Ему.
  • Тварину, назва якої перекладається, як «Той, що не п'є» звуть коала.

Рефлексія

Які питання з теми були складними?

Які завдання Вам сподобалися найбільше?

Що залишилося незрозумілим?

Чи необхідна додаткова консультація з теми уроку?

VІІІ. Домашнє завдання.

  1. За підручником опрацювати §27, §28.
  2. Прокладіть маршрут віртуальної подорожі до Австралії, скориставшись додатком Google Maps. Позначте цікаві об’єкти, які б Ви хотіли відвідати.
  3. * Дослідження (оформити у вигляді презентації, одна тема на вибір) за темами: 1) Національні парки Австралії як об’єкти міжнародного туризму. 2) Канберра – політико-адміністративний центр країни.
  4. Випереджаюче завдання: Які країни світу належать до острівних країн Океанії?

 

 

 

Використані джерела:

  1. Довгань Г.Д. Географія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл., закл. загал. серед. освіти / Г.Д. Довгань, О.Г. Стадник. – Харків: Вид-во «Ранок», 2018. –  С.149-156.
  2. Довгань Г.Д. Географія: регіони та країни. 10 клас. (Серія «Мій конспект») – Х.: Вид. група «Основа», 2018. – С.69-72.

 

1

 

docx
Додано
3 лютого
Переглядів
327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку