Урок для 8 класу на тему "Кодування аудіо та відео даних"

Про матеріал

Мета:навчальна: актуалізувати вивчені раніше поняття: мультимедійний об'єкт, мультимедійне обладнання, сформувати знання про формати файлів, що використовуються для зберігання мультимедійних даних.розвивальна: розвивати логічне мислення, пам'ять, увагу, спостережливість;виховна: виховувати інформаційну культуру; бажання мати глибокі та якісні знання.

Перегляд файлу

Урок 25    Інформатика       8 кл  

Тема: Кодування аудіо та відео даних

Мета:навчальна: актуалізувати вивчені раніше поняття: мультимедійний об'єкт,  мультимедійне обладнання, сформувати знання про формати файлів, що використовуються для зберігання мультимедійних даних.розвивальна:  розвивати логічне мислення, пам’ять, увагу, спостережливість;виховна: виховувати інформаційну культуру; бажання мати глибокі та якісні знання.

Тип уроку:  Комбінований

Хід уроку

І. Організаційний етап

  •   привітання
  •   перевірка присутніх
  •   перевірка готовності учнів до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

  •    Що таке мультимедіа?
  •    Наведіть приклади об’єктів мультимедіа.
  •    На які категорії поділяють пристрої мульти­медіа?
  •    Що таке піксель?
  •    Яку програму називають графічним редакто­ром?
  •    Яка програма використовується для перегляду відео?

ІІІ. Мотивація  навчальної діяльності

Понад 90 % інформації з навколишнього середовища людина сприймає за допомогою зору і слуху, тому відео- й аудіоматеріали є і найбільш інформативними.

Для створення та перегляду мультимедіа іс­нує багато програм. Ви вже навчилися користу­ватися деякими з них, наприклад програмами для створення комп’ютерних презентацій, муль­тимедійним програвачем, графічним редактором тощо.

У цьому розділі ви навчитеся створювати й опрацьовувати не лише тексти і графіку, а й такі об'єкти мультимедіа, як аудіо та відео, опануєте створення відеокліпу й розміщення матеріалів в Інтернеті.

IV. Вивчення нового матеріалу

Для зберігання усіх кадрів одного художнього фільму серед­ньої тривалості потрібно сотні гігабайт пам’яті, а це десятки DVD-дисків.

Завдяки сучасним технологіям відеофайли можна «стискати» прак­тично без втрати якості, що робить їх обсяг у сотні разів меншим, ніж при збереженні фільму в покадровому режимі. Для стиснення і від­творення такого відео потрібні спеціальні програми — кодеки (від слів кодувати — декодувати).

Які існують формати файлів звукозапису?

Ви вже знаєте, що об’єкти мультимедіа (мал. 11.1) зберігаються у вигляді файлів, що містять мультимедійні дані. Формати аудіо- та відеофайлів визначають їхні структу­ру та способи кодування. Способи кодування звукових та відеоданих у різних форматах визначають якість звуку чи відтворення ві­део та ступінь стиснення даних, що впливає на обсяг файлів.

Існують такі найпоширеніші формати звукозапису

Формати аудіо без стиснення:

  • CDDA (англійською Compact Disc Digital Audio), CD-Audio, Audio-CD — найпоширеніший стандарт цифрового запису звуку на компакт-диск без стиснення;
  • WAV (англійською waveform audio format), розроблений компаніями Microsoft та IBM;

зі стисненням: без втрат:

  • WMA — Windows Media Audio 9.1 Lossless — ліцензований формат файла, розроблений компанією Microsoft для зберігання і трансляції аудіо-інформації;

з втратами:

  • AAC (.m4a, .mp4, .m4p, .aac) — Advanced Audio Coding — стандартна схема стиснення із втратами для аудіоданих, розроблена у 1997 році Fraunhofer IIS як альтернатива форматам mp3. Наразі поширена менше ніж mp3 і ogg vorbis;
  • MP3 (MPEG Layer 3) — найпоширеніший і найпопулярніший формат, що відтворює звук наблежено до реального при сильному стисканні;
  • WMA — Windows Media Audio — ліцензований формат файла компанії Microsoft для зберігання і трансляції аудіо-інформації;
  • MIDI — Musical Instrument Digital Interface — для обміну даними між музичними інструментами;

Які формати відеофайлів є найбільш поширеними?

Формати відео є медіа-контейнерами, тобто можуть містити дані різних типів, стиснені різними кодеками, і дають змогу зберігати аудіо-, відео- і текстові дані (зокрема, субтитри) в одному файлі. Медіа-контейнер не лише надає можливість зберігати аудіо- й відеозаписи, а й забез­печує синхронізацію аудіо- та відеопотоків під час відтворення.

