Урок "Чай-поширений напій"

Про матеріал
Матеріал цікавий при проведенні інтегрованих уроків, уроків на міжпредметній основі з використанням проектних технологій при вивченні теми спирти. Піднімається тема наркотичних речовин рослинного походження. Також різновиди чаю та проблема його застосування та корисності
Перегляд файлу

Тема: «Чай – поширений напій»

Урок пропононується для учнів 10 класу ( академічний рівень) Урок проведено Мельниченко Л.І. Учитель хімії вищої категорії

Урок проведено при вивченні теми про вплив алкоголю та інших наркотичних речовин на здоров’я людини. Урок-гра запропоновано як учнівський проект.

Мета: Розширити знання про вплив на організм рослинних наркотичних

  сполук – алкалоїдів.

  Пов’язати вивчення хімії з корисними емоціями та знаннями по темі.

  Розвивати прагнення до самоосвіти та творчого застосування своїх знань.

 Формувати в учнів життєвої позиції, спрямованої на збереження власного здоров’я.

 Формувати власний стиль мислення та аргументації фактів.

 Розвивати комунікативні, інформаційні та політ культурні компетенції

Тип уроку: Урок – салон.

Матеріали до уроку: Поговірки та вислови про чай .

Різні види чаю.

Зображення самовару з позначками: чашка усміхнена та

чашка засмучена.

Хід уроку

Слово вчителя: Наші господині запросили до своєї фітовітальні познайомити з відомим та приємним напоєм – чаєм. На уроках ми говорили про спирт як наркотичну речовину, та інші речовини, які впливають на організм людини. А що ж нам відомо про чай? Давайте послухаємо господиню салону та Ії гостей. Хочу

нагадати, що після зустрічі, всі повинні будете висловити думку  по уроку: підійти до символічного самовару і залишити свої записи.

Господиня: Ми всі живемо, радіємо, прекрасно розуміємо, що життя -це лише мить, то ж умій його цінить. Я рада вас бачити у своєму салоні. Увесь час ми говорили,що алкоголь згубно діє на людину, як і  нікотин негативно позначається на здоров’ї. А що коли людина вживає багато чаю чи кави? Давайте сьогодні поговоримо про чай. На зустрічі присутні переможці конкурсу авторської пісні, то ж вони просять слово.

Пісня:

            Изгиб гитары желтой

Я обнимаю нежно.

Сидим у самовара

Дымок уходит ввысь,

В беседе задушевной вдруг кто-то тихо скажет:

«Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались!»

Ах, ароматы чая!

И знаешь не случайно

Веселья, песни,  шутки в душе моей зажглись,

Отступят все заботы

И вот воскликнул кто-то:

«Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались!»

Радушные хозяйки накрыли стол богато.

Пирог, блины, печенье и сладости нашлись,

Мы выпьем чашку чая, все вместе дружно скажем:

«Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались!»

Помічниці  господині: Подають гостям коржики з маком :

Алкалоїди – це природні гетероциклічні нітроген - вмісні, фізіологічно активні сполуки переважно рослинного походження. В перекладі з арабської мови ‘‘ cхожий на луг’’Більшість мають сильну фізіологічну дію: у великих дозах- отрута, а в малих – ліки

На дошці: Класифікація наркотичних речовин

 

Природні                              Синтетичні

(зустрічаються в природі,

або отриманні з рослинної

сировини

кофеїн – кава, чай

алкоголь, росл. сиров.)

кокаїн – коха, маріхуана

Роздаються картки-пам’ятки.

Помічниця: Пригощайтеся коржиками, вони з маком.

                          Мак у Стародавньому Єгипті використовували як лікарську суміш. А ось хоробрості воякам та жорстокості в боях надавав наркотик, який був в настоянках з мухоморів. Велику групу алкалоїдів використовують як ліки

Господиня: За нашим столиком сидить лікар міської лікарні. Можливо ви підкажете нам лікарські засоби?

Лікар:                      хінін – використовують при захворюванні малярією

Кодеїн та кофеїн – як засіб, який знімає спазми при застудах  та кашлі;

атропін – жовгокам’яній   хворобі

резерпін – при гіпертонії

новокаїн – засіб, який використовували, як знеболююче

Господиня:                                  Поговоримо про представника алкалоїдів – чай.

Історія чаю загадкова , а часом навіть драматична. Кажуть, ще  5000 років тому,

Китайський імператор Шен Нунг відкрив напій з листя чайного куща, а в  своєму посібнику по медицині повідомив, що чай використовують для лікування різних хвороб. В 16 ст. його продавали в аптеках, а знахарі радили при болях в шлунку У вигляді відвару, а при ревматизму – у вигляді компресів.

Помічниця -1:                           У зеленому чаї теж є кофеїн. Але кофеїн виступає, як корисна речовина  - він впливає на центральну нервову систему і знімає втому та сонливість. Він підвищуе атлетичну витривалість. А ще, кофеїн зеленого чаю – добрий засіб від похмілля. Кофеїн має сечогінний ефект охороняючи організм від інтоксикації і регулюючи тиск та кровообіг.

Помічниця – 2:                В 60-її  роки 19ст. суспільство обговорювало швидкість парусників, які везли чай до Європи. В історію такі змагання ввійшли як «чайні гонки».

Господиня:   Згадайте «Євгенія Онєгіна»

Смерклось, на столе блистал,

Шипел вечерний самовар,

Китайский чайник нагревая,

Под ним клубился легкий пар.

Разлитый Ольгиной рукою, темною струею

Уже душистый чай бежал

Наливайте собі чаю. І слухаємо гостей

Гість-1:                 Чай багатий за хімічними складами  і є  дубильною речовиною: алкалоїди (кофеїн, теофілін, теобрамін), ефірні олії, амінокислоти,. Ефірні олії «полохливі», не витримують високих температур. Духмяні чаї – герьйоні. Кофеїн називають теїном. Кофеїн за характером більш активний та агресивний, а теїн – більш легкий варіант.

Гість-2:                          Чайний кофеїн більш м'яко впливае на нервову систему. Цей напій слід пропонувати вчителям, бо глутамінова кислота відновлює  виснажену нервову систему.

Помічниця-3:                   Все різноманіття чаю ділиться на три основні типи: чорний, зелений, оолонги (червоний і жовтий чай). Колір є лише зовнішнім віддзеркаленням відмінностей в біохімічних процесах обробки чайного листа, що кінець кінцем робить вплив на хімічний склад і основні смакові і ароматичні ознаки кожного типу чаю. Червоний і жовтий чай є проміжними типами між чорним і зеленим. Червоний чай ближче стоїть до чорного, а жовті – до зелених. Чорний і зелений чай може бути розсипним. Пресованими або екстрагованими. 

Господиня;                    Ми вам ще покажемо як  заварюють чай. (Різні  способи  заварювання )

          Про користь чаю - чи Шкідливий чай? По-перше, окремим категоріям людей  слід скоротити споживання чаю або взагалі виключити його з свого раціону. До них відносяться перш за все вагітні жінки. Кофеїн, що міститься в чаї, стимулює плід і впливає негативно на його розвиток. За даними японських дослідників, в п'яти чашках міцного чаю, випитих за день, міститься така кількість кофеїну, яка може привести до недостатності ваги у немовляти.  Страждаючим атеросклерозом і гіпертонією не варто пити міцний чай, а в період загострення можна і потрібно відмовитися від чаю взагалі, особливо чорного. Це пов'язано із збудливою дією кофеїну і теофіліну, що містяться в чаї, на центральну нервову систему.  При схильності до безсоння не слід пити чай після 18 годин із за збудливої дії кофеїну і ароматичних речовин.Хворим з високою температурою чай не тільки не корисний, але і  шкідливий. Жар супроводжується розширенням поверхневих кровоносних судин і підвищеним потовиділенням, тому висока температура приводить до перевитрати води, діелектриків і живильних речовин, від чого виникає спрага. Прийнято вважати, що міцний гарячий чай добре угамовує спрагу і тому корисний при підвищеній температурі. Але це далеко від дійсності. Недавно британські

фармакологи встановили, що міцний чай не тільки не приносить користі страждаючим жаром, але, навпаки, теофілін, що міститься в чаї, підвищує температуру тіла.

 

Помічниця: Поради: не пийте чай на порожній шлунок

Не пийте дуже гарячий чай

Не зловживайте гарячим чаєм

Не запивайте чаєм ліки

Не пийте перестояний чай

 

Господиня:                      Думаю, ми вас зацікавим таким напоєм, як чай. Тоді   

                          пропоную (ви сидите групами) скласти рекламний блок для чаю,

упаковку якого я вам запропоную. Поки ви зайняті рекламою я нагадую прислів’я та вислови  про чай.

Прошу рекламу

Групи подають свою рекламу

Підсумок. Вчитель:  Ми сьогодні дізналися больше про напій, яким користуємося щодня. Кожна речовина може бути  корисна і шкідлива. І все залежить від того, як нею  користуватися.

То ж смачного вам.

 

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
17 жовтня 2019
Переглядів
830
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку