Урок пропононується для учнів 10 класу ( академічний рівень) Урок проведено Мельниченко Л.І. Учитель хімії вищої категорії
Урок проведено при вивченні теми про вплив алкоголю та інших наркотичних речовин на здоров’я людини. Урок-гра запропоновано як учнівський проект.
Мета: Розширити знання про вплив на організм рослинних наркотичних
сполук – алкалоїдів.
Пов’язати вивчення хімії з корисними емоціями та знаннями по темі.
Розвивати прагнення до самоосвіти та творчого застосування своїх знань.
Формувати в учнів життєвої позиції, спрямованої на збереження власного здоров’я.
Формувати власний стиль мислення та аргументації фактів.
Розвивати комунікативні, інформаційні та політ культурні компетенції
Тип уроку: Урок – салон.
Матеріали до уроку: Поговірки та вислови про чай .
Різні види чаю.
Зображення самовару з позначками: чашка усміхнена та
чашка засмучена.
Хід уроку
Слово вчителя: Наші господині запросили до своєї фітовітальні познайомити з відомим та приємним напоєм – чаєм. На уроках ми говорили про спирт як наркотичну речовину, та інші речовини, які впливають на організм людини. А що ж нам відомо про чай? Давайте послухаємо господиню салону та Ії гостей. Хочу
нагадати, що після зустрічі, всі повинні будете висловити думку по уроку: підійти до символічного самовару і залишити свої записи.
Господиня: Ми всі живемо, радіємо, прекрасно розуміємо, що життя -це лише мить, то ж умій його цінить. Я рада вас бачити у своєму салоні. Увесь час ми говорили,що алкоголь згубно діє на людину, як і нікотин негативно позначається на здоров’ї. А що коли людина вживає багато чаю чи кави? Давайте сьогодні поговоримо про чай. На зустрічі присутні переможці конкурсу авторської пісні, то ж вони просять слово.
Пісня:
Изгиб гитары желтой
Я обнимаю нежно.
Сидим у самовара
Дымок уходит ввысь,
В беседе задушевной вдруг кто-то тихо скажет:
«Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались!»
Ах, ароматы чая!
И знаешь не случайно
Веселья, песни, шутки в душе моей зажглись,
Отступят все заботы
И вот воскликнул кто-то:
«Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались!»
Радушные хозяйки накрыли стол богато.
Пирог, блины, печенье и сладости нашлись,
Мы выпьем чашку чая, все вместе дружно скажем:
«Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались!»
Помічниці господині: Подають гостям коржики з маком :
Алкалоїди – це природні гетероциклічні нітроген - вмісні, фізіологічно активні сполуки переважно рослинного походження. В перекладі з арабської мови ‘‘ cхожий на луг’’Більшість мають сильну фізіологічну дію: у великих дозах- отрута, а в малих – ліки
На дошці: Класифікація наркотичних речовин
Природні Синтетичні
(зустрічаються в природі,
або отриманні з рослинної
сировини
кофеїн – кава, чай
алкоголь, росл. сиров.)
кокаїн – коха, маріхуана
Роздаються картки-пам’ятки.
Помічниця: Пригощайтеся коржиками, вони з маком.
Мак у Стародавньому Єгипті використовували як лікарську суміш. А ось хоробрості воякам та жорстокості в боях надавав наркотик, який був в настоянках з мухоморів. Велику групу алкалоїдів використовують як ліки
Господиня: За нашим столиком сидить лікар міської лікарні. Можливо ви підкажете нам лікарські засоби?
Лікар: хінін – використовують при захворюванні малярією
Кодеїн та кофеїн – як засіб, який знімає спазми при застудах та кашлі;
атропін – жовгокам’яній хворобі
резерпін – при гіпертонії
новокаїн – засіб, який використовували, як знеболююче
Господиня: Поговоримо про представника алкалоїдів – чай.
Історія чаю загадкова , а часом навіть драматична. Кажуть, ще 5000 років тому,
Китайський імператор Шен Нунг відкрив напій з листя чайного куща, а в своєму посібнику по медицині повідомив, що чай використовують для лікування різних хвороб. В 16 ст. його продавали в аптеках, а знахарі радили при болях в шлунку У вигляді відвару, а при ревматизму – у вигляді компресів.
Помічниця -1: У зеленому чаї теж є кофеїн. Але кофеїн виступає, як корисна речовина - він впливає на центральну нервову систему і знімає втому та сонливість. Він підвищуе атлетичну витривалість. А ще, кофеїн зеленого чаю – добрий засіб від похмілля. Кофеїн має сечогінний ефект охороняючи організм від інтоксикації і регулюючи тиск та кровообіг.
Помічниця – 2: В 60-її роки 19ст. суспільство обговорювало швидкість парусників, які везли чай до Європи. В історію такі змагання ввійшли як «чайні гонки».
Господиня: Згадайте «Євгенія Онєгіна»
Смерклось, на столе блистал,
Шипел вечерний самовар,
Китайский чайник нагревая,
Под ним клубился легкий пар.
Разлитый Ольгиной рукою, темною струею
Уже душистый чай бежал
Наливайте собі чаю. І слухаємо гостей
Гість-1: Чай багатий за хімічними складами і є дубильною речовиною: алкалоїди (кофеїн, теофілін, теобрамін), ефірні олії, амінокислоти,. Ефірні олії «полохливі», не витримують високих температур. Духмяні чаї – герьйоні. Кофеїн називають теїном. Кофеїн за характером більш активний та агресивний, а теїн – більш легкий варіант.
Гість-2: Чайний кофеїн більш м'яко впливае на нервову систему. Цей напій слід пропонувати вчителям, бо глутамінова кислота відновлює виснажену нервову систему.
Помічниця-3: Все різноманіття чаю ділиться на три основні типи: чорний, зелений, оолонги (червоний і жовтий чай). Колір є лише зовнішнім віддзеркаленням відмінностей в біохімічних процесах обробки чайного листа, що кінець кінцем робить вплив на хімічний склад і основні смакові і ароматичні ознаки кожного типу чаю. Червоний і жовтий чай є проміжними типами між чорним і зеленим. Червоний чай ближче стоїть до чорного, а жовті – до зелених. Чорний і зелений чай може бути розсипним. Пресованими або екстрагованими.
Господиня; Ми вам ще покажемо як заварюють чай. (Різні способи заварювання )
Про користь чаю - чи Шкідливий чай? По-перше, окремим категоріям людей слід скоротити споживання чаю або взагалі виключити його з свого раціону. До них відносяться перш за все вагітні жінки. Кофеїн, що міститься в чаї, стимулює плід і впливає негативно на його розвиток. За даними японських дослідників, в п'яти чашках міцного чаю, випитих за день, міститься така кількість кофеїну, яка може привести до недостатності ваги у немовляти. Страждаючим атеросклерозом і гіпертонією не варто пити міцний чай, а в період загострення можна і потрібно відмовитися від чаю взагалі, особливо чорного. Це пов'язано із збудливою дією кофеїну і теофіліну, що містяться в чаї, на центральну нервову систему. При схильності до безсоння не слід пити чай після 18 годин із за збудливої дії кофеїну і ароматичних речовин.Хворим з високою температурою чай не тільки не корисний, але і шкідливий. Жар супроводжується розширенням поверхневих кровоносних судин і підвищеним потовиділенням, тому висока температура приводить до перевитрати води, діелектриків і живильних речовин, від чого виникає спрага. Прийнято вважати, що міцний гарячий чай добре угамовує спрагу і тому корисний при підвищеній температурі. Але це далеко від дійсності. Недавно британські
фармакологи встановили, що міцний чай не тільки не приносить користі страждаючим жаром, але, навпаки, теофілін, що міститься в чаї, підвищує температуру тіла.
Помічниця: Поради: не пийте чай на порожній шлунок
Не пийте дуже гарячий чай
Не зловживайте гарячим чаєм
Не запивайте чаєм ліки
Не пийте перестояний чай
Господиня: Думаю, ми вас зацікавим таким напоєм, як чай. Тоді
пропоную (ви сидите групами) скласти рекламний блок для чаю,
упаковку якого я вам запропоную. Поки ви зайняті рекламою я нагадую прислів’я та вислови про чай.
Прошу рекламу
Групи подають свою рекламу
Підсумок. Вчитель: Ми сьогодні дізналися больше про напій, яким користуємося щодня. Кожна речовина може бути корисна і шкідлива. І все залежить від того, як нею користуватися.
То ж смачного вам.