Урок біології,тема "Губки".

Про матеріал
Дітям сподобалось,презентація гарна,всього 13 слайдів,діти зрозуміли дуже швидко,кажуть що дуже зрозуміло все написано.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Губки

Номер слайду 2

Біологічна класифікаціяІмперія: КлітинніНадцарство: Еукаріоти Царство: Тварини Підцарство: Первинні багатоклітинні Тип: Porifera, Spongia. Класи: Вапнякові губки, Шестипроменеві губки, Звичайні губки

Номер слайду 3

Що таке губки?Губки — тип примітивних багатоклітинних тварин, які ведуть прикріплений спосіб життя. Перші представники з'явилися в протерозойську еру. На сьогодні відомо понад З тисячі видів губок. Їхні розміри варіюють від 5 см до 3 м. Губки поширені в прісних і солоних водах усіх кліматичних зон. Представлені як поодинокими, так і колоніальними формами.

Номер слайду 4

Усі губки мають спільні риси:клітини тіла диференційовані та мають тенденцію до утворення тканин;тіло складається з двох шарів клітин — ектодерми й ентодерми, між якими міститься драглиста речовина — мезоглея;майже завжди є внутрішній скелет (вапняковий чи кремнієвий), утворений спікулами, і який виконує опорну функцію.

Номер слайду 5

Будова

Номер слайду 6

Життєдіяльність. Живлення, дихання та виділення у губок здійснюються за допомогою безперервного потоку води крізь тіло. Завдяки ритмічній роботі джгутиків хоаноцитів вода нагнітається в пори, потрапляє в атріальну порожнину і через устя виводиться назовні. Захоплення поживних частинок відбувається шляхом фагоцитозу.

Номер слайду 7

Статеве розмноження. Розмножуються губки як статевим, так і нестатевим способом. У разі статевого розмноження зрілий сперматозоїд однієї губки виходить з мезоглеї через устя і з потоком води потрапляє в порожнину іншої, де за допомогою амебоцитів доставляється до зрілої яйцеклітини.

Номер слайду 8

Нестатеве розмноження Нестатеве розмноження здійснюється брунькуванням або фрагментацією. У разі брунькування дочірня особина утворюється на материнському тілі і містить, як правило, усі види клітин. Унаслідок фрагментації тіло губки розпадається на частини, кожна з яких за сприятливих умов дає початок новому організму.

Номер слайду 9

Регенерація губок. Якщо тіло дорослої губки продавити через сітчасту тканину, то всі клітини відокремляться, як просіяні крізь сито. Якщо потім помістити всі ці окремі клітини у воду й обережно, ретельно перемішати, повністю зруйнувавши всі зв'язки між ними, то через деякий час вони починають поступово зближуватися і з'єднуватися, утворюючи цілу губку, подібну до колишньої.

Номер слайду 10

Вапнякові гу́бки. Вапняко́ві гу́бки — клас морських тварин типу Губки. Відомо близько 500 видів, поширених у Світовому океані за виключенням великих глибин. Відрізняються від інших губок вмістом в скелеті карбонату кальцію.

Номер слайду 11

Склянні губки. Шестипроменеві губки або скляні губки — клас морських тварин типу Губки. Відомо близько 500 видів, поширених у Світовому океані за виключенням великих глибин.

Номер слайду 12

Звичайні губки. Звичайні губки — клас морських тварин типу Губки, становить 90% видового різноманіття таксону. Відомо понад 8000 видів звичайних губок, що поєднують у 500 родів, 88 родин та 14 рядів.

Номер слайду 13

Практичне значення. Виготовлення прикрас та застосування у медицині. Деяких губок використовують в акваріумах як фільтраторів води. У народній медицині використовується порошок із висушених губок бодяг, які ростуть у проточних прісних водоймищах. Завдяки наявності кремнієвих сполук, бодяга діє подразнююче на хворе місце, чим викликає прилив крові. Використовують бодяг для розсмоктування гематом, а також при радикуліті, артриті, ревматизмі.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
14 березня 2023
Переглядів
150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку