Урок біології 10 клас "Біорізноманіття"

Про матеріал

Розробка уроку біології в 10 класі з теми "Біорізноманіття". Нова програма. Профільний рівень ......................................................................

Перегляд файлу

10 клас (біологія)                                           Урок №  18                              Дата:

Тема. Біорізноманіття

Мета: вивчити біорізноманіття як термін, значення біорізноманіття у природі. Розвивати в учнів поняття про флористичні та зоогеографічні царства планети.розвивати навички роботи з додатковою літературо, ЗМІ. Виховати в учнів екологічне мислення.

Обладнання: підручники, довідкова інформація, карти «Флористичні царства», «Зоогеографічні царства», презентація до уроку,  мультимедійний комплекс.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація навчальної діяльності

Бліцопитування:

  • Що таке вид?
  • Які існують концепції виду?
  • Оберіть концепцію виду, якої ви притримуєтесь.
  • Що таке критерії виду? Наведіть приклади.
  • Поясніть як за допомогою біохімічного критерію розрізняють декілька видів?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Поетична хвилинка:

Я вірю, що зелень трави гідна краси зірок,

І що не гірше від них мурашка і яйце перепілки,

І що лісова жаба – теж незрівнянний шедевр,

І лось, що похмуро жує, перевершує будь-яку статую…

А миша – це диво, що може вразити мільйони невірних.

Волт Вітмен «Пісня про себе»

Бесіда 

  1.           Які живі організми згадуються у вірші?
  2.           Яких ще представників живої природи ви знаєте?
  3.           Як називають різноманітність живих організмів?
  4.           Чи можна людину віднести до елементів біорізноманіття? Відповідь обґрунтуйте.

Тож на сьогоднішньому уроці мова піде про біорізноманіття рівні та типи

ІV. Вивчення нового матеріалу

План

  1. Рівні і типи біорізноманіття.
  2. Значення біорізноманіття у природі і житті людини.
  3. Систематика і біогеографія.

Рівні і типи біорізноманіття

Розповідь учителя з елементами бесіди

         Біологічне різноманіття є головним природним і генетичним ресурсом окремо взятої країни і планети в цілому, основою стабільності функціонування біосфери.  Біорізноманіття є цінністю, що має ключове екологічне, соціальне, економічне та естетичне значення. Збереження біорізноманіття належить до найголовніших у глобальній концепції стратегії і тактики виживання людства.

Історичний факт

Поняття «біорізноманіття» почало широко застосовуватися після того, як 1986 р. в США відбувся Національний форум з біорізноманіття, а 1988 р. за результатами його діяльності відомий американський біолог Едвард Вільсон видав книжку «Біорізноманіття».

Обговорення цитати

  1.           Як ви розумієте цитату?

Біорізноманіття – це міст, що тримається на певній кількості колон. І чим багатша екосистема – тим більше колон. Втрата кількох з них спричинить руйнування мосту. Тому так важливо підтримувати збереження кожного виду в екосистемі. (Олексій Бурковський)

Робота з підручником

Знайти в підручнику, зачитати і записати термін «біорізноманіття».

Значення біорізноманіття у природі і житті людини

Біорізноманіття — це один з фундаментальних феноменів, що характеризує прояви життя на Землі. Зниження рівня біорізноманіття займає особливе місце серед головних екологічних проблем сучасності. Наслідком зникнення видів стане руйнування існуючих екологічних зв’язків та деградація природних угруповань, неспроможність їх до самопідтримання, що призводитиме до їх зникнення. Подальше скорочення біорізноманіття може привести до дестабілізації біоти, втрати цілісності біосфери та її здатності підтримувати найважливіші характеристики середовища. Внаслідок незворотного переходу біосфери в новий стан вона може стати непридатною для життя людини.

Підстав для збереження біорізноманіття багато. Це необхідність використання біологічних ресурсів для задоволення потреб людства (їжа, технічні матеріали, ліки та ін.), етичний та естетичний аспекти тощо. Проте головна причина збереження біорізноманіття полягає в тому, що біорізноманіття виконує провідну роль у забезпечені стабільності екосистем та біосфери в цілому (поглинання забруднення, стабілізація клімату, забезпечення придатних для життя умов). Щоб жити й виживати в природі, людина навчилася використовувати корисні властивості компонентів біорізноманіття для отримання продуктів харчування, сировини для виготовлення одягу, знарядь праці, будівництва житла, отримання енергоносіїв.

Економічна цінність біорізноманіття полягає у використанні біологічних ресурсів — це той фундамент, на якому збудована цивілізація. Вони є основою більшості видів діяльності людини, таких як сільське господарство, фармацевтика, целюлозно-паперова промисловість, садівництво і городництво, виробництво косметичних засобів, будівництво і переробка відходів.

Рекреаційна цінність біорізноманіття також має велике значення для організації відпочинку. Головний напрям рекреаційної діяльності — отримання задоволення без руйнування природи. Мова йде про пішохідний туризм, фотографування, спостереження за птахами тощо. Річки, озера, ставки, водосховища створюють можливості для водних видів спорту, водних прогулянок, купання, любительського рибальства. У світі індустрія екологічного туризму зростає швидкими темпами і включає в свою орбіту до 200 млн осіб щорічно.

Цінність біорізноманіття для здоров’я. Упродовж століть рослинні і тваринні екстракти використовувались для лікування людей. Сучасна медицина виявляє зацікавленість у біологічних ресурсах, сподіваючись знайти нові види ліків. Побутує думка, що чим більше різноманіття живих істот, тим більше існує можливостей для відкриття нових ліків.

Екологічна цінність видового різноманіття є передумовою для виживання і стійкого функціонування екосистем. Біологічні види забезпечують процеси утворення ґрунту. Завдяки накопиченню і перенесенню основних поживних речовин забезпечується родючість ґрунту. Екосистеми асимілюють відходи, поглинають і руйнують забруднюючі речовини. Вони очищають воду і стабілізують гідрологічний режим, затримуючи ґрунтові води. Екосистеми сприяють збереженню якості атмосфери, підтримуючи необхідний рівень кисню за допомогою фотосинтезу.

Скорочення різноманіття тваринного та рослинного світу неминуче позначиться на житті людини, оскільки біорізноманіття є фундаментом духовного і фізичного здоров’я будь-якої нації. Біорізноманіття є цінним і саме по собі, незалежно від цінності його використання людьми. Якщо ми бажаємо зберегти свій менталітет і національну самобутність, то повинні зберегти свою природу. Стан природи є дзеркалом стану нації. Збереження біорізноманіття — необхідна умова виживання людства.

Систематика і біогеографія

Поняття про флористичні царства і зоогеографічні царства

Що таке флористичне районування?

C:\Temp\Rar$DIa948.19009\static_qr_code_without_logo.jpg

Флористичне районування  — районування поверхні Землі на супідрядні регіони, що відрізняються особливостями флористичного складу. Найбільшими одиницями флористичного районування є царства, підцарства, області, підобласті, провінції, округи.

Англійський ботанік Роналд Гуд (1896–1992) ідентифікував шість флористичних царств, пізніше це ділення уточнив і деталізував радянський ботанік Армен Тахтаджян (1910–2009). У найбільш поширеній системі районування Тахтаджяна виділяється 6 флористичних царств і 35 областей

Що таке фауністичне царство? Його особливості.

C:\Temp\Rar$DIa2404.21317\static_qr_code_without_logo.jpg

Фауністичне (Зоогеографічне) районування суші і Світового океану — розділ поверхні Землі і окремих її територій і акваторій на регіони, що відрізняються рангом, ступенем ендемізму, особливостями історичного розвитку і розселення їх фауни.

Різкі кордони регіонів позначені в тих випадках, коли в основі їх є які-небудь фізико-географічні фактори (межа води і суші, гірський хребет тощо).

Умови існування і склад фауни в морі і на сушу настільки відрізняються, що для морської і наземної фауни створені самостійні системи фауністичного районування.

Робота із картами

V. Закріплення вивченого матеріалу

Гра «Мікрофон»

Учні по черзі висловлюють дані, які вивчили за урок

VІ. Підсумок уроку

VІІ. Домашнє завдання

doc
Додано
22 жовтня 2018
Переглядів
8285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку