Самостійна робота з теми "Обмін речовин і перетворення енергії"

Про матеріал

Самостійна робота складена у вигляді різнорівневих завдань (тестові завдання, завдання на встановлення відповідності, завдання з відкритою відповіддю), що допоможе вчителю швидко перевірити рівень знань учнів з теми "Обмін речовин і перетворення енергії".

Перегляд файлу

І варіант

1.Виберіть ліпід: а)стероїд, б)сахароза, в)глікоген, г)пепсин

2.Укажіть, який вигляд має четвертинна структура білків: а)глобула, б)декілька сполучених між собою білкових молекул, в)спіраль, г)ланцюг амінокислотних залишків.

3.Визначте функцію, яка найбільше властива вуглеводам: а)енергетична, б)рухова, в)каталітична, г)транспортна

4.При відсутності вітаміну С настає хвороба: а)бері-бері, б)рахіт, в)куряча сліпота, г)цинга

5.Виберіть органогенний хімічний елемент: а)К, б)О, в)Fe, г)Cl

6.Визначте, нестача якого хімічного елемента може спричинити порушення зсідання крові в людини: а)Cl, б)Са, в)I, г)Si

7.Вставте в речення пропущені слова: Атом Феруму входить до складу білка, що переносить кисень ______ , при  нестачі в організмі Феруму розвивається захворювання______. 

8.Установіть відповідність між нестачею зазначеного хімічного елемента в організмі людини та наслідками цього: а)Калій, б)Кальцій, в)Йод, г)Флуор. 1.ендемічний зоб, 2.порушення утворення гормонів підшлункової залози, 3.крихкість кісток скелета, 4.порушення регуляції роботи серця, 5.руйнування емалі зубів.

9.Установіть відповідність між класом хімічних сполук та хімічною речовиною: а)моносахариди, б)білки, в)ліпіди, г)полісахариди. 1.фібрин, 2.лактоза, 3.дезоксирибоза, 4.хітин, 5.холестерин

10.Поставте знак + (плюс) проти вірного твердження і – (мінус) проти невірного:

а)Гідроген належить до мікроелементів, б)вітамін С – жиророзчинний, в)людина повинна вживати до 4 л води на добу, г)гормони прискорюють хімічні реакції.

 11.Які токсичні речовини можуть потрапляти в організм людини? Який їхній вплив на обмін речовин та здоров'я людини? 2б

ІІ варіант

1.Виберіть моносахарид: а)хітин, б)целюлоза, в)дезоксирибоза, г)сахароза

2.Укажіть, який вигляд має третинна структура білків: а)глобула, б)декілька сполучених між собою білкових молекул, в)спіраль, г)ланцюг амінокислотних залишків.

3.Визначте, як називається процес незворотного руйнування білків: а)денатурація, б)деструкція, в)ренатурація, г)конфігурація

4.При відсутності вітаміну D настає хвороба: а)бері-бері, б)рахіт, в)куряча сліпота, г)цинга

5.Виберіть мікроелемент: а)О, б)Zn, в)Н, г)N

6.Визначте, який хімічний елемент впливає на стан зубів людини: а)S, б)О, в)F, г)І

7. Вставте в речення пропущені слова: Хімічний елемент Йод потрапляє  в організм разом з ______, при його нестачі в організмі розвивається хвороба _____.

8.Установіть відповідність між вітаміном та його значенням: а)Е, б)А, в)D, г)С

1.впливає на обмін кальцію та фосфору, 2.впливає на імунітет людини, 3.один з антиоксидантів, впливає на статеву функцію людини, 4.його відсутність погіршує зір, настає «куряча сліпота», 5.бере участь у кровотворенні

9.Установіть відповідність між біополімерами та їхніми мономерами: а)полісахариди, б)білки, в)ДНК, г)РНК. 1.жирні кислоти, 2.нуклеотиди з тиміном, 3.амінокислоти, 4.нуклеотиди з урацилом, 5.моносахариди.

10.Поставте знак + (плюс) проти вірного твердження і – (мінус) проти невірного: а)крохмаль – це запасний моносахариди, б)ферменти прискорюють хімічні реакції в організмі, в)вітамін А – жиророзчинний, г)деякі вітаміни синтезуються в організмі людини.

11. Що означає поняття  раціональне харчування? Які негативні наслідки для людини нераціонального харчування? 

 

 

docx
Додано
10 січня 2019
Переглядів
1929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку