Урок Австралійський Союз

Про матеріал
Урок вивчення нової теми "Австралія". Австралія — високорозвинена індустріально-аграрна країна, яка входить до двадцятки найбільш розвинених країн світу. Ізольованість Австралії від інших частин світу й економічних центрів, віддаленість від головних морських шляхів тривалий час гальмували економічний розвиток країни. Однак НТР, що вплинула на розвиток засобів зв’язку й транспорту у XX ст., «наблизила» Австралію до інших частин світу й сприяла її активної участі у всесвітніх економічних відносинах.
Перегляд файлу

 Тема.   Місце країни у світі та регіоні. Модель економічного розвитку, що визначає місце країни в міжнародному поділі праці. Система розселення. Українська діаспора в Австралії.

Дослідження №13

Національні парки Австралії як об’єкти міжнародного туризму

Очікувані результати називає чинники міжнародної спеціалізації країни;

показує на карті:

райони видобутку корисних копалин на території Австралії (кам’яного вугілля, залізних, алюмінієвих, мідних руд, золота);

найбільші промислові осередки Австралії (Південно-Східний, Південно-Західний);

найбільші морські порти (Мельбурн, Сідней, Перт, Брісбен);

Діяльнісний компонент:

         аналізує динаміку природного та механічного руху населення країни;

         проектує вплив демографічних та міграційних процесів на працересурсний потенціал країни;

         дає оцінку забезпеченості мінеральними ресурсами країни;

         складає комплексну економіко-географічну характеристику Австралії;

         знаходить та систематизує необхідну інформацію для характеристики країни;

         використовує тематичні карти для обґрунтування особливостей системи розселення та розміщення виробництва товарів і послуг у межах країни;

         знаходить та систематизує необхідну інформацію для характеристики країни;

         пояснює  особливості зональної спеціалізації сільського господарства та розміщення основних осередківдобувної та обробної промисловості в країні;

         характеризує структуру експорту та імпорту товарів та послуг країни;

         обґрунтовує основні напрямки експорту сировини та імпорту капіталу й технологій.

         Оцінно-ціннісний компонент:

         робить висновки про причини нерівномірності економічного розвитку окремих районів країни;

         зіставляє позитивні та негативні насліди діяльності ТНК в Австралії;
висловлює власні судження щодо особливостей державного устрою країни;

оцінює місце Австралії на світовому ринку продукції первинного сектору економікі міста в Австралії (Сідней, Мельбурн).

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

   Організація пізнавальної діяльності учнів

I.Вступна частина уроку.

1.Створення емоціонального настрою.

Діти заплющіть очі, розслабтеся та уявіть себе на березі моря. (1вмикаємо звуки моря та чайок). Тихий ранок.
Білий сад над морем.
А вода прозора – мов нема…
Мед із сіллю – небо.
Сонце морить…
І русалка… плаває… сама…

Вийду в море.
Дихання затрима…
В глибині коралові церкви.

І сміються чортики незримо,
Зримо плачуть ангели з трави.

Їхні крила, підняті до Сонця,
Ввечері блищать, як лемеші.
Ну а хтось в дурній столичній гонці
Розплескав усю росу душі.

І тепер її сльозою манить,
Півнем кукурікає вночі.
І тремтить, велика, як тумани,
Синя тінь небесної парчі.

2.Актуалізація опорних знань

Сьогодні ми ознайомимся з дивовижною країною. Одна з найвіддаленіших точок світу це Австралія. Що ви пам ятаєте з 7 класу про цей континент?

Прийом дивуй. Цікаві факти про Австралію. Перегляд відео  https://youtu.be/Zv2oTQRAyBg?si=y33Shk12BFA926m5

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Австралія та Океанія є найбільш віддаленими від інших регіонами світу. Деякі автори історико-географічного поділу об’єднують Австралію та Океанію в один регіон. Але це не зовсім правильно, оскільки, незважаючи на колоніальне минуле, Австралія та країни Океанії значно різняться за рівнем соціально-економічного розвитку.

Австралія — високорозвинена індустріально-аграрна країна, яка входить до двадцятки найбільш розвинених країн світу. Ізольованість Австралії від інших частин світу й економічних центрів, віддаленість від головних морських шляхів тривалий час гальмували економічний розвиток країни. Однак НТР, що вплинула на розвиток засобів зв’язку й транспорту у XX ст., «наблизила» Австралію до інших частин світу й сприяла її активної участі у всесвітніх економічних відносинах.

IV. Вивчення нового матеріалу

Як завжди при вивченні країни запишемо візитну карту Австралії.

Матеріали для самостійного опрацювання Офіційна назва — Австралійський Союз.

Площа — 7,7 млн км2.

Населення — 21,3 млн осіб (2009 р.).

Столиця — Канберра.

Тип країни — економічно високорозвинена країна переселенського типу.

Державний устрій — країна у складі Співдружності, федеративна держава.

Австралія — це країна-материк, яка омивається Індійським і Тихим океанами. Офіційна назва — Австралійський Союз. Столицею Австралії є місто Канберра, яке у 1913 році було побудовано спеціально з цією метою. Таке рішення було ухвалено після того, як найбільші міста країни, Мельбурн і Сідней, влаштували справжнє суперництво за право вважатися столицею. На узбережжях континенту знаходяться такі великі міста, як Сідней, Брісбен, Мельбурн, Перт та Аделаїда.

День Австралії відзначається 26 січня — у цей день в 1788 року Перший флот Британської імперії прибув до берегів материка, щоб заснувати колонію.

Офіційна мова — англійська. В країні розмовляють більш ніж 200 різними мовами та діалектами, 45 з яких — мови корінних народів. Найбільш поширеними окрім англійської є італійська, грецька, кантонська, арабська, в’єтнамська та китайська.

Майже половина території материка — це напівпустелі та пустелі, які абсолютно непридатні для життя. На сході країни клімат є більш сприятливим, і тому саме тут сконцентровано до 90% всього населення, яке переважно проживає у містах. Понад 90% австралійців мають європейське походження та близько 3% — нащадки корінних аборигенів. 80% австралійців живуть у межах 100 км від узбережжя.

Австралія перекладається як “невідома країна на півдні”.

У 1400-х роках китайські моряки та рибалки припливали до Австралії для збирання морських огірків і торгівлі з корінними народами.

Першим європейцем, який відвідав Австралію у 1606 році, був голландський мореплавець Вілем Янсзон.

Австралія відрізняється високим рівнем розвитку сільського господарства та добувної промисловості та є одним з основних постачальників вугілля, золота, пшениці та залізняку на світовий ринок. Також тут знаходяться найбільші у світі поклади урану.

Основні статті експорту: руда та метали, шерсть, продукти харчування та тваринництва, нафтопродукти, машинобудування, транспортне машинобудування.

Обробна промисловість теж дуже розвинена, але орієнтована переважно на внутрішній ринок.

Австралія імпортує багато автомобілів, устаткування (комп’ютерів, засобів зв’язку, продуктів хімічної промисловості).

В країні налічується 60 виноробних регіонів. Австралійські винарні виробляють близько 1,35 трлн пляшок вина на рік.

Це одна з небагатьох країн, яка займається вирощуванням опіумного маку фармацевтичного призначення. Виробництво на острові Тасманія знаходиться під пильним контролем держави.

В Австралії найвищі ціни на електроенергію у світі.

Це країна, де овець удвічі більше, ніж людей, а кенгуру в 1,5 раза більше, ніж овець.

Відносини з Україною. А. визнала незалежність України 26 грудня 1991. Дипломат. відносини встановлено шляхом обміну нотами від 4 січня 1992 та 10 січня 1992. Укр. діаспора в А. за різними оцінками нараховує від 25 до 30 тис. осіб. Перші укр. поселенці в А. зареєстр. 1820. Перед 1-ю Світ. війною українці прибували до А. у складі емігрант. груп з Росії; це були переважно робітники залізнич. та корабел. компаній, які оселялися у Квінсленді, зокрема в столиці шт. Брісбен, працювали в промисловості та с. госп-ві. Тоді створ. Укр. робітн. клуб у Квінсленді. Нині 80–85 % українців А. є власниками будинків з присадиб. ділянками; за рівнем заробітку належать до серед. груп з-поміж усіх емігрантів. Порівняно мало українців створили власні малі й великі підприємстваЗагальна характеристика господарства

Структура господарства Австралії цілком сучасна і відповідає критеріям високорозвинених країн. В обробній промисловості зайнято 16% працюючих і вони створюють 19% ВНП, в добувній промисловості, відповідно, 2 і 7%, сільському господарстві - 6 і 4% і в третинній сфері - 68 і 61%.

Специфікою с гіпертрофований розвиток сировинних галузей, продукція яких перекриває потреби внутрішнього ринку і орієнтується переважно на експорт. Базою їх є величезні природні багатства. Причиною виникнення був попит на їхню продукцію з боку метрополії, а потім і інших країн.

Експортні галузі відіграють виняткову роль в житті Австралії. Вони є основним джерелом іноземної валюти. Безпосередню в них зайнято порівняно мало людей. Але велика кількість працюючих в інших галузях зв'язана з ними, створюючи умови для їхнього функціонування і обслуговуючи їх.

Експортними галузями є сільське господарство і гірничодобувна промисловість. Продукти тваринного і рослинного походження дають 35% вартості експорту, мінерального - - 45%. Спочатку експортні галузі відзначалися екстенсивністю виробництва, зараз воно все більше і більше інтенсифікується.

Перед експортом сировина зазнає обов'язкової промислової обробки. Висока продуктивність праці в експортних галузях, а Австралія в даному випадку стоїть на одному рівні із США, пов'язана не тільки з використанням найновішої техніки, технології та організації праці, а з урахуванням того, що найдешевше може дати та або інша територія чи об'єкт. Саме це і є основою високого рівня ВНП на душу населення.

Великобританія перестала бути головним імпортером австралійської сировини після свого вступу до ЄС. На ринках Австралії її замінила Японія, потреби якої в сировинних ресурсах у цей час швидко зростали. Експорт Австралії спрямовується зараз також у США, Китай і країни Південно-Східної Азії.

Спеціалізація па виробництві та експорті на світовий ринок продукції первинного сектора мас свої переваги і вади. Як і будь-яка інша спеціалізація, вона дозволяє зосередити увагу невеликої за населенням країни в одному напрямку. Разом з тям, в Австралії мало розвинене виробництво засобів виробництва і новітні наукоємні галузі. Саме їх продукція становить 3/4 імпорту країни.

Сільське господарство

Дієта австралійців така ж, як англійська чи американська. Внутрішні потреби задовольняються власним виробництвом. Як експортер сільськогосподарської продукції Австралія поступається па світових ринках лише США, Нідерландам та Франції.

Структуру експорту визначають міжнародний попит і можливості природного середовища. Експортуються вовна, м'ясо, масло і сир, шкіри, пшениця, тростинний цукор, фрукти. Особливу роль відіграє Австралія як постачальник на світовий ринок вовни, м'яса, пшениці і цукру.

За поголів'ям овець (максимум 180 млн. голів), настригом вовни та її експортом Австралія посідає перше місце в світі.

Вівчарство - початкова галузь австралійської економіки. Виникло воно понад 200 років тому, одразу ж після заснування колонії. Передумови для цього - попит на вовну в Англії, наявність величезних просторів цілорічних пасовищ, невелика потреба галузі в робочій силі і можливість транспортування на далекі відстані. Основне поголів'я овець зосереджене в південно-східній та південно-західній частинах континенту на південь від тропіка в зонах з річною кількістю опадів від 700 до 200 мм.

Вивіз м'яса з Австралії почався наприкінці XIX ст., коли з'явилися пароплави-холодильники. Вивозять баранину, ягнятину, але основу становить м'ясо великої рогатої худоби, її вирощують переважно в субекваторіальній савані на північ від тропіка.

У вівчарстві і м'ясному тваринництві переважають великі ферми. Поголів'я коливається з року в рік у залежності від погодних умов і попиту на вовну та м'ясо. Інтенсивність виробництва найвища у східних достатньо зволожених районах і зменшується з просуванням вглиб континенту.

Ареали найбільшої густоти посівів пшениці збігаються з ареалами найбільшої густоти поголів'я овець. Бони дістали назву пшенично-вівчарських зон. Це субтропічні степи з чорноземними ґрунтами, розорювання яких у кінці XIX ст. стало важливою сторінкою світового сільського господарства. Як експортер пшениці Австралія поступається лише США, Канаді та Франції.