Відео може бути збережене на різних носіях. Як правило, відео висо­кої якості має значний обсяг. Наприклад, музична комедія «Сорочинський ярмарок», записана на DVD, має обсяг 6,71 Гб.

Як і формати звукозапису, різні формати відеофайлів передбачають різні способи кодування даних, що визначають якість відео, ступінь стис­нення даних та обсяг файла. Деякі формати можуть містити потокове відео, що використовується для передавання даних через Інтернет у режимі реального часу.

Існують такі поширені формати відео:

  • 3gp — мультимедійний контейнер, невеликі розміри файлів з неякісним відео;
  • flv — використовують для передавання відео мережею;
  • avi — мультимедійний контейнер для аудіо-відео даних, впроваджений 1992 року компанією Microsoft для пристосування системи Windows для обслуговування мультимедіа як складова технології Video for Windows;
  • mpg — стандарт цифрового стиснення і забезпечення якісного відео;
  • mov — формат для считування програмою QuickTime;
  • swf — невеликий розмір відеофайлів з гарною якістю і швидким завантаженням, використовують найчастіше в Інтернеті;
  • asf — потокове відео і аудіо, є частиною Windows Media;
  • mp4 — уможливлює контроль швидкості пересилання і положення спектру сигналу, а також виправлення помилок;
  • wmv — для збереження і трансляції відеоінформації у форматах Microsoft.

 

За допомогою яких програм можна перетворити звукозаписи та відеофайли з одного формату в інший?

На практиці часто виникає потреба перетворити аудіо- чи відеофайли в інший формат. Наприклад, відеозаписи, зняті на мобільний телефон у форматі Зgp, для подальшого опрацювання можуть бути перетворені у формат АVI або WMV.

Для перетворення файлів з одного формату в інший використовують спеціальні програми — конвертери, вибір яких залежить від вихідного формату файла та формату, в який його потрібно перетворити.

Конвертер — програма, яка перетворює у файлі дані з одного фор­мату в інший. Зміни і втрати даних, які можуть виникнути під час перетворення, залежать від форматів початкового та кінцевого фай­лів і від застосованої програми перетворення.

Існують різні програми, призначені для перетворення аудіо- чи відеофай­лів, деякі з них є безкоштовними. Такі програми можна завантажити з Інтер- нету.
http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2013/66/switch_a.png Switch Sound Converter — зручний і потужний конвертор аудіо.
http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2013/66/format_f.png Format Factory — безкоштовна універсальна програма для конвертування файлів відео, аудіо та зображень. 
http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2013/66/F2_Image.png F2 ImageResizer — безкоштовна програма для швидкої і якісної зміни розмірів, конвертації формату та оптимізації фотографій.
http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2013/66/UniConve.png UniConvertor — універсальний перетворювач форматів векторної графіки. Проект базований на коді редактора векторної графіки sK1.
http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2013/66/super_ic.png SUPER — потужна програма для конвертації (перетворення) різноманітних форматів файлів аудіо і відео.
http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2013/66/media_co.png Media Converter SA Edition — конвертор швидкої дії, що легко конвертує документи, аудіо і відео файли.
http://www.kievoit.ippo.kubg.edu.ua/kievoit/2013/66/pazera_v.png Pazera Video Converters Suite — набір відеоконверторів.

Після вибору одного з посилань на програми-конвертери, як правило, ві­дображається опис програми та пропо­нується посилання для завантаження файла, за допомогою якого відбувається встановлення програми на комп’ютер.

Анотація дасть змогу визначити, які конвертери можна завантажити на вказаних сторінках, а також, чи є такі програми безкоштовними.

 

V. Фізкультхвилинка.  Інструктаж з ТБ 

 

VI. Засвоєння нових знань, формування вмінь

Інтерактивні вправи

Мультимедійні формати файлів

http://learningapps.org/2532170

Практичні  завдання. Виконання вправ за підручником.

Впр.1 ст.84

VIІ. Підсумки уроку

Рефлексія

  • мені було незрозуміло…;
  • у мене виникли такі запитання…;
  • я не впорався з такими завданням…;
  • мені сподобалось і я буду використовувати…

 

Додатково:

Розшифруй ребус:


мультимедіа

 

 

VІІI. Домашнє завдання

Підручник § 11  п. 1-3 

ІХ.  Оцінювання роботи учнів

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Брижатенко Марина Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Щербак Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
10 серпня 2018
Переглядів
10469
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку