Урок - конференція з використанням програми whiteboard ( для інтерактивної дошки Inboard). Розробка містить додатковий матеріал до уроку та багато цікавої інформації про харчування.
Тема уроку : Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин.
Мета уроку :
Засвоїти основні принципи раціонального харчування: перший – відповідність хімічного складу харчових речовин фізіологічним потребам організму; другий – інгредієнти, які не синтезуються в організмі і тому є життєво необхідними; максимальна різноманітність їжі - третій принцип раціонального харчування.
Оволодіти навичками визначення якості харчових продуктів, розвивати увагу , спостережливість пам'ять , пізнавальну активність , самостійність в роботі .
Виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я, дисциплінованість , сумлінність , відповідальність , ініціативність.
Тип уроку: Засвоєння нових знань .
Вид уроку : Урок - конференція. Аналіз конкретних проблемних ситуацій.
Обладнання: м/м дошка, аркуші паперу, маркери.
Хід уроку
( Повідомлення теми і мети уроку)
Ми часто бажаємо друг другу здоров’я, але самі не завжди дбаємо про нього Подивіться будь ласка на епіграф: «Ми живемо не для того щоб їсти, але їмо для того щоб жити.»(слайд 1) він повністю відповідає темі нашого уроку.
Чи замислювалися ви над тим, чому ми кілька разів на день бажаємо одне одному "смачного"? Тому що їжа - це джерело здоров'я, спосіб впоратися з депресією і поганим настроєм. Від того, що ми їмо, залежить наша здатність радіти життю, працювати і творити. А при неправильному харчуванні – хворіти і нервувати.
Тому перед тим як перейти до вивчення нової теми давайте пригадаємо що ми дізналися на минулих уроках. Відповідайте мені, будь-ласка, на питання.( слайд 2, 3).
Вправа «Мікрофон»
— Назвіть по черзі одну страву, яка вам подобається, і одну — яка не подобається.
— Як ви вважаєте, чи завжди те, що подобається, є корисним для здоров’я?
Мозковий штурм
— Назвіть причини, з яких люди їдять.
— Що, на вашу думку, називаємо правильним харчуванням?
(Слайд 5.) А поговоримо ми сьогодні про раціональне харчування. Сьогодні на уроці ми дізнаємося чи вірно ми харчуємося,як організувати режим харчування, чи якісна їжа яку ми споживаємо
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
Раціональне харчування (ratio — розумний) — достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів.
Інформаційна сторінка вчителя ( слайд 6).
З давніх-давен люди надавали великого значення харчуванню як засобу збереження здоров’я. Вони помітили, що від неправильного харчування затримується розвиток дітей, виникає низка хвороб, погіршується працездатність.
Фахівці у галузі раціонального харчування стверджують, що 80% нашого здоров’я безпосередньо залежить від здорового харчування, яке полягає у встановленні гармонії між продуктами харчування та гомеостазом організму людини.
Тому на наш урок – конференцію ми запросили фахівців з даного питання.
Це: -Лікар – дієтолог,
Головна заповідь здоров’я у наш нелегкий час повинна звучати так: «Харчуватися розумно! Виявляти свої помилки у харчуванні і виправляти їх!».
А чи замислювалися ви, як же необхідно правильно харчуватися?
( слайд 7 )Про це нам розкаже лікар – дієтолог.
( слайд 8)
1 г білка = 4 ккал – 17,2 кДж
1 г вуглеводу = 4 ккал = 17,2 кДж
1 г жиру – 9 ккал = 39,1 кДж
Їжа повинна бути калорійною. Калорійність – це та кількість енергії, яка утворюється в організмі при окисненні спожитої їжі, вимірюється в калоріях чи в кілоджоулях.
Так ( слайд 9).
Таблиця 1. Витрати енергії в людей, що займаються різними видами праці та у школярів
№ |
Школярі та їх навантаження |
Ккал за добу |
1 |
Урок у 2-4 класі |
56 |
2 |
Урок у 5-8 класах |
76 |
3 |
Урок фізичної культури |
312 |
4 |
Праця в майстерні |
166 |
5 |
Витрати енергії під час ходьби |
212 |
6 |
За день для учнів 1- 5 класів |
450 – 550 |
7 |
За 1 день для учнів 6 -11 класів |
600 – 700 |
8 |
Сон |
0,83 |
9 |
Домашня робота |
1,8 – 4 |
10 |
Робота в саду |
2,5 – 5,7 |
|
|
|
11 |
Біг на лижах |
6 – 7 |
12 |
Ранкова зарядка, гімнастичні вправи |
4 – 4,5 |
13 |
Плавання |
1,9 - 3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Висновок: енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму, а харчування залежить від віку, професії, способу життя, фізичного навантаження.
Один із засновників гігієни арабський лікар Авіцена, який жив у ХІ столітті, перший розробив правила раціонального харчування. Його поради щодо різноманітності їжі та помірної кількості споживання є актуальними і сьогодні.
А інші поради щодо харчування нам надасть лікар – гастроентеролог.( слайд 10)
Здорова людина повинна ретельно дотримуватися правильного режиму харчування: споживати їжу у відповідній кількості і в певний час, раціонально розподіляти її за масою, об’ємом, енергоємністю, складом та набором продуктів протягом дня залежно від виконуваної роботи, рухової активності, кліматичних умов чи віку людини.
Як правильно обирати продукти та на що треба звернути увагу в готовій страві нам розкаже працівник санепідемслужби ( слайд 11).
Виступ лікаря- імунолога ( слайд 12,13, 14).
Отже, ми можемо визначити такі принципи харчування. Принципи харчування
( слайд 15).
ΙV. Узагальнення знань учнів.
1.Завдання для класу : (робота в парах) подумайте 1-2 хвилини і сформулюйте по одному правилу раціонального харчування.( слайд 16). А поки ви думаєте, давайте звернемося до нашого статиста із «Довідкового бюро», він хоче повідомити нам деякі цікаві факти і цифри.
Статист.
2.Пояснити схему ( слайд 17).
VІ. Підведення підсумків уроку.( слайд 19).
(Підсумки роблять діти.) Здоров’я залежить від самої людини, її способу життя. Тільки сама людина може регулювати своє харчування, яке сприяє збереженню здоров’я на хорошому рівні. На основі отриманих знань необхідно сформувати індивідуальний стиль харчової поведінки і використовувати його повсякчас. Для того, щоб підібрати оптимальний комплект продуктів харчування, слід ураховувати добові потреби організму людини в білках, жирах, вуглеводах і вітамінах.
Також треба пам’ятати про загальні енергетичні потреби організму. Для здорової людини співвідношення основних груп органічних речовин зазвичай рекомендують на рівні 2:1:2 (білки : жири : вуглеводи відповідно). Добова потреба у вітамінах для людини значною мірою залежить від її віку.
Індивідуальні потреби людей у органічних речовинах суттєво залежать від їхнього способу життя, рівня фізичних навантажень та індивідуальних особливостей організму. Тому для визначення власного раціону бажано порадитися зі спеціалістом-дієтологом.( Слайд 20)
VІІ. Домашнє завдання (запис на дошці).
Опрацювати §30 підручника,
відповідати на питання на стор.127 ,
підготувати повідомлення на тему «Негативний вплив на метаболізм токсичних речовин» (2-3 учня по бажанню)
Творче завдання: Написати прислів’я про їжу , але у зашифрованому вигляді.
( слайд 22) Німецьке товариство харчування (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.) сформулювало 10 правил, які базуються на недавніх наукових дослідженнях, які допоможуть вам харчуватися здоровою, правильною їжею.
Додаток 1.
Правильне харчування повинно бути не тільки помірним і регулярним, але і різноманітним, тобто охоплювати всі ті продукти рослинного і тваринного походження, які містять незамінні сполуки (ті що не утворюються в тілі людини самостійно).
Калорійність раціону повинна бути прив‘язана до енерговитрат, тобто покривати мінімум необхідного (основний обмін) та робочу надбавку (залежить від виду діяльності). З віком калорійність добового раціону повинна знижуватися в основному за рахунок тваринних жирів і вуглеводів (хліб, картопля, цукор). Кількість білків повинна залишатися незмінною.
Нерегулярний прийом їжі призводить до порушення травлення. Найбільш раціональним є 5-разове харчування, приблизно в один і той же час. Тоді людина не переїдає, а травна система працює в звичному для неї періодичному режимі.
Якщо ви перевтомилися, не приступайте відразу до їжі, відпочиньте трохи. Під час їжі потрібно відволіктися від думок про роботу, про справи, не слід вести серйозних розмов, читати або дивитися телевізор. Їсти треба повільно.
Приймайте їжу в певний час, не на ходу. Як жувати їжу? Рекомендується робити більше 20 жувальних рухів, перш ніж, їжа, взята в рот, буде проковтнута. Спробуйте для інтересу підрахувати, скільки ви робите жувальних рухів, перш ніж проковтнути їжу. І ви переконаєтеся, що поспішаючи, зіпсуєте собі шлунок, а з ним і здоров'я.
Рідкі страви, приготовані на м'ясних, рибних, овочевих і грибних відварах, сприяють виділенню шлункового соку. Першу страву можна супроводжувати основною з м'яса, риби, круп, картоплі та ін. Солодке їдять у кінці обіду, тоді вплив шлунково-кишкових гормонів, які виділяються після вживання цукру і сповільнюють травлення буде менш відчутний.
Їжте більше свіжих овочів і фруктів. Вони містять необхідні організму вітаміни, мінеральні солі, органічні кислоти, клітковину та інші корисні речовини. Покращують травлення, нормалізують обмін речовин.
Витримуйте питний режим. Пийте не менше 1,5-2,0л води в добу. Більш корисна некип‘ячена вода, очищена за допомогою фільтра або мінеральна столова. У спеку, при інтенсивній фізичній роботі та після вживання багатої на білки їжі води треба пити більше.
За сніданком і обідом необхідно вживати білкову їжу: м'ясо, рибу, яйця, каші, овочі, сир. Каші краще готувати на воді - вони більш корисні.
Вечеряти не пізніше ніж за 2 години до сну.
Вживайте нежирні кисломолочні продукти. Кефір містить тваринний білок, який не менш цінний білків м'яса і риби, і легкий в засвоєнні.
Їжа, яка кілька днів простояла в холодильнику втрачає багато корисних властивостей. Фастфуд небезпечний великою кількістю пережарених олій, що місять канцерогени.
1 день в тиждень робіть розвантажувальним. Якщо це важко, то хоча б 1 або 2 дні в місяць. У розвантажувальні дні нормалізується робота травної системи..
Для правильного харчування потрібними є вітамінні комплекси, особливо взимку-ранньою весною та при хронічних захворюваннях травної системи, коли з їжі організм не отримує достатню кількість вітамінів і мікроелементів.
Прислухайтеся до свого організму і не їжте, якщо ви не голодні. Це важливе правило для підтримки нормальної ваги.
Після 40 років дуже важливо дотримуватися правильного харчування. Потрібно вживати більше знежирених кисломолочних продуктів. Вони покращують роботу кишечника і доставляють в організм кальцій, калій, фосфор і інші мінеральні речовини. В раціоні повинна бути достатня кількість овочів та фруктів. Слід особливо контролювати споживання цукру.
Після 50 років організм гостро реагує на порушення водно-сольового обміну. Тому, не слід обмежувати вживання рідини. А ось вживання кухонної солі необхідно знизити.
Правила здорового харчування дотримуватися не так вже й складно, як здається. Просто треба усвідомити, що правильне харчування має стати частиною здорового способу життя, доброю звичкою, а не тимчасовою дієтою.
Додаток 2
( виступ гастроентеролога)
Додаток 3
( виступ імунолога)
Всім добре відомо, що у холодну пору року вплив на організм різних вірусів та інфекцій значно посилюється, і ми стаємо дуже уразливими для респіраторних захворювань. Способів зміцнити імунітет існує чимало - загартовування, спорт, прогулянки, але не менш важливо стежити за своїм харчуванням і включити до раціону правильні продукти. Про ці диво-продукти, що активують захисні сили організму, ми й розповімо вам сьогодні.
Часник
Зміцнює імунну систему та допомагає боротися з вірусами. Ще у Стародавньому Єгипті суміш солі з часником використовували як жарознижуючий засіб. А у XIX столітті Луї Пастер виявив, що часник є природним антибіотиком і здатен вбивати бактерії. Справа у тому, що в часнику міститься аліцин, який блокує потрапляння вірусів в організм, і білок, що захищає його від несприятливих впливів. Тому часник корисний і для лікування простудних захворювань, і у профілактичних цілях. Головне, пам'ятайте, що їсти його потрібно сирим.
Мед
Мед - це просто джерело вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів. Завдяки цьому він має безліч чудових властивостей - нормалізує роботу внутрішніх органів, поліпшує склад крові, підвищує імунітет і навіть запобігає передчасному старінню. Можна їсти його в чистому вигляді, можна розводити водою - великої ролі це не грає. І те, й інше однаково корисно.
Броколі
У капусті броколі міститься величезна кількість вітамінів. І саме вітаміну С, який відповідає за імунітет, у ній в декілька разів більше, ніж у цитрусових. Треба лише пам’ятати, що зберігати броколі потрібно обов'язково в замороженому вигляді, так її вітамінний потенціал зберігається довше. Окрім цього, у ній міститься ще й гормон щастя - серотонін, тому їсти цю капусту вдвічі корисно - і для тіла, і для душі.
Журавлина
Журавлина також збагачена вітаміном С, крім того, морси та відвари з неї мають жарознижуючу дію, добре втамовують спрагу і перешкоджають розмноженню бактерій та мікробів. Пити їх корисно і в профілактичних цілях, а особливо – під час грипу та температури.
Кисломолочні продукти
Стан імунної системи безпосередньо залежить від стану шлунково-кишкового тракту. На жаль, в житті сучасних людей існує багато чинників, які порушують його нормальну роботу - неправильне харчування, стреси, перевтома. Ось тут на допомогу шлунку приходять пробіотики - живі мікроорганізми, що створюють сприятливе середовище, насичуючи організм корисними біфідо та лактобактеріями. Пробіотики не обов'язково купувати в аптеці, адже кисломолочні продукти, такі як йогурт чи кефір, є їх натуральними джерелами.
Шипшина
Продукту, в якому міститься більше вітаміну С, ніж у шипшині, просто не існує! Наприклад, у лимоні його аж у 40 разів менше! І, крім того, тут багато калію, магнію, заліза та органічних кислот. Поєднання всіх цих корисних речовин робить його ідеальним для підвищення імунітету, а також підтримки працездатності. З шипшини готують настоянку. Для цього потрібно 1 ст. ложку ягід залити склянкою теплої води і дати їй постояти кілька годин (можна залишити на ніч). А якщо додати до настоянки ще й ложечку меду, і пити цей напій щодня, то ніяким застудам та інфекціям вас не здолати.
Морква
У моркві багато різних вітамінів і мінералів, але головна її перевага - високий вміст каротину. Вживання в їжу свіжої моркви та морквяних соків допомагає зміцнити імунітет, запобігає появі авітамінозу, а також зменшує ризик захворювання на застуду чи грип. А якщо ви все ж таки захворіли, морквяний фреш, змішаний з медом, допоможе вам швидко встати на ноги.
Морська капуста
Морську капусту поетично називають морським женьшенем, і це порівняння цілком справедливе. Ламінарія - ідеально збалансований натуральний комплекс вітамінів, мікроелементів і мінеральних речовин. Вона покращує імунітет, знижує ризик захворювання застудою, добре впливає на травлення, нормалізує обмін речовин. Приємним бонусом можна вважати те, що від неї ще й краще росте волосся.
Імбир
Корінь імбиру - один з кращих засобів для підвищення імунітету та загального зміцнення організму. Крім цього, він має антиоксидантну, протизапальну, заспокійливу і спазмолітичну дію. Спробуйте щодня випивати хоча б чашку імбирного чаю, це додасть вам сил і захистить від хвороб.
Козяче молоко
Завдяки високому вмісту кобальту та сіалової кислоти козяче молоко є найпотужнішим натуральним імуномодулятором. Його регулярне вживання допомагає зміцнити імунітет і протистояти інфекціям та вірусам. У холодну пору року всього лише одна склянка козячого молока у день знижує ризик захворіти на застуду вдвічі. Та й відновити сили після перенесеної хвороби воно також допомагає відмінно.
Додаток 4
Потреба в білках, жирах, вуглеводах.
(Виступ дієтолога)
Білки. Діти, які ростуть, потребують додаткової кількості білків у їжі (4-5 г на 1 кг маси тіла на добу). Молодші школярі у 6-7 років в середньому потребують до 70 г чистого білка на добу, старше 7 років — 75 - 80 г.
Важливо, аби діти отримували тільки оптимальну кількість повноцінних білків. При надлишках білкової їжі у дітей зникає апетит, порушується кислотно — лужний баланс, збільшується виведення азоту з сечею і калом.
Основними джерелами білка тваринного походження є м'ясо, риба, сир, яйця. У рослинних продуктах теж містяться протеїни, особливо багаті ними бобові і горіхи.
Жири, що потрапляють в організм з їжею, в процесі перетравлення в тонкій кишці розщеплюються на гліцерин та жирні кислота, які переважно всмоктуються з кишок в лімфу і частково у кров. В організмі з цих речовин синтезується власний жир, який перш за все є багатим джерелом енергії (1 г жиру при катаболізмі виділяє 9,3 ккал енергії).
3 жирами в організм надходять жиророзчинні вітаміни (А, Д, Е, К).
Жири їжі, як і білки, поділяються на повноцінні і неповноцінні. Повноцінні жири містять чотири ненасичені жирні кислоти (олеїнову, лінолеву, ліноленову, арахідонову), які не синтезуються в організмі і надходять тільки з їжею (в основному з олією рослинного походження, з курячим та гусячим жиром). Якщо кількість ненасичених жирних кислот падає нижче 1 % від загальної кількості жиру в раціоні харчування за добу, то може знижуватись еластичність судин, підвищуватись вміст холестерину в крові та ін.
На 1 кг маси тіла за добу рекомендується вживати приблизно 1,25 г жиру (в середньому 80-100 г за добу): 17 % по масі і до 30 % по енерговитратам. При фізичних навантаженнях потреба у жирах зростає у 1,5-2 рази.
Джерелом жиру є тваринні жири і рослинні масла, а також м'ясо, риба, яйця, молоко і молочні продукти. Сир жирний, вершкове морозиво, вершки, баранина, яловичина і кури 1-ї категорії, яйця, сардельки яловичі, ковбаса чайна, сьомга, осетер, сайра, оселедець жирна, ікра
Для кращого всмоктування жиру в їжі дітей повинно бути достатньо вуглеводів, які сприяють більш повному окислению жирів і запобігають накопиченню у крові кислих продуктів обміну жирів.
Вуглеводи є найбільш доступним джерелом енергії в організмі. В процесі перетравлення їжі вуглеводи розщеплюються до глюкози, яка з кров’ю постачаеться до клітин і засвоюється ними, приймаючі участь у будові клітинних мембран та в енергетичному обміні. Особливістю обміну вуглеводів є їх здатність швидко роз-падатись та окислюватись, що дає можливість миттєво мобілізовувати енергетичні ресурси організму при фізичних та психоемоційних стресах. Відомо, що при значному стомлені, наприклад, в період спортивних змагань, достатньо з'їсти декілька шматочків цукру або цукерок, щоб поліпшити стан організму.
Вуглеводи відіграють також велику роль у синтезі нових клітин, входять до складу клітинних мембран та органел, цитоплазми та інших структур.
На 1 кг маси тіла дітям молодшого шкільного віку потрібно вживати до 12-15 г вуглеводів за добу (1 г вуглеводів при розпаді дає 4.1 ккал енергії). Загальна потреба за добу у вуглеводах в середньому для дітей 4-7років становить до 290 г; у 9-13років до 370 г; у 14-17 років до 470 г; для дорослих до 500 г.
Цукор, цукерки, мед , мармелад, печиво здобне, крупи, макарони, варення, фініки, родзинки |
Хліб , квасоля, горох, вівсяна крупа, шоколад, халва, тістечка, чорнослив, урюк |
Сирки сирні солодкі, зелений горошок, морозиво, картопля, буряк, виноград, вишня, черешня, інжир, банани |
Морква, кавун, диня, абрикоси, персики, груші, яблука, сливи, апельсини, мандарини, смородина, полуниця, агрус, чорниця, лимон |
Харчовими джерелами глікогену є печінка, м'ясо тварин і птахів, риба.
Додаток 5
Статист.
Додаток 6
( виступ працівника санепідемслужби)
Різноманіття продуктів на прилавках магазинів сьогодні дає покупцеві необмежену свободу вибирати для свого столу те, що йому подобається. Але це ж різноманіття часом ставить споживача в глухий кут, оскільки виробників і назв продуктів багато, а розуміння, що з них віддати перевагу – мало.
Є один нескладний алгоритм дій, як правильно вибирати продукти харчування, дотримуючись якого, ви без зусиль зможете визначити для себе ті марки, які будуть не тільки смачними, а й корисними, і при цьому не найдорожчими.
Правила вибору якісних продуктів
1. Уважно вивчіть назву.
У більшості випадків стандартну назву продукту – синонім якості, відповідного державному стандарту. Тобто тільки «Сметана», і ніякої «Сметанки».
2. Вибирайте ті продукти, на яких вказано відповідність ГОСТу.
ГОСТ – це сукупність вимог до якості продукту, встановлених державою. Відповідність цим вимогам означає, що виріб безпечне для вживання та вироблено з дотриманням усіх необхідних норм. Знаючи, якого ГОСТу повинен відповідати той чи інший товар і, знайшовши його згадка на етикетці, ви точно забезпечите собі від відвертих підробок.
3. Якісний товар не може бути найдешевшим.
Вирішуючи проблему, як правильно вибирати продукти, найкраще віддати перевагу товари середньої цінової категорії. З урахуванням великої конкуренції, їх виробники прагнуть завоювати покупців саме якістю своєї продовольчої продукції.
4. Вибирайте відомих великих виробників.
5. Завжди дивіться на зовнішній вигляд виробу.
Бачите на прилавку пом’яту упаковку, деформовані банки, застарілі патьоки або відчуваєте неприємний запах – проходьте мимо. Все це ознаки неправильного зберігання, порушень умов перевезення та терміну придатності. Продукти харчування, які ми вибираємо для нашого столу, повинні радувати не тільки шлунок, але й очі.
6. Перевіряйте термін придатності.
У кожного продовольчого продукту є свій термін придатності, після закінчення якого він є непридатним до вживання. Чим менше загальний термін придатності, тим менше консервантів і стабілізаторів в його складі. Бачите перебиті кілька разів цифри на упаковці – продукт упаковували вже
7. Вивчайте склад на етикетці.
Інформацію на упаковці друкують не просто так. Там можна знайти і все Е-добавки (шкідливі і не дуже), і все замінники натуральних складових, і вміст білків, жирів і вітамінів, і часто навіть калорійність.Сподіваємося, що ці нескладні правила, як вибирати продукти правильно і з користю для здоров’я, допоможуть вам зорієнтуватися в огромноі світі гастрономічного різноманітності.