Промисловість

Гірничодобувна промисловість. Як уже зазначалось, Австралія багата на мінеральні ресурси. Видобування їх почалося в XIX ст. у зв'язку з попитом Англії. В кінці століття країна експортувала в значних розмірах золото, срібло і такі кольорові метали, як мідь, свинець, цинк. Після другої світової війни австралійська добувна промисловість пережила повній "бум". Він був пов'язаний з сенсаційними відкриттями величезних покладів залізних руд, бокситів і вугілля, а також інших мінералів та попитом на них з боку Японії.

Якщо до того мінеральний експорт Австралії обчислювався тисячами тони, то тепер - десятками мільйонів тонн. Австралія перетворилася на одну з найбільших гірничодобувних країн світу. Вона займає перші місця за видобутком бокситів, алмазів, опалів і свинцю та одне з перших за видобутком вугілля, залізної і марганцевої руд, міді, цинку, олова, нікелю, титану, вольфраму, золота, срібла тощо.

Розвиток гірничодобувної промисловості Австралії супроводжувався будівництвом шахт і кар'єрів, залізниць, автошляхів і морських портів. Все це сприяло освоєнню величезної території континенту.

Енергетика і обробна промисловість. Австралія має достатню кількість кам'яного і бурого вугілля. Слабким місцем залишається забезпеченість рідким і газоподібним паливом, хоча зусиллями останнього часу нафту і газ у помірних кількостях знайдено як на шельфі, гак і всередині континенту. Ресурси гідроенергії обмежені, але вони широко використовуються. Каскади ГЕС побудовано на Тасманії і в Австралійських Альпах. На відміну від Канади, експортні галузі Австралії не є важливим споживачем електроенергії, хоча виплавка алюмінію в 90-х роках перевищувала 1 мли т на рік.

Оцінюючи обробну промисловість Австралії, треба враховувати порівняно невелику кількість її населення і дорожнечу робочої сили. А що країна не виробляє все сама, то це нормальне явище, адже вона має чим оплачувати імпорт. Значний сектор обробної промисловості Австралії працює на експорт, переробляючи сільськогосподарську і мінеральну сировину. В достатній кількості виплавляють сталь.

Виробляють харчові продукти, транспорті засоби і обладнання, хімікати, текстиль, одяг, товари домашнього вжитку. Особливе місце займає автомобілебудування: на рік випускають до 400 тис. автомобілів.

Обробна промисловість на 2/3 сконцентрована в штатах Новий Південний Уельс і Вікторія, в першу чергу в Сіднеї і Мельбурні та навколо них.

Транспорт

Структура і географія транспорту Австралії складалися під впливом великих розмірів країни, її колоніального минулого і сучасних потреб. Трансавстралійською вважається лише одна залізниця завдовжки 1800 км, яка з'єднує Південну і Західну Австралію.

Перетнути країну з півдня на північ можна лише спочатку залізницею, а потім шосе. Австралія майже не має свого морського флоту, хоча в країні багато спеціалізованих портів і кожна столиця штату с портом. Трубопроводи почали будуватися тільки останнім часом.

В той же час Австралія зуміла якнайкраще скористатися з можливостей авіаційного та автомобільного транспорту. Вона мас тіш авіакомпанії міжнародного класу, великі аеропорти в Сіднеї, Мельбурні, Брісбені і Перті і транзитний аеропорт в Дарвіні. Авіація широко використовується для зв'язків усередині країни не тільки між містами, а й між окремими фермами. Користуються нею і в сільськогосподарському виробництві, і в побуті. Є служби "літаюча яловичина", "літаючий лікар", "літаюча пошта" тощо.

За кількістю автомобілів на душу населення Австралія стоїть на одному рівні з США і Канадою. Майже кожна сім'я мас автомобіль. Мережа автошляхів у заселених районах густа і сучасна.

V. Закріплення нових знань, умінь та навичок

Діти складіть у зошиті схему основні галузі господарства Австралійського союзу.

VI. Підсумок уроку

https://wordwall.net/uk/resource/66845686

VII. Домашнє завдання

Опрацювати параграф 27, підготувати повідомлення про Національні парки Австралії  як об єкти міжнародного туризму.

 

 

                                               

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
4 березня
Переглядів
223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